به گزارش خبرگزاری شبستان از استان قم، اول ذی الحجه سالروز ازدواج مولای متقیان حضرت علی علیه السلام و بزرگ بانوی اسلام حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیهاست. این ازدواج از مقدس ترین ازدواج ها درتاریخ اسلام به شمار می رود. در همین خصوص با خانم رویا کاظمی روانشناس، مشاور خانواده و استاد حوزه و دانشگاه به گفتگو نشسته ایم که در پی می آید:
با توجه به آموزه های قرآنی و روایی ازدواج موفق چگونه ازدواجی است؟
ازدواج اولین و پایدارترین رابطه انسانی است که پیشینه ای به گستره زندگی بشر دارد و عبارت از کنش متقابل زن و مرد که می کوشند شرایط قانونی و اخلاقی و اجتماعی و عاطفی این پیوند آسمانی را تحقق بخشند. در قرآن کریم از ازدواج به عنوان پیمانی محکم(میثاقا غلیظا) یاد شده است و ذاتا محکم ترین رابطه اجتماعی است که این مهم ناشی از دوستی شدید و مودت متقابل زن و شوهر می تواند ایجاد شود.
در قرآن کریم از ازدواج به عنوان پیمانی محکم(میثاقا غلیظا) یاد شده و ذاتا محکم ترین رابطه اجتماعی است که این مهم ناشی از دوستی شدید و مودت متقابل زن و شوهر می تواند ایجاد شود.
جفت آفرینی زن و مرد از اهداف بلند آفرینش و زمینه رشد و کمال انسان بوده و از نشانه های خلقت الهی شمرده است. " و من آیاته ان خلق لکم ازواجکم لتسکنو الیها"
ضمن آنکه در این آیه شریفه، سکونت و آرامش که یکی از مهم ترین نیازهای روان شناختی انسان است در پرتو همسرگزینی و تشکیل خانواده معرفی شده است به جهت همین ارتباط عمیق و پایدار در روایات ما تاکید برآن است که انسان با دقت و هوشیاری لازم شریک زندگی خویش را انتخاب کند چرا که وی شریک دین و اسرار زندگی فرد خواهد بود.
چرا پیوند ازدواج در اسلام مقدس است؟
نگاه معنوی به ازدواج و جنبه تقدس آن نه تنها در آموزه های اسلامی، بلکه ریشه در بسیاری از ادیان الهی دارد، چنانکه در بسیاری از جوامع بشری می بینیم که مراسم آغازین ازدواج در عبادتگاه ها برگزار می شود.
در اسلام نیز آموزه های دینی تاکید بر تقدس ازدواج داشته و پیامبر گرامی نیز فرمودند:" کسی که ازدواج می کند نصف دینش کامل می شود" .یا در جایی دیگر فرمودند :" در چهار وقت رحمت الهی شامل حال انسان می شود که یکی از آن وقت ها به هنگام مراسم عقد ازدواج است".
دین چه نسخه ای برای ازدواج موفق و موثر برای آرامش انسان تجویز می کند؟
باتوجه به این نگرش اسلام، می توان چنین گفت که قطعا در این امر مهم و مقدس فواید و آثاری مترتب است که چنین مورد تاکید قرار می گیرد. یکی از آثار ازدواج تامین نیازهای روانشناختی و کسب آرامش و امنیت است. مزلو روانشناس انسان گرا، نیز در سلسله نیازهای روانشناختی تاکید براین مهم داشته و خودشکوفایی و رسیدن به تکامل را در پرتو تامین نیازهایی مانند نیاز به محبت و امنیت و احترام و تعلق و عزت نفس می داند که بهترین جایگاه جهت رسیدن و تامین این موارد خانواده است.
یکی از آثار ازدواج تامین نیازهای روانشناختی و کسب آرامش و امنیت است
از دیگر آثار مهم در سایه ازدواج زن و مرد، تامین نیازهای غریزی و حفظ عفت و مصونیت از گناه و تولید مثل و ادامه نسل بشری است. نیاز به جاودانگی و ادامه دار بودن جزء ویژگی های مثبت خانوادگی و از مزایای تشکیل خانواده است.
هم چنین استقلال عاطفی و روانی و اقتصادی و کسب مهارتهای جدید، در پرتو تشکیل زندگی جدید و تلاش زن و مرد جوان برای رشد خود و فزرندان محقق می شود.
چگونه می توان از تقدس ذاتی ازدواج حفاظت کرد؟
باتوجه به اهمیت این نهاد مقدس جهت حفظ و تحکیم آن، زوجین باید توجه ویژه ای به مهارتهای زندگی زناشویی داشته باشند، یکی از مهارت های مهم آگاهی و توجه به نیازهای هریک از زوجین با توجه به سیستم زیستی_ روانی آنان است مانند نیاز به اقتدار و احترام در مردان و نیاز به محبت و توجه در زنان.
هم چنین اهمیت دادن و مطرح کردن ویژگی های مثبت طرف مقابل، تشویق و تایید و پذیرش شخصیت زوجین و عدم شرطی کردن محبت در دایره خودخواهی ها و تامین نیازها، می تواند سبب تشویق طرف مقابل به انجام محبت ها و خوبی های گذشته شود.
عوامل تضعیف کننده ازدواج چیست؟
تاکید بر ویژگی های منفی و ایراد گیری مستمر، زوجین را در چرخه معیوب تعارضات نگه می دارد. در صورت داشتن اختلاف نظر نیز، زوجین باید به گفتگو پرداخته و به جای سوءظن ها و ذهن خوانی نیت طرف مقابل، به حل مساله بپردازند که پیشگیری از سوءظن و حدس و گمان در آیات قرآن نیز تاکید شده است به جهت آنکه بسیاری از سوءظن ها گناه شمرده شده است و سبب ایجاد کینه و سوءتفاهم خواهد بود.
تاکید بر ویژگی های منفی و ایراد گیری مستمر، زوجین را در چرخه معیوب تعارضات نگه می دارد
بنابراین زوجین نیز جهت برطرف کردن ابهامات و گمان های اشتباه باید به گفتگو و حل مساله بپردازند. در مواردی از اختلاف نظرها ممکن است راهکار مشترک پیدا نشده و توافق حاصل نگردد که در این موقعیت از مهارتهای مهم جهت آرامش زوجین، سازگاری و بخشش و گذشت و درک متقابل است که در روایتی زیبا از امیرمومنان حضرت علی(ع) براین مفهوم تاکید شده است که "هرچه برای خود می پسندی برای دیگران هم بپسند". اگر یکی از زوجین درخواست درک شدن یا گذشت و بخشش در زمینه ها ی مختلف را دارد ابتدا طبق این روایت زیبا خود نیز باید چنین کند.
در ارتباط با بخشش نیز در آیه ۴۰ سوره شوری خداوند می فرماید:" هرکه ببخشد و رابطه اش را اصلاح کند پاداشش برعهده من خداست" و چقدر زیباست که انسان در زندگی زناشویی لجبازی و خودمحوری و کینه توزی را کنار گذاشته و محبت و همدلی و گذشت را جایگزین نماید چرا که علاوه برآثار دنیوی در رابطه خانوادگی، رشد معنوی را برای وی به دنبال خواهد داشت.
نظر شما