به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از خراسان جنوبی، عباس سارانی- مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی امروز (۲۷ خرداد) در نشست خبری مدیران صنعت آب استان به مناسبت هفته صرفه جویی در مصرف آب با بیان اینکه در حال حاضر ۲۸.۵ درصد سدهای استان آب دارند، اظهار داشت: در سال آبی جاری ۱۲۷ میلیمتر بارندگی در استان ثبت شده که نسبت به سال گذشته ۵۴ درصد و نسبت به بلندمدت ۲۵ درصد افزایش دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی با اشاره به ۸ سد مخزنی استان با ظرفیت ۷۵ میلیون مترمکعب آب، افزود: در بارندگیهای اخیر با ورود ۲۱.۵ میلیون مترمکعب آب به سدها، در حال حاضر ۲۸.۵ درصد ظرفیت سدهای استان آب دارند.
سارانی با بیان اینکه به طور متوسط در بلند مدت، سالانه ۲۶ سانتیمتر کاهش آب آبخوانها را داریم و در مجموع، بارندگی های مناسب سال جاری به علت اضافه برداشت از آبخوان ها اثری بر روی منابع آب زیرزمینی استان ندارد، یادآورشد: در ۳۰ سال گذشته حدود چهار میلیارد مترمکعب کمبود ذخیره آب داشتهایم و چنانچه در این راستا تمهیدات لازم برای جبران و مدیریت مصرف اندیشیده نشود دچار وضعیت بحرانیتری خواهیم شد.
به گفته وی ۹ درصد آب استان در بخش شرب و بیش از ۸۸ درصد آب در بخش کشاورزی مصرف می شود، گفت: در راستای کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی طرحهایی در دست اجرا است.
وی با بیان اینکه سند سازگاری با کمآبی خراسان جنوبی در مرداد سال ۱۳۹۸ به تصویب کارگروه ملی سازگاری با کمآبی رسید و طرح احیا و تعادل بخشی منابع آبی در دستور اجرا قرار دارد، افزود: تغییر الگوی کشت و استفاده از سیستمهای نوین آبیاری از دیگر پروژههای ذیل این طرح است که در دو فاز تعریف شده و باید طی ۵ سال با هدف کاهش مصرف در بخش کشاورزی انجام شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی میزان مصرف آب در بخش کشاورزی را ۵۷۰ میلیون مترمکعب اعلام کرد و با بیان اینکه باید مصارف تغییر کند، افزود: باید با کاهش ۲۲۰ میلیون متر مکعبی آب این میزان مصرف آب در بخش کشاورزی به ۳۴۷ میلیون مترمکعب برسد.
سارانی تعداد چاههای غیر مجار استان را ۱۸۰ حلقه برشمرد و گفت: سال گذشته ۸۰ حلقه چاه غیرمجاز شناسایی و مسدود شد و انسداد مابقی چاهها امسال در دستور کار قرار دارد و تاکنون بر روی ۹۸ درصد چاه های برقی استان کنتور هوشمند نصب شده است و در مجموع مصارف چاه های آبی خراسان جنوبی تحت کنترل قرار دارد.
به گفته وی در بخش کشاورزی با برنامه ریزی های صورت گرفته تا سال ۱۴۰۵ سالانه هر سال کاهش ۱۰ درصدی آب در دستور کار قرار دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی با بیان اینکه سال گذشته دو پروژه مهم آبرسانی به بیرجند و طبس انجام شد، گفت: با پیگیر ی های صورت گرفته ۴۵۰ میلیارد تومان برای این دو پروژه افزایش و مصوب شد و در مجموع ۶۵۰ میلیارد تومان برای پروژه آبرسانی به بیرجند و ۵۰۰ میلیارد تومان برای پروژه آبرسانی طبس پیشبینی شده است و پیشرفت فیزیکی پروژه آبرسانی بیرجند را ۳۷ درصد و پروژه طبس را ۳۱ درصد است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی با اشاره به نگاه دولت سیزدهم در بحث آب، گفت: سال گذشته ۶ پروژه در سفر ریاست جمهوری مصوب شد و برای این تعداد پروژه ۴۵۰ میلیارد تومان اعتبار پیش بینی شده است.
سارانی از پروژه های ذکر شده به سد بندان با ۵۴ درصد پیشرفت فیزیکی، سد تغذیه ای گزیک درمیان با ۱۵ درصد و سد تغذیه ای آهنگران زیرکوه هم با ۴۱ درصد پیشرفت فیزیکی اشاره کرد و یادآور شد: برای دو طرح بندان و گزیک بالغ بر یکصد میلیارد تومان به صورت ویژه از وزیر نیرو با اولویت اجرای طرح بندان اختصاص یافته است و با توجه به آغاز عملیات اجرایی پیش بینی می شود تا ۷ ماه آینده به بهره برداری برسد.
وی به اجرای طرح انتقال آب از دریای عمان به استان های سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و رضوی اشاره و ابراز امیدواری کرد: بر اساس هدف گذاری های صورت گرفته آب دریای عمان در سال ۱۴۰۴ به خراسان جنوبی برسد.
وی از اقدامات صورت گرفته در سال گذشته به باورسازی ابرها اشاره کرد و افزود: در این زمینه ۶ دستگاه را پارسال از مرکز گرفتیم و هفت عملیات انجام شد و امسال نیز این مهم در دستور کار قرار دارد.
سارانی در ادامه با بیان این مهم که قیمت آب مصرفی استان یک سوم پایین تر از قیمت تمام شده به مردم عرضه می شود، از رسانه ها خواست در بحث فرهنگ سازی، صرفه جویی آب و تبیین این مهم یار باشند.
نظر شما