به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری شبستان، سید محمدتقی شاهچراغی معاون سیاسی وزیر کشور و رئیس ستاد انتخابات امشب (پنجشنبه ۷ تیر) در گفتوگوی ویژه خبری که با موضوع برگزاری چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری پخش شد، گفت: برابر قانون در صورتی که حادثهای برای رئیس جمهور در حین مسئولیت رخ دهد باید رئیس جمهور در طول ۵۰ روز مشخص شود. وی افزود: پس از شهادت آیتالله رئیسی بلافاصله وزارت کشور فرآیند اجرایی انتخابات را آغاز و باید مقدمات کار انتخابات را فراهم میکرد که کار سختی بود و ما باید در طول ۵۰ روز کار را به گونهای انجام میدادیم که منجر به انتخابات رئیس جمهور شود لذا از آن روز فرآیندها آغاز شد.
رایگیری از مردم در ۹۰ هزار شعبه در داخل و خارج کشور
رئیس ستاد انتخابات کشور با اشاره به آمادگی این نهاد برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری عنوان کرد: تجربه برگزاری انتخابات مجلس به واسطه اینکه ما در اسفند سال گذشته این انتخابات را برگزار کرده بودیم تجربه خوبی را به ما منتقل کرد. وی افزود: ما در انتخابات حدود ۶۰ هزار شعبه در داخل و خارج کشور داریم که بخشی از آنها سیار هستند. حدود بیش از ۱۵ هزار از این شعب سیار هستند و در نقاط مختلف رای گیری میشود. به نحوی که در حدود ۹۰ هزار نقطه از مردم در داخل و خارج کشور رأیگیری خواهد شد.
جزئیات شعب رای گیری در خارج از کشور
شاهچراغی با اشاره به اینکه در ۱۳۸ نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در ۹۹ کشور ۳۴۴ شعبه اخذ رای داریم است، تصریح کرد: این شعب متناسب با کشورها و پراکندگی ایران خارج از کشور تعیین شده است. به طور مثال، ۳۰ شعبه در آمریکا در ایالتهای مختلف پیش بینی شده است. به گفته وی، همچنین؛ در آلمان ۵ شعبه اخذ رای و در عراق و عربستان فقط در سفارت و کنسولگری شاهد وجود شعب رای گیری هستیم. البته پیگیر اعزام صندوق و رای گیری از حجاج هستیم که تلاشهای وزارت خارجه در این راستا ادامه دارد.
زمان آغاز و پایان رأی گیری و تعداد شعب در داخل کشور
رئیس ستاد انتخابات کشور اظهار کرد: رأی گیری از ساعت ۸ صبح فردا به مدت ۱۰ ساعت یعنی تا ۶ بعد از ظهر ادامه خواهد داشت و در صورتی که نیاز به تمدید وجود داشته باشد با مسئولیت وزیر کشور این کار انجام خواهد گرفت.
وی با اشاره به نحوه پراکندگی شعب اخذ رای در داخل کشور بیان کرد: ۳۲ هزار شعبه در مدارس، بیش از ۱۲ هزار شعبه در مساجد و ۳۴۸ شعبه در دانشگاهها مستقر هستند. لذا مراکزی که مردم بتوانند با آرامش در آنها رای بدهند فرآهم و آماده است، همچنین؛ آمادگیهای اجرایی از قبل فراهم شده و هیئتهای اجرایی و اعضای شعب پیش از این تعیین شدهاند.
شاهچراغی گفت: همه شرایط با تلاش جهادی وزارت کشور برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری فراهم شده است.
معرفی شعب اخذ رای در پیام رسانهای ایرانی
رئیس ستاد انتخابات کشور با اشاره به اینکه همه شعب طی اطلاعیه قانونی وزارت کشور در شهرها و شهرستانهای مختلف به اطلاع مردم رسانده خواهد شد، تصریح کرد: اقدام خوبی که امسال انجام گرفت با هماهنگیهای لازم در پیام رسانهای داخلی آدرسها و نقشه شعب اخذ رأی ارائه شده است. وی افزود: این امکان در پیام رسانهای آیگپ، ایتا و ویراستی فراهم شده است. ضمن اینکه بنا شده حتی المقدور از آن دسته از شعب اخذ رأی استفاده شود که در دورههای قبل مردم نسبت به آن ذهنیت دارند مخصوصاً در مقطع فعلی که انتخابات دور اول و دور دوم مجلس را داشتیم. لذا؛ نقشه شعب در برخی پیام رسانهایی که اسامی آنها اعلام شد بارگذاری شده و مردم میتوانند از آنها استفاده کنند.
نحوه احراز هویت در انتخابات ریاستجمهوری
شاهچراغی عنوان کرد: طبق قانون در انتخابات مجلس، ۵ سند هویتی برای شرکت در انتخابات نیاز بود ولی این تعداد برای انتخابات ریاست جمهوری دو سند هویتی است یعنی مردم میتوانند با دو سند هویتی شناسنامه و کارت ملی در انتخابات شرکت کنند.
وی افزود: البته توصیه ما این است که از کارت ملی استفاده شود که همواره در دسترس مردم قرار دارد و مردم نیز از استفاده از آن استقبال میکنند. لذا، سند دیگری برای حضور مردم در انتخابات و اخذ رای از آنها پذیرفته نخواهد شد.
رئیس ستاد انتخابات کشور در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه در قانون انتخابات ریاست جمهوری پیش بینی اخذ رای به صورت الکترونیک انجام نشده است، تاکید کرد: طبق قانون، احراز هویت مانند انتخابات مجلس شورای اسلامی کاملاً الکترونیکی است. البته فرایندهای این کار نسبت به انتخابات مجلس سریعتر و بهتر شده است لذا زمان کمتری از مردم برای این کار صرف خواهد شد.
وی افزود: اخذ رأی در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری به صورت الکترونیکی انجام میشود و مردم با دریافت تعرفه در انتخابات شرکت خواهند کرد. همچنین؛ رایگیری به صورت کاملاً مخفی است و چون اثر انگشت هم روی برگه تعرفه رای نخواهد شد، این کار به صورت مخفی انجام خواهد شد.
فرآیند نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری
شاهچراغی با اشاره به حضور یک میلیون نفر ناظر مردمی در شعب اخذ رای عنوان کرد: این افراد ناظران شورای نگهبان و بازرسان وزارت کشور هستند. طبق قانون، در انتخابات مجلس به ازای هر یک شعبه و در برخی استانها برابر با توافق تعداد بیشتری بازرس از وزارت کشور حضور دارند.
وی افزود: وزارت کشور در انتخابات مجلس به ازای هر ۱۰ شعبه یک بازرس دارد. البته این منطبق بر یک ساختار است و تا خود ستاد انتخاباتی کشور چیدمان شده است. به گفته وی، در قانون پیش بینی شده است که هر نامزد محترم در سطح تمایل میتواند به برای هر شعبه یک نماینده معرفی کند لذا جلسهای برگزار و از ستادهای نامزدهای محترم نمایندگان آنها حضور پیدا کردند و اعلام و ابلاغ مکتوب شده و نمایندگان خود را معرفی کردهاند.
شاهچراغی گفت: در مقطع کنونی هزاران نفر از سوی نامزدهای مخترم برای نظارت لر شمارش آرا در انتخابات در داخل کشور و برخی نامزدها نیز نمایندگان خود در خارج کشور را هم معرفی کردهاند. افراد حضور دارند و بر فرآیند شمارش آرا نظارت دارند.
وی افزود: نمایندگان نامزدها در هیئتهای اجرایی واقع در بخشداریها و فرمانداریها و همچنین در وزارت کشور حضور دارند. در این راستا، به هر نامزدی اعلام کردیم که هر نامزد میتواند ۶ نفر را برای نظارت معرفی کند که در هر مقطع دو نفر میتوانند حضور داشته باشند. البته نیازمندیهای حضور آنها نیز فراهم شده است.
استفاده از هوش مصنوعی در احراز هویت انتخابات ریاستجمهوری
رئیس ستاد انتخابات کشور با بیان اینکه امکانات و فناوری و هوش مصنوعی به کمک ما آمده و شما میتوانید فقط با کارت ملی در انتخابات شرکت کنید و امکان تکرار وجود ندارد، تصریح کرد: همه پیشبینیهای اجرایی انتخابات و عمل آمده و انشاءالله انتخابات در سلامت کامل انجام خواهد شد.
وی با اشاره به تدابیر امنیتی پیشبینی شده در برگههای تعرفه رأی افزود: مؤلفههای امنیتی متعددی برای تعرفههای رأی تعریف شده و هیچکس حتی یکبار این تعرفهها را مشاهده نکرده است. البته چاپ با حضور ناظران شورای نگهبان و وزارت کشور انجام شده است.
تقدیر رئیس ستاد انتخابات از صدا و سیما و رسانههای کشور برای ایجاد شور انتخاباتی
رئیس ستاد انتخابات کشور با اشاره به برنامههای صداوسیما در ایجاد شور انتخاباتی نسبت به انتخاب نامزدهای ریاست جمهوری عنوان کرد: ما در قانون ذیل هیئت اجرایی یک کمیته بررسی تبلیغات داریم که با مسئولیت وزارت کشور و ترکیبی است از وزیر کشور، رئیس محترم صدا و سیما، دادستان کل کشور و یک نماینده از هیئت نظارت بر صدا و سیما در آن حضور دارند.
به گفته وی، این افراد موظف هستند که برنامههای تولیدی و زنده نامزدها را به صورت همزمان بررسی کنند. نامزدها از بابت اینکه شان آنها ریاستجمهوری جمهور است نسبت به رعایت موارد و قوانین توجه داشتند. اگر موردی هم وجود داشت به آنها تذکر داده میشد که به نظر میرسد این دوره یکی از بهترین دورهها از این حیث محسوب میشود.
شاهچراغی با اشاره به اقدامات صدا و سیما در ایجاد ۲۰۰ شبکه تلویزیونی برای تبلیغات نامزدهای انتخابات مجلس شورای اسلامی گفت: صداوسیما در این مقطع با توجه به زمان کوتاه هر آنچه میتوانست فراهم کند را پای کار آورد. ضمن اینکه از ظرفیت پیام رسانهای داخلی نیز به خوبی استفاده شد.
وی افزود: البته سفر استانی نامزدها و حضور آنها تا امروز قبل از ۸ صبح به ویژه دیروز که روز آخر مهلت تبلیغات بود حاکی از این است که شور انتخاباتی به همه اقشار کشور رسیده است و امیدوارم زمینهای برای حضور مردم در انتخابات فردا باشد.
حس مشارکت در انتخابات در مردم ایجاد شده است
رئیس ستاد انتخابات کشور در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه تا چه میزان فضای کشور را برای مشارکت حداکثری مناسب میداند، بیان کرد: به لحاظ اجرا همه ظرفیتها فراهم شده و صدا و سیما و سایر رسانهها به وظیفه خود عمل کردهاند. اکنون نوبت مردم است که در انتخابات شرکت کنند.
وی افزود: برآوردهای میدانی حاکی از این است که حس مشارکت در انتخابات در مردم ایجاد شده و گروههای مختلف سیاسی و افراد شاخص نیز پای کار آمدهاند، مردم هم فرد مورد نظر خود را انتخاب خواهند کرد. احتمال دارد که هنوز هم برخی از مردم در حال بررسیهای شاخصهای نامزد مدنظر خود باشند.
شاهچراغی ادامه داد: آنچه که میتوان در دوره کوتاه اخیر در رسانه ملی و سایر رسانهها و فضای مجازی و همچنین؛ ستادهای نامزدهای مختلف در شهرها و روستاها ایجاد شده است که تلاش کردند نامزد خود را به خوبی معرفی کنند. وی گفت: امیدوارم مردم برابر فرمایشات مقام معظم رهبری از بین ۴ نامزد محترم آنچه به نتیجه میرسند و میتوانند با فرمایشات مقام معظم رهبری تطبیق دهند را انتخاب کنند و ما شاهد یک دوره خوب دیگر برای قوه مجریه باشیم که کشور را به تعالی برساند.
شرایط اخذ رای از حجاج در عربستان و ایرانیان مقیم کانادا
رئیس ستاد انتخابات کشور در پاسخ به سوالی درباره آخرین رایزنیهای صورت گرفته برای برگزاری انتخابات در دو کشور عربستان و کانادا عنوان کرد: رایزنیها در خصوص عربستان ادامه دارد چون حجاج عزیز ما در آنجا حضور دارند و فردا جمعیتی بیش از ۴۰ هزار حاجی در مکه و مدینه داریم که برابر قانون باید تلاش کنیم تا رأی آنها را اخذ کنیم. البته وزارت خارجه نیز تلاش بسیاری در این رابطه انجام داده و امیدواریم این کار انجام شود.
وی افزود: البته شعب اخذ رای در سفارت و کنسولگریها مستقر است و برخی از حجاج شاید بتوانند در جده در انتخابات شرکت کنند ولی ما به دنبال این بودیم که همه افرادی که مایل به انتخاب خود هستند در این فرآیند حضور پیدا کنند.
شاهچراغی با اشاره به رایزنیها در حوزه کانادا نیز عنوان کرد: متاسفانه تعداد ایرانیهای حاضر در کانادا که برای حضور در انتخابات تمایل دارند یک میزان قابل توجهی هستند، البته دوستان ما در وزارت خارجه پیشبینی کردند که در نزدیکترین نقطه به مرز در آمریکا و کانادا صندوق رای مستقر کنند. البته این روند، کار را برای افرادی که تمایل برای شرکت در انتخابات دارند، سخت میکند ولی از جهت وظیفهای که داریم تلاش میکنیم تا شرایط را برای حضور علاقمندان در انتخابات فراهم کنیم.
وی ادامه داد: علی رغم رایزنیها تاکنون عربستان و کانادا با ایجاد شعب اخذ رای در کشورهای خود موافقت نکردهاند. متاسفانه کانادا علی رغم ادعایی که درباره حقوق مردم دارد در این مقطع کوتاهی کرده است.
رئیس ستاد انتخابات کشور بار دیگر با اشاره به رأیگیری در سایر کشورها گفت که ما در ۱۳۸ نمایندگی و ۳۴۴ شعبه در ۹۹ کشور نسبت به رایگیری از ایرانیان خارج از کشور اقدام خواهیم کرد.
نتایج انتخابات چه زمانی اعلام میشود
شاهچراغی با اشاره به زمان اعلام نتایج و شمارش آرا عنوان کرد: زمان رای گیری از ۸ صبح تا ۶ بعد از ظهر است. قانون یک روز کامل را برای این کار پیش بینی کرده است یعنی از ۸ تا ۲۳:۵۹ دقیقه فردا میتوانیم از مردم رأی اخذ کنیم. مگر افرادی که در داخل شعبه حضور داشته باشند چون درب شعبه ساعت ۲۳:۵۹ دقیقه بسته خواهد شد. وی افزود: تهران به عنوان بزرگترین استان ما به واسطه وسعت و تعداد شعبه که بیش از ۶۰۰۰ شعبه است قاعدتاً به نظر میآید تا پیش از ظهر شنبه هر میزان از آرا شماره شود در اولین فرصت اعلام میشود. در واقع، به طور طبیعی صبح شنبه باید نتایج اعلام شود.
رئیس ستاد انتخابات کشور در پایان از همه مردم و دست اندرکاران برگزاری انتخابات تشکر کرد و به همه مردم توصیه کرد تا در ساعات اولیه رأی گیری به تأسی از رهبر انقلاب نسبت به شرکت در انتخابات اقدام کنند.
وی افزود: در پایان از خدمات رئیس جمهور شهید آیت الله رئیسی یاد کنیم که امروز چهلم روز شهادت ایشان بود و امیدوارم هر فردی که بهعنوان رئیس جمهور بعدی انتخاب میشود بتواند قدمهای بلندتری برای رشد و تعالی کشور و نظام جمهوری اسلامی بردارد.
نظر شما