حصان؛ الگویی برای جذب دختران به مسجد

مسجد الغدیر در محله خیام شمالی مشهد به یمن کانون فرهنگی «حصان» به‌خوبی توانسته است دختران این محدوده را به خود جذب کند ونقش موثری در تربیت نسلی مومن و انقلابی برای میهن عزیزمان داشته باشد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، محله زمرد، در انتهای بولوار خیام شمالی مشهدالرضا(ع) از محله های جدیدی این شهر است که همه چیز آنجا تازه و بکر است حتی ایده ها. اهالی محل دست به دست هم توانسته اند مسجدی بنا نهند و چون دغدغه هایی بچه های مسجدی این محله بیش از سایر موضوعات و در اولویت آنها بود از همان ابتدا نام مجتمع فرهنگی را بر مسجد نهادند و با شروعی طوفانی نام شان به سرعت در میان فعالان فرهنگی و هنری شناخته شده شهر قرار گرفت. 

چند سالی است که بانوان مسجد و مجتمع فرهنگی الغدیر نیز فعالتر از گذشته شده و در نهایت به فکر تاسیس کانونی تخصصی برای زنان و دختران این منطقه افتادند و این شد مطلعی برای یکی از فعالترین کانون های خواهران کشور.

 کانون فرهنگی هنری «حصان» که تنها دو سال از عمر آن می گذر به‌خوبی توانسته است دختران این محدوده را به خود جذب کند. این موضوع را می‌توان از آمدوشد دختران به این کانون که در دل یکی از مساجد نوساز به نام الغدیر قرار دارد، فهمید. ورودی کانون از درِ ورودی مسجد جداست. از درِ پشت مسجد بعداز گذر از چند ردیف پله، به طبقه سوم می‌رسیم که حسینیه و محل برگزاری نشست‌های کانون حصان است.

حصان؛ الگویی برای جذب دختران به مسجد

آموزش و تفریح در کنار هم

زهرا نصیری از بانوان بنیان‌گذار و فعال مرکز حصان درباره روایت تشکیل کانون در مسجد الغدیر می‌گوید: ما شش نفر دوست بودیم که دغدغه تربیت دینی و فرهنگی در حوزه دختران محله را داشتیم. برای همین بعداز چند جلسه گفتگو، تصمیم به راه‌اندازی کانونی با برنامه‌های آموزشی تربیتی و تفریحی با هدف تربیت دختران مؤمن و بااخلاق گرفتیم.

به گفته نصیری، تشکیل کارگروه های آموزشی و تربیتی برای سه رده سنی شش تا هشت‌سال، نُه تا دوازده و سیزده تا هفده‌سال، برگزاری اردوهای تفریحی نیم‌روزه، برگزاری مراسم اعتکاف، ازجمله برنامه‌هایی است که در همین مدت کوتاه به‌همت اعضای کانون کلید خورده و اجرایی شده است.

حدیث کاظمی یکی دیگر از شش نفر بانی این کانون است که به همراه دوازده‌مربی، رده سنی نه تا دوازده‌سال را مدیریت می‌کنند.

کاظمی با بیان اینکه در ابتدای فعالیت با بیست‌نفر شروع کردیم و الان به ۲۵۰‌دختر کودک و نوجوان رسیده‌ایم، می‌گوید: از آمار ۲۵۰ نفره حداقل ۱۵۰ نفر به‌صورت مستمر در برنامه‌های ما شرکت فعالانه دارند. برنامه‌ها هم به این ترتیب است که برای فصل مدارس، بعدازظهرهای پنجشنبه و برای ایام تعطیلی مدارس، دوشنبه‌ها برنامه‌ریزی شده است، اما در غیر این دو روز برنامه‌های مناسبتی نیز اجرا می‌کنیم.

انتشار نشریه در حوزه کودک و نوجوان

ریحانه صبوری، یکی از مدیران کانون حصان و سردبیر نشریه والدین این کانون، نیز از انتشار اولین نشریه این کانون در حوزه کودک و نوجوان به سردبیری «ریحانه روح آبادی» می‌گوید.

او با اشاره به فعالیت این کانون در جهت ایجاد شور و نشاط برای برگزاری انتخابات می‌افزاید: گروه سرود دختران حصان چندین اجرا برای شبکه یک و شبکه خراسان رضوی داشته است.

وی درباره گروه سرود دختران حصان در توضیح بیشتر می‌گوید: نرگس حقیقی، مدیر این گروه سرود است که ۹۰ عضو دختر را آموزش و راهبری می‌کند و دخترانمان دو سرود تا کنون به اجرا گذاشته‌اند.

به گفته او، تولید محتوا، شعر و آهنگسازی برای اجرای این سرود هم از محصولات فعالان این کانون فرهنگی دختران است.

گروه‌های سرود، افتخاری برای کانون

ریحانه روح‌آبادی دانشجوی رشته آموزش ابتدایی است. به گفته او محتواهای انتخاب‌شده برای رده نونهالان براساس بیانیه گام دوم انقلاب در سه عرصه خودسازی، تمدن‌سازی و جامعه‌پردازی چیده شده است. برنامه‌های آموزشی حلقه‌محور است و در هر حلقه بین ده تا پانزده‌نوجوان حضور دارند.

روح‌آبادی به تشکیل سه گروه سرود اشاره می‌کند که اجراهای این گروه‌ها افتخاری برای کانون بانوان حصان شد؛ «در حال حاضر در این رده سنی سه گروه سرود پیشرفته تشکیل شده است که صفرتاصد کارها از سرود، ملودی، آهنگ سازی و... با خود بچه‌ها و مربی آن‌ها خانم نرگس حقیقی است. تا الان دو سرود اختصاصی ویژه دختران حصان تولید شده است. این سرودها بعداز اجرا در محیط استودیو بارها از شبکه استانی و شبکه‌های سراسری یک، دو، پویا، افق و... پخش شده است.»

نمایشی آیینی که رتبه برتر استان شد

مسئولیت رده سنی حساس سیزده تا شانزده‌سال را که اوج گذر از نوجوانی و رسیدن به سن جوانی است، مائده فریبرزی و فاطمه الماسی عهده‌دار هستند. مائده تحصیلات دانشگاهی مشاوره دارد و او هم مثل دیگر دوستانش ساکن همین محله است. در این رده سنی حدود بیست‌نفر شرکت می‌کنند، اما در برنامه‌های مناسبتی، آمار حضور دختران در این سنین افزایش می‌یابد و حضور پررنگ‌تر می‌شود.

دعوت از استادان و مشاوران برای پاسخ به شبهاتی که برای دختران نوجوان ممکن است پیش بیاید، موضوع دیگری است که ازسوی مسئول رده سنی سیزده تا شانزده‌سال مطرح می‌شود؛ «هنگام دعوت از استادان دقت می‌کنیم شخصیتی باشد که راه‌های برقراری ارتباط با نوجوانان را بداند و در پاسخ‌دادن به شبهات، تسلط کافی داشته باشد.»

تشکیل گروه تئاتر و اجرای نمایش آیینی، یکی از روش‌های میدان‌دادن به نوجوانان محله هدایت است. فریبرزی دراین‌باره توضیح می‌دهد: نمایش آیینی با موضوع شهادت حضرت‌رقیه (س) در ماه صفر گذشته، چهار شب پیاپی در صحن مسجد اجرای عمومی داشت. بیش از هزار نفر تماشاگر داشتیم.

این نمایش به‌عنوان یکی از نمایش آیینی‌های برتر استان شناخته شد و شبکه خراسان رضوی آن را تصویربرداری و پخش کرد. جالب است که همه تدارکات این نمایش از تهیه لباس تا اجرای گریم به‌شکل جهادی انجام شد و از بیرون از هیچ‌کسی کمک گرفته نشد.

از خواب و تفریحمان می‌زنیم

زهرا و فاطمه جمعه‌پورزاده دو خواهر از محله عبدالمطلب هستند که از زمان شروع‌به‌کار فعالیت‌ها و برنامه‌های این کانون در آن حضور دارند. فاطمه شانزده‌سال را گذرانده است. او دانش‌آموز رشته ریاضی‌وفیزیک است. نظم و انضباط در کارها و آشنایی عمیق‌تر با ائمه اطهار (ع) از فرصت‌هایی بوده که کانون دراختیار او و خواهرش گذاشته است.

حصان؛ الگویی برای جذب دختران به مسجد

فاطمه و زهرا هردو از اعضای گروه نمایش آیینی بودند که ماه صفر گذشته در مسجد اجرا کرد. فاطمه که نقش حضرت ابوالفضل(ع) را داشت، درباره این تجربه می‌گوید: اجرای بچه‌ها به‌قدری خوب بود که برنامه سه‌شب تمدید شد. گریه و احساسات تماشاگران، اشک ما را هم درمی‌آورد، اما باید هرطور بود، خودمان را کنترل می‌کردیم، چون گریم سنگینی داشتیم که با گریه همه‌چیز به هم می‌ریخت.

زهرا که پانزده‌سال دارد، می‌گوید: در خانه ما پنجشنبه‌ها مختص نظافت و رسیدن به کارهای درسی بود. اما شوق بودن درکنار دوستانمان در کانون و حضور در نشست‌ها سبب شد از خواب و تفریحاتمان بزنیم تا بتوانیم به همه کارها برسیم.

زهرا ادامه می‌دهد: عزت‌نفس، خودباوری، تقویت اعتقادات و باورهای دینی از مزایای بودن در این جمع است. درکنارش تفریح و اردوهای نیم‌روزه هم هست که بسیار خاطره‌ساز و دل‌چسب است؛ به‌ویژه اردوهای خانوادگی مثل گشت‌وگذار خانوادگی در اردوگاه امام‌رضا (ع) بسیار خاطره‌انگیز بود.

رمضان فرصتی برای جذب نوجوانان به کانون

این کانون برنامه های ویژه ای برای ایام ماه مبارک رمضان تدارک میبینند. از جمله برگزاری جشن برای دویست‌دانش‌آموز روزه‌اولی دبستان‌های شهیدعبدی و عطایی، یکی دیگر از برنامه‌های ماه رمضانی کانون برای دخترها در ماه رمضان امسال بود. به گفته مدیر کانون برگزاری این نوع برنامه‌ها باعث آشنایی دختران با کانون و جذب آن‌ها به آن خواهد شد.

کمک مؤمنانه، طرح دیگری است که با هدف آموزش همدلی تا پیش از نوروز، ازسوی کانون اجرا می‌شود. در این طرح به ۲۵۰ دختر کیسه خالی نذری داده می‌شود و هرکدام از آن‌ها برای کمک به خانواده‌های بی‌بضاعت، یک نوع ماده غذایی در کیسه می‌گذارند. از خیران محله هم کمک گرفته می‌شود و همه این مواد غذایی تا پیش از نوروز به دست خانواده‌ها می‌رسد.

پایان پیام/

کد خبر 1770512

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha