به گزارش خبرگزاری شبستان از استان مرکزی، تعزیه (یا شبیه خوانی)، نوعی نمایش مذهبی و سنّتیِ شیعی است که سال هاست در ایران رواج یافته است و بیشتر وقایع عاشورا و شهادت حسین بن علی(ع) و یارانش در دشت کربلا را به نمایش می گذارند.
شبیه خوانان در ماه های محرم و صفر و بیشتر در دهه اول محرم هنرمندانه وقایع عاشورای امام حسین(ع) را به تصویر می کشند.
در این نوع نمایش، به صورت نمادین اتفاقات روز عاشورا از قبیل به آتش کشیده شدن خیمه های اباعبدالله الحسین(ع)، جنگ بین یکایک شهدای دشت کربلا، شهادت حضرت علی اکبر(ع)، رویارویی حضرت عباس بن علی(ع) با لشکریان عمر بن سعد (لشکریان کوفه)، حوادث درون قتلگاه و بریده شدن سر سید سالار شهیدان حضرت حسین بن علی(ع)، خرابه شام و شهادت حضرت علی اصغر علیه السلام، حضرت رقیه شهیده و.... را انجام و حین آن روضه می خوانند.
مراسم آیینی شبیه خوانی در روستای تاریخی انجدان نیز از دیرباز با هدف انتقال فرهنگ و سنن گذشته به نسل جدید، از چهارم تا دهم محرم در حسینیه علی ابن ابیطالب(ع)، حسینیه دیلم آباد و دیگر حسینیه های این روستا برگزار میشود.
تماشاگران این آیین نیز با حضور در مراسم در غم شهادت شهدای دشت کربلا اشک ماتم ریخته و نذوراتی را نیز برای کمک به تکیه اباعبدالله الحسین علیه السلام تقدیم می کنند.
مراسم آیینی شبیه خوانی، نمایش مصائب وارد بر امام حسین(ع) و یارانش همزمان با دهه اول محرم
در نقاط مختلف استان مرکزی برگزار می شود و از هر محله، کوچه و خیابانی صدای عزاداری و شبیه خوانی شنیده می شود.
روایت صحیح این واقعه برای آن ها بازگو شود
محمدجواد محمدی از شبیه خوانان و هیئات امنای مسجد و حسینیه علی بن ابیطالب(ع) به خبرنگار خبرگزاری شبستان در اراک، گفت:هیئات تعزیه داران قمر آل هاشم ابوالفضل عباس (ع) همواره در ایام مختلف سال و مناسبت های ملی و مذهبی به ویژه در ماه محرم و صفر به برپایی مراسم تعزیه خوانی می پردازند.
ذاکرالحسین محمدی با بیان اینکه تعزیه خوانی سوگوارهای به قدمت چندین قرن است که در روستای تاریخی مذهبی انجدان همچون سراسر کشور با حضور گسترده اهالی و اقشار مختلف مردم برگزار می شود، اظهار داشت: شبیه خوانان در هر روز از ماه محرم شهادت یکی از شهدای دشت کربلا را به تصویر می کشند.
وی با بیان اینکه شبیه خوانان رشادتهای امام حسین (ع) و یارانش در واقعه کربلا را نمایش می دهند، افزود: این آیین سنتی و مذهبی با هنرمندی هنرمندان انجدانی انجام می شود.
محمدی ترویج فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه را ضروری دانست و گفت: رزمندگان ایرانی با تاسی از فرهنگ عاشورا در جبهه های حق علیه باطل شرکت کردند و جاودانه ماندن واقعه کربلا به دلیل تبیین این فرهنگ در جامعه است.
ذاکرالحسین با تاکید بر اینکه نسل جوان و نوجوان باید بیش از پیش با فرهنگ دینی و اسلامی آشنا شوند، افزود: زبان هنر بهترین زبان برای بیان مفاهیم مختلف است و میطلبد در این ایام که با توطئههای فرهنگی دشمنان روبرو هستیم و بیشتر نسل جوان و نوجوان ما را مورد هدف قرار داده اند، فرهنگ آیینی ما به کمک نسل جوان بیاید و روایت صحیح این واقعه برای آن ها بازگو شود.
این خادم امام حسین(ع) با بیان اینکه شبیه خوانان علاوه بر اجرای نمایش سنتی تعزیه در مراسم عزاداری، روضه خوانی و پخش نذورات نیز شرکت دارند، بیان کرد: فرهنگ عاشورا باید در جامعه بیش از پیش نهادینه شود و افراد به ویژه نسل جوان و نوجوان با اهداف قیام امام حسین علیه السلام که اقامه نماز، امر به معروف و نهی از منکر و احیای دین نبی مکرم اسلام(ص) بوده است، آشنا شوند.
محمدی با توجه به اینکه قدمت روستای انجدان پیش از شهر اراک بوده است و این آیین از گذشته تا کنون برگزار می شود، گفت: شبیه خوانی در روستای انجدان ریشه تاریخی دارد و نسخ تعزیه نسخ میر انجم که معروفترین نسخ تعزیه است، می باشد.
نظر شما