به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از «الجزیره»، فعالان و کارشناسان حقوقی در کرانه باختری میگویند، حکم روز جمعه دادگاه بینالمللی دادگستری لاهه که اشغال سرزمینهای فلسطینی توسط اسرائیل را غیرقانونی اعلام کرده است، کمک چندانی به بهبود زندگی فلسطینیها نخواهد کرد.
این فعالان تاکید کردند که حکم این دادگاه لازم است، اما کافی نیست و به طور قطع باید اقدامات جدیتر و عملی برای پایان دادن به اشغال فلسطین صورت بگیرد.
آنها میگویند که دیگر کشورها اکنون باید فشار جمعی را بر اسرائیل اعمال کنند تا به حکومت خود بر غزه و کرانه باختری از جمله قدس شرقی پایان دهد.
دادگاه بینالمللی لاهه روز جمعه اعلام کرد که اسرائیل به اجبار فلسطینیها را از سرزمینهایشان آواره می کند، از منابع آبی بهرهبرداری میکند، بخشهای وسیعی از اراضی اشغالی را به زور ضمیمه می کند و حق فلسطینیها را برای خود مختاری نقض میکند.
دیوان بینالمللی دادگستری همچنین حکم داد که اسرائیل باید تمام شهرکسازیها در کرانه باختری را متوقف کند و به فلسطینیها به خاطر نقض حقوق بشر در اراضی اشغالی غرامت بپردازد.
این حکم یک نظر مشورتی غیرالزام آور است که مجمع عمومی سازمان ملل در سال ۲۰۲۲ به دنبال آن بود تا پیامدهای حقوقی اشغال کرانه باختری توسط اسرائیل را روشن کند.
این دادگاه از سازمان ملل متحد به ویژه شورای امنیت و مجمع عمومی خواست تا برای پایان دادن سریعبه اشغال غیرقانونی اسرائیل اقدام کنند.
با این حال، زینه الهارون، سخنگوی الحق، یک سازمان غیرانتفاعی فلسطینی مستقر در کرانه باختری که نقض حقوق بشر را رصد می کند، گفت که احکام قبلی دادگاه بینالمللی لاهه منجر به اقدام جهانی علیه اسرائیل نشده است.
او به حکم مشورتی این دادگاه در سال ۲۰۰۴ اشاره کرد که دیوار جدایی اسرائیل و شهرکسازی در سرزمین فلسطین اشغالی را غیرقانونی دانست و گفت که شهرکها نه تنها از زمان صدور حکم در کرانه باختری باقی ماندهاند، بلکه تعداد شهرکنشینان اسرائیلی نیز از ۲۵۰ هزار نفر در سال ۱۹۹۳ به بیش از ۷۰۰ هزار نفر در سال ۲۰۲۳ رسیده است.
او به الجزیره گفت: اگر کشورهای ثالث و جامعه بین المللی نتوانند اسرائیل را پاسخگو بدانند، این احکام هیچ معنایی ندارد.
وی افزود: اگرچه دیوان بینالمللی دادگستری حکم داده است که اشغال اسرائیل غیرقانونی است و باید فورا پایان یابد، اما دولتهای ثالث باید از تحقق کامل اختیار مردم فلسطین برای تعیین سرنوشت خود اطمینان حاصل کنند و اشغال غیرقانونی اسرائیل را که ناقض قوانین بینالمللی است، از میان بردارند.
فعالان فلسطینی در کرانه باختری میگویند زمانی که اوضاع در سرتاسر سرزمینهای اشغالی بدتر از همیشه است، نمیتوانند حکم دیوان بینالمللی دادگستری را جشن بگیرند.
آنها به جنگ اسرائیل در غزه اشاره کردند که منجر به کشته شدن حداقل ۳۸ هزار و ۸۴۸ فلسطینی که اکثریت قریب به اتفاق آنها غیرنظامی هستند شده و این منطقه را غیرقابل سکونت کرده است.
غزه همچنین شاهد شیوع بیماری هایی مانند فلج اطفال و وبا است، در حالی که تقریبا کل جمعیت در تلاش برای زنده ماندن از کمبود مواد غذایی ناشی از محاصره اسرائیل توسط اسرائیل هستند.
جنگ اسرائیل علیه غزه به دنبال حملات حماس به پایگاههای نظامی در جنوب اسرائیل در ۷ اکتبر انجام شد.
ناظران میگویند که توجه جهانی به جنگ اسرائیل از آن زمان تاکنون توجه را از گسترش شهرک سازی در کرانه باختری منحرف کرده است.
آنها میگویند که یک سال پیش، چنین حکمی عالی بود. همه ما فکر می کردیم که این یک گام بزرگ به جلو است، اما در حال حاضر، اولویت آتش بس دائمی در غزه و پایان دادن به اشغال است.
محمد علوان، یک فعال حقوق فلسطینی که حملات شهرک نشینان در کرانه باختری را زیر نظر دارد، نسبت به معنای این حکم ابراز نگرانی کرد.
او گفت در حالی که میداند این حکم به وجهه اسرائیل در خارج آسیب میزند، هیچ راهی برای دادگاه برای اعمال یا اجرای آن وجود ندارد.
علوان به بیتفاوتی نسبت به دستور الزامآور دیوان بینالمللی دادگستری در ژانویه اشاره کرد که در آن دادگاه از اسرائیل خواست تا کمکهای خود را افزایش دهد و از آسیب بیشتر به غیرنظامیان غزه پس از این نتیجهگیری که حقوق فلسطینها تحت کنوانسیون نسلکشی در خطر است،جلوگیری کند.
او به الجزیره گفت: به نظر من، این تصمیم هیچ تاثیر فوری بر وضعیت میدانی نخواهد داشت؛ با این حال در دراز مدتممکن است تاثیری داشته باشد. اکنون جهان دیده است که اسرائیل چگونه مردم و کودکان را می کشد و دیدگاه آنها در مورد اسرائیل و اشغال آن تغییر می کند.
فعالان فلسطینی تاکید کردند که حکم مشورتی دیوان بینالمللی دادگستری در روز جمعه باید در چارچوب نکبت یا «فاجعه» در سال ۱۹۴۸ درک شود که شبهنظامیان صهیونیست حدود ۷۵۰ هزار فلسطینی را از سرزمینهایشان بیرون کردند تا دولت اسرائیل را ایجاد کنند.
دیانا بوتو، کارشناس حقوقی فلسطینی، گفت که ای کاش دیوان بین المللی دادگستری به نکبت ارجاع می داد تا الگوی تاریخی رفتار اسرائیل در سرزمینهای اشغالی را برجسته کند.
او گفت: نکبت جایی است که همه چیز از آنجا شروع شد. چطور میتوانیم به دلیل این موضوع و اینکه همه چیز از کجا شروع شد، اشاره نکنیم؟ این راه درستی برای پرداختن به چنین موضوعی نیست.
بوتو تاکید کرد: ما قطعا دوست داریم که جامعه بینالمللی نکبت را به رسمیت بشناسد، تمام افرادی را که در سال ۱۹۴۸ از دست دادیم و عواقب نکبت را که امروز هم در آن زندگی میکنیم را نیز به رسمیت بشناسد.
نظر شما