خبرگزاری شبستان/یاسوج: فرهنگ مجموعهای از باورها، اعتقادات، ارزشها، آداب و رسوم، هنرها و... یک جامعه است که روزانه با آنها سر کار دارند.
فرهنگ زیربنای همه بخشهای جامعه بوده و تا در این زمینه اقداماتی صورت نگیرد، نمیتوان شاهد رشد و پیشرفت در زمینههای اقتصادی، سیاسی، نظامی، اجتماعی و... در هر جامعهای باشیم.
حضور در عرصه فعالیتهای فرهنگی و همچنین فرهنگ باید به صورت مداوم، یکپارچه، جهادی، کارآمد و... باشد تا شاهد اثرگذاری آن در ابعاد مختلف فعالیتهای جامعه باشیم.
یکی از نهادهای مردمی که در زمینه فعالیتها و اقدامات متنوع فرهنگی و هنری به صورت شبکهای گسترده در سراسر کشور در حال فعالیت هستند، کانونهای فرهنگی و هنری در مساجد بوده که امروز تا دورترین نقاط حتی در مناطق روستایی و عشایری که خبری از حضور نهادها و دستگاههای فرهنگی نیست، در حال ایفای نقش تاثیرگذار خود و حتی جذب نوجوانان و جوانان به مساجد هستند.
در این راستا نمایندگی خبرگزاری شبستان در استان کهگیلویه و بویراحمد با توجه به ضرورت کار تشکیلاتی و همچنین شبکه سازی در کانونهای فرهنگی و هنری مساجد گفتگویی را با «ستار هدایت خواه»، استاد دانشگاه و دبیر جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی در استان کهگیلویه و بویراحمد انجام داده که در ذیل از نظر خوانندگان محترم می گذرد.
با توجه به نقش ارزشمند کانون های فرهنگی مساجد، کار تشکیلاتی در این مجموعه چه تاثیری می تواند بر فعالیت های آنها داشته باشد؟
با توجه به تاکیداتی که مقام معظم رهبری دارند، تشکیل کانونهای فرهنگی و هنری مساجد امر مهم و مبارکی است.
کار تشکیلاتی منظم و همراه با حرکت متشکل و جبهه سازی در آموزههای دینی ما بسیار مورد تاکید قرار گرفته، چون افرادی که در مسجد فعالیت میکنند، قطعاً مبنای فعالیت آنها مبانی دینی و قرآنی خواهد بود.
ابتدا به چند نکته در باب اهمیت و ضرورت کار منظم تشکیلاتی اشاره می کنم، طبق تقسیم بندی، آیات قرآن بر دو قسم است که بیشتر موقعیت زمانی یا مکانی در این زمینه تاثیر دارد.
یکی آیات «مدنی» و یکی هم آیات «مکی» هستند و معمولاً آیاتی که در مکه بر پیامبر (ص) قبل از هجرت نازل شده را آیات مکی و آیاتی که در مدینه بعد از هجرت نازل شده را آیات مدنی میگویند.
میگویند یکی از وجوه تمایز تشخیص اینکه کدام آیه مکی و کدام آیه مدنی است خطابات قرآن است و معمولاً خطابات دوران مکه «یَا أَیُّهَا النَّاسُ، ای مردم» هستند و از وجوه تمایز آیات مدنی «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا، ای مومنان » است.
بعضی از مفسرین میگویند اینکه «یا ایها الذین آمنوها» مربوط به بعد از هجرت است و در دوران مدینه است، بنا این نیست که در مکه انسان مومن وجود نداشته است، بلکه در مکه تعدادی از مومنین پر استقامت بودند .
اینکه چرا در مدینه خطاب «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا» آمده که میفرمایند«در مکه هنوز یک حرکت جمعی تشکیلاتی، یعنی مجتمع شکل نگرفته بود»، زمانی که مومنان جامعه ایمانی تشکیل دادند و مجتمع و متشکل شدند، مورد خطاب «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا» قرار گرفتند.
یعنی از لوازم ایمان، همین حرکت جمعی، تشکیلاتی و سازمان یافته است . پس ما زمانی میتوانیم بگوییم جزء «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواها» هستیم که بتوانیم حرکت جمعی تشکیلاتی در زمینه رشد جامعه و همچنین حرکت به سمت اهداف دینی، قرآنی و الهی شکل دهیم.
آیات متعددی وجود دارد که به حرکت جمعی اشاره میکند و آیهای که حضرت امام خمینی (ره) به عنوان معمار و بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی خطاب به ملت ایران اسلامی در سال ۱۳۲۳ صادر کردند «قُلْ إِنَّمَا أَعِظُکُمْ بِوَاحِدَةٍ أَنْ تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْنَی وَفُرَادَی، ای پیغمبر! به مردم بگو شما به یک چیز توصیه میکنم، برای خدا قیام کنید، گروه گروه یا تکی» .
روال معمول این است که میگویند یکی یکی یا دوتا دوتا و ... ولی قرآن اغلب میگوید دوتا یا جمعی باید باشد، زیرا اصل بر حرکت جمعی و تشکیلاتی است، اگر به صورت جمعی امکانپذیر نبود، تکی هم باید قیام کنیم، ولی اصل بر حرکت جمعی است.
در نماز اصل بر جماعت است، فرادا خلاف اصل است به همین دلیل ضمیرهایی که در نماز به کار میبریم ضمیر جمع هستند.
خداوند در آیه آخر سوره آل عمران میفرماید «یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصابِرُوا وَرابِطُوا وَاتَّقُوا اللهَ لَعَلَّکمْ تُفْلِحُونَ، ای مومنان! اهل صبر و استقامت باشید، چون حرکت در مسیر حق سختی و مشکلات دارد، همدیگر را به صبر وادارید، با هم در ارتباط باشید» و این باید ارتباط تشکیلاتی، منظم و سازمان یافته باشد. مرابطه به معنای مرزبانی از مرزهای عقیدتی است.
البته میفرمایند که مرابطه به معنای مرزبانی از مرزهای فکری، عقیدتی و اخلاقی جامعه است که باید حفاظت و حراست شود.
اصول کار تشکیلاتی این است که باید ساختار تشکیلاتی وجود داشته باشد که در کانونهای تخصصی وجود دارد و باید دستور کار نیز در دسترس و هدف کار (کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت) نیز مشخص بوده و مخاطب شناسی باید صورت گیرد .
با توجه به اهمیت بحث شبکه سازی، باید نخست عناصر مستعد فعال و غیر فعال شناسایی شوند، به ویژه افراد فعال در هر زمینهای؛ بنابراین باید طیف وسیعی را که در این زمینه فعال بوده یا استعداد لازم را دارند، شناسایی شوند.
بعد از شناسایی افراد باید متشکل شوند و افراد غیر فعال را فعال کنیم که این متشکل ساختن، باید به صورت شبکهای باشد، مثلاً افرادی را که در زمینه هنرهای تجسمی، نقاشی، مجسمه سازی و افرادی که در حوزه هنرهای مثل سرود، نمایشنامه نویسی، هنرهای دستی و... را به صورت تخصصی شناسایی و با یکدیگر مرتبط و متشکل کنیم .
در مرحله بعد آموزش و توانمندسازی این افراد مورد توجه قرار گیرد و یکی از ظرفیتهایی که اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان دارد، آموزش و توانمندسازی است که گاهی اداره کل فنی و حرفهای نیز میتواند در راستای توانمندسازی گامهای موثر و ارزشمندی را بردارد.
سپس با توجه به ظرفیتهایی که ایجاد شده باید به منصه ظهور برسند، عملیات مشترک در یکی از زمینهها باید تعریف شود. با توجه به بحث حجاب و عفاف، در این زمینه میتوان عملیات مشترک تعریف کرد و حتی با توجه به موضوع غزه میتوان همدردی با کودکان غزه از طریق نقاشی، تولید محتوا در فضای مجازی و ... را تعریف کرد.
عملیاتها باعث میشود که افراد آشنایی بیشتری با همدیگر داشته باشند و ظرفیتها را معرفی کند و در نهایت میتواند فراد را متشکلتر کند.
اگر تفاوت حلقههای میانی با کار موسسه یا مجموعه فرهنگی به عنوان کنشگر یا فعال فرهنگی را اگر به درستی متوجه شدیم، آن وقت متوجه میشویم که منظور مقام معظم رهبری از حلقه میانی چیست.
حلقه میانی به تعبیر مقام معظم رهبری «به میدان آوردن مردم است»، باید مردم در میدان حضور داشته باشند. به عنوان مثال اگر کسی موسسه فرهنگی خاصی داشته باشد و اطلاعیهای در زمینه برگزاری برنامه خاص را اطلاع رسانی کرد و عدهای را در زمینه تخصصی خاص آموزش میداد، این کار به عنوان کنشگر فرهنگی محسوب میشود، یعنی شما به عنوان کنشگر فرهنگی به عدهای فایده ای یا خدمت فرهنگی میرساندید، این فعال فرهنگی محسوب میشود .
اما اگر ما بخواهیم از این مرحله فعال فرهنگی عبور کنیم، باید به حلقههای میانی توجه لازم را داشته باشیم.
حلقه میانی یعنی فعال فرهنگی وقتی در مسجدی به عنوان کانون فرهنگی و هنری مستقر هستند باید اطرافیان و فعالان فرهنگی محله را شناسایی کنند و به شکلهای مختلفی آنها را در برنامهها دعوت و بعد از مدتی متوجه میشویم که افراد حاضر این استعداد و ظرفیت را دارند که هر کدام خود یک کنشگر فرهنگی باشند و میتوان به آنها پیشنهاد داد که در منزل یا محل، فعالیت فرهنگی خود را گسترش دهند.
کنشگر فرهنگی باید بتواند خود را در محلات گسترش دهند و هم اکنون برخی از افراد محلات با مساجد بیگانه هستند و میتوان تعداد عناصری که شناسایی و دعوت شدهاند، اینها در هر محله به فعالیت بپردازند و هر کدام بتوانند تعداد افراد بیشتری را جذب و به مسجد هدایت کنند، میتوان مشاهده کرد که در آن صورت جمعیت چند برابر میشود.
مقام معظم رهبری در دیدار با کارگزاران نظام مراحل پنجگانه تحقق اهداف انقلاب اسلامی را بیان کردند که مرحله نخست، انقلاب اسلامی بود که در سال ۴۲ حضرت امام خمینی (ره) قیام کرد، مردم کم کم همراهی لازم را انجام دادند و انقلاب در سال ۱۳۵۷ به پیروزی رسید، مرحله دوم نظام اسلامی بود که شکل نظام توسط مردم تعیین شد و قانون اساسی به تصویب رسید، انتخاباتهای مختلف ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی انجام شد و سپس در مقاطعی که خطرهایی برای نابودی نظام مثل دوران دفاع مقدس، کودتا و ترورها طراحی شده بود، توسط مردم و نظام دفع و نظام تثبیت شد.
مرحله سوم دولت اسلامی است و مرحله چهارم جامعه اسلامی و کشور اسلامی و مرحله پنجم تمدن نوین اسلامی است.
وقتی سال ۷۹ مقام معظم رهبری این مراحل پنجگانه را فرمودند، هم اکنون ما در مرحله «دولت اسلامی» هستیم و هنوز دولت اسلامی به معنای واقعی شکل نگرفته است.
برای اینکه دولت اسلامی شکل بگیرد باید همه دولتمردان (کارگزاران) به معنای واقعی مسلمان باشند، در بینش و نگرش، در گرایشات، در کنش و منش باید اسلامی عمل کنند.
رکن دوم دولت اسلامی به غیر از دولتمردان، ساختارها، نظامات، برنامهها، نرمافزارها است. به عنوان مثال نظام اقتصاد ما باید بر اساس اسلام طراحی شود، نظام آموزشی ما باید بر اساس اسلام طراحی شود، نظام اداری باید بر اساس اسلام طراحی شود.
بعضی از طرحها شکل گرفته ولی عملیاتی نشدهاند، مثل سند تحول بنیادین آموزش و پرورش مدت بسیاری نوشته شده ولی هنوز عملیاتی و اجرایی نشده است .
رکن سوم مردم و نقش آفرینی آنها است یعنی مردم باید در میدان حضور داشته باشند و تا زمانی که مردم در صحنه حضور نداشته باشند، هیچ کس نمیتواند کاری انجام دهد.
اگر ما بخواهیم اهداف انقلاب اسلامی را تحقق ببخشیم و دولت اسلامی شکل بگیرد، باید مردم در میدان حضور داشته باشند، چرا که تا زمانی مردم به میدان نیامدند، انقلاب اسلامی به پیروزی نرسید.
اگر مردم به میدان نمیآمدند جنگ هشت ساله را نمیتوانستیم اداره کنیم، توطئه کودتاها، ترورها و توطئههای مختلف با حضور مردم در صحنه خنثی شد.
اینکه چگونه مردم را باید به میدان بیاوریم از طریق حلقههای میانی این کار باید صورت گیرد.
کانون فرهنگی و هنری فعال باید مثل حلقه میانی عمل کرده و بتواند مردم را به میدان بیاورد و شعاع فعالیت کانون مساجد نباید منحصر به مسجد باشد، بلکه باید در همه محلههای اطراف مسجد بتوانند کنشگری لازم را داشته باشند.
کانون های فرهنگی فعال باید بتوانند عناصر را شناسایی و با آنها ارتباط داشته باشند، امام جماعت کسی است که با جماعت ارتباط دارد در عروسی، عزا، عیادت، حال مردم را میپرسد و با آنها ارتباط دارد و این باعث میشود که مردم در مسجد حضور پیدا کنند.
نظر شما