خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: کتابخانه «روضه حیدریه» یکی از قدیمیترین و مشهورترین کتابخانههای شهر نجف اشرف است. این کتابخانه پیش از این در صحن حرم امیرالمومنین قرار داشت که در یک اقدام تاریخی این کتابخانه به صحن فاطمه زهرا(س) منتقل شد.
این کتابخانه از گذشته محل نگهداری کتابهای نفیس و نسخههای خطی از نویسندگان و علما بوده است و این کتابخانه در طول قرون متمادی دچار آسیب و حتی از بین رفتن کتابها شده است.
این کتابخانه پس از سقوط صدام، به دستور آیت الله سیستانی احیا و بازگشایی شد.
تاریخچه کتابخانه
اطلاعاتی درباره سال تاسیس و بنیانگذار این کتابخانه در دست نیست، اما شواهد نشان میدهد که به قرن چهارم و دوره آل بویه میرسد، زیرا عضدالدوله دیلمی، کتب فراوانی را به این کتابخانه وقف کرده است.
این کتابخانه پس از آتش سوزی حرم در سال 755 هجری قمری دچار آسیب جدی شد و بخش مهمی از این کتابخانه از جمله سه نسخه قرآن کریم به خط امام علی(ع) در آتش سوخت.
سید صدرالدین آوی از دانشمندان قرن هشتم هجری به کمک فخر المحققین، کتابخانه را بازسازی کرد و آن را الخزانه العلویه نام نهادند.
انتقال به صحن فاطمه زهرا(س)
این کتابخانه با شکل جدید در صحن حضرت فاطمه زهرا(س) پذیرایی دانشجویان و پژوهشگران برای مطالعات تحقیقاتی و پژوهشی است.
این مکان جدید برای کتابخانه روضه حیدریه در یک محوطه وسیعی از پروژه صحن فاطمه(ع) در یک ساختمان بزرگ چند طبقه قرار گرفته است. فرآیند گنجایش در کتابخانه متناسب با حجم و تاریخچه کتابخانه روضه حیدریه است. این کتابخانه گنجینه های مهمی از کتابخانه های نفیس و نسخه های خطی قدیمی و سنگی دارد که مشابه آن در کتابخانه های دیگر نیست.
دراین مکان جدید یک میلیون جلد کتاب قرار دارد و ساختمان با استانداردهای جهانی به مساحت 17 هزار متر مربع طراحی شده است.
این ساختمان متشکل از پنج طبقه است. هر طبقه با توجه به نیاز پژوهشگران داران ویژگی ها و مشخصات معین است. به طور مثال یک طبقه ویژه پژوهشگران و دانشجویان و طبقه دیگر ویژه کتابخانه بانوان است و یک طبقه دیگر ویژه کتابخانه و سالن تئاتر کودکان است. سایر بخش ها مربوط به پژوهشگران است.همچنین یک کتابخانه دیجیتالی نیز وجود دارد که ویژه پایان نامه های دیجیتالی دانشگاهی است.
کتابخانه تاثیرگذار در جهان
این کتابخانه بزرگ با کتابخانه بین المللی قابل مقایسه است و اهمیت آن در کتاب های موجود متعدد از نظر تاریخ، فقه اصول، پایان نامه های دانشگاهی است. این کتابخانه منابع انسانی و علمی را برای بسیاری از دانشجویان و طلاب علوم دینی فراهم می کند.
اتحادیه بین المللی جمعیت ها و موسسه های کتابخانه ای«افلا» کتابخانه روضه حیدریه (مجتمع فکری و فرهنگی روضه حیدریه) را در چارچوب مهمترین کتابخانه های تاثیرگذار در جهان قرار داده است.
این کتابخانه درحال حاضر از بهترین منابع شناخته شده در میان طالبان علم است، زیرا این کتابخانه منابع مهم، مجلات معتبر و پایان نامه ها و پروپوزال های دانشگاهی را در دسترس علاقه مندان دارد.
یکی از نکتههای مهم درباره این کتابخانه این است که این کتابخانه به صورت شبانه روز برای پاسخ به پرسش های پژوهشگران تلاش می کند و اطلاعات و منابع لازم و معتبر در دسترس آنها قرار می گیرد.
نظر شما