به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در دومین روز از بررسی صلاحیت کابینه پیشنهادی دولت چهاردهم، به بررسی صلاحیت سیدعباس عراقچی وزیر پیشنهادی امور خارجه پرداختند.
موافقت کمیسیون امنیت ملی مجلس با وزیر پیشنهادی امور خارجه
ابراهیم رضایی پس از قرائت گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجه، گفت: کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی موافق حضور سید عباس عراقچی به عنوان وزیر امور خارجه است.
متن گزارش به شرح ذیل است:
وزیر پیشنهادی ضمن معرفی و بیان سوابق عینی و اجرایی خود موضوعات زیر را به عنوان برنامه ارائه نمودند.
کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در تاریخهای ۲۲ و ۲۴ مرداد ماه ۱۴۰۳ در جلساتی که با حضور اعضا، سوابق و برنامههای جناب آقای سید عباس عراقچی وزیر پیشنهادی امور خارجه را بررسی کرد.
در این جلسات، وزیر پیشنهادی ضمن بیان سوابق کاری، طرحها، برنامهها و راهکارهای خود را برای اداره این وزارتخانه ارائه کرد.
شرح استعلامات: (مدرک، سابقه ایثارگری)
مدارک تحصیلی جناب آقای سید عباس عراقچی فارغ التحصیل کارشناسی روابط سیاسی (روابط دیپلماتیک) دانشکده روابط بینالملل و کارشناسی ارشد ناپیوسته علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی و دکترای تخصصی ناپیوسته علوم سیاسی (مشارکت سیاسی از دیدگاه اسلام) از دانشگاه کنت انگلستان طی نامه شماره ۴/۳۶۷۰۲۲ تاریخ ۱۴۰۳.۵.۲۴ به تائید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری رسیده است.
شرح توضیحات و تعهدات شفاهی وزیر پیشنهادی در کمیسیون
وزیر پیشنهادی امور خارجه در بیان اهداف و تعهدات خویش در چهار سال آینده، تبعیت از قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، سیاستهای کلی نظام از جمله «چارچوبها و اصول کلی سیاست خارجی» توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی را مورد تاکید قرار داده و بر این مبنا، اصول بنیادین و راهنمای سیاست خارجی دولت چهاردهم را به این شرح برشمرد:
- رعایت خطوط کلی سیاست خارجی مندرج در اصول مختلف قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
- بکارگیری تدابیر رهنمودها و ارشادات حضرت امام (ره) و رهبر معظم رهبری حضرت امام خامنهای به ویژه اصول راهبردی «عزت، حکمت و مصلحت»
- تسریع در اجرای سیاستهای کلان نظام در حوزه روابط خارجی و بینالمللی و حوزه مقاومت
- پیگیری مستمر و اجرای دقیق اسناد بالادستی از جمله سند چشم انداز، برنامه هفتم توسعه و مصوبات مجلس شورای اسلامی
- حفظ خطوط کلّی مرتبط با سیاست خارجی در «بیانیه گام دوم انقلاب»؛ بویژه سهگانه عزت ملی، روابط خارجی و مرز بندی با دشمن
- پیگیری و گسترش روابط بینالمللی در راستای کسب منافع ملی، توسعه و پیشرفت کشور و ارتقای منزلت بینالمللی و سربلندی ایران و ایرانی
- تعهد به پیگیری مستمر و اجرای صحیح قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران و رفع شرافتمندانه تحریمها
- ارتقاء تراز راهبردی ایران در منطقه و فرامنطقه با رویکردی چندوجهی
- «دیپلماسی اقتصادی» فعال و اثرگذار در راستای کمک به پیشرفت اقتصادی و خنثیسازی تحریمها
- بازنگری در شرح وظایف سفارتخانه ها و نمایندگیهای جمهوری اسلامی در خارج از کشور و تعریف مأموریتها و کارویژه های عملیاتی و فرصت محور
- اصلاحات ساختاری در وزارت امور خارجه به اقتضای شرایط جدید منطقه ای و بین المللی
- تقویت دانشکده روابط بینالملل و مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه در زمینه آموزش، تحقیقات و نقشآفرینی های بین المللی
- مقابله با سیاستهای ظالمانه آمریکا و رژیم صهیونیستی در عرصه دیپلماسی و محاکم و مجامع بینالمللی
- پرهیز از اثرپذیری و دخالت افراد، اشخاص و جریان های غیرمسئول در طول دوره تصدی بر وزارت امور خارجه
- تعهد به پاسخگویی با مجلس شورای اسلامی و نمایندگان مردم شریف ایران با تأکید بر رعایت قوانین و مصوبات مجلس شورای اسلامی
بررسی معیارهای عمومی برنامه وزیر پیشنهادی
برنامههای ارائه شده وزیر پیشنهادی متناسب با تأمین منافع ملی و بسترسازی برای ارتقاء ثروت ملی، کوشش برای قرار دادن سیاست خارجی در مدار پیشرفت اقتصادی کشور و بهره گیری از تمام ظرفیتهای آن برای مانعزدایی، تسهیل گری و امیدبخشی به فعالان اقتصادی است.
همچنین پیشبرد همه جانبه سیاست حسن همسایگی و توجه به فرصتهای عظیم سیاسی و اقتصادی در حوزه ی همسایگان و محور مقاومت و کوشش برای رفع شرافتمندانه تحریمها به ویژه تحریمهای یک جانبه از طریق مذاکرات جدی، هدفمند و غیرفرسایشی با حفظ مواضع قطعی نظام و عزّت ملی و استفاده حداکثری از ظرفیت سازمانهای منطقه ای شانگهای، بریکس، اتحادیه ی اقتصادی اورآسیا و دیگر سازمانهای مشابه در برنامههای وی لحاظ شده است.
انطباق برنامههای ارائه شده با اسناد بالادستی
برنامههای وزیر پیشنهادی برگرفته از اسناد بالادستی مشتمل بر قانون اساسی، سیاستهای کلان تبیین شده رهبر معظم انقلاب، قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی، برنامه هفتم توسعه و بیانیه گام دوم انقلاب است.
بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی
کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی پس از بررسی سوابق و برنامه های وزیر پیشنهادی و استماع پاسخهای وی به سوالات اعضای کمیسیون، جناب آقای سید عباس عراقچی را واجد صلاحیت برای تصدی وزارت امور خارجه میداند. از آنجا که دیپلماسی با انواع متکثر و متنوع خود، از جمله دیپلماسی پارلمانی، باید به صورت فعّال و اثرگذار در جهت کسب و تثبیت منافع، قدرت و عزّت ملّی بکار گرفته شود؛ این کمیسیون نیز بر حمایت و همراهی ایشان در پیشبرد برنامههای راهبردی و واقع بینانه متناسب با شرایط سیاست خارجی در شرایط ویژه کنونی منطقه و جهان با همراهی و همکاری تمامی بخشهای نظام از جمله مجلس شورای اسلامی و نیروهای مسلح با وزارت امور خارجه تاکید مینماید.
نتیجه گیری (نظر نهایی کمیسیون)
اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با استماع مجموعه برنامه ها و سیاستها و سابقه عملکردی و مسئولیتی و سطوح علمی، جناب آقای سیدعباس عراقچی را با اکثریت آرا واجد شرایط تصدی وزارت امور خارجه دانسته است.
مخالفان وزیر پیشنهادی امور خارجه
عدم رعایت عزت ملی در مذاکرات برجام
محمدرضا احمدی در جریان بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی کابینه چهاردهم، به عنوان مخالف عباس عراقچی وزیر پیشنهادی امور خارجه گفت: وزیر خارجه باید سوابق بسیار درخشان و اقتدار و صلابت داشته باشد اما وقتی آقای عراقچی به عنوان سرپرست تیم مذاکرهکننده بود، بسیاری از موارد را رعایت نکرد.
نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی افزود: آقای عراقچی آمریکا از برجام خارج شد اما ایران همچنان در برجام باقی ماند حال اینکه گفته میشد اگر ایران از برجام خارج شود اجماعی علیه کشور به وجود میآید اما این اتفاق برای دیگران رخ نمیدهد؛ به قول رئیسجمهور وقت شما زبان سیاست و مذاکره بلد بودید و ما بلد نبودیم اما نتیجه چه شد؟ آمریکا از برجام خارج شد و ایران به تعهدات خود باقی ماند.
وی با اشاره به تصویب قانون اقدام راهبردی گفت: در دولت روحانی بعد از تصویب قانون اقدام راهبردی کلی بهانه آوردید و آن را اجرا نکردید آن هم در شرایطی که دقت لازم را در متن برجام نداشتید؛ ما آمدهایم به دولت وفاق ملی کمک کنیم اما این حق را از خودمان دریغ نمیکنیم که تعارفی برای دفاع از ملت و استمرار خون شهدا نداشته باشیم. ما در تایید و رد فردی با خدا معامله میکنیم.
احمدی با بیان اینکه در برجام دقت لازم در متن نشد و احساسی به تصویب رسید، گفت: عزت ملی را در مذاکرات رعایت نکردید و متن یک طرفه نوشتید که طرف مقابل هم آن را اجرا نکرد و خارج شد. بعد در قلب رآکتور اراک بتن ریختید و چقدر آن زمان دانشمندان و اندیشمندان اعتراض کردند ولی شما شرط رهبری را نادیده گرفتید.
وی با بیان اینکه رهبری در سال ۹۴ شروطی را درباره برجام اعلام کردند که در نظر گرفته نشد، خاطرنشان کرد: اساساً چرا باور و اتکایی به داخل کشور نداشتید و تنها به سمت دیپلماسی التماسی رفتید؟ شما یا ایمانی به نیروهای نظامی و قدرت ایران در زمان سرپرستی تیم مذاکرهکننده نداشتید یا اینکه تحت تاثیر بودید.
احمدی با طرح این پرسش که چرا تحریمها بعد از برجام برداشته نشد و برجام چه دستاوردی داشت، گفت: رئیس بانک مرکزی وقت و وزیر اقتصاد وقت گفتند که بانکهای خارجی با ایران همکاری نمیکنند حال اینکه گفته بودید بانکها به سوئیس منتقل شدهاند.
چرا قرارداد یکطرفه برجام را امضا کردید؟
محمدرضا صباغیان نیز به عنوان مخالف عباس عراقچی وزیر پیشنهادی امور خارجه گفت: بنده دولت چهاردهم را قبول دارم و از اکثر وزرا حمایت کردم. مخالفتم با آقای عراقچی از این بابت است که چطور شما به عنوان فردی کارکشته و صاحب تجربه در کنار آقای ظریف با همین ویژگیها قرارداد برجام را امضا کردید که نتیجهاش به اینجا کشیده شده است.
وی افزود: شما قراردادی امضا کردید و بعد تمام تعهدات را اجرا کردید اما طرف مقابل اجرا نکرد. اینکه بگوییم ترامپ خارج شد قابل دفاع نیست چون شما با دشمنی روبهرو بودید که تجربه بدعهدی او را داشتید. پس باید شرایط را در نظر میگرفتید لذا مشخصاً سوالم این است که چطور قراردادی امضا و اجرا شده که ما تعهداتمان را عمل کردیم اما طرف مقابل پایبند تعهداتش نبود.
صباغیان با اشاره به مشکلات کشور و اولویتهای دولت گفت: اصلاح ساختار سیاسی و اداری مهمترین مولفه برای رفع مشکلات کشور است.
عراقچی دیپلمات واقع بینی نیست
امیرحسین ثابتی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی به عنوان مخالف وزیر پیشنهادی وزارت خارجه گفت: از برخی از عزیزانی که برای رای آوردن بعضی از وزرا از جمله آقای عراقچی بازی خطرناکی را آغاز کردند، گلایه مندم. مطرح میشود که یک نفری گفته که آقای عراقچی حتماً باید وزیر بشوند؛ این چه بازی خطرناکی است که شروع کردند و متوجه عوارض آن نیستند؟
وی افزود: رهبری بارها گفتند که مجلس مستقل است و باید مستقل عمل کند؛ دیروز پیش یک عزیزی رفتیم و میگویند که به کل این وزرا رای دهید؛ این چه استدلالی است و از کجا میآید؟ اگر متوجه عوارض این موضوع هستید که مجلس را تعطیل کنید؛ خود رهبری مخالف این نگاه است اما عدهای برای اینکه بخواهند به زور موافق بتراشند شروع میکنند به بیان اخبار در گوشی که ۱۰۰ بار نیز تکذیب شده است. سال ۹۴ آقایان برای تبریک گفتن برجام از یکدیگر سبقت میگرفتند اما رهبری فرمودند که این تبریک گفتنها معنا ندارد و هر کس به وظیفه خود عمل کند. خواهش من از همکاران این است که کاری نکنند که استقلال مجلس زیر سوال برود. در مذاکرات کنگره و سنا ابزار چانه زنی تیم مقابل بوده اما برخی از الان میخواهند مجلس شورای اسلامی را خلع سلاح کنند و پیش از آنکه فردی رای بیاورد برخی به اشتباه در حال فدا کردن مجلس به پای او هستند.
وی درباره علت مخالفت خود با عراقچی نیز با تاکید بر اینکه خدا را شاهد میگیرم که بحث من بحث شخصی نیست بلکه بحث منافع ملی است، گفت: هر کدام از نمایندگان مجلس که یک بار وقت گذاشته باشند و متن توافق پر ضرر برجام را خوانده باشند، امکان ندارد که با او موافقت کنند و امکان ندارد که نسبت به عوامل آن رای اعتماد دوباره بدهند. ما در برجام برای سالها ضرر کردیم و دیدیم که چه بلایی بر سر رآکتور اراک و سالها تلاش دانشمندان آمد؛ حال عوامل آن دوباره بیایند وزیر شوند؟ اشکال ندارد، مجلس اختیار دارد اما فراموش نکنید بعد از آن باید در روی مردم نیز نگاه کنید.
ثابتی افزود: امروز عدهای به خاطر اینکه آینده نگریهای شخصی دارند معتقدند که باید از وزیر پیشنهادی امور خارجه دفاع کنند اما این افراد صادق باشند و بگویند که کجای این قرارداد قابل دفاع است؟ ما معتقدیم آقای عراقچی دیپلمات واقع بینی نیست؛ «امضای کری تضمین است» را چه کسی گفت؟ اینکه «ترامپ نمیتواند از برجام خارج شود چرا که ما طوری توافق کردیم که آنها نمیتوانند از برجام خارج شوند» را چه کسی گفت؟ کسی که امروز میخواهد از ما در مجلس رای اعتماد بگیرد.
وی از اتاق فرمان مجلس خواست تا ویدیویی از یک گفتوگوی تلویزیونی عراقچی را در مانیتورهای مجلس به نمایش بگذارد و پس از پایان این ویدئو گفت: دیپلمات حرفهای و ورزیده بودن به پرتاب کردن خودکار نیست بلکه به دیدن واقعیات است و اینکه ما متنی را امضا کنیم که قابل پیش بینی باشد که طرف مقابل قرار است چه کار کند که اگر خارج شد، ما گیر نکنیم.
ثابتی خاطرنشان کرد: در ابتدای دولت یازدهم گفتند که مشکلات اقتصادی را حل میکنیم اما در آخر آقای عراقچی در سال ۹۶ آمدند گفتند که هدف اصلی برجام لغو تحریمهای اقتصادی نبوده بلکه ما میخواستیم از پرونده هستهای ایران امنیت زدایی کنیم؛ ای کاش آقای روحانی سال ۹۲ این حرف را میزد و ما ببینیم که آیا ایشان رای میآورد یا خیر. ما معتقدیم که آقای عراقچی حتی مجری خوبی نیز برای سیاستهای شورای امنیت ملی و مقام معظم رهبری نبودند چراکه رهبر معظم انقلاب در سخنرانی خود در یک فروردین ۱۳۹۵ در مشهد فرمودند که خود آقای ظریف وزیر امور خارجه آمد به من گفت که ما از برخی خطوط قرمز نیز نتوانستیم محافظت کنیم و برخی از آنها نقض شد؛ گناه این موضوع پای کیست؟ با ماست یا عزیزانی که در آن زمان تیم مذاکره کننده بودند؟ یعنی آقایان عراقچی، ظریف، صالحی و بعیدی نژاد و کسانی که در آنجا رفتند توافق کردند و سکه گرفتند، امروز میگویند که ما نبودیم. پس چه کسی بود؟ اینکه آقای عراقچی در کمیسیونهای تخصصی مجلس با آقای ظریف مرزبندی میکنند خیلی خوب است اما چرا امروز که در معرض وزارت هستند و چرا در گذشته این اتفاق نیفتاد؟
وی با طرح این پرسش که «خروجی برجام چه بود»، گفت: حاج قاسم سلیمانی در اسفند ۹۷ گفت که دشمن با توافق برجام ۲ میخواهد ریشه جریان اسلام را در منطقه خشک کند؛ حاج قاسم از برجام یک چه میدید که از برجام ۲ میترسید؟ پسر شهید فخریزاده گفت که اشک پدر من از برجام درآمد؛ شهید فخری زاده به عنوان یک نخبه دفاعی، صنعتی و موشکی از برجام چه میدید که میگفت اشکم از آن درآمد؟
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی افزود: میگویند که ما تحریمها را لغو کردیم و الباقی تقصیر ترامپ است اما بسیاری از تحریمهای هستهای نیز باقی ماند و حتی درباره آنها صحبت هم نشد؛ مانند تحریم چرخه دلار یا یوترن به بهانه هستهای اعمال شد اما چرا در متن برجام حتی یک جمله نه تنها در مورد لغو آن بلکه درباره تعریف و ساختار آن نیز صحبت نشد؟
ثابتی تاکید کرد: یکی از بهترین قانونهایی که در مجلس گذشته تصویب شد قانون اقدام راهبردی بود؛ این قانون در واکنش به این بود که مجریهای سیاست خارجی ما خوب عمل نکردند و مجلس، شورای عالی امنیت ملی و مقام معظم رهبری ۲۸ شرط به برجام اضافه کردند تا ضررهای این توافق پر خسارت گرفته شود؛ بعد از اینکه بعد از شهادت شهید فخری زاده رویکرد غلط روحانی و ظریف داشت ادامه پیدا میکرد مبنی بر اینکه برویم با ترامپ نیز دوباره مذاکره کنیم، مجلس به درستی آن قانون را تصویب کرد و مقام معظم رهبری بارها نسبت به آن تعریف و تمجید کردند. موضع مقام معظم رهبری درباره برجام مشخص است و ایشان آن را خسارت محض نامیدند و ۲۸ شرط به آن اضافه کردند و گفتند که خطوط قرمز من نقض شده است؛ این بحثهای عوامانه را جمع کنید که مگر آقا نمیدانست؟ آقا گفت شما که نماینده مجلس هستید باید بدانید.
وی با بیان اینکه تقریباً هیچ جملهای نبود که توصیف من و امثال من درباره برجام نبود بلکه این آقای دکتر سیف رئیس کل بانک مرکزی در دولت آقای روحانی مطرح کرد، گفت: بسیاری از کسانی که در برجام نقش داشتند خودشان بعداً گفتند یا اشتباه کردیم یا سادگی کردیم یا هر چیز دیگر؛ خواهش من از آقای عراقچی این است که اگر رای نیاوردند که اختیار مجلس است اما اگر رای آوردند خواهشم این است که همه از حافظه تاریخی این سالهای عبرت بگیریم؛ البته اگر آقای عراقچی وزیر امور خارجه شدند قول میدهم که در راستای منافع ملی بیشتر از همه به او کمک کنم.
میثم ظهوریانبا نیز به عنوان دیگر مخالف وزیر پیشنهادی وزارت امور خارجه با طرح این پرسش که آیا آقای عراقچی همچنان میخواهند که بخشی از نظام پیوند زدن زندگی مردم به اراده بیگانگان باشند یا رویکردشان تغییر کرده است؟ افزود: ایشان اشاره کردند که من ظریف نیستم. به نظرم اتفاق خوبی است اما خوب است که این تفاوت صریحا مشخص شود که کجاها اختلاف دارند؛ چرا که در دوره سال ۹۲ تا ۱۴۰۰ ایشان تصویر مکمل آقای ظریف بودند.
موافقان وزیر پیشنهادی امور خارجه
«عراقچی» برنامه خوبی برای ۱۵ کشور همسایه و همسو دارد
حجت الاسلام احد آزادیخواه در موافقت با وزیر پیشنهادی امور خارجه گفت: وزیر سیاست گذار نیست بلکه مجری است. آقای عراقچی که تا به حال وزیر هم نبوده است. آقای عراقچی در هشت سال دفاع مقدس پاسدار رسمی بوده است. وی به دنبال خنثی سازی تحریم ها و ایجاد تعامل میان دولت و میدان است.
وی افزود: تقویت تعامل با چین و روسیه از دیگر برنامه های ایشان است. حمایت با تمام توان از محور مقاومت در برنامه های آقای عراقچی خواهد بود. مقابله جدی با سیاست های خصمانه رژیم صهیونسیتی نیز از این برنامه ها خواهد بود. مدیریت تخاصم را از آقای عراقچی شنیدیم و امیدواریم تبدیل به جریانی به نفع جمهوری اسلامی شود. به آقای جهانگیری گفتم ای کاش وقت و تلاش خود را به جای پنج به اضافه یک برای همسایگان میگذاشتید.
حجت الاسلام آزادیخواه تاکید کرد: آقای عراقچی برنامه خوبی برای ۱۵ کشور همسایه و همسو دارد. قولی که آقای عراقچی دادند حمایت از قانون اقدام راهبردی بوده است که رهبر انقلاب فرمودند مردم را از سردرگمی نجات داد.
«عراقچی» حافظ منافع ایران
منوچهر متکی نیز در موافقت با وزیر پیشنهادی امور خارجه گفت: توفیق داشتم از اول ورود آقای دکتر عراقچی به وزارت خارجه و ورودشان به بخش بینالملل به عنوان همکارشان با معاون امور بینالملل با هم کار بکنیم. من توفیق داشتم اولین حکم معاونت اداره و ریاست اداره مجامع بینالمللی را برای ایشان صادر کنم و ایشان در یک ماموریتی موفق به سفر به جده شده و توافقی را که به تازگی بین آقای دکتر ولایتی و سعود الفیصل وزیر خارجه عربستان در تاسیس اولین نماینده یک کشور خارجی و سفیر کشور دیگر نزد سازمان کنفرانس اسلامی بود را انجام بدهد. ۱۴ سال بعد موقعی که من مسئولیت وزارت خارجه را داشتم حکم معاونت بینالملل را توفیق داشتم برای ایشان صادر بکنم.
وی افزود: آقای عراقچی یک دیپلمات جامع الاطراف است که یک وزارت خارجه را میشناسد. کارهای وزارت خارجه را در حوزه دوجانبه و بین المللی میشناسد و به دلیل دو ماموریت خارج از کشور مسائل ایرانیان و مسائل کنسولی ایرانیان در خارج از کشور را. من موقعی که دولت آقای رئیسی شکل میگرفت و ایشان آقای امیرعبداللهیان را در بین گزینه های مختلف قرار داد، برایش مصاحبه کردم و گفتم که ایشان مناسبترین گزینه هست و به شهادت رسید. امروز برای شما عرض میکنم به عنوان کسی که بیش از سی و اندی سال با وزارت خارجه مرتبط بوده است، در بین مجموعه ظرفیتهای خوبی که ما در وزارت خارجه داریم من جامع تر و مطلع تر و به روزتر از آقای عراقچی ندیدم.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس خاطرنشان کرد: ایشان در خدمت ولایت و ولی امر مسلمین خواهد بود. او نص ولایت را به اجتهاد کسی تغییر نمیدهد. وقتی که بعضی از دوستان ما در همین مجلس و در مجلس یازدهم قانون اقدام راهبردی را تصویب کردند، من فردای آن روز در تشکیلات آقای ثابتی در شبکه افق مصاحبه کردم و این اقدام مجلس را به عنوان اقدام بسیار عالی و بازدارنده برای طرفهای دیگر نام بردم. آقای عراقچی بعد از این مرحله دیپلماسی جدیدی را طراحی میکند. آقای عراقچی به نوعی راضی به این قانون بودند. شاید این جمله رئیس دولت وقت نشان بدهد که اگر به آقای عراقچی دستور میدادم که برجام را تمام بکند، ۲۴ ساعته این کار را انجام میداد.
وی تصریح کرد: مهمترین عنصر یک دیپلمات در جمهوری اسلامی دین مداری است. ایشان انسان معتقدی است که مبانی اعتقادی سرمایه اوست. وزارت خارجه البته بایدهای زیادی دارد و تعاریف زیادی دارد که آقای عراقچی کاملاً برای این کار آماده است.
متکی تاکید کرد: بینی و بین الله عرض میکنم آقای عراقچی تمام مسائل دیپلماسی ما و سیاست خارجی ما را میداند و اشراف دارد. من مذاکراتی از آقای عراقچی را خواندم. نه در بحث برجام فقط در روابط دو جانبه و برخی از کشورها که قاطعیت او در دفاع از منافع جمهوری اسلامی برخورد او و پاسخ او به نگاه مغرورانه برخی از خارجی ها برای من همیشه موجب افتخار بود. من در ملاقاتی که با کانادایی ها در مالزی با حضور ایشان داشتم و ملاقاتی که خود ایشان با برخی از مقامات کشورهای دیگر داشت نشان داد که او حافظ ارزشهای این نظام است.
رای اعتماد به عراقچی، پیام مهمی به دنیا مخابره می کند
هادی قوامی نیز به عنوان موافق وزیر پیشنهادی وزارت امور خارجه گفت: لازم است وزارت خارجه دیپلماسی اقتصادی را به عنوان یک اولویت در نظر داشته باشد و ظرفیت ارتباط با همسایگان بهره گیرد.
نماینده مردم اسفراین در مجلس شورای اسلامی افزود: میتوان به صورت هوشمندانه و پیوسته در تعامل با بازارهای جهانی بود که در این راستا نقش وزارت خارجه برجسته است. باید از ظرفیت سفارتخانهها هم استفاده کرد.
وی با تاکید بر ضرورت ایجاد زمینههای رشد هشت درصدی خاطرنشان کرد: اقتصاد درونزا و برونگرا و متکی بر دانش و فناوری سه مولفه مهم در اقتصاد مقاومتی است که در برنامههای آقای عراقچی وجود دارد.
قوامی افزود: رای بالای آقای عراقچی این پیام را به دنیا میدهد که مجلس کمک حال دولت خواهد بود و زمینههای لازم برای مانعزدایی و دستیابی به سیاستهای اقتصاد مقاومتی را فراهم میکند.
وی با بیان اینکه یکی از برنامههای عراقچی مدیریت تخاصم با آمریکا و مقابله با سیاستهای خصمانه آمریکاست، گفت: لازم است وزیر خارجه بعد از اخذ رای از مجلس به بهترین شکل از ظرفیت مرزها استفاده کرده و برای تحقق رشد هشت درصدی کمک کند.
سرباز ولایت خواهم بود/پاسخگوی مجلس و حافظ منافع ملتم
سید عباس عراقچی وزیر پیشنهادی وزارت امور خارجه پس از ارائه نظرات موافق و مخالف، در دفاع از برنامه خود در وزارت امور خارجه، دولت چهاردهم را «فراگیر، فعال و اثرگذار» خواند و گفت: در صورت کسب رای اعتماد از مجلس و در مقام وزیر امور خارجه سه ماموریت اصلی شامل «تامین منافع ملی، و حفظ و افزایش ثروت ملی»، «تحکیم امنیت ملی و ارتقاء قدرت» و «حفظ و تقویت عزت و منزلت» را دنبال خواهد کرد.
یادآور می شود، رای گیری برای وزرای پیشنهادی بعد از اتمام بررسی صلاحیت ۱۹ وزیر پیشنهادی در مجلس انجام می شود که احتمالا چهارشنبه ۳۱ مرداد خواهد بود.
نظر شما