به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از الجزیره، مسجد جامع الازهر در وینتیان یکی از سه مسجد و قدیمیترین مسجد در سراسر لائوس است. امام جماعت آن یک مرد جوان تایلندی است.
حکایت این مسجد و تاریخچه مسلمانان این کشور محصور در خشکی در جنوب شرقی آسیا اینگونه است مشکل جغرافیایی شاید مهمترین دلیل انزوای آن و کاهش تعداد مسلمانان آن تا این زمان باشد. برآوردها حاکی از آن است که تعداد آنها از هزار نفر فراتر نرفته است .
یحیی بن اسحاق، ۷۰ ساله هنگام نماز در مسجد الازهر بر صندلی می نشیند، به سختی نماز می خواند، باوجود دوری منزلش، نماز خود را ترک نکرده است. شیخ یحیی بن اسحاق خود را فرزند یکی از بانیان مسجد می داند و می گوید: ساخت این مسجد نزدیک به ۱۰ سال از سال ۱۹۷۶ تا ۱۹۸۶ به طول انجامید. با وجود فقرشان این مسجد ساخته شد. پدرش به عنوان قصاب کار می کرد و گوشت و مرغ حلال به اقلیت مسلمان در لائوس می فروخت.
از اهل کامبوج است که در زمان حکومت خمرهای سرخ به دنبال کشتار و پاکسازی قومی اقلیت مسلمان توسط آنها به لائوس پناهنده شد.
خانواده یحیی بن اسحاق پس از سیطره خمرهای سرخ در دهه ۱۹۷۰ برکامبوج و کشتار جمعی و نسل کشی جمعیت ساکنان آن به ویژه مسلمانان از این کشور گریختند و به همراه بسیاری از مسلمانان کامبوج به کشورهای مجاور آن از جمله لائوس فرار و پناهنده شدند.
اما مسجد دیگر این شهر مسجد جامعه است که بازرگانان هندی و پاکستانی آن را دریک منطقه تجاری در سال ۱۹۶۸ بنا کردند.
بنیانگذاران این دو مسجد درباره مهاجرت دسته جمعی مسلمانان پس از حوادث عظیمی که در دهه ۶۰ و ۷۰ قرن گذشته در این منطقه رخ داد، می گویند صحبت زمانی که مسلمانان بخشی از مردم منطقه بودند.
قبل از شکلگیری نقشه سیاسی مدرن، مسلمانان منطقه از نوعی استقلال تحت سلطنت «چم» برخوردار بودند که بخشهایی از ویتنام، تایلند، لائوس، کامبوج، چین و برمه (میانمار) را شامل میشد. از این کشورها مکونگ، یکی از بزرگترین رودخانه های جهان، می گذشت.
لائوس از پیامدهای جنگ برهمسایگانش در ویتنام، تایلند و کامبوج رنج می برد، از تعقیب نیروهای آمریکایی برای انقلابیون ویتنامی در روستاهای لائوس، تا پیامدهای جنگ در کامبوج از طریق جنگ داخلی و درگیری تلخ بین سلطنت و سوسیالیست ها که منجر به از بین رفتن اقلیت مسلمان شد.
اسلام از طریق بازرگانان مسلمان شبه قاره هند به ویژه تامیل ها در جنوب و پاتان ها در شمال پاکستان به لائوس منتقل شد. به مرور تعامل با مسلمانان باعث ورود اسلام و مسلمان شدن این سرزمین شد. این مسلمانان، اولین هسته یک خانواده مسلمان لائوسی را در عصر مدرن تشکیل دادند.
مقر سازمان اسلامی در لائوس در «مسجد جامعه» است که به رسمیت شناخته شده است. ازسال ۲۰۱۸ تعدادی از موسسات اسلامی را یکپارچه کرده است.
سمبون خان، رئیس سازمان اسلامی لائوس می گوید که دولت در تلاش برای تنش زدایی با جهان است که نیاز به سازمان اسلامی را تایید می کند، به ویژه اینکه لائوس بخشی از اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آسه آن) است که کشورهای اسلامی مانند اندونزی، مالزی و برونئی بخش عمده ای از آن را تشکیل می دهند، همچنین اکثریت مردم آسه آن مسلمان هستند.
سمبون خان در مصاحبه خود با الجزیره گفت: فرصت امیدوارکننده ای برای مسلمانان لائوس وجود دارد تا پس از دهه ها نظام تک حزبی از پیله ای که در آن قرار داشت بیرون بیاید. مقامات دولتی به اهمیت تعامل با جهان اسلام پی برده اند، آسه آن را دروازه خود می دانند و مایلند همه امکانات را برای ساختن پل ها فراهم کنند.
لائوس بیش از ۷ میلیون نفر جمعیت دارد که کوچکترین کشور در میان کشورهای آسه آن به شمار میآید.
نظر شما