به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از سمنان، حمید احسانی در نشست خبری با حضور رسانهها استان سمنان را نامساعد توصیف کرد و گفت: سمنان سومین استان خشک کشورمان محسوب میشود.
مدیرعامل آب منطقهای سمنان با بیان اینکه در سال آبی جاری که در انتهای آن قرار داریم، (ابتدای مهرماه تا ابتدای مهرماه هر سال سال آبی نامیده میشود) شاهد کاهش بارشها بودهایم، تاکید کرد: مشکل ما این است که تغییر اقلیم سبب شده تا شاهد عدم بارش برف باشیم.
وی با اشاره به اینکه برف منابع آبی استان را تأمین میکند و نه بارانهای سطحی اظهار کرد: ممکن است برخی بارانهای بهاری را مشاهده و تلقی داشته باشند که امسال سال خوبی برای منابع آبی است در صورتی که اینچنین نیست.
احسانی با بیان اینکه آمارهای ما نشان میدهد که نسبت به سال قبل یک درصد کاهش بارندگی را در استان سمنان شاهد بودیم، بیان کرد: در قیاس با دراز مدت استان سمنان با افت ۱۲ درصدی بارشها روبرو است.
مدیرعامل آب منطقهای سمنان با اشاره به شدت خشکسالیها در این استان، ادامه داد: با وجود اینکه استان سمنان سال گذشته نیز درگیر خشکسالی بود و یک سال خشک را از سر گذراند، اما امسال با شرایط دشوارتری از نظر منابع آبی و بارشها روبهرو بوده است، به طوری که براساس آخرین مقادیر بارشی در استان، بارشهای سال آبی جاری یک درصد با بارشهای سال قبل فاصله دارد.
وی تصریح کرد:البته بارندگیهای خوب بهاری شرایط مساعدتری برای کشاورزان در استان فراهم کرد، اما با توجه به کاهش قابل توجه بارش برف، منابع آب زیرزمینی که اصلیترین منبع تامین آب شرب استان هستند با مشکلات جدیتری روبهرو شده است.
احسانی کاهش قابل توجه دبی گلرودبار و چشمه روزیه بهعنوان دو منبع آبی مهم شهر سمنان را در همین راستا ارزیابی کرد و گفت: میزان دبی این دو منبع آبی در چند سال اخیر با کاهش بسیار زیادی روبهرو بودند.
مدیرعامل آب منطقهای سمنان ادامه داد: افت قابل توجه آورد رودخانه حبلهرود بهعنوان منبع اصلی تامین آب دو شهرستان گرمسار و آرادان در همین راستا بوده، چون عمده آورد این رودخانه نیز از سرشاخههای این رودخانه دائمی در ارتفاعات فیروزکوه سرچشمه میگیرد.
وی با بیان اینکه نفوذ تدریجی برف در زمین به غنای منابع و سفرههای زیرزمینی کمک میکند، اظهار کرد: بارشهای چند سال اخیر و بخصوص امسال عمدتاً بهصورت رگباری بوده و آسیبهای به همراه داشته است.
احسانی با بیان اینکه ۷۰ تا ۷۵ درصد تامین آب استان سمنان از طریق منابع زیرزمینی است، گفت: بین ۲۵ تا ۳۰ درصد منابع آبی استان نیز از محل آبهای سطحی استان تامین میشود که عمدتاً مربوط به حوضه آبریز حبلهرود و بخشی نیز مربوط به آب سدهای دامغان، مجن و کالپوش است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای سمنان فرونشست را از پیامدهای مهم خشکسالیهای پیاپی و برداشت از سفره آبهای زیرزمینی برشمرد و افزود: سطح سفرههای آب زیرزمینی بحرانی است و در مناطق جنوبی سمنان و به ویژه دامغان بیشترین فرونشست زمین مشاهده میشود.
احسانی اظهار کرد: سمنان با ۱۲۰ میلیون مترمکعب کسری سالانه مخزن و افت منابع آب زیرزمینی مواجه است و در راستای تقویت سفرههای آب زیرزمینی هیچ چاه غیرمجاز در حال بهرهبرداری در این استان وجود ندارد.
وی با بیان اینکه ۲۸ چاه در حال حفاری توسط کارشناسان آب منطقهای سمنان کشف و مسلوبالمنفعه شد، ابراز کرد: ۸۰ درصد چاههای کشاورزی این استان مجهز به کنتور هوشمند است.
احسانی اظهارکرد: کنتور هوشمند برای چاههای ۲ اینچی به تازگی ساخته شده و به زودی نصب میشود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای سمنان با اشاره به تخلف و دستکاری برخی کنتورهای هوشمند چاههای آب در سمنان گفت: تامین اعتبار و و امکان نظارت بر کنتور از راه دور در دست پیگیری است.
احسانی گفت: فرونشست قابل درمان نیست و هیچ راهکار علمی برای درمان ندارد، اما میتوان با اقدامهای کارشناسی روند را کند یا متوقف کرد.
به گفته وی اصلاح و تعدیل قوانین مربوط به چاههای کشاورزی و به روزرسانی پروانههای برداشت چاه مصوبه شورای عالی آب و توسعه سامانههای نوین آبیاری برای پیشگیری و کند کردن فرونشست در حال پیگیری است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای سمنان با بیان اینکه عمق حفر چاه برای رسیدن به آب در مناطق مختلف این استان افزایش یافته است، یادآور شد: احتمال حرکت آب شور به سمت شیرین با افت سطح سفرههای آبزیرزمینی وجود دارد.
احسانی با اشاره بالا بودن لایه سنگی و نفوذناپذیر زمین در فولادمحله مهدیشهر، گفت: سه قنات در این منطقه در گذشته فعال بود که به عنوان زهکش عمل میکرد و مانع از بالاآمدن بیش از حد سطح آب میشد، اما اکنون یکی از قنابها به طور کامل تخریب و بر روی قنات منزل مسکونی بنا شد و ۲ قنات دیگر نیز نیازمند لایهروبی برای خروجی آب در حدقابل قبول است.
نظر شما