سرای تاریخی عزیز الله‌اف احیا می‌شود

معاون میراث‌فرهنگی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی گفت: طرح مرمت و استحکام بخشی سرای عزیز الله‌اف (حیاط کوچک) در مشهد آغاز شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، احسان زهره‌وندی اظهار کرد: یکی از رویکردهای اصلی ما در میراث، بازسازی و احیای بناهای تاریخی است که امسال از محل اعتبارات ملی سال گذشته ۱۱۰ میلیارد ریال اعتبار برای این طرح در شهرستان مشهد تخصیص یافت.

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی گفت: خوشبختانه در حوزه حفاظت و صیانت از میراث فرهنگی روند عملکردی خوبی را در دوران پس از انقلاب شاهد بوده ایم.

 وی افزود: مجموعه‌های باغ نادری، آرامگاه فردوسی، عطار و خیام مسجد جامع بجستان، آسبادهای خواف، گنبد سبز و سرای عزیزالله اف در مشهد از مهمترین طرح های مرمتی میراث فرهنگی در خراسان رضوی است.

زهره‌وندی با اشاره به آغاز مرمت سرای عزیز الله‌اف (حیاط کوچک) افزود: اجرای سازه «قاب خمشی» برای استحکام بخشی بنا، بام سازی، آجر فرش کف، مرمت طاق‌ها و بالکن ها و همچنین مرمت و بهسازی درب و پنجره های چوبی از جمله اقداماتی بود که با این اعتبار انجام می‌شود.

معاون میراث‌فرهنگی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی بیان کرد: اثر تاریخی سرای عزیزالله اف بنایی متعلق به دوره پهلوی اول است.

وی ادامه داد: این بنای تاریخی که در شهرستان مشهد واقع‌ شده، با شماره ثبت ۴۰۳۰ در تاریخ ۱۰ مهر ۱۳۸۰ به‌ عنوان یکی از آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

رشد ۲۰ برابری ثبت آثار تاریخی خراسان رضوی پس از انقلاب اسلامی 

زهره‌وندی گفت: خراسان رضوی با داشتن ظرفیت‌های بالا در حوزه گردشگری و اثرگذاری بی‌نظیر این صنعت بر اقتصاد استان، جایگاه والایی در این بخش دارد به گونه‌ای که توسعه این صنعت می‌تواند به عنوان بستری جهش‌آفرین برای اقتصاد منطقه عمل کند.

وی با اشاره به رشد ۲۰ برابری ثبت آثار تاریخی خراسان رضوی پس از انقلاب اسلامی تاکید کرد: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی آثار تاریخی ثبت شده در فهرست ملی خراسان رضوی فقط ۱۰۸ مورد بود که پس از انقلاب شمار آثار ثبت شده استان در ردیف میراث ملی به بیش از ۲ هزار اثر افزایش یافته است.

معاون میراث فرهنگی خراسان رضوی افزود: وجود بیش از ۲۲ هزار هنرمند صنایع دستی و هنرهای سنتی که در تولید ۹۲ هنر و صنایع دستی فعالیت دارند، خود ظرفیتی بی بدیل برای استان است.

وی تصریح کرد: بی شک این ظرفیت های بی بدیل در کنار بیش از ۱۰ هزار اثر تاریخی، فرهنگی و طبیعی، جاذبه‌ها و ظرفیتهای بی نظیری را برای استان خراسان رضوی به ارمغان آورده است.

سرای عزیز الله اف، بازار پرخاطره زائرین و مشهدی‌ها

سرای عزیز الله اف، تجارت‌خانه‌ای است که در سال ۱۳۰۷ ساخته شد. تا قبل از تعطیلی یکی از مراکز فروش پوشاک در مشهد بود، در سال ۱۳۸۰ ثبت ملی شد و این مساله لزوم بازسازی و مرمت آن را توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مورد توجه قرار داد و در نهایت بازسازی و مرمت آن آغاز شد.

کاروان‌سرای عزیزالله اف دارای معماری ایرانی اسلامی و متعلق به دوران پهلوی است. این اثر در محدوده کوچه عباسقلی خان قرار دارد و پر از حجره‌ها و مغازه‌های ریز و درشت است که شاید زیبایی اثر را از چشم دور کند، اما دارای معماری اثر از نوع درون‌گراست، به این معنا که ۲ بخش اندرونی و بیرونی دارد. حجره‌ها نیز در بخش بیرونی و حیاط بزرگ قرار دارند و بخش اندرونی کاروان‌سرا در شرق اثر است و سه طبقه دارد، هرچند با نگاه اول و از نمای بیرون تنها ۲ طبقه به چشم می‌آید و دلیل آن عقب‌نشینی طبقات بالایی نسبت به همکف است. کف بنا نیز آجر فرش است و تعداد زیادی از پله‌ها هنوز چوبی‌اند.

در سال‌های گذشته تنها تغییرات کوچکی در بنای کاروان‌سرا ایجاد شده بود. در این راستا، مرمت و استحکام‌بخشی با جابه‌جایی موقت تعدادی از کاسبان با برنامه‌ریزی‌های شهرداری مشهد آغاز شد.

۳۱ مغازه در پاساژ عدالت و ۱۵ مغازه در بازار عباسقلی‌خان به صورت رایگان به کاسبان تحویل داده و فاز اول مرمت اجرایی شد.

کد خبر 1778925

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha