وظایف متقابل مسجد و دولت

ارتباط مسجد و نظام اسلامی به یکدیگر تنیده و وابسته به هم است، همان گونه که انقلاب اسلامی در بستر مساجد شکل گرفت و پایه گذاری شد، پس از پیروزی انقلاب نیز تعامل دوسویه میان این دو عنصر تاثیرگذار ادامه یافت و دولت‌ها نیز در طول عمر انقلاب از خانه‌های خدا حمایت‌های گسترده‌ای داشته‌اند.

به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون‌های مساجد خبرگزاری شبستان، مسجد و انقلاب اسلامی موضوعی به هم تنیده و وابسته به هم هستند. همان گونه که انقلاب اسلامی در بستر مساجد شکل گرفت و پایه گذاری شد، پس از پیروزی انقلاب نیز تعامل دوسویه میان این دو عنصر تاثیرگذار ادامه یافت و تا اکنون نیز استمرار دارد.

در واقع می توان گفت، یکی از دلایل مهم برای استمرار انقلاب اسلامی فعالیت در بستر مساجد بوده است. اگر این تنیدگی، ارتباط، تعامل و هماهنگی میان انقلاب و مساجد به طور مستمر ادامه نمی یافت و بین این دو عنصر گسست وجود داشت، امروز قطعا ما شاهد استمرار انقلاب نبودیم، در واقع نظام اسلامی با پشتوانه مردمی و از بستر مساجد همواره مورد پشتیبانی و حمایت قرار گرفته است. به مناسبت هفته دولت تعدادی از کارشناسان و ائمه جماعات مساجد در گفتگو با خبرگزاری شبستان بخشی از خدمات و حمایت های دولت از مساجد را بیان نمودند.

حجت الاسلام «سیدمحمدباقر علم الهدی» در گفتگو با خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به وظایف نظام اسلامی و دولت در قبال مساجد گفت: حضور همه جانبه در عرصه های فرهنگی و مسائل ارزشی همواره مورد توجه نظام اسلامی بوده است و یکی از آن پایگاههای مهم که در فرآیند موفقیت نظام و انقلاب اسلامی همواره خط مقدم است مساجد بوده اند، مساجد مراکز پویایی هستند که همواره به عنوان قرارگاه حزب الله عمل کرده اند.

مدیرحوزه علمیه حضرت قاسم بن الحسن(ع) با اشاره به اینکه مساجد همواره مرجع، ملجا و پناه مردم در مقاطع مختلف بوده اند، گفت: اهالی مسجد، همواره در عرصه های مختلف اجتماعی همانند انتخابات، جنگ و بحران های مختلف خدمات قابل توجهی داشته اند و انتخاب نیروهای نظامی برای جبهه، آموزش و اعزام به جبهه و نیز پشتیبانی از این پایگاه صورت می گرفته است.

حجت الاسلام علم الهدی با اشاره به اینکه مساجد به عنوان قرارگاه در نظام اسلامی در موضوعات و ابعاد مختلف می توانند نقش آفرین باشند، خاطر نشان کرد: هر چقدر مساجد پویاتر و در محلات قوی تر عمل کنند، کارهای اطلاع رسانی دولت در امور مختلف تسریع می یابد و در صحنه های مختلف می تواند فعال باشد، به همین جهت دولت در دوره های مختلف برای تجهیز، به روز کردن مساجد همواره  از این پایگاه حمایت های ویژه ای داشته است تا این قرارگاههای دینی در عرصه های فرهنگی، اجتماعی، گره گشایی و خدمت رسانی به مردم و نیز عرصه های مختلف فعال باشد. حمایت مدیریت شهری از مساجد و نیز اختصاص زمین برای ساخت مسجد یکی دیگر از رویکردهای مورد توجه در رونق خانه های خدا است.

حجت الاسلام «اسدالله کبریایی» نیز در گفتگو با خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به آیه ۴۱ سوره مبارکه حج گفت: خداوند در این آیه می فرماید: «همان کسانی که هر گاه در زمین به آنان قدرت بخشیدیم، نماز را برپا می‌دارند و زکات می‌دهند و امر به معروف و نهی از منکر می‌کنند و پایان همه کارها از آن خداست».‌ خداوند در این آیه بخش مهمی از وظایف حاکمیت اسلامی را نماز و زکات و امر به معروف و نهی از منکر معرفی می کند و در تحلیل این آیه و چرایی انتخاب این موارد باید گفت، چون مدیریت سیاسی یا به عبارتی مانیفست حکومت باید از قبل اعلام شود، خداوند مانیفست حکومت اسلامی را نه اومانیسم یعنی فردگرایی و نه سوسیالیسم یعنی جمع‌گرایی و نادیده‌گرفتن فرد اعلام می کند بلکه جهت گیری سیاسی حکومت اسلامی را توحید و خداگرایی معرفی می کند، نماز نماد توحید است لذا یکی از وظایف حکومت توحیدی کردن و خداگرا نمودن جامعه معرفی شده است.

این کارشناس حوزه مسجد و امام جماعت مسجد شفایحیاییان با اشاره به اینکه مساجد تراز اسلامی در راستای تحقق کارکردهای دولت همواره فعالیت داشته اند، بیان کرد: مسجد در حکومت اسلامی مکمل فعالیت های دین مدارانه دولت ها است و مسجد الگوریتم دولت اسلامی را تقویت می‌کند، متولیان و دست اندرکاران مساجد همواره تلاش می کنند که با شفافیت، راهکارهای دین برای اداره جامعه را به مخاطبان خود ارایه و نرم‌افزار مدیریت که آگاهی، همراهی و اطاعت پذیری مردم و شهروندان از ولی فقیه است را تبیین کنند، از طرفی مساجد هم با تبیین راهکارها، تسهیل گر اقدامات دین مدارانه دولت اسلامی هستند و در موقعیت های مناسب، وظیفه آگاهی بخشی دینی به مردم جامعه برای مطالبه گری را فراهم می‌کنند.

تعامل دوسویه دولت و مسجد

وی خاطر نشان کرد: هم افزایی بین مسجد و حکومت جنبه های مختلفی دارد که در قالب برگزاری مراسم متنوع می توان از آن ها یاد کرد، یکی از مصادیق این همکاری، حمایت از فعالیت های هزینه بر در مساجد است، در خصوص اختصاص بودجه نه به امور مساجد بلکه به خود مساجد آن هم نه به امام یا امنای مسجد بلکه به برنامه های مساجد، باید گفت، پیامبر(ص) نیز در اولین قدم برای تبلیغ اسلام با برگزاری یک مهمانی و صرف هزینه، مردم را به اسلام دعوت می کرد و می بینیم در نظام اسلامی نیز این رویه مورد توجه بوده است.

وی با اشاره به حمایت های دولت ها از مساجد ابراز کرد: هر اقدامی هزینه های دارد که باید پرداخت شود، اختصاص بودجه از خزانه عمومی به عنوان محلی برای تامین هزینه های عمومی کشور امری منطقی، علمی، شرعی و تجربه ای فراگیر است و با شعار استقلال مسجد هیچ منافاتی ندارد زیرا تمام موسسات و نهادهای عمومی کشور، ارتش، مجلس شورای اسلامی، هیات دولت از خزانه عمومی کشور سهمیه دارند که هرساله با هماهنگی سایر قوا، به صورت قانون تصویب و جهت اجرا ابلاغ می‌شود، این درحالی است که هیچ کدام از آن ها به دلیل دریافت پول، استقلال خود را به نفع خزانه کشور از دست  نمی‌دهند و در همین راستا همواره دولت ها از مساجد حمایت داشته اند و برای تقویت مساجد در قالب فعالیت های فرهنگی، هنری و اجتماعی بودجه ها و اعتباراتی از سوی دولت ها مصوب شده است.

حجت الاسلام «سیدمحمدرضا میرحبیب اللهی» نیز در گفتگو با خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به اینکه مساجد از صدر اسلام مورد توجه خاص پیامبر اکرم(ص) بوده، است، گفت: پیامبر(ص) به هر شهری که وارد می شدند، اولین دستورشان ساخت مسجد بود و این نشان از اهمیت ویژه مساجد در دین و دینداری مردم است.

امام جماعت مسجد حضرت رسول اکرم(ص) واقع در خانی آباد نو بیان کرد: انقلاب اسلامی ایران هم شروع کارش از مساجد و پیروزی انقلاب و تدوام آن نیز به برکت مساجد و حلقه های مردم مومن، متدین و جوانان مسجد بوده است، معمار کبیر انقلاب امام خمینی(ره) فرمودند: «مساجدسنگرند، سنگرها را پر کنید» و پس از آن شاهد بودیم که مساجد و دولت ها به صورت متقابل وظایف خود را به نحو احسن انجام دادند.

تقویت مساجد برای گره گشایی از امورات مردم

وی ادامه داد: امروز دولت با درک صحیح از جایگاه و نقش مسجد به عنوان پایگاه معتبر، در بحران های مختلف کمک های مردمی را به بهترین شکل از مساجد جمع آوری می کند و در اختیار مجریان ستادهای بحران برای توزیع میان مردم قرار می دهد. همچنین دولت با تقویت مساجد و اختصاص اعتبار از این ظرفیت در کمک رسانی به مردم در بحران ها بهره برداری می کند.

تعمیر و بازسازی مساجد رویکردی قابل توجه از سوی نظام اسلامی

حجت الاسلام «محمدعلی کارخانه» در گفتگو با خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به حمایت های نظام اسلامی از مساجد به عنوان قرارگاه فرهنگی و دینی در جامعه گفت: در طول سالهای گذشته برخی از نهادها درحمایت از مساجد اقدامات چشمگیری داشته اند و با بازسازی و تعمیر مساجد توانسته اند، گامی در جهت حمایت از مساجد برداشته اند.

امام جماعت مسجد الهادی(ع) منطقه هرندی بیان کرد:  در حمایت از خادمان و بیمه آنها نیز اقدامات قابل توجه ای در طول سالهای گذشته صورت گرفته است که باید استمرار یابد، امروز ساخت خانه عالم، حمایت های فرهنگی، مهارتی و اردویی، تقویت ارتباط مدارس با مساجد از مسائلی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

کد خبر 1778929

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha