خبرگزاری شبستان-استان فارس؛ مهدی رحمانیان| عزاداری امام حسین(ع) به عنوان یکی از بارزترین نمادهای فرهنگ و تاریخ شیعه، در دهههای اخیر به یک پدیده فرهنگی و اجتماعی جهانی تبدیل شده است.
این مراسم، نه تنها یک عمل دینی و مذهبی، بلکه نمایانگر ارزشها، باورها و هویت اجتماعی اقوام و ملل مختلف است.
آیینهای عزاداری به عنوان یک میراث ناملموس، نقش مهمی در شکلگیری هویت فرهنگی شیعه دارند. این آیینها باعث تقویت پیوند میان افراد جامعه میشوند و به تداوم ارزشهای انسانی همچون عدالت، فداکاری و ایستادگی در برابر ظلم کمک میکنند.
با وجود اهمیت بالای آیینهای عزاداری، این میراث با چالشهای متعددی روبرو است. جهانیسازی، تغییرات فرهنگی و اجتماعی و... از جمله چالشهایی هستند که حفاظت از آیینهای عزاداری را تحت تأثیر قرار دادهاند. به همین دلیل، ضروری است که برنامههای آموزشی و پژوهشی برای حفظ و ترویج این میراث ناملموس فرهنگی انجام شود.
اهمیت این موضوع سبب شده، ترویج و گسترش آیین های سوگواری اقوام مختلف به عنوان آثار ملموس و ناملموس به یکی از برنامه های ویژه اداره کل میراث فرهنگی استان فارس تبدیل شود.
«میراث مراثی» در ارگ کریم خانی
بدین منظور قرار است، سوگواره «میراث مراثی»، به صورت بین المللی و با حضور اقوام مختلف ایرانی و شرکت گروه هایی از سایر کشورها به میزبانی شیراز برگزار شود.
این رویداد بینالمللی در واقع نمایشی از آیینهای سوگواری مربوط به آثار ملموس و ناملموس استانها و کشورهایی مانند پاکستان، هندوستان و یک کشور از قاره آفریقا و یک کشور عربی است.
آنگونه که مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان فارس گفته، این رویداد بین المللی در واقع نمایشی از آیینهای سوگواری مربوط به آثار ملموس و ناملموس استان ها و کشورهایی مانند پاکستان، هندوستان و یک کشور از قاره آفریقا و یک کشور عربی است.
حضور ۲۴ گروه ملی آیینی
به گفته محمد ثابت اقلیدی در حال حاضر ۲۴ گروه ملی آئینی از استانهای خراسان، هرمزگان، خوزستان، فارس، چهارمحال و بختیاری، کردستان، مازندران و یزد در این مراسم حضور دارند و بهاجرای برنامه میپردازند.
وی به زمان برگزاری این رویداد اشاره کرده و گفته طبق برنامه ریزیها مدت زمان برگزاری این سوگواره ۴ شب است و هر شب ۶ اجرا انجام میشود.
ثابت اقلیدی به اهمیت برگزاری رویدادهای فرهنگی و آئینی در توسعه گردشگری تاکید و اظهار کرده این رویداد بین المللی از ۱۱ تا ۱۴ شهریور ماه در جلو خان ارگ کریم خان شیراز برگزار میشود.
شیراز مقصد گردشگر پذیر رویدادهای مذهبی
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان فارس ابراز امیدواری کرده که با این رویداد استان فارس و شهر شیراز به عنوان سومین حرم اهل بیت(ع) به یکی از مقاصد گردشگر پذیر رویدادهای آئینی و مذهبی تبدیل خواهد شد.
بازارچه صنایع دستی مرتبط با آیینهای مذهبی
ثابت اقلیدی با اشاره به برپایی بازارچه صنایع دستی همزمان با برگزاری این رویداد گفته در این بازارچه صنایع دستی هنرهای مرتبط با آئینهای عاشورایی و مذهبی در حاشیه این سوگواره معرفی و عرضه میشود.
با برنامه ریزهای انجام شده همزمان با افتتاح این سوگواره نمایشگاه، عکس عاشورایی هم در مسجد وکیل شیراز گشایش مییابد.
مسجد وکیل میزبان نمایشگاه عکس عاشورایی
او همچنین از برپایی نمایشگاه عکس عاشورایی خبر داده و عنوان کرده با برنامه ریزهای انجام شده همزمان با افتتاح این سوگواره نمایشگاه، عکس عاشورایی هم در مسجد وکیل شیراز گشایش مییابد که در این نمایشگاه ۲۶ اثر در معرض دید عموم قرار خواهد گرفت.
ثابت اقلیدی گفته این رویداد بین المللی با حمایتهای معاونت میراث فرهنگی کشور، نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز، استاندار فارس، سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان فارس، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس، شهرداری شیراز و همچنین دیگر ادارات، ارگانها و دستگاههای فرهنگی و اجرایی استان برگزار میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی فارس همچنین گفته سوگواره بین المللی میراث مراثی یکی از پیش رویدادهای سومین جشنواره بین المللی چند رسانهای میراث فرهنگی است که در شیراز برگزار میشود.
وی عنوان کرده این جشنواره نیمه دوم آبان ماه در شیراز برگزار میشود و طبق برنامه ریزیها قبل از برگزاری آن یکسری پیش رویدادها، کارگاههای تخصصی و همایشها با موضوع میراث فرهنگی (ملموس و ناملموس همچنین صنایع دستی) در سطح استان اجرا میشود.
برگزاری رویدادهایی از این دست نه تنها به معرفی میراث فرهنگی کمک میکند بلکه بازاری برای توسعه گردشگری و صنایع دستی هم ایجاد میکند.
رونق بازار گردشگری
او بیان کرد: برگزاری رویدادهایی از این دست نه تنها به معرفی میراث فرهنگی کمک میکند بلکه بازاری برای توسعه گردشگری و صنایع دستی هم ایجاد میکند.
آیینهای عزاداری امام حسین (ع) نه تنها به عنوان یک عمل مذهبی بلکه به عنوان یک میراث ناملموس فرهنگی، اهمیت بسیاری دارند. این آیینها به حفظ هویت فرهنگی و انتقال ارزشها به نسلهای آینده کمک میکنند.
تداوم و حفاظت از این میراث، نیازمند مشارکت فعال جامعه و توجه به نیازهای متغیر زمانه است. با حفظ این سنتهای فرهنگی، میتوان آموزههای جاودانه عاشورا را به نسلهای آینده منتقل کرد.
نظر شما