حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن رضایی مهر نویسنده، پژوهشگر و استاد حوزه علمیه قم در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار بین الملل خبرگزاری شبستان دربار اینکه چرا بعد از گذشت قرن ها از آغاز ظهور اسلام، دین اسلام هنوز برای غیر مسلمانان جاذبه دارد و به سرعت در حال افزایش است، گفت: اسلام یک دین جامع است و برای کل بشریت تا آخر عالم آمده است، طبیعتا باید مشتمل بر آموزه هایی باشد که بتواند برای پاسخگویی به موقع همه نیازهای بشر مناسب باشد.
وی گفت: یکی از این منشاهای جاذبه های اسلام این است که آموزه های آن منطبق با فطرت الهی انسان است یعنی درس و پیامی که ارایه می دهد و به گوش جهانیان می رساند، سخن و پیامی است که با فطرت انسانی هماهنگ است. آموزه های اسلامی منطبق بر فطرت خداگرایی و خداپرستی، منطق خواهی است. فطرت در تمام انسان ها به لحاظ وجودی مشترک است، این فطرت دریچه ای است که از طریق آن می توان اسلام را شناخت و به آن گرایش پیدا کرد.
یکی از این منشاهای جاذبه های اسلام این است که آموزه های آن منطبق با فطرت الهی انسان است یعنی درس و پیامی که ارایه می دهد و به گوش جهانیان می رساند، سخن و پیامی است که با فطرت انسانی هماهنگ است.منشا دیگر جاذبههای اسلام این است که احکام و آموزه های اسلام در واقع آموزه های وحیانی عقلانی هستند. وحیانی به این دلیل که از مقام جلال و جبروت خداوند آمده و عقلانی به این دلیل که با نعمت عقل که خود خدا داده، هماهنگ است.یکی دیگر از منشا جذب جوامع به دین اسلام این است که جایگاه انسان در دین اسلام بسیار بالا شمرده شده است. دیگر جاذبه گرایش به اسلام، ترغیب به عدالت جویی و اجرای عدالت بین ابنای بشر در اسلام دانست.
دکتر حسن رضایی مهر گفت: منشا دیگر جاذبههای اسلام این است که احکام و آموزه های اسلام در واقع آموزه های وحیانی عقلانی هستند. وحیانی به این دلیل که از مقام جلال و جبروت خداوند آمده و عقلانی به این دلیل که با نعمت عقل که خود خدا داده، هماهنگ است. حال با توجه به اینکه اسلام مشتمل بر احکام وحیانی تعالی بخش است و از طرفی مبتنی بر عقلانیت است، خود یک امتیازی برای جذب بشر است. وقتی معیار رشد که همانا عقل مشترک بین انسانها است با آموزه های وحیانی منطبق هستند، این خود عاملی برای جذب انسان ها به اسلام می شود چرا که غیر عقلانی سخن نمی گوید. پس باید گفت که تعالیم اسلام غیر عقلانی نیست، بلکه وحیانی مبتنی بر عقل است.
استاد حوزه علمیه قم گفت: یکی دیگر از منشا جذب جوامع به دین اسلام این است که جایگاه انسان در دین اسلام بسیار بالا شمرده شده است. در قرآن کریم نیز آمده است که ما انسان را گرامی داشتیم، ما مقام انسان را از همه مخلوقات بالاتر قرار دادیم. این بدان معناست که انسان پتانسیل این را دارد که حتی از ملائکه نیز جایگاه بالاتری داشته باشد این پتانسیل توسط خداوند به بشر اعطا شده است. انسان در اسلام مورد تکریم قرار گرفته و حتی بر شیطان امر شده است که بر او سجده کند.
وی تصریح کرد: از طرفی دیگر، وقتی اسلام از حقوق انسانها دفاع می کند، این خود باعث میشود تا مردم جهان به این دین روی بیاورند. در برخی از ادیان، انسان به طبقات مختلف تقسیم بندی شده و در این تقسیم بندی برخی باید فقیر بوده و برخی باید ثروتمند باشند، اسلام چنین چیزی را نمی پذیرد و همین نیز عامل دیگری بر جذب انسانهای غیر مسلمان به این دین آسمانی است. در اسلام همه انسانها از باب انسان بودن مساوی هستند، برتری انسانی بر انسان دیگر به خاطر پاک بودن اوست. سیاه و سفید در اسلام معنا ندارد. کشورهای غربی و آفریقایی به اسلام روی می آورند، چون همه انسانها را یکدیگر یکسان دانسته است.
وی علت دیگر جاذبه گرایش به اسلام، ترغیب به عدالت جویی و اجرای عدالت بین ابنای بشر در اسلام دانست و گفت: انسان حقیقتا از عدالت دفاع می کند، بشر را از ظلم دور می کند و به صراحت به بشریت می گوید عادل باشید و به همدیگر ظلم نکنید. این آموزه ترغیب به عدالت به دو بخش تقسیم می شود؛ عدالت جویی و اجرای عدالت. امروز جامعه بشری گرفتار بی عدالتی شده است، همچنانکه امروزه در غزه شاهد این بی عدالتی و کشتار زنان و کودکان بوده ایم. برخلاف آن در اسلام آمده است که مردان باید بجنگنند و در زمان جنگ با زنان و کودکان کاری نداشته باشید، پس طبیعی است که مردم جهان به سمت صهیونیست ها نمی روند و سراغ دینی می روند که از عدالت می گوید.
وی در ادامه تاکید کرد: از دیگر مواردی که در اسلام به شدت نهی شده است، تبعیض است. امروزه بشریت به خاطر تبعیض در حوزه های مختلف از جمله تبعیض نژادی و آپارتایدها رنج می برد. اسلام می گوید همه انسان ها با هر رنگ و نژاد باید از حق خود استفاده کرده و از منابع خود بهره مند شوند. دینی که چنین شعاری می دهد و حقیقتا آن را دنبال می کند، دین اسلام است. همین امر باعث شده تا کسانی که از تبعیض در حوزه های مختلف آن رنج می برند، به اسلام گرایش یابند.
وی یکی دیگر از این موارد را ظلم ستیزی و مبارزه با نظام سلطه دانست و اظهار کرد: دین اسلام از همان آغاز، مبارزه با سلطه گران را در راس امور خود قرار داده است. انسانهای مظلوم همواره زیر چکمه مستکبران و زورگویان بوده اند. قرآن کریم می فرماید یاور مظلوم باشید و با ظالم دشمن باشید. بخش عظیمی از جامعه بشری را مظلومان تشکیل می دهند و در بسیاری از کشورها شاهد ظلم حکومت ها به مردم خود هستیم. پس طبیعی است که وقتی مظلومان با آموزه های اسلام آشنا می شوند به آغوش این دین رحمانی می پیوندند.
پژوهشگر و استاد حوزه علمیه قم درباره اینکه دشمنان از چه تکنیکی در جنگ نرم علیه اسلام استفاده می کنند، گفت: قرآن سوزی، قرآن ستیزی و اسلام ستیزی برنامه های نظام سلطه است. در واقع نظام سلطه یک سیاستی دارد که برنامه های خود را مبتنی بر آن تعریف کرده است. سیاست کلی دشمن، تضعیف اسلام و تضعیف اقتدار مسلمین است. آنها به دنبال کمرنگ کردن اسلام و عدم ابراز وجود مسلمین در عرصه بین المللی و به طور کلی ضعیف شدن اسلام و مسلمین هستند.
دشمنان اسلام هزینه های زیادی را برای تخریب دین اسلام می کنند اما باید گفت چنین سیاستی در اذهان انسان های فهیم، آزاده و انسان های دارای عقلانیت مطرود است. البته نباید فراموش شود که چنین رفتارهایی نه تنها موجب تضعیف اسلام و مسلمین نمی شود، بلکه به توسعه اسلامیت جهانی منتهی می شود
وی ادامه داد: یکی از برنامه های سیاست تضعیف اسلام و اقتدار مسلمین، قرآن سوزی است. کسانی که کتاب دین دیگر را به آتش میکشند، افرادی هستند که بهره ای از تمدن و فرهنگ نبرده اند، دین و ایمان ندارد و هیچ برهان و سخنی در برابر آیات قرآن ندارند، از این رو تنها راه را سوزاندن آن می پندارند. اسلام هراسی یکی دیگر از سیاست های اتخاذ شده توسط دشمنان است، مثلا در مدرسه ای یکی دو دانشجو کشته میشوند و آن را بدون دلیل و برهان گردن مسلمانان می اندازند و این باعث می شود تا مسلمان کشی راه بیفتد و بعد در همه جا اعلام می کنند که اسلام همین است. آنها با به وجود آوردن داعش از داخل مسلمانان افراطی که دست به سر بریدن میزنند، در واقع می خواهند این اقدامات را به پای اسلام بنویسند. تمام این امور از جمله اهانت به پیامبر (ص) برنامه ریزی شده است. دشمنان اسلام هزینه های زیادی را برای تخریب دین اسلام می کنند اما باید گفت چنین سیاستی در اذهان انسان های فهیم، آزاده و انسان های دارای عقلانیت مطرود است. البته نباید فراموش شود که چنین رفتارهایی نه تنها موجب تضعیف اسلام و مسلمین نمی شود، بلکه به توسعه اسلامیت جهانی منتهی می شود و انشاءالله روزی اسلام کل جهان را فرا بگیرد.
حجت الاسلام حسن رضایی، درباره اینکه مسلمانان جهان برای ترویج دین اسلام در جوامع خود باید چه راهکاری را اتخاذ کنند، اظهار کرد: به طور کلی مردم جامعه اگر اصل حرف ما را نفهمند به ما روی نمی آورند، بنابراین اگر پیام اسلام به مردم جهان نرسد، چگونه می توانند به آن روی بیاورند و ادعاهای دروغین دشمنان اسلام گوش های آنها را پر خواهد کرد. یکی از راه های ترویج اسلام، تبیین آموزه های وحیانی اسلام است. تبیین هم به معنای بیان برهانی و هم به معنای تبلیغ بین جهانیان است؛ بنابراین هر مسلمانی وظیفه دارد با توجه به جایگاه خود آموزه های وحیانی را به گوش جهانیان برساند. یکی از روش ها در این میان کار فرهنگی است. فرهنگ مبتنی بر اسلام می تواند انسان ها را به اسلام جذب کند، اما اگر این فرهنگ به گوش آنها نرسد، فایده ای ندارد. راه دیگری که می تواند در این خصوص کمک کننده باشد، تمرکز بر مولفه عدالت محوری اسلام و عدم تجاوز به حقوق دیگران است. مسلمانان می توانند با برگزاری اجلاس، همایش و نشست های تخصصی حول محور ضرورت عدالت جهانی با اتکا به آموزه های اسلامی در کشورهای مختلف در این امر تاثیرگذار باشند. ما همچنین می توانیم آموزه های دینی مبتنی بر محبت و همدلی را در بین انسانها تبلیغ کنیم، همچنان که بسیاری از افراد با شعار محبت به دین مسیحیت روی آورده اند، ما نیز با تبلیغ درست باید این کار را بکنیم، اسلام یک دین جامع و کامل است، پس چگونه می تواند محبت و مهربانی در مسیحیت برجسته تر از آن باشد. پس باید به مردم جهان تبیین شود که دین اسلام خیلی بیشتر از مسیحیت بر محبت و مهربانی تاکید داشته است و اینکه گفته می شود اسلام دین کشت و کشتار است، توطئه های دشمنان آن است.
مسلمانان می توانند با برگزاری اجلاس، همایش و نشست های تخصصی حول محور ضرورت عدالت جهانی با اتکا به آموزه های اسلامی در کشورهای مختلف در این امر تاثیرگذار باشند. اسلام یک دین جامع و کامل است،
نویسنده کتاب «عرفان زیارت» اظهار کرد: باید برای مردم جهان تبیین شود همان طور که پیامبر گرامی اسلام (ص) پیامبر رحمت بودند، دین اسلام نیز دین رحمت است. کرامت، رشد و تعالی روحی، رشد و تعالی دنیوی و اقتدار جهانی و بین المللی تنها در سایه اسلام محقق می شود. وقتی ما اینها را با ادله و برهان برای مردم جهان بازگو کنیم، محال است که آنها به اسلام گرایش پیدا نکنند؛ بنابراین تبیین آموزه های اسلام و تبلیغ آنها برای مردم دنیا باید در دستور کار قرار گیرد. این کار را نیز می توان به شیوه های مختلف انجام داد. ما باید بتوانیم با زبان روز دنیا سخن بگوییم و دیگر نمی توان تنها به مکتوبات بسنده کرد. امروزه روش تبیین فیلم در برابر فیلم، سریال در برابر سریال، سایبری در برابر سایبری و فضای مجازی در برابر فضای مجازی است. وقتی حقیقت اسلام را به روز به مردم دنیا نشان دهیم بدون شک گرایش به آن در بین مردم دنیا بیشتر خواهد شد.
حجت الاسلام و المسلمین حسن رضایی مهر در ادامه درباره اینکه چگونه می توانیم ابعاد شخصیتی پیامبر(ص) را توسط مراکز اسلامی در غرب به مردم جهان بشناسانیم، گفت: با وجود اینکه مراکز اسلامی ممکن است دربرخی از کشورها برای اجرای برخی برنامه هایشان محدودیتی داشته باشند، اما در خصوص تبیین ابعاد شخصیتی پیامبر اکرم (ص) بهترین راه، مراجعه به قرآن است.
وی با اشاره به این مسئله که قرآن به خوبی ابعاد شخصیت حضرت را بیان کرده ، گفت: مراکز اسلامی باید تشکل ها و نهادهایی راه اندازی کنند که در آنها نشست های تخصصی با موضوع پیغمبرشناسی اسلام برگزار کنند و برای عوام تبلیغات در نظر گرفته شود. وقتی صحبت از خواص می شود تنها راجع به یک فرد سخن نمی گوییم زیرا ممکن است پشت سر آنها افراد زیادی باشد، بنابراین اگر ما نهادهایی با عنوان پیغمبرشناسی تشکیل دهیم که در آنها نشست های تخصصی، کارگروه، تبلیغات، سخنرانی و ... برگزار کنند، خود به خود تاثیر خود را خواهند گذاشت. محور این قضیه نیز باید قرآن باشد. قرآن می فرماید پیغمبر، پیغمبر رحمت برای عالمیان است. اگر همین پیام قرآنی را به گوش جهانیان برسانیم، تاثیر زیادی خواهد داشت.
قرآن کریم از پیامبر به عنوان پیامبر جهانی نام می برد. بنابراین باید در کشورهای غربی و اروپایی نهادهای پیامبرشناسی راه بیفتد و ابعاد وجودی پیامبر خاتم را برای مردم آن سرزمین ها بیان کنند. مردم جهان تشنه حقیقت هستند و هر جا حقیقت باشد، دنبال آن خواهند رفت.
این استاد حوزه علمیه خاطر نشان کرد: رحمت بودن پیامبر نسبت به کفار به معنای آن است که قبل از وجود ایشان کفار مسخ شده یا در زمین فرو می رفتند یا به شکل حیوان درآمده و عذاب های گوناگونی بر آنها نازل می شد، اما با آمدن پیامبر (ص) این عذاب الهی از سر کفار برداشته شد. پیامبر (ص) حتی برای مومنین و حتی برای منافقین و ملائکه رحمت هستند. محور عالم پیامبر است و عقل اول پیامبر است. قرآن می فرماید: او رئوف و مهربان هست. خداوند متعال وقتی از دنیا و مافیها صحبت می کند، آنها را ضعیف می شمارد اما زمانی که از پیامبر (ص) صحبت می کنند او را بزرگ خطاب می کند یعنی عالم را کوچک خطاب کرده اما پیامبر را بزرگ می دانند؛ ضمن اینکه پیامبر اکرم (ص) از جنس مردم بود
حجت الاسلام و المسلمین حسن رضایی مهر تاکید کرد: یکی دیگر از نکاتی که باید بیان شود، این است که قرآن کریم از پیامبر به عنوان پیامبر جهانی نام می برد. وقتی قرآن کریم به پیامبر (ص) می فرماید ما نام تو را بلند کردیم، منظور منطقه خاصی نبوده، بلکه منظور کل عالم بوده است؛ بنابراین باید در کشورهای غربی و اروپایی نهادهای پیامبرشناسی راه بیفتد و ابعاد وجودی پیامبر خاتم را برای مردم آن سرزمین ها بیان کنند. مردم جهان تشنه حقیقت هستند و هر جا حقیقت باشد، دنبال آن خواهند رفت.
نظر شما