به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان در ایلام، پیادهروی اربعین آیین و گردهمایی دینی است که از سوی مسلمانان شیعه و بهصورت پیادهروی از مسیرهای منتهی به کربلا برای زیارت و جمع شدن همه آنها در چهلمین روز کشته شدن حسین بن علی (ع) سومین امام شیعیان در نبرد کربلا انجام میشود و نزد شیعیان از اهمیت بالایی برخوردار است.
بررسی ها نشان داده گردهمایی های مذهبی مانند پیاده رویی اربعین دارای تاثیرات مثبت بسیاری هستند و موجب ایجاد همبستگی اجتماعی، تقویت احساس، هویت جمعی در سطح مختلف خانواده، کوچه و محله، جذب مشارکت گروه های اجتماعی، گروه های مذهبی و… می شوند.
تاثیر اربعین بر بعد روانشناسی
همه میدانیم که کنگره بزرگ اربعین تاثیر به سزایی بر بعدهای معنوی و فرهنگی جامعه همچون زدودن گناهان و اتحاد امت اسلامی برعهده دارد؛ همچنین در ابعاد اقتصادی نیز به ویژه در مناطق مرزی نقش شایانی ایفا می کند؛ چرا که هر ساله خیل عظیم زائران به عنوان گردشگری زیارتی به سمت مناطق مرزی حرکت میکنند که این موضوع به تبع منجر به افزایش اشتغالزایی، افزایش سرمایه گذاری در حوزه زیر ساخت، در آمد زایی در حوزه صنایع دستی و... و. می شود.
با این حال یکی از مهمترین فرصتهای بی بدیل این اجتماع مردمی، نگریستن آن از منظر روانشناسی بوده که تا کنون چندان مورد توجه واقع نشده است؛ تحقیقات علمی نشان داده پیاده روی اربعین یک تکاپو و فعالیت فردی، اجتماعی و معنوی است که در جنبه فردی موجب آسایش خاطر شخص می شود و از جهت اجتماعی، شخصیت اجتماعی او را شکل می دهد.
مزیتهای اربعین بر ابعاد فردی و اجتماعی انسانها
عبدالحسنی روانشناس در گفتوگو با خبرگزاری شبستان با بیان اینکه انسان دارای چهار بعد روانی، زیستی، اجتماعی و معنوی است؛ اظهار داشت: یکی از نیازهای اساسی انسان و بشریت ارتباط گفتوگو و تعامل با پیرامون اجتماعی است که معمولاً این نیاز اساسی در اجتماع و به دنبال تعاملهای اجتماعی شکل میگیرد که در این راستا اربعین به عنوان یکی از اصلیترین تعاملات اجتماعی شناخته شده در عصر حاضر بوده و به واسطه آن میلیونها نفر در قومها، فرهنگها و زبانهای مختلف به دور هم گرد آمده و با یکدیگر در ارتباط هستند.
وی افزود: از سوی دیگر اربعین می تواتد تاثیر به سزایی نیز بر ابعاد معنوی انسان ها داشته باشد؛ چرا که فرصتی غنی برای تقویت ایمان، اعتقاد به خدا، معارف اسلامی، تخلیه هیجانات و غم درونی محسوب می شود.
تاثیرات اربعین حسینی در بعد فردی و اجتماعی
عبدالحسنی با بیان اینکه اربعین متشکل از اجتماع و همدلی میلیون ها نفر از قوم های مختلف است، ادامه داد: از دیگر تاثیرات اربعین حسینی در بعد فردی و اجتماعی میتوان به کاهش استرس و اضطراب، ایجاد همدلی، تقویت تعاون و کمک به یکدیگر، ایثار و از خود گذشتگی، تاب آوری بالا، یادگیری فرهنگهای مختلف و سخاوتمندی اشاره کرد.
وی اضافه کرد: شایان ذکر است بسیاری از زائران پس از بازگشت از سفر اربعین، تغییرات مثبتی را در شخصیت خود نذیر افزایش روحیه، مراقبه و دینمداری، بخشندگی، مهربانی، گذشت و… در خود احساس می کنند.
این روانشناس در پایان با بیان اینکه اربعین یک فرهنگ ۱۴۰۰ سال است گفت: علی رغم اینکه ۱۴۰۰ سال از این واقعه بزرگ تاریخی میگذرد هنوز هم امت اسلامی ارادت ویژهای به اباعبدالله و ائمه اطهار دارند و همواره میتوانند با شرکت در پیادهروی اربعین ائمه اطهار را الگوی خود در نظر گرفته آنان را به نسلهای آینده معرفی کنند.
نظر شما