تجربه‌های ناب عرفانی با «بحر در کوزه»

پورمحمودیان با اشاره به انتشار «بحر در کوزه» و «دفترهای صحیفه‌پژوهی» به همت موسسه دارالعرفان، گفت: تقاضای بسیار مردم و اهمیت آثار استاد انصاریان ما را بر آن داشت که با برنامه‌ریزی جدید و به‌کارگیری محققان و افراد متخصص مجموعه‌ای را تحت عنوان «بحر در کوزه» راه‌اندازی کنیم.

به گزارش خبرنگار گروه دین و اندیشه خبرگزاری شبستان، مؤسسۀ علمی‌فرهنگی دارالعرفان تحت اشراف استاد حسین انصاریان به‌تازگی حضور جدی و پررنگ‌تری در حوزۀ نشر و کتاب داشته است. در هفتۀ اخیر شش جلد کتاب ذیل دو مجموعۀ «بحر در کوزه» و «دفترهای صحیفه‌پژوهی» از سوی انتشارات دارالعرفان منتشر شد که با استقبال خوبی همراه بود. از این‌رو، با سید ضیاء‌الدین پورمحمودیان، مدیرعامل مؤسسۀ علمی‌فرهنگی دارالعرفان (زیر نظر استاد حسین انصاریان) مدیرعامل این مؤسسه رفتیم تا کمی درباره این فعالیت‌های جدید جویا شویم.

برای ورود به بحث درباره مهم‌ترین و جدیدترین فعالیت‌های مؤسسۀ دارالعرفان بگویید.

همواره بخشی از تلاش‌های مؤسسۀ دارالعرفان تنظیم و نشر آثار استاد حسین انصاریان بوده است. بیش از ۲۰۰ عنوان کتاب در موضوعات گوناگون فرهنگ اسلامی از استاد انصاریان موجود است. افزون بر این بیش از ۱۱ هزار صوت سخنرانی‌های استاد در همۀ سال‌ها استخراج شده و تنظیم و نشر مناسب آن‌ها همواره یکی از اهداف اصلی مؤسسه بوده است.

تقاضای بسیار مردم و اهمیت آثار استاد ما را بر آن داشت که با برنامه‌ریزی جدید و به‌کارگیری محققان و افراد متخصص مجموعه‌ای را تحت عنوان «بحر در کوزه» راه‌اندازی کنیم و  آثار استاد با طی کردن فرایند آماده‌سازی جدید و دقیق، در قالبی مناسب در اختیار خوانندگان قرار گیرد. خدا رو شکر سه شمارۀ اول این مجموعه به‌تازگی روانۀ بازار شد و مجلدات دیگر نیز در حال آماده‌سازی و چاپ است.

این کتاب‌ها چه فرقی با چاپ‌های قبل دارند؟ آیا فقط مشغول بازنشر هستید یا تألیف جدیدی نیز از استاد منتشر می‌شود؟

فعلاً دربارۀ مجموعۀ «بحر در کوزه» سخن می‌گویم. منظورم از فرایند آماده‌سازی جدید و دقیق آن چیزی است که بعضاً در آثار چاپی فعلی مشاهده نمی‌شود. سعی ما بر این است که دقت و کیفیت را فدای سرعت در چاپ نکنیم و در چاپ آثار همان مسیری را طی کنیم که بزرگان عرصۀ کتاب و قلم گوشزد کرده‌اند. مثلاً در فرایند آماده‌سازی این کتاب‌ها می‌کوشیم استانداردهای مدنظر استاد گران‌قدر، میرشمس‌الدین ادیب سلطانی، که در کتاب باارزش راهنمای آماده‌سازی کتاب گفته شده است را در حد توان رعایت کنیم. لذا کتاب‌ها با تحقیق و منبع‌یابی مناسب، ویرایش صوری و زبانی، صفحه‌آرایی استاندارد و طرح جلدی جدید در حال آماده شدن و چاپ شدن هستند.

دربارۀ بخش دوم پرسش باید بگویم خیر، فقط بازنشر نداریم. کتاب‌ها در چاپ جدید علاوه بر رعایت استاندارها، بعضاً فربه یا لاغر هم می‌شوند. در واقع استاد انصاریان در این سال‌های طولانی‌ای که مشغول به تألیف و تبلیغ بودند مطالب گرانبهایی را در موقعیت‌های مختلف عرضه کرده‌اند. از مجموع آثار قلمی و شفاهی ایشان طی این سال‌ها مطالبی تدوین می‌شود و به خوانندگان عرضه خواهد شد. مثلاً کتاب «تمنای وصال؛ رساله‌ای در باب حج» پیش‌تر منتشر نشده بود. این کتاب مجموعه‌ای است از آثار مختلف و سخنرانی‌های استاد انصاریان که اینک تحت یک رساله به مسائل گوناگون مربوط به حج می‌پردازد و در اختیار مخاطبان قرار گرفته است.

موسسه برای ارتباط موثر با مخاطبان و خوانندگان خود چه راه‌هایی را مد نظر دارد؟

 معمولاً سخن از حقوق نویسندگان و مترجم است که توجه به حقوق آن‌ها حقیقتاً لازم و ضروری است. اما مطلبی که بعضاً در حوزۀ نشر از آن غفلت می‌شود اهتمام به حقوق خواننده است. اثری که عرضه می‌شود باید از جهات گوناگون به صورتی باشد که حق خواننده ضایع نشود. متأسفانه مثلاً بنا بر دلایل اقتصادی مرحلۀ نمونه‌خوانی و حتی ویراستاری از فرایند آماده‌سازی کتاب در برخی انتشارات‌ها حذف شده است و همین باعث دیده شدن اغلاط بسیار زیادی در کارهای چاپ‌شده است. در انتشارات دارالعرفان کوشش داریم در این دو مجموعۀ جدید این مراحل همگی طی شوند. یعنی علاوه بر مرحلۀ تحقیق آثار، حتماً ویرایش مفصل و دو مرحله نمونه‌خوانی صورت می‌گیرد تا اثر کم‌غلط‌تر و روان‌تری در اختیار خواننده قرار گیرد. صفحه‌آرایی هم همین وضع را دارد. تجربه نشان داده است که صفحه‌آرایی‌ها معمولا استاندارد نیست که هم چشم خواننده را آزار می‌دهد و هم بخش‌های سفید زیادی در کتاب باقی می‌ماند که اگر مثلاً کتابی ۴۰۰ صفحه‌ای با صفحه‌آرایی نادرست، مجدد و به صورت استاندارد صفحه‌آرایی شود بعضاً حجم همان کتاب به حدود ۳۰۰ صفحه می‌رسد. این یعنی رعایت حقوق خواننده، صرفه‌جویی در منابع و مصرف کاغذ و پایین آمدن قیمت محصول نهایی‌ای که در اختیار خواننده قرار می‌گیرد.

از مجموعۀ «بحر در کوزه» چه کتاب‌هایی تا کنون منتشر شده است؟

پنج کتاب «نماز و نیاز؛ تفسیری از گفت‌وگوی انسان و خدا»، «رسالۀ سیر و سلوک»، «تمنای وصال؛ رساله‌ای در باب حج»، «نظام خانواده در اسلام»، «معرفة الله» در هفتۀ گذشته از این مجموعه منتشر شد.

هر کدام به چه موضوعی پرداخته‌اند؟

«نماز و نیاز» کتاب کم حجم (حدود ۱۱۰ صفحه) است که به اختصار درباره اهمیت نماز، موانع نماز و معنای ظاهری و باطنی نماز نوشته شده است. «رسالۀ سیر و سلوک» کتابی در بیان مراحل سلوک الی الله است و خواننده را گام‌به‌گام تا ملاقات خدا پیش می‌برد. «تمنای وصال» مجموعه‌ای است از همۀ نوشته‌های و سخنرانی‌های استاد انصاریان که در قالبی جدید و منظم گردآوری و تنظیم و تحقیق شده و راهنمای جامعی است برای همۀ حاجیان بیت‌الله الحرام. «نظام خانواده در اسلام» ویراست جدید نوشتۀ استاد است که پیش‌تر انتشارات ام‌ابیها آن را چاپ می‌کرد. «معرفة الله» نیز کتاب جدیدی است که نخستین بار چاپ می‌شود و دربردارندۀ مجموعۀ مطالب در شناخت پروردگار است.

دفترهای صحیفه‌پژوهی عنوان یکی دیگر از مجموعه‌های شماست. کمی در این باره توضیح دهید.

مؤسسۀ دارالعرفان در کنار دپارتمان تنظیم و نشر آثار استاد انصاریان تلاش‌های خود را در دپارتمان تخصصی «دعا و نیایش» آغاز کرده است. یکی از مجموعه‌های این دپارتمان «دفترهای صحیفه‌پژوهی» نام دارد که آثار مربوط به کتاب گران‌سنگ صحیفۀ سجادیه را منتشر می‌کند. اولین اثر این مجموعه منتشر شد. کتاب «ریاض‌ المؤمنین؛ ترجمه و شرح صحیفۀ سجادیه» با تحقیق استاد فاضلی در ۸۴۰ صفحه و قطع وزیری روانۀ بازار شد.  این کتاب با استقبال پژوهشگران و بزرگانی نظیر آیت‌الله العظمی شبیری زنجانی همراه شد و از خدا می‌خواهیم توانی به ما دهد تا آثار گذشتگان در این باره را احیا کنیم و در کنار آن از پژوهشگران جوان و امروز نیز آثار مناسبی دربارۀ صحیفۀ سجادیه منتشر کنیم. به امید خدا دیگر آثار این مجموعه نیز با همراهی پژوهش‌گران و محققان صحیفه‌پژوه منتشر خواهد شد.

کد خبر 1780417

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha