برخی محافل روشنفکری درباره سازش علم و دین دچار انحراف شده‌اند/دین معیار علم است

نماینده ولی‌فقیه در خراسان رضوی با بیان اینکه هشدارهای قرآنی موجب شناخت خصائص جهان مادی می‌شود، گفت: در همین راستا بایستی در عرصه دانشی خود نقطه‌ای را به وجود بیاوریم که این هشدارهای قرآنی را نسبت به علوم کشف و درک کرده و برحسب تخصص‌های متفاوت بر مبنای آن پژوهش کنیم.

به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، آیت‌الله سید احمد علم‌الهدی در آیین افتتاح پژوهشکده علم و قرآن که با حضور علی اکبر صالحی، قائم مقام فرهنگستان علوم برگزار شد ، ضمن تبریک میلاد مسعود پیامبر اکرم (ص) و ولادت امام صادق (ع) اظهار کرد: ذات مقدس پروردگار در آیه ۹ سوره مبارکه اسرا می‌فرماید «یهدی للتی هی اقوم» یعنی قرآن کریم برای ملت، جامعه و زندگانی بشری اقوم است؛ همچنین اگر مردم و ملتی بخواهند در مسیر کمال انسانی به عرصه خدا گونه‌ای برسند، قرآن آن‌ها را هدایت می‌کند.

ایشان با بیان اینکه هر چه در زندگانی دنیا و تکامل آخرت برای بشر لازم است را قرآن تأمین می‌کند، افزود: چند سالی است که در محافل روشنفکری دینی بحث سازش علم و دین مطرح است که متأسفانه در مقام تبیین این مسئله بعضی از افراد دچار اشتباه و انحراف شده‌اند که آیا علم معیاری است برای سنجیدن قرآن و یا قرآن معیار سنجش علم است.

نماینده ولی‌فقیه در خراسان رضوی تصریح کرد: در حقیقت این دین است که معیار علم است، چون دین از طرف خداوند نازل شده که خالق بشر و پدید آورنده همه ویژگی‌های حیات و زندگی انسان است؛ اگر بعضی‌ها فکر می‌کنند که دین را باید با علم تطبیق دهیم، دچار پندار غلطی شدند زیرا هر آنچه برای هدایت بشر لازم است در قرآن وجود دارد.

زندگانی دنیا نقشی اصیل در حرکت به سوی خداگونه شدن بشر دارد

وی با بیان اینکه زندگانی انسان ظرف و قالبی برای یک پویش و حرکت به‌سوی مسئله خدا گونه شدن بشر است، ادامه داد: بنابراین ازجمله مسائلی که ما را به طرف این نقطه عظیم انسانی هدایت می‌کند، دنیا است که نقش بسیار اصیل و اساسی دارد؛ قرآن ما را در سازندگی و استخدام دنیا برای پیمایش به این نقطه کمال هدایت می‌کند.

آیت‌الله علم‌الهدی آخرت را نتیجه زندگی دنیا معرفی کرد و گفت: به همین منظور در عرصه آفرینش زندگی مادی خود لازم است تا از یک نقطه بالایی برخوردار باشیم و بتوانیم مجموعه نعمت‌های الهی را در پیمایش خود برای رسیدن به نقطه کمال خداگونگی استخدام کنیم.

هشدارهای قرآنی باعث شناخت ویژگی‌های جهان مادی می‌شود

ایشان با طرح این پرسش که آیا قرآن کریم مجموعه علوم مادی زندگی بشر را به‌طور مشروح و مبسوط بیان کرده است یا نه و یا اینکه ما قدرت فهم، درک و شناخت آن را داریم یا خیر؛ اضافه کرد: آن بخش از علوم که در هدایت دخالت دارد و باید برای همه قابل استفاده باشد از طریق استحضار و ظاهر کتاب برای ما محقق می‌شود.

عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به اینکه تفسیر قرآن به عنوان پرده‌برداری از منظور خداوند مخصوص پیامبر اکرم (ص) و ائمه معصومین (ع) است، تأکید کرد: جریان هشداری قرآن غیر از تفسیر آن است که در اختیار معصوم قرار دارد؛ یکی از خصوصیات ظهور امام زمان (عج) کشف الغناء است.

هشدارهای قرآنی موجب شناخت خصائص جهان مادی می‌شود

وی با بیان اینکه هشدارهای قرآنی می‌تواند فضای بسیار نیرومندی را در زمینه شناخت خصائص جهان مادی به روی ما بگشاید، افزود: آنچه در نقطه استحضار قرآن کریم قابل توجه است، اعلام‌های قرآنی در توجه دادن بشر به یک سلسله نکات علمی است که می‌تواند به بسیاری از اکتشافات علمی برسد؛ در همین راستا بایستی در عرصه دانشی خود نقطه‌ای را به وجود بیاوریم که این هشدارهای قرآنی را نسبت به علوم کشف و درک و برحسب تخصص‌های متفاوت بر مبنای این هشدارها تحقیق و پژوهش کنیم.

آیت‌الله علم‌الهدی ابراز کرد: پژوهشکده علم و قرآن با نیت مقدسی به وجود آمده که خیرات و برکات فراوانی از نظر علمی و فکری خواهد داشت که گشایشگر بسیاری از درهای رشد، تکامل و ترقی علوم برای نظام و ملت ما است.

مقدم‌ترین میدان برای زمینه‌سازی ظهور میدان فکر و علم است

وی با بیان اینکه نقطه هدفی ما فرج و ظهور امام زمان (عج) است، عنوان کرد: یکی از مقدم‌ترین میدان‌ها برای زمینه‌سازی ظهور میدان فکر و علم است، امروز دنیا آن‌قدر مستأصل شده که رشد علمی را برای آدم کشی در یک جریان ارتباطی استخدام می‌کند؛ در چنین شرایطی ما باید مسیر حرکت اصیل و عظیم بشری را به‌سوی نقطه انسانیت از طریق قرآن نشان بدهیم.

امام‌جمعه مشهد مقدس ادامه داد: در این صورت دنیا تشنه قرآن می‌شود و به طرف آن می‌آید؛ لذا اگر این پژوهشکده ادامه پیدا کند، رشد، تکامل و تعالی آن‌چنان خواهد شد که اسلام همه مجامع علمی را متوجه خود می‌کند؛ توجه دادن تمام دنیا به عظمت علمی، فکری و پیشرفت و ارتقای بشریت در حوزه علوم و کشف شئون مادی عالی‌ترین ابزار برای ظهور امام زمان (عج) است.

وی با بیان اینکه دانشگاه محل تضارب آرا و افکار است و نباید از آن وحشت کنیم، ابراز کرد: به قول ما طلبه‌ها حیات علم در مباحثه است، هر کاری انجام بدهید امکان دارد یک جریان فکری مخالف آن باشد و یا حتی جریان همفکر شما نیز ممکن است با روش کاری شما موافق نباشد، لذا این شرایط نبا ید مانع فعالیت شما شود، شما باید از این شرایط بیشترین استفاده را داشته باشید.

هشدارهای قرآنی باعث شناخت ویژگی‌های جهان مادی می‌شود

ضرورت پیوند دین و علم

دکتر علی اکبر صالحی با اشاره به ضرورت پیوند علم و دین گفت: نتیجه‌ی دین بدون علم می‌شود جاهلیت عرب، از طرفی قرآن منبع الهام در حوزه‌های مختلف دانش و عترت به عنوان الگوی علمی و اخلاقی است لذا ما می‌توانیم در این پژوهشکده اسوه‌ تربیت کنیم.

ایشان ادامه داد: برای اجرای برنامه‌هایی که در این پژوهشکده تعریف شده ارتباطات بین المللی ضروری است چرا که در اینجا به تنهایی نمی‌شود رشد کرد.

وی افرود: اکنون در جهان ۱ میلیارد مسلمان داریم که دنیا تشنه‌ی این مفاهیم هستند، هم‌چنین جهان علمی به سمت پوچ‌گرایی می‌رود و ما نیاز به نگاه به نفس داریم.

صالحی اظهار کرد: در این پژوهشکده هم می‌توان از ظرفیت دانشگاه برای امور پژوهشی و هم از ظرفیت پژوهشکده برای دانشگاه استفاده کرد و می‌طلبد پروژه‌هایی در حوزه علم و اخلاق و محیط زیست تعریف شود.

ایشان به برگزاری سمینار و کارگاه در این مرکز تاکید کرد و افزود: داده‌های دیجیتال و پایگاه اطلاعاتی این حوزه باید قوی شود و این پژوهشکده می‌تواند مرجع علمی برای قرآن پژوهان شود.

رئیس کمیته دائمی علوم و فناوری سازمان همکاری اسلامی (کامستک)، پروفسور چودری هم که بصورت برخط در جلسه حضور داشت، ضمن قدردانی از ایفای نقش موثر جمهوری اسلامی در توسعه علم و فناوری در جهان اسلام، توجه به اشارات قرآن کریم به مباحث علوم طبیعی را بسیار ارزشمند قابل توجه توصیف کرد.

این عضو هیأت مدیره پژوهشکده علم و قرآن همچنین افزود، تدبر و بررسی عالمانه آیات الهی می تواند راهگشای دانشمندان علوم طبیعی و زمینه ساز شکل‌گیری پژوهش‌های بین رشته ای پیشرو باشد.رئیس دانشگاه فردوسی مشهد نیز در ادامه این نشست با بیان ویژگی‌های دانشگاه مطلوب نظام جمهوری اسلامی اظهار کرد: اکنون دارا بودن منابع طبیعی به عنوان ثروت محسوب نمی‌شود، بلکه هرچه پیچیدگی علم و دانش و محصولات تولیدی یک کشور بالا باشد، آن جامعه از ثروت و دوام بالاتری برخوردار است.

هشدارهای قرآنی باعث شناخت ویژگی‌های جهان مادی می‌شود

استخراج محتواهای علمی قرآن

دکتر مسعود میرزائی شهرابی، رئیس دانشگاه فردوسی مشهد نیز در ادامه این نشست با بیان ویژگی‌های دانشگاه مطلوب نظام جمهوری اسلامی اظهار کرد: اکنون دارا بودن منابع طبیعی به عنوان ثروت محسوب نمی‌شود، بلکه هرچه پیچیدگی علم و دانش و محصولات تولیدی یک کشور بالا باشد، آن جامعه از ثروت و دوام بالاتری برخوردار است.

وی افزود:‌ خداوند در قرآن با عناوین ویژه در خصوص برخی موارد از جمله حیوانات می‌فرماید، برای مثال آیه ۶۹ سوره نحل، آیه ۱۸ سوره نمل، ۴۰ سوره مائده کدهای علمی هستند.

ایشان اضافه کرد: در تلاشیم که جریانی در دانشگاه به راه اندازیم تا بحث مهاجرتی که صورت می‌گیرد تغییر کند و غربی‌ها به دنبال علم ما باشند.

دکتر مسعود میرزائی شهرابی تاکید کرد: در پژوهشکده علم و قرآن در تلاشیم تا محتوای علمی از قرآن استخراج کنیم که هم قرآن را به جوانان معرفی کنیم و هم ثروت آفرینی شود.

گفتنی است که پژوهشکده علم و قرآن دانشگاه فردوسی مشهد با هدف ایجاد زمینه توسعه علم و فناوری با اتکا به تعالیم الهی و افزایش انگیزه و شجاعت ورود به پژوهش‌های میان‌رشته‌ای پیشرو به‌ ویژه در پیوند علوم پایه و فناوری با علوم زیستی و برای درک بهتر آیات قرآن کریم راه‌اندازی شده است و در تلاش برای پژوهش در این حوزه است.

انتهای پیام/

کد خبر 1782118

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha