خبرگزاری شبستان-استان فارس؛ مهدی رحمانیان| زندگی انسانها همواره تحت تأثیر الگوهای رفتاری قرار داشته و این انتخابها میتوانند تعیینکننده مسیرهای سرنوشتساز آنها باشند. در دنیای پر از تغییرات و چالشهای امروز، ضرورت دستیابی به الگوهای مطمئن بیش از پیش حس میشود. خداوند متعال به ما مسلمانان، الگوی بینظیر و کامل را ارائه کرده است و آن کسی نیست جز «پیامبر اکرم (ص)»، که نه تنها در بیان معارف دینی بلکه در عمل به اصول انسانی و اجتماعی نیز، همواره سرمشق و نماد بزرگواری و رحمت بودند.
با نگاهی به سیره و سنتهای آن بزرگوار، میتوان نقاط عطفی از تعالیم ایشان را شناخت که همچنان در عصر حاضر تأثیرگذار و قابل تقدیرند. پیامبر اسلام (ص)، با رفتار و گفتار خود، آداب معاشرت را به تصویر کشید، اصل احترام به مهمان را به ما آموخت و بر اهمیت رحمت و بخشش تأکید کرد. سیره ایشان در رفتار با دیگران، به ویژه در مواقعی که انتقامجویی و خشونت میطلبید، میتواند چراغ راهنمایی برای ما در برقراری روابط انسانی باشد.
در دنیای امروز که بسیاری از افراد به دنبال معنا و هدف در زندگی هستند، مراجعه به آموزههای پیامبر(ص) و تأکید بر رفتارهای ایشان، میتواند منبعی غنی از انرژی مثبت و اخلاقی باشد. اصلاح روابط اجتماعی، توجه به جوانان و پرورش روحیه مسئولیتپذیری در آنان، و همچنین احترام به تلاش و زحمات دیگران از وظایف ماست که باید با الهام از سیره نبوی محقق شود.
تأثیرات عمیق سیره پیامبر اسلام (ص) در ابعاد مختلف زندگی کنونی به ما یادآوری می کند که اگرچه زمانه تغییر کرده است، اما ارزشها و آموزههای آن بزرگوار همچنان معتبر و فرازمانه هستند. با نگرشی نو به زندگی پیامبر (ص) و بهرهمندی از آنها، می توانیم خود را در مسیر سعادت و کمال قرار دهیم.
امام جمعه جهرم با استناد به آیهای از قرآن کریم، تأکید میکند که الگوهای رفتاری انسان تأثیر بسزایی در سعادت و موفقیت او دارند. بهترین الگوی مورد تأکید خداوند در زندگی مسلمانان، پیامبر اکرم (ص) است که با آموزههایش میتواند راهگشای فهم عمیقتری از زندگی و رفتار ما باشد.
الگوهای رفتاری انسان تأثیر بسزایی در سعادت و موفقیت او دارند. بهترین الگوی مورد تأکید خداوند در زندگی مسلمانان، پیامبر اکرم (ص) است که با آموزههایش میتواند راهگشای فهم عمیقتری از زندگی و رفتار ما باشد.
حجت الاسلام محمد حسین مدبر در این راستا به یکی از ویژگیهای بارز سیره پیامبر(ص) اشاره میکند: نشستن رو به قبله. این عمل نه تنها یک سنت دینی، بلکه پیامی عمیق برای انسانها در برابر فضای معنوی است. او میگوید: «حس کردن در محضر خداوند» و نشستن رو به قبله، انسان را به سمت عبادت و معنویت سوق میدهد. در این زمانه مدرن که بسیاری از جوانان در جستجوی معنا و هدف هستند، بازگشت به سختی یادآوری الگوهای قدیم میتواند یک نقطه عطف باشد.
الگوی کریمانه
مدبر ادامه میدهد که پیامبر اکرم (ص) به مهمانان خود احترام میگذاشت و حتی عبای خود را زیر پای آنها میانداخت. او به مسئولین نیز یادآور میشود که باید مهمانان را گرامی بدارند و به آنها کمک کنند تا در شهر احساس راحتی کنند. به ویژه جوانانی که در مراکز آموزشی مانند پادگان ها مهمان شهر هستند، باید مورد توجه قرار گیرند و به آنها احترام گذاشته شود.
او با استناد به سیره پیامبر(ص)، به رفتارهای کریمانهاش در برابر ابوسفیان و دیگران اشاره میکند. پیامبر نه تنها ابوسفیان را عفو کرد، بلکه به او مأمن نیز داد. این سیره نشاندهنده دلسوزی و مثبتاندیشی پیامبر در تعامل با افرادی بود که در گذشته به او آسیب رسانده بودند. پیامبر(ص) در موقعیتهایی که خواسته شد انتقام بگیرد، با کمال بزرگواری، رحمت و بخشش را انتخاب کرد و بدین ترتیب به جهانیان آموخت که رحمت بر عداوت، پیروز است.
اعتماد به جوانان
در ادامه، مدبر بر جوانگرایی پیامبر(ص) اسلام تأکید میکند و این نکته را زنده میکند که پیامبر به جوانان اعتماد کرده و مسئولیتهای سنگین به آنها میسپرد. امروزه جامعه نیاز دارد تا به جوانان قدرت و مسئولیت بدهد و از تواناییهایشان بهره ببرد. اعتماد به جوانان و احترام به آنها، رمز رشد و تعالی جوامع است.
علاوه بر این، او به رفتار پیامبر(ص) در پرداخت مزد به کارگران و کشاورزان اشاره میکند. پیامبر(ص) به شدت توصیه میکرد که مزد کارگران قبل از آنکه عرقشان خشک شود، پرداخت شود. مدبر میگوید این آموزهها روزگار ما را تسهیل میکند و نشان میدهد که نتایج اخلاق کریمانه و انسانی ماندگار هستند و نمیتوان آنها را به زمان خاصی محدود کرد.
چنین آموزههایی از پیامبر(ص) نه تنها در ۱۴۰۰ سال پیش اهمیت داشتند بلکه امروزه نیز میتوانند چراغ راه ما در جامعهای باشند که با چالشهای گوناگونی روبهرو است.
چنین آموزههایی از پیامبر(ص) نه تنها در ۱۴۰۰ سال پیش اهمیت داشتند بلکه امروزه نیز میتوانند چراغ راه ما در جامعهای باشند که با چالشهای گوناگونی روبهرو است.
سرمشق انسانها
حجت الاسلام مدبر به ما یادآوری میکند که تبعیت از سیره و رفتار پیامبر رحمت (ص) میتواند ما را به سوی همدیگر نزدیکتر کرده و جامعهای مملو از محبت، احترام و رحمت بسازد. او نه تنها بر اهمیت پیروی از فرمایشات پیامبر(ص) تأکید دارد، بلکه از ما میخواهد تا به مضامین آنها گوش فرا دهیم و با عمل به دستورات اسلام، سعادت دنیا و آخرت را برای خود رقم بزنیم. نگاه عمیق به زندگی پیامبر اسلام(ص) میتواند راهگشای مشکلات امروز ما باشد و این پیام همچنان تازگی و اهمیت خود را حفظ میکند.
نظر شما