تک‌فرزندی؛ تهدید جدی علیه خانواده‌ها

تک فرزندی به معضلی برای کودکان و نوجوانان تبدیل شده است و تآثیرات منفی آن در تمامی دروان‌های زندگی انسان از کودکی تا دوران بزرگسالی نیز نمود پیدا می‌کند.

به گزارش خبرنگار زنان و خانواده خبرگزاری شبستان، برخی از زوج های جوان بر این باورند که یک خانواده ی ایده آل خانواده ای تک فرزندی است؛ و داشتن بیش از یک فرزند در خانواده هم مشکلات اقتصادی به دنبال داشته و هم سطح کیفی تربیت کودک را کاهش می‌دهد.

این زوج ها ممکن است خودشان را قانع کنند که اداره خانواده ای سه عضوی برای آنها از نظر اقتصادی به صرفه تر است و به آنها این امکان را می دهد که همه‌ی وقت شان را صرف تربیت، پرورش و نظارت بر او کنند.

از جهت تربیتی کارشناسان معتقدند تک فرزندی نه تنها به درست تربیت کردن فرزند کمک نمی کند؛ بلکه آسیب‌های ناشی از تک فرزندی بسیار بیشتر از آن چیزی است که فکرش را می کنند؛ بلکه مشکلات زیادی را برای خود فرزند خانواده و جامعه به وجود می آورد.

ویلیام مالتوس در حدود ۲۰۰ سال پیش معتقد بود که موجودات زنده با سرعت سرسام آوری تکثیر پیدا می کنند و جمعیت به شکل تصاعد هندسی زیاد می شود؛ در حالی که وسایل ارتزاق در بهترین شرایط با یک تصاعد ریاضی بالا می رود و این امر باعث قحطی می‌شود.

اکنون از این نظریه ده ها سال گذشته و جمعیّت جهان چندین برابر شده؛ ولی فارغ از جنایت‌های استعمارگران و خیانت‌های حاکمان بعضی کشورهای دنیا، نه تنها قحطی رخ نداده، بلکه با فناوری‌های جدید روز به روز تولید مواد غذایی افزایش یافته است.

قرآن کریم می فرماید: «هیچ جنبنده ای روی زمین نیست؛ مگر این که روزی او بر عهده ی خداوند است». (سوره هود آیه ۶)

تک‌فرزندی؛ تهدید جدی علیه خانواده‌ها

 خداوند روزی فرزند را می‌دهد

سید محمدباقر هاشمی، مسئول نهاد رهبری در دانشگاه علوم پزشکی ایلام درباره فرزندآوری در گفت‌وگو با خبرنگار شبستان گفت: امام کاظم(ع) در پاسخ به یکی از اصحاب که ترس از فقر را مانع فرزندآوری دانسته بود، فرمودند: «فرزند طلب کن همانا خداوند روزی آنها را می دهد». (وسائل الشیعه، ج ۲۱، ص ۳۶۰)

وی افزود: همچنین بکر بن صالح میگوید که به امام کاظم(ع) نوشتم پنج سال است که از فرزنددار شدن خودداری کرده ام و این بدان جهت است که همسرم آن را ناخوش دارد و میگوید به خاطر کمی مال پرورش آنان برای من سخت است. نظر شما چیست؟ حضرت(ع) در پاسخ نوشتند: «فرزند بخواه. چرا که خداوند روزی آن را می‌دهد». (فروع کافی، ج ۶، ص ۳)

برخی از مادران تحت تاثیر تبلیغات نادرست بر این باورند که باردارشدن های متعدد سبب به هم ریختگی اندام آنان خواهد شد، البته این مساله تا حدودی درست است؛ ولی یافته‌های دانشمندان نشان میدهد این مشکل نه تنها جدی نیست؛ بلکه با تغذیه، ورزش و مراقبت مناسب قابل حل بوده و مشکل حادی محسوب نمی شود.

برخی از یافته های پزشکی مورد تایید سازمان بهداشت جهانی میگویند بارداری در قبل از ۳۰ سالگی از بروز سرطان می کاهد.

تک‌فرزندی؛ تهدید جدی علیه خانواده‌ها

اگر دو بار حاملگی انجام شود احتمال سرطان تخمدان که از کشنده ترین سرطان‌ها است تا ۵۰ درصد کاسته می‌شود.

مسئول نهاد رهبری در دانشگاه علوم پزشکی ایلام گفت: برخی از مادران از ترس اذیت کردن کودک حاضر نیستند فرزنددار شوند؛ یا حداقل به یک فرزند اکتفا می کنند که در پاسخ آنها باید گفت: آنها از نتیجه و پاداش تحمّل اذیت فرزند بی اطلاع هستند، پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم می فرماید: «بوی فرزند نسیمی از بوی بهشت است». (کنزالعال، ج ۱۶، ص ۲۷۴)

وی ادامه داد: همچنین در کتاب بحارالانوار ج ۱۰۴ ص ۹۸ آمده است؛ فرزند برای پدر، گلی خوشبو از جانب خداست؛ که آن را می‌بوید، این گل را خداوند میان بندگانش تقسیم کرده است.

وی ادامه داد: پیامبر(ص) همچنین می فرماید: «هنگامی که زن باردار می شود مانند کسی است که روزها روزه بگیرد و شبها در عبادت خدا شب زنده داری کند». (وسائل الشیعه، ج ۲۱، ص ۴۵۱)

تک‌فرزندی؛ تهدید جدی علیه خانواده‌ها

آثار مخرب تک فرزندی

امیر عبدالحسینی، روانشناس و استاد دانشگاه در گفت‌وگو با خبرنگار شبستان در خصوص آسیب‌های تک فرزندی، گفت: در خانه‌ای که فرزند زیاد است؛ امید به زندگی هم بیشتر است، اما در خانه‌ای که یک فرزند وجود دارو با تب کردن او، پدر و مادر هم تب می‌کنند؛ از ناراحتی او، همه ناراحت می‌شوند و همواره نگرانند که نکند او را از دست بدهند.

وی افزود: یکی از آسیب‌های تک فرزندی توجه بالاتر از نیاز به فرزند است که فرزند را پرتوقع بار می آورد؛ ولی اگر چند فرزند داشته باشند این توجه و محبّت تقسیم شده و توازن پیدا می کند.

این روانشناس ادامه داد: پدری که از سرکار می‌آید و تنها فرزندش را میبیند و او را زیاد بوسیده، محبت و توجه بیش از اندازه به فرزندش روا میدارد؛ باعث میشود او هر خواسته بجا و نابجایی را از پدر بخواهد.

وی ادامه داد: تعدّد فرزند در تربیت صحیح فرزندان بسیار موثر است، معمولا بی تجربه بودن والدین برای اولین فرزند، مشکلاتی برای کودک به وجود می آورد؛ اما در فرزندان بعدی تربیت راحت تر می‌شود؛ معطوف شدن فرصت و دانش تربیت به یک فرزند، او را لوس و پرتوقع بار می آورد.

عبدالحسینی گفت: وقتی بچه ای تک باشد بیشتر دیده می‌شود و اشتباهاتش هم نایافتنی خواهد بود، در نتیجه و انتظارات والدین هم بالا رفته و در نتیجه امرونهی هایشان هم بالا می رود.

این روانشناس تصریح کرد: دلیل پرخاشگری میتواند چند چیز باشد: تک بودن و بیکاری؛ چون رقیب و هم بازی در خانه ندارد، پر توقعی فرزند؛ چون رقیبی برای خود در خانواده نمی‌بیند، لوس شدن؛ چون نتیجه قرارگرفتن فرزند در کانون توجه والدین است.

وی ادامه داد: همچنین، آسیب‌های متعدد دیگری مثل عدم رشد اخلاقی، جاه طلبی، انزواطلبی، نداشتن روحیه تلاش، تاخیر در بلوغ رفتاری، بلوغ جنسی زودرس، بی حوصلگی، سختی جدایی از والدین، خیال بافی، پایین بودن آستانه تحمل و... را به وجود می‌آورد.

تک‌فرزندی؛ تهدید جدی علیه خانواده‌ها

برخی از آثار تک فرزندی در خانواده

روابط اجتماعی کم و نبود فضای کودکی در خانواده روی سلامت روان تک فرزند تأثیرگذار است. تمرکز زیاد روی تک فرزندی باعث می‌شود که توقع والدین از این افراد مثلا در درس خواندن زیاد شود این در صورتی است که شاید استعداد آن را نداشته باشند و در نتیجه به اضطراب و افسردگی مبتلا شوند.

همچنین بیان احساسات در خانواده‌های تک فرزندی در این افراد کمتر شکل می‌گیرد. خانواده‌های تک فرزند جایگزین‌هایی را بجای خواهر و برادر برمی‌گزینند که آثار مخربی را به وجود می‌آورد و ابراز احساسات مثبت شکل نمی‌گیرد و خیالی خواهد بود.

کد خبر 1783630

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha