خبرگزاری شبستان-استان فارس؛ مهدی رحمانیان| مساجد، به عنوان قلبهای تپنده فرهنگی و اجتماعی، همواره در ایجاد پیوندهای انسانی و تقویت هویتهای فرهنگی جایگاه ویژهای داشتهاند.
در شهر شیراز، با تاریخ و فرهنگ غنیاش، مساجد علاوه بر جایگاه مذهبی، به مهمترین مراکز فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی تبدیل شدهاند. اما امروزه با وجود چالشهای متعدد اجتماعی و فرهنگی، لازم است که توجه بیشتری به نقش مساجد در برنامههای توسعه شهری شود.
مساجد ستونهای اصلی فرهنگ جامعه هستند و بدون توجه به آنها، امکان ارتقاء فرهنگی وجود نخواهد داشت.
شورای شهر شیراز با تصویب طرح «مسجدمحوری»، عزم خود را برای احیای مجدد این مراکز نشان داده و به دنبال بهرهبرداری از پتانسیلهای آنها به عنوان بسترهای فرهنگی و اجتماعی مناسب است.
مسجد هدف مدیریت شهری
رئیس شورای اسلامی شهر شیراز، با تشریح اهداف و برنامههای شورا در زمینه مساجد بر اهمیت نظارت شورا بر مصوبات فرهنگی تأکید می کند و می گوید: نظارت دقیق شورا بر اجرای مصوبات فرهنگی یکی از اولویتهای ماست. ما به خوبی میدانیم که مساجد ستونهای اصلی فرهنگ جامعه هستند و بدون توجه به آنها، امکان ارتقاء فرهنگی وجود نخواهد داشت.
حسینی می افزاید: در جلسات هفتگی کمیسیون فرهنگی، اعضا بر اجرای مصوبات فرهنگی نظارت دقیق دارند. این جلسات هدفمند هستند و با ارزیابی کیفیت و زمان اجرای مصوبات، مشکلات احتمالی را شناسایی و برطرف میکنند.
تقویت هویت فرهنگی
به اذعان او، ما با این رویکرد میخواهیم اطمینان حاصل کنیم که هر اقدامی که انجام میدهیم، به نفع جامعه و تقویت هویت فرهنگی شهر باشد.
ما بر آن هستیم که مساجد را تقویت کرده و با برنامهریزی مناسب، به توسعه فرهنگ محلی کمک کنیم.
رئیس شورای اسلامی شهر شیراز به طرح احیای محلات مسجد محور اشاره می کند و می گوید: احیای محلات مسجد محور یکی از اصولیترین استراتژیهای ماست. به دلیل اینکه مساجد علاوه بر مکانی برای عبادت محل تجمع و فعالیت اجتماعی نیز هستند، ما بر آن هستیم که مساجد را تقویت کرده و با برنامهریزی مناسب، به توسعه فرهنگ محلی کمک کنیم.
پیوست فرهنگی
حسینی همچنین به پیوست فرهنگی در پروژههای بزرگ عمرانی اشاره می کند و ادامه می دهد: اعضای شورا تلاش دارند تا در هر پروژه عمرانی، یک پیوست فرهنگی لحاظ شود. این بدان معناست که ما میخواهیم در کنار پیشرفتهای عمرانی، هویت فرهنگی و اجتماعی شهر حفظ و تقویت شود.
آنگونه که او گفته هر پروژهای که به ارزشهای فرهنگی و اجتماعی آسیب بزند، مورد تأیید ما نخواهد بود و در این زمینه نظارت دقیقی خواهیم داشت.
در حالی که شورای شهر شیراز گامهای بزرگی در راستای مسجدمحوری و احیای فرهنگ اجتماعی و مذهبی برمیدارد، انتظار میرود که این اقدام باعث تقویت همبستگی اجتماعی، ارتقاء سطح فرهنگی و ایجاد فضاهایی مناسب برای تبادل افکار و تجربیات در بین مردم شود.
مساجد، به عنوان بسترهای قدرت نرم، میتوانند نقش موثری در کاهش آسیبهای اجتماعی و ترغیب فعالیتهای فرهنگی ایفا کنند.
طرح مسجدمحوری نه تنها ابتکاری نوین در برنامههای فرهنگی است، بلکه نشاندهنده تعهد جدی مدیریت شهری به حفظ و ارتقاء فرهنگ و هویت شهر است. با حمایت و همکاری مردم و مسئولان، میتوان امیدوار بود که مساجد به کانونهای فرهنگ، محبت و همدلی تبدیل شوند و به تقویت جامعه کمک کنند.
نظر شما