عدم وجود ضوابط اجرایی در اجرای معماری ایرانی اسلامی/ کمبود «زمین» مانع بزرگ

معاون مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری خراسان جنوبی با اشاره به اینه کمبود زمین در شهرها مانعی برای اجرای معماری ایرانی اسلامی است، گفت: اکنون ضوابط اجرایی و الزامات کافی برای اجرای معماری ایرانی و اسلامی نداریم لذا باید این الزامات از سوی دستگاه‌های مرتبط به معماران و دفاتر شهری ابلاغ شود

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از خراسان جنوبی، سومین نشست شورای فرهنگ عمومی استان امروز یکشنبه (۲۲ مهر) با حضور نماینده ولی فقیه در استان و اعضای این شورا در خصوص فرهنگ‌سازی معماری ایرانی و اسلامی برگزار شد.

توجه به فرهنگ ایرانی اسلامی در معماری

سید محمدرضا طالبی- معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان جنوبی در این نشست گفت: متاسفانه با فراموشی اصل فرهنگ ایرانی اسلامی، به فرعیات توجه کرده‌ایم در حالی که باید فرهنگ ایرانی اسلامی را در جامعه تقویت کرده و ترویج کنیم.

وی با اشاره به اهمیت فرهنگ و تأثیر آن بر ابعاد مختلف زندگی انسان، ادامه داد: تا فرهنگ فعلی حاکم بر جامعه اصلاح نشود، به صورت قطعی و کامل نخواهیم توانست معماری ایرانی اسلامی را اجرایی کنیم.

طالبی عنوان کرد: از آن جایی که ساخت و سازهای ادارات براساس نقشه‌های تیپ انجام می‌شود، ما در استان نمی توانیم تصمیمی در این زمینه بگیریم.
 

علی فرخنده- مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی هم اظهار داشت: ایجاد دیوارنگاره در یک فضای مناسب شهری در شهرهای مختلف استان متناسب با رویدادهای روز در دستور کار شهرداران قرار گیرد.

وی با اشاره به اینکه معماری ایرانی اسلامی با هدف نیل به الگوی شهرسازی تامین‌کننده کرامت انسانی در سال ۱۳۹۲ به عنوان قانون به دستگاه‌های اجرایی ابلاغ شد، ادامه داد: مکلف هستیم بر اساس ابلاغ شورای عالی انقلاب فرهنگی، این سند را در استان در دستور کار قرار دهیم.

فرخنده بیان کرد: رعایت عدالت، خانواده‌محوری، حقوق شهروندی، حفظ حقوق و کرامت  انسانی، روابط همسایگی، حفظ حریم امن و خصوصی، دسترسی به مواهب طبیعی مناسب، صیانت از حق محرومیت و عدم اشرافی‌گری، رعایت اصول اقلیمی امنیت، رعایت حقوق معلولان، نفی تجمل‌گرایی در ساخت و ساز، استفاده از نمادهای دین و اخلاق، توجه به مسائل بومی و محلی، استفاده از فناوری، ممنوعیت بیگانه‌گرایی در نمادها، قانون‌مداری، آرامش روحی، استحکام بنا، توسعه فضای سبز، غفلت‌زدایی و تجلی هویت الهی و سهولت زندگی از جمله از شاخص معماری و شهرسازی ایرانی و اسلامی است که باید مورد توجه دستگاه‌های متولی باشد.

برگشت دوباره به سبک معماری ایرانی و اسلامی زمان می‌برد

میرمحمد مودی- مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی در این جلسه گفت: مسئله مهم در ساخت و سازهای جدید و طرح نهضت ملی مسکن، فضای شهری است لذا در اکثر شهرهای استان برای اولین‌بار زمین ویلایی اختصاص دادیم که خیلی به معماری ایرانی اسلامی کمک می‌کند.

وی افزود: طرح‌های شهرسازی را نیز با توجه به مصوبه شورای عالی مسکن با محوریت محلات و مسجد طراحی می‌کنیم.

مودی ادامه داد: در شهر بیرجند متاسفانه با بلندمرتبه‌سازی‌ها به نوعی از معماری اسلامی غافل شدیم که در الحاقات جدیدی که انجام دادیم علی‌رغم کمبود زمین، اما قالب قراردادها در طرح ۲۷۱ هکتاری طرح جدید با دو طبقه است تا فضای بیشتر برای اجرای سبک معماری ایرانی اسلامی بدهیم.

مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی بیان کرد: همچنین با همکاری بنیاد مسکن، در روستاهای اطراف شهر بیرجند هم به متقاضیانی که می‌خواهند ساخت و ساز ویلایی داشته باشند کمک شده و در این خصوص الحاقات خوبی انجام شده است.

وی افزود: یکی از مسائلی که متاسفانه در شهرهای بزرگ دیده می‌شود بحث خودرومحوری شهرها است که باید به سمت انسان‌محوری شهرها هدایت شود و برگشت دوباره به سبک و سیاق معماری ایرانی و اسلامی زمان می‌برد و هزینه هم دارد؛ سعی داریم کمیته‌های سیما و منظر شهری را دوباره فعال کنیم خیلی از نقیصه‌ها را بتوانیم رفع کنیم.

هزینه بالای دستمزد اجرای نماهای سنتی

هادی شاهوردی- مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان خراسان‌جنوبی نیز در این نشست اظهار کرد: تا الزامی نباشد شهرداری‌ها نمی‌توانند کاری انجام دهند در یک زمانی مصوب شد که در نماهای دستگاه‌های دولتی از آلومینیوم استفاده نشود یا حداقل ۵۰ درصد بیشتر در نماهای عمومی استفاده نشود و شهرداری نظارت کرد و این اتفاق رقم خورد.

وی افزود: اگر قرار است نمای شهر را تغییر دهیم باید الزاماتی را داشته باشیم و مهندسین را الزام می‌کردند در طراحی‌ها کم کم به تلفیق معماری سنتی و مدرن حرکت کنند شاید جامعه نپذیرد تغییر کامل انجام دهیم.

شاهوردی به هزینه اجرای نماهای سنتی اشاره کرد و گفت: نماهایی که امروزه در بحث‌های انبوه‌سازی و آپارتمان‌سازی استفاده می‌شود به مراتب هزینه دستمزد اجرای آن نسبت به نمای سنتی پایین‌تر است لذا باید بسته‌های تشویقی برای کسانی که تمایل به اجرای نماهای سنتی دارند در نظرگرفته شود.

کمبود زمین شهری مانعی برای اجرای معماری ایرانی اسلامی

علی امینی- معاون مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری خراسان جنوبی با اشاره به اینه کمبود زمین در شهرها مانعی برای اجرای معماری ایرانی اسلامی است، تصریح کرد: شاخصه خانواده‌محوری در معماری ایرانی اسلامی جلوگر بوده است اما اکنون با توجه الزامات شهرسازی، زمین‌های بزرگی نداریم که خانه‌های دارای هشتی برای توقف میهمان در ابتدای ورود به خانه طراحی کنیم و این آسیبی است که شاید خیلی نشود برای رفع آن کاری انجام داد.

وی عنوان کرد: آجر در نماسازی ساختمانی با معماری ایرانی یک نماد سنتی است اما اکنون در آپارتمان‌سازی شاید نشود از نمای آجر به دلیل سنگینی آن استفاده کرد.

امینی گفت: اکنون ضوابط اجرایی و الزامات کافی برای اجرای معماری ایرانی و اسلامی نداریم لذا باید این الزامات از سوی دستگاه‌های مرتبط به معماران و دفاتر شهری ابلاغ شود و همچنین پیشنهاد می‌شود با هم‌افزایی بر مراکز عمومی مانند مساجد، بازارچه‌ها و مجتمع‌های بزرگ و پارک‌ها برای اجرای معماری ایرانی و اسلامی تمرکز کنیم.

اقدامات ایجابی برای الزام به معماری ایرانی اسلامی کفایت نمی‌کند

سردار علیرضا یوسفی- جانشین فرمانده سپاه انصارالرضا(ع) خراسان جنوبی نیز با بیان اینکه مسکن محل سکون و آرامش است، افزود: اما در سبک جدید معماری که با آن مواجه هستیم این سکون و آرامش از بین رفته است و گاهی صدا از اتاق‌ها به راحتی شنیده می‌شود.

وی عنوان کرد: اقدامات ایجابی در اجرای معماری ایرانی و اسلامی جواب نمی‌دهد و زمان‌بر خواهد بود و اکنون می‌بینید که مهندسین ناظر کوچکترین الزام در ساخت و سازها را دارند مالک را وارد به انجام آن می‌کنند و پروانه پایان کار صادر نمی‌شود لذا باید اقدامات سلبی هم باید مدنظر قرار گیرد.

یوسفی گفت: ابتدا باید الزام اجرای معماری ایرانی و اسلامی از ساخت و سازهای سازمانی و مدارس شروع شود و بعد تسری به جامعه دهیم.

لزوم تدوین قوانین لازم الاجرا در شورای عالی شهرسازی و معماری

مهدی بهترین- شهردار بیرجند نیز با اشاره به اینکه طرح معماری ایرانی و اسلامی، طرحی چندوجهی است که باید در زوایای مختلف به آن پرداخته شود، تصریح کرد: شورای عالی شهرسازی و معماری باید قوانینی وضع کند که لازم الاجرا در همه ارکان از جمله شهرداری‌ها باشد.

وی افزود: اما در شهرداری منتظر قوانین بالادستی نمانده‌ایم و مشاوران علمی و متخصصی از اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها وارد بدنه تصمیم‌گیری مدیریت شهری کرده‌ایم.

بهترین با اشاره به اینکه پروژه سردرب بازار بیرجند با هویت ایرانی و اسلامی در حال ساخت است، تصریح کرد: از سه سال قبل ایجاد پیاده‌روهای استاندارد را آغاز کردیم و ۴۰ هزار متر مربع پیاده‌روسازی همزمان با مرمت زیرساخت‌های شهری در حال اجرا است.

کد خبر 1785431

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha