آیا اسرائیل در لبنان از اورانیوم ضعیف شده استفاده کرد؟

در حالی که شیمی‌دانان لبنانی بر استفاده اسرائیل از اورانیوم ضعیف شده تاکید دارند، سازمان انرژی اتمی لبنان هیچ مدرکی دال بر این مسئله پیدا نکرده و اعلام کرده است که مورد بررسی قرار خواهیم داد.

خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: به دنبال تشدید حملات رژیم صهیونیستی به برخی مناطق لبنان، به ویژه منطقه‌ پرجمعیت حومه جنوبی بیروت و استفاده از بمب‌های سنگر شکن برای ترور شهید سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان، ویدئوهایی منتشر شد که در آن بمب‌هایی که بر روی حومه بیروت ریخته شد و گرد و غبار ناشی از آن هنگام انفجار، زنگ خطر را برای اتحادیه شیمی‌دانان لبنان به صدا درآورد.

اتحادیه شیمی‌دانان لبنانی در بیانیه‌ای اعلام کردند: حجم تخریب و نفوذ به ساختمان‌ها و ده‌ها متری زیر زمین نمایانگر به کارگیری بمب‌های حاوی اورانیوم ضعیف شده است.

این اظهارات باعث نگرانی و تشویش در میان شهروندان لبنانی به ویژه ساکنان حومه جنوبی بیروت شد و وزارت بهداشت لبنان را بر آن داشت تا با بلال نصولی، مدیر سازمان ملی انرژی اتمی لبنان تماس بگیرند و وی تاکید کرد که هیچ مدرکی دال بر استفاده اورانیوم ضعیف شده وجود ندارد.

به موازات آن، سازمان ملی انرژی اتمی با صدور بیانیه ای اعلام کرد که با متخصصان شرکت تسلیحات کشتار جمعی در تیم مهندسی ارتش لبنان به منظور انجام بررسی‌های میدانی تشعشعات لازم هر زمان که شرایط امنیتی اجازه دهد، هماهنگی به عمل خواهد آورد.

این سازمان گفت: انجام تجزیه و تحلیل‌های آزمایشگاهی و پردازش داده‌های حاصل از آن مطابق با استانداردهای بین المللی که مورد تایید و مقررات آژانس بین المللی انرژی اتمی است، وجود یا عدم وجود اورانیوم ضعیف شده را نشان خواهد داد.

این سازمان همچنین اعلام کرد: به همراه نهادهای بین المللی ذیربط و نهادهای رسمی هر کاری را که لازم باشد برای نمونه برداری از محل‌های بمباران و تجزیه و تحلیل آنها انجام خواهد داد.

اما باید گفت که این تناقض بین اظهارات اتحادیه شیمی‌دانان در لبنان و سازمان ملی انرژی اتمی این واقعیت را نفی نمی‌کند و هر فردی در مکان‌هایی که احتمال زیاد در معرض بمباران اورانیومی یا در نزدیکی آنها قرار دارد، باید اقدامات لازم و احتیاطی مانند استفاده از ماسک، پوشاندن پوست و قرار ندادن آن در معرض گرد و غبار برای او انجام شود.

از سویی دیگر، هیچ بعید نیست که رژیم صهیونیستی در تجاوزات خود به لبنان از سلاح‌های ممنوعه استفاده کند، به ویژه اینکه آشکارا از فسفر سفید استفاده می‌کند و کنوانسیون‌ها و هنجارهای بین المللی را زیر پا می‌گذارد.

همچنین در جنگ‌های قبلی که در نوار غزه و لبنان به راه انداخته بود، از استفاده از ذخایر اورانیوم ضعیف شده یا غنی شده دریغ نکرد.

این احتمال وجود دارد که ایالات متحده آمریکا مهمات اورانیوم اسرائیل را تامین کند. آمریکا سابقه طولانی در استفاده از ذخایر اورانیوم ضعیف شده در عراق و افغانستان دارد. واشنگتن همچنین به صراحت اعتراف کرد که در سال ۲۰۱۵ از اورانیوم ضعیف شده در سوریه برای حمله به تانکرهای زرهی نفت زمینی متعلق به داعش در دیرالزور و حسکه در شمال شرق سوریه استفاده کرده است.

در طول جنگ ژوئیه ۲۰۰۶، مناقشاتی نیز بر سر استفاده اسرائیل از ذخایر اورانیوم ضعیف شده به وجود آمد. تعدادی از کارشناسان لبنانی و خارجی نمونه‌هایی از خاک بمباران شده را تجزیه و تحلیل کردند و آنها را در آزمایشگاه‌های پیشرفته خارج از کشور تجزیه و تحلیل کردند. از جمله این کارشناسان، محمدعلی قبیسی، کارشناس فیزیک هسته‌ای لبنانی است که در برخی از مکان‌های بمباران شده نمونه‌برداری از خاک و نمونه‌های ادرار افرادی را که در محل‌های بمباران حضور داشتند، بررسی کرد و نتایج حاکی از وجود اورانیوم غنی شده و یا ضعیف شده بود.

دای ویلیامز و کریس بازبی، کارشناسان بین المللی نیز تجزیه و تحلیل نمونه‌هایی از اماکن بمباران شده را انجام دادند و نتایج نشان داد که اورانیوم غنی شده وجود دارد.

از سوی دیگر، سازمان ملی انرژی اتمی و تیم محیط زیست سازمان ملل متحد پس از نمونه برداری و انجام آنالیز اعلام کرد: لبنان عاری از اورانیوم ضعیف شده است.

در هر صورت، استفاده از اورانیوم ضعیف شده یا ذخایر اورانیوم غنی شده نقض قوانین بین المللی بشردوستانه و جنایت جنگی است. در اینجا این مسئولیت بر دوش مقامات لبنانی است که با کارشناسان بی ‌رف همکاری و هماهنگی لازم را انجام دهند تا در اسرع وقت بررسی مناطق بمباران شده و تجزیه و تحلیل نمونه ها انجام شود. با توجه به اینکه استفاده از اورانیوم ضعیف یا غنی شده ممکن است صدمات جدی به سلامت انسان وارد کند تا جایی که باعث سرطان، نقایص مادرزادی و ناباروری شود، همچنین باعث آلودگی محیط زیست با عناصر مختلف شود  که اثرات آن تا سال‌ها ادامه یابد.

بر اساس گزارش‌ها اگر تأیید شود که رژیم صهیونیستی از اورانیوم ضعیف شده استفاده کرده است، باید به شورای امنیت سازمان ملل شکایت کرد و از اسرائیل درخواست شود  که نقشه‌هایی را در اختیار لبنان قرار دهد ومناطق و محله‌هایی را که در آن ذخایراورانیوم ضعیف شده برای پاکسازی آنها استفاده شده است، ارائه کند و تقاضا کند.

همچنین طبق قطعنامه‌های مجمع عمومی سازمان ملل متحد، اسرائیل باید بابت آلودگی نفتی که در جریان جنگ ژوئیه ۲۰۰۶ ایجاد کرد، غرامت مالی بپردازد.

امروز، این وظیفه اتحادیه شیمی‌دانان در لبنان و سازمان ملی انرژی اتمی است که با هماهنگی و همکاری، اقدامات لازم را برای حفاظت از مناطقی که در مناطق بمباران هستند، انجام دهند، جایی که گمان می رود «اسرائیل» از ذخایر اورانیوم ضعیف شده استفاده کرده است و یا کسانی که در نزدیکی این مناطق هستند و در صورت وجود شرایط امنیتی  آنها را راهنمایی کرده و حفره های باقی مانده را پر کنند.

کد خبر 1785474

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha