آغاز همایش بین‌المللی بزرگداشت بیهقی در سبزوار

چهاردهمین همایش بین‌المللی «بزرگداشت ابوالفضل بیهقی و مطالعات میان‌رشته‌ای نثر فارسی» روز سه‌شنبه، همزمان با اول آبان، روز ملی نکوداشت پدر نثر فارسی در سرسرای استاد شریعتی دانشگاه حکیم سبزواری آغاز شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، همزمان با اول آبان ماه و «روز ملی بیهقی»، چهاردهمین همایش بین المللی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی به مدت ۲ روز در دانشگاه حکیم سبزواری برپا شده است. در این همایش علاوه بر سخن شناسان و استادان ایرانی، شماری از نثرپژوهان، بیهقی‌پژوهان و پژوهشگران میان‌رشته‌ای از کشورهای عراق، افغانستان، تاجیکستان، هندوستان، پاکستان، ازبکستان و ارمنستان به صورت حضوری و مجازی حضور دارند.

رونمایی از کتاب‌های «از تار و پود نثر فارسی، از بلندای نثر فارسی و شهر در سایه اساطیر»، برپایی ۹ کارگاه‌ پژوهشی با حضور پژوهشگران تراز اول حوزه ادبیات و هنر از دیگر برنامه های این همایش است. 

همچنین همزمان با اول آبان، روز ملی «ابوالفضل بیهقی»، مورخ، پژوهشگر و ادیب بلندآوازه ایران‌زمین و پدر نثر فارسی، زنگ بیهقی در مدارس سبزوار به صدا درآمد.

بیقهی مایه افتخار خراسان است

دکتر حسین سیمایی صراف، وزیر علوم در پیامی به چهاردهمین همایش بین المللی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی که توسط قائم مقام وی قرائت شد، افزود: اثر "ابوالفضل محمدبن حسین بیهقی دبیر"، نمونه‌ای کم‌مانند از بهترین و کامل‌ترین تواریخ است که می‌توان نگاشت.

وی خاطرنشان کرد: بیهق و سبزوار از دیرباز تاکنون، اندیشمندان، فرهیختگان و دانشمندانی بزرگ و توانا را پرورانده است، اندیشمندان و فرهیختگانی که موجب سربلندی و افتخارآفرینی زادگاه خود سبزوار و سرزمین پهناور و فرهنگ‌باور خراسان و ایران شده اند.

آغاز همایش بین‌المللی بزرگداشت بیهقی در سبزوار

وزیر علوم در پیام خود یادآور شد: تاریخ سبزوار اندیشمندانی مانند ابوالفضل بیهقی، نویسندۀ تاریخ بیهقی؛ ابوالحسن علی بن زید بیهقی، نویسندۀ تاریخ بیهق؛ عطاملک جوینی، نویسندۀ تاریخ جهانگشای جوینی، حکیم اسرار سبزواری، فیلسوف بزرگ شرق؛ و از میان معاصران نیز دکتر علی شریعتی، نویسندۀ بزرگ انقلاب؛ آیت الله سیدعبدالاعلی سبزواری، مجتهد و عالم بزرگ دینی؛ محمود دولت آبادی، رمان نویس پرآوازه؛ استاد حمید سبزواری، شاعر بزرگ انقلاب و سروده های انقلابی و زنده یاد دکتر سیدمحمد علوی مقدم، چهرۀ ماندگار ادبیات و استاد برجستۀ دانشگاه حکیم سبزواری و بسیاری دیگر را در خود دارد.

سیمایی صراف در بخش دیگر پیام خود افزوده است: روش تاریخ نویسی بیهقی بر پایۀ شیوۀ دقیق علمی، حقیقت‌جویی و بهره‌گیری از معیار خردمندی رویدادها استوار شده است؛ بیهقی در سنجش نیک و بد و رفتار شایست و ناشایست حاکمان روزگار، هیچ واهمه‌ای به خود راه نمی‌دهد.

وزیر علوم تاکید کرده است: تاریخ بیهقی گنجینه ای ارزشمند از امثال و حکم و پند و اطلاعات فرهنگی، جغرافیایی و سیاسی است؛ نثر این کتاب نمونه‌ای عالی از متن های کلاسیک ادبی است و در دورۀ معاصر نیز آموزه های فرهنگی برگرفته از تاریخ بیهقی و جهان بینی ابوالفضل بیهقی سخت درخور توجه است.

وی افزوده است: برگزاری «چهاردهمین همایش بین المللی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی و مطالعات میان رشته‌ای نثر فارسی»، در اوّل آبان ۱۴۰۳ فرصتی است ارزشمند و درخور تقدیر تا بار دیگر شماری از نثرپژوهان، بیهقی پژوهان و پژوهشگران فرهنگی و ادبی با دغدغۀ اعتلای فرهنگ و اندیشه در جهان معاصر گرد هم آیند و به جایگاه ادبیات کلاسیک فارسی، به‌ویژه نثر فارسی و پیوند آن با جهان معاصر و نقش ادبیات و فرهنگ در ارتقای زندگی مردم روزگار ما، بپردازند.

وزیر علوم اضافه کرده است: این همایش به موضوع بسیار مهم «مطالعات میان‌رشته‌ای نثر فارسی» می پردازد که در این روزگار پرداختن به آن لازم و ضروری است زیرا، مطالعات میان‌رشته‌ای و بین رشته ای از مباحث مهم و جدی به ویژه در محافل علمی و دانشگاهی به شمار می روند.

بیهقی شایسته مطالعه بیشتر است

محمدعلی زنگنه اسدی، رییس دانشگاه حکیم سبزواری در آیین افتتاحیه این همایش با خیر مقدم به مهمانان و حاضران گفت: شخصی چون بیهقی، شایستگی آن را دارد که این دانشگاه بخشی از مطالعات و فعالیت های پژوهشی خود را به او اختصاص دهد.

وی افزود: ابوالفضل بیهقی از مفاخر ارجمند این دیار است که نامش همواره بر تارک ادب و فرهنگ ایران‌زمین خواهد درخشید.

آغاز همایش بین‌المللی بزرگداشت بیهقی در سبزوار

مهیار علوی مقدم، دبیر این همایش بین المللی نیز گفت: در این همایش دوروزه که به همت دانشگاه حکیم سبزواری برپا شده است، علاوه بر سخن شناسان و استادان ایرانی، شماری از نثرپژوهان، بیهقی‌پژوهان و پژوهشگران میان‌رشته‌ای از کشورهای عراق، افغانستان، تاجیکستان، هندوستان، پاکستان، ازبکستان و ارمنستان به صورت حضوری و مجازی حضور دارند.

وی افزود: به صدا درآمدن "زنگ بیهقی" در مدارس سبزوار، رونمایی از کتاب‌های «از تار و پود نثر فارسی، از بلندای نثر فارسی و شهر در سایه اساطیر» و اهدای لوح تقدیر به برگزیده «جایزه بلاغی-زیباشناسی زنده‌یاد دکتر سیدمحمّد علوی‌مقدّم» از برنامه های جنبی این رویداد فرهنگی خواهد بود.

وی افزود:‌ در قالب این همایش دوروزه ۹ کارگاه‌ پژوهشی نیز با حضور پژوهشگران تراز اول ادبیات و هنر شامل «دکتر بهمن نامور مطلق، دکتر حمیدرضا شعیری، دکتر ابوالفضل حرّی، دکتر محمدرضا مقدّسی، دکتر احمد رضی، دکتر قدسیه رضوانیان و دکتر میثم زندی» در سبزوار برپا می شود.

آیین نواختن زنگ بیهقی در مدارس سبزوار

سید ولی اله حسینی، رییس آموزش و پرورش سبزوار در آیین نواختن زنگ بیهقی در مدارس این شهرستان گفت: بیهقی، ادیب و مورخی نامدار است که در راه احیا و ماندگاری زبان فارسی تلاشی فراون داشته است.

وی افزود: بیهقی در تعالی فرهنگ و زبان فارسی نقش ارزنده ای داشته است لذا همزمان با روز بزرگداشت وی و با هدف تقویت و پیوند نسل جوان با زبان، فرهنگ و هویت ملی، زنگ بیهقی در مدارس زادگاهش، سبزوار نواخته شد.

وی تصریح کرد: بزرگان علم و اندیشه ایران اسلامی میراث بشری هستند که باید به نسل جوان و دانش آموزان به عنوان صحنه گردانان آینده کشور شناسانده شوند.

گفتنی است، ابوالفضل بیهقی، تاریخ‌نگار قرن پنجم هجری قمری و نگارنده کتاب تاریخ بیهقی از مورخان دوره غزنوی است که سال ۳۸۵ در روستای "حارث آباد" بیهق (سبزوار کنونی) متولد شد. وی بعد از کسب فضایل به دیوان رسایل محمودی راه یافت و در خدمت "خواجه بونصر مُشکان" به کار پرداخت و در خدمت سلاطین غزنوی به سر برد.

بیهقی در زمان عزالدوله عبدالرشید در سال ۴۴۰ قمری نیز چندی صاحب دیوان بود اما به تهمت حاسدان گرفتار، معزول و محبوس شد و بعد از رهایی از زندان باقی عمر را در انزوا به سر برد و در سال ۴۷۰ هجری قمری درگذشت.

اثر گرانسنگ وی "تاریخ بیهقی" از سوی عمده کارشناسان، صاحبنظران و استادان ادبیات فارسی به عنوان فاخرترین نمونه نثر فارسی شناخته شده است و از این رو بیهقی را "پدر نثر فارسی" نام نهاده اند.

کد خبر 1786826

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha