به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، صنایع دستی یکی از جلوه های ویژه تبریز و استان آذربایجان شرقی است، وجود انواع و اقسام هنرهای سنتی این شهر را به یکی از مراکز هنرهای سنتی ایران تبدیل کرده است؛ طبق آمار اعلامی اداره کل میراث فرهنگی استان آذربایجان شرقی ۸۵ رشته صنایع دستی با ۳۰ هزار شاغل در این استان به ثبت رسیده است.
فرش دستباف تبریز شاهکار هنر فرش بافی ایران و محصولات کیف و کفش چرم این شهر را به پایتخت چرم ایران تبدیل کرده است، از طرفی هنرهایی مثل گلیم و ورنی بافی، جاجیم بافی، سوزن دوزی، کلاغه ای با چاپ باتیک، سفال و سرامیک، قلم زنی بر روی فلز، معرق کاری، سبد بافی، نگارگری و... این شهر را خاص تر کرده است.
یازدهمین نمایشگاه صنایع دستی و سومین نمایشگاه بین المللی گردشگری تبریز در حالی روزهای ۲۵ تا ۲۸ مهرماه در تبریز با استقبال گسترده ای از شهروندان تبریز مواجه شد به طوری که رفت و آمد به غرفه های مختلف این نمایشگاه به سختی صورت می گرفت.
برگزاری این رویداد در تبریز و شرکت هنرمندان صنایع دستی از سراسر کشور در این نمایشگاه نوید بخش روزهای خوب برای این هنر صنعت و رونق اقتصادی برای صنایع دستی کشور است، از آنجا که شهر تبریز دروازه تجارت شمال غرب کشور به حساب می آید دسترسی به بازارهای هدف فروش صنایع دستی در منطقه غرب و شمال آسیا را فراهم می کند.
نمایشگاه ملی صنایع دستی تبریز در هفتاد غرفه در محل نمایشگاه بین المللی تبریز دایر بود؛ صنایع دستی ارائه شده در این نمایشگاه از نوع فاخرترین هنرهای دست هنرمندان ایرانی بود؛ غرفه فرش و ورنی و گلیم تبریز چون نگینی بر این نمایشگاه می درخشید.
یکی از ابتکارات جالب توجه در این نمایشگاه خلق آثار هنری در غرفه های نمایشگاه از سوی هنرمندان شرکت کننده در رشته های مختلف صنایع دستی بود.
شرکت کنندگان در این رویداد هنرمندان صنایع دستی ازشهرهای مختلف ایران از اصفهان، شیراز، اهواز، کاشان، آباده، ارومیه، اسکو و... بودند که محصولات خود را برای فروش عرضه کرده بودند.
«زهرا محمودی» از هنرمندان صنایع دستی که از آباده فارس در نمایشگاه تبریز با محصولات چوبی، مس و زیورآلات ملیله شرکت کرده است درباره این نمایشگاه گفت: ما نمایشگاه صنایع دستی تبریز را فرصت خوبی برای عرضه و فروش محصولات مان می دانستیم اما متاسفانه فروش آنچنانی نداشتیم در این دو روز نمایشگاه تنها یک گردنبند و گل سینه ای که قیمت ناچیزی داشت را توانستیم به فروش برسانیم.
فروش محصولات برای هنرمندان صنایع دستی یکی از راه های کسب درآمد و توسعه این هنر صنعت است و شرکت در نمایشگاه این فرصت را برای این هنرمندان فراهم می آورد تا محصول خود را عرضه و به فروش برساند، افزایش قیمت مواد خام باعث بالارفتن قیمت محصول نهایی می شود و همین نیز بر فروش تاثیر می گذارد و آن کسی که غرفه ای را اجاره کرده و در نمایشگاه حضور دارد اگر نتواند فروش داشته باشد قطعا متضرر شده است.
حمایت دولت از هنرمندان شرکت کننده در نمایشگاه صنایع دستی با دادن غرفه های رایگان و یا ارائه تسهیلات به آنها می تواند به اقتصاد صنایع دستی کمک کند.
ویترین جواهرات «نسیم خواجه نصیری»، هنرمند تبریزی دل هر بازدید کننده ای را می رباید، جواهراتی خاص با قیمت بالا که فقط افراد خاصی قدرت خرید آنها را دارند، از او می خواهم خودش را معرفی کند، می گوید: کارشناس ارشد هنر اسلامی با گرایش فلز هستم و از سال ۸۴ در حرفه جواهر سازی و از سال ۹۱ «مینای خانه بندی» کار می کنم.
خواجه نصیری درباره هنر منسوخ شده «مینای خانه بندی» و سابقه آن در ایران توضیح داد: مینای خانه بندی یک هنر قدیمی است و سابقه آن به دوره هخامنشی می رسد اوج شکوفایی این هنر به دوران صفوی و قاجار بازمی گردد و بهترین نوع مینای ایران را می توان در موزه جواهرات بانک مرکزی مشاهده کرد؛ هنر مینا خانه بندی بعد از دوران قاجار منسوخ شده است چون قیمت بالا و تکنیک ساخت دشواری دارد، از این رو این هنر در دوران قاجار منسوخ شد. در سال های اخیر ما این هنر را احیا کردیم؛ هنر مینا خانه بندی را در دانشگاه فرا گرفتم و در حال حاضر نیز ان را آموزش می دهم تا این هنر را بیشتر معرفی کنم.
این هنرمند درباره اقبال به هنرهای ایرانی در میان جواهر سازان و تاثیر بر ذائقه مخاطبان گفت: هنرمند همیشه پیشرو یک جامعه است؛ شاید کاری که در حال حاضر انجام می دهد مخاطبی نداشته باشد اما ذائقه مخاطبان را می سازد، امروز آثاری که طرح های ایرانی دارند با اقبال زیادی در جامعه مواجه هستند. فارغ التحصیلان رشته های هنری از دانشگاه با وارد کردن طرح های ایرانی باعث توجه بیشتر جامعه به هنر مینای خانه بندی شده اند.
در یکی از غرفه های قلمزنی نوجوانی را می بینم که با تمرکز بسیار دارد بر مس طرح های چشم نوازی را حکاکی می کند، قلم زنی بر فلز کار بسیار سخت و پر مشقتی برای بزرگسالان است چه برسد برای نوجوانی که جثه ای هم ندارد اما هنر دارد از او می خواهم خودش را معرفی کند می گوید: «هادی همتی» هستم ۱۴ سال سن دارم و قلم زنی را از پدرم یاد گرفته ام، در حکاکی روی مس یا قلم زنی اصفهان، اول بر روی کار طراحی می کنیم و سپس طرح را با قلم در می آوریم. حکاکی کار سختی است و ماده ای که در قالب ریخته می شود تا کار خراب نشود کار را سخت تر می کند، در این کار باید مهارت و دقت زیادی داشته باشید تا بتوانید طرح های مورد نظر را قلم بزنید.
از این نوجوان با انگیزه و هنرمند می پرسم برای یادگیری هنرهای سنتی به نوجوانان هم سن و سال ات چه پیشنهادی میدهد، می گوید: هنرعشق و ارزش افزوده انسان است، آن را فرا بگیرید چرا که کار ارزشمندی است و می ماند.
آثار رشته های مختلف هنری که در نمایشگاه صنایع دستی تبریز به نمایش درآمدند همه فاخر و ارزشمند و حاصل فکر، خلاقیت و نبوغ هنرمندان ایرانی و برخاسته از فرهنگ و هویت ایرانی هستند، برگزاری چنین نمایشگاه ملی به رشد اقتصاد خانوار و توسعه اقتصاد صنایع دستی و از طرفی گردشگری کمک خواهد کرد و بازاری را فراهم خواهد کرد که ذی النفعان آن همه اقشار جامعه هستند.
تقویت زیرساخت های تولید صنایع دستی ایرانی به عنوان موتور محرکه اقتصادی عمل می کند و اقتصاد کشور را از انحصار اتکا به نفت خارج می کند و از طرفی بازارهای جهان را به روی محصولات منحصر به فرد ایرانی می گشاید.
نظر شما