برای تمدن سازی به همبستگی ملی نیاز داریم

مشاور وزیر علوم گفت: تمدن موضوع منطقه‌ای و ملی نیست بلکه موضوعی انسانی است و برای تمدن سازی به همبستگی ملی نیاز داریم.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان در استان آذربایجان غربی، سید احمدرضا خضری، مشاور وزیر علوم، صبح سه‌شنبه در اولین همایش بین المللی جایگاه علم در تمدن نوین اسلامی که در سالن همایش‌های دانشگاه ارومیه برگزار شد، گفت: ایران گهواره تمدن بوده است و تمدن در ایران از ۱۰ هزار سال پیش شکل گرفته است.

وی افزود: برای ایجاد و پایندگی هر تمدنی عواملی همچون سرزمین، وطن و جغرافیا، عوامل سیاسی و حاکمیتی، عوامل اقتصادی، سرمایه‌های انسانی و عوامل معنوی نیاز است.

وی با بیان اینکه عوامل بنیادی و زیرساختی زیادی وجود دارد که لازمه بوجود آمدن تمدن است، ادامه داد: اگر یکی از عوامل تمدن ساز نباشد، بقیه عوامل نیز تضعیف می شود و تمدن از بین می‌رود.

مدیرکل حوزه وزارتی و روابط عمومی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری افزود: تمدن موضوع منطقه‌ای و ملی نیست بلکه موضوعی انسانی است و برای تمدن سازی به همبستگی ملی نیاز داریم.

خضری با اشاره به ورود اسلام به ایران اظهار کرد: اسلام با ورود به ایران موجب شد تمدن ایران با تلفیق آموزه‌های اسلامی و میراث ایران تبدیل به جهش شد.

وی استفاده از ظرفیت‌های بومی و ملی، خودباوری، نواندیشی، استقبال از روحیه نقادی و … را در حفظ تمدن موثر دانست.

خضری یکی از عوامل ایجاد تمدن نوین اسلامی را جغرافیایی عنوان کرد و افزود: اگر وطن و سرزمین نباشد تمدن به‌وجود نمی‌آید.

وی عوامل سیاسی و حاکمیتی را یکی دیگر از عوامل عنوان کرد و گفت: عوامل سیاسی باید پشتیبان تمدن باشد و در تاریخ شاهد بودیم عواملی که مقابل تمدن باشد ظرف دو ساعت نابود خواهد شد.

خضری عوامل اقتصادی و سرمایه‌های انسانی از دیگر عوامل پدیدآمدن تمدن نوین اسلامی عنوان کرد.

برای تمدن سازی به همبستگی ملی نیاز داریم

علم، قدرت الهی را بر ما نمایان می‌سازد

حجت‌الاسلام سیدمهدی قریشی، نماینده ولی فقیه در استان آذربایجان غربی نیز در این مراسم گفت: این همایش به عنوان یک بستر مناسب برای تبادل اندیشه‌ها و تجربیات علمی در راستای تحقق تمدن نوین اسلامی محسوب می‌شود و امید می‌رود که نتایج آن به ارتقاء علم و دانش در جامعه کمک کند.

وی افزود: علم در تاریخ انبیای الهی اهمیت داشته و در مطالعه تاریخ انبیای الهی، اگر دقت کنیم، می‌بینیم که همه انبیا به علم توجه ویژه‌ای داشته‌اند.

حجت الاسلام قریشی با بیان اینکه علم، قدرت الهی را بر ما نمایان می‌سازد و مبنای علم انسان نیز عقل و تفکر اوست، تصریح کرد: این تنها به علوم معنوی و دینی محدود نمی‌شود، بلکه پیامبران در علوم تجربی نیز ورود کرده و در همه جوانب پیشرفت کرده‌اند.

امام جمعه ارومیه با اشاره به اینکه معجزه پیامبر اکرم، قرآن کریم است، گفت: مسئله علم و تعلیم در زمان پیامبر بزرگوار اسلام برای هدایت جامعه عرب با بعثت ایشان به ظهور رسید. چرا که پیامبر به علم اهمیت می‌داد و انقلابی در تمدن اسلامی شکل گرفت.

برای تمدن سازی به همبستگی ملی نیاز داریم

وحدت و مردم سالاری از مولفه های تمدن اسلامی است

احمد علیجانپور، رئیس دانشگاه ارومیه، نیز در این مراسم  گفت: در طی دو روز برگزاری این همایش، نقش و جایگاه علم توام با معرفت دینی از دید متفکرین و اندیشمندان مورد بررسی قرار می‌گیرد و برای ظهور تمدن نوین اسلامی گام‌های خوبی طراحی خواهد شد.

وی گفت: ایران با بهره‌گیری از میراث تمدن گذشته و الهام از عناصر اصلی اسلام، ۸ قرن سرآمد فکری و علمی جهان بود که مایه افتخار است.

علیجانپور با اشاره به مولفه‌های تمدن نوین اسلامی افزود: اخلاق و معنویت، علم و فناوری، خودباوری و تعقل، وحدت، مجاهدت و استقامت، کرامت انسانی، عدالت، اقتدار و امنیت، رفاه و پیشرفت و مردم سالاری از مولفه‌های تمدن اسلامی است و راه رسیدن به این مولفه‌ها از مسیر علم و دانش میسر می‌شود.

وی گفت: حضرت آقا فرمودند؛ انتظار از دانشگاه، تولید علم، عالم و سوق‌دهی آن برای معرفت است و نقش و جایگاه علم توام با معرفت خواهد بود.

برای تمدن سازی به همبستگی ملی نیاز داریم

۲۲ مقاله در همیاش بین‌المللی جایاه علم در تمدن اسلامی ارائه می شود

بهمن نزهت، دبیر علمی همایش نیز در مراسم ادامه داد گفت: علم به معنای خداشناسی بوده و آن اشرف علوم است.

وی با اشاره به مفهوم تمدن در نگاه مسلمانان، گفت: تمدن شامل تمامی داشته‌های مادی و معنوی بشری است و می‌تواند موجب پیشرفت انسان‌ها شود و با این حال، باید به این نکته توجه داشت که در برخی موارد، تکنولوژی نیز می‌تواند به نابودی انسان منجر شود.

نزهت بیان کرد: تمدن نوین اسلامی در عصر حاضر، با توجه به داشته‌های علمی و فرهنگی خود، به دفاع از ارزش‌های خود پرداخته و به‌طور همزمان به علوم جدید و فرهنگ‌های دیگر نیز توجه دارد و این رویکرد نشان‌دهنده تعهد به حفظ هویت اسلامی در دنیای معاصر است.

وی همچنین به اهمیت حکمت، فلسفه، فقه و عرفان اسلامی و میراث معنوی تمدن نوین اسلامی اشاره کرد و گفت: رسیدن به مرجعیت علمی و ارتقای زبان فارسی از وظایف ما در عصر حاضر است و ما باید به معرفی و شناساندن مفاخر اسلامی همچون فارابی، میرداماد، علامه جعفری و علامه حلی بپردازیم تا نسل جدید با این ارزش‌ها آشنا شود.

وی افزود: موضوع همایش به دلیل گستردگی و تنوع خود، چالش‌هایی را به همراه داشت، اما با مشورت و همکاری بزرگان علمی، این موضوع جا افتاد و به یک رویداد مهم علمی تبدیل شد وخوشبختانه، ۱۴۰ مقاله به این همایش ارسال شد که پس از بررسی، ۲۲ مقاله به دلیل عدم تطابق با معیارهای علمی رد شد.

دبیر علمی همایش بین‌المللی جایگاه علم در تمدن نوین اسلامی با بیان اینکه همچنین در این دو روز همایش ۲۲ مقاله از تعداد پذیرفته شده به‌صورت حضوری و مجازی ارائه خواهد شد، ادامه داد: این همایش نه تنها فرصتی برای تبادل نظر و ارائه پژوهش‌های علمی است، بلکه به عنوان یک عامل برای گسترش دانش و آگاهی در مورد جایگاه علم در تمدن نوین اسلامی عمل می‌کند و با حضور محققان و دانشمندان از کشورهای مختلف، این رویداد می‌تواند به تقویت روابط علمی و فرهنگی بین‌المللی کمک کند و زمینه‌ساز همکاری‌های بیشتر در آینده باشد.

کد خبر 1788025

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha