آیا توازن حزب‌الله با «شیخ نعیم قاسم» بازیابی می‌شود؟

انتخاب «شیخ نعیم قاسم» به عنوان دبیرکل حزب الله لبنان به اعتقاد بیشتر کارشناسان باعث بازیابی تعادل و توازن در ساختار حزب الله و سازماندهی بهتر و منجسم‌تر برای هدف قراردادن اهداف رژیم صهیونیستی می‌شود.

خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: چند روز پس از تایید خبر شهادت سید «هاشم صفی الدین» رئیس شورای اجرایی حزب الله در بمباران رژیم صهیوینستی در لبنان، حزب الله لبنان انتخاب «شیخ نعیم قاسم» معاون دبیرکل حزب الله را به عنوان دبیرکل و جانشین شهید «سید حسن نصرالله» که ماه گذشته در حمله جنگنده‌های صهیونیستی به بیروت به شهادت رسید، اعلام کرد.

انتخاب شیخ نعیم قاسم پایانی به روزهای خلاء رهبری در حزب الله است تا این جنبش با سازماندهی بهتر و منجسم‌تر علیه اهداف رژیم صهیونیستی ادامه مسیر دهد.

 نعیم قاسم که ۳۰ سال معاون دبیرکل بود، برای اولین بار در مرحله حساس و مقطع خطرناکی که حزب الله از سر می‌گذراند، دبیرکل شد. انتخاب نعیم قاسم درحالی است که شمار زیادی از فرماندهان و مسئولان درجه اول و دوم این جنبش در حملات اخیر رژیم صهیوینستی به شهادت رسیدند و به همین دلیل مسیر سخت و دشواری را درپیش دارد.

تحلیلگران معتقدند که انتصاب شیخ قاسم به عنوان دبیرکل تعادل و توازن را به ساختار حزب الله پس از لرزه‌هایی که در چند هفته گذشته در معرض آن قرار گرفت، بازمی‌گرداند.

در اینجا این پرسش نیز مطرح است که مواضع نظامی و سیاسی حزب الله باتوجه به تهدید فوری اسرائیل به ترور شیخ نعیم قاسم چگونه خواهد بود.

انتخاب دبیرکل

حزب الله لبنان در بیانیه ای به جای خالی پست اول در این جنبش پایان داد و اعلام کرد: شورای حزب الله شیخ نعیم قاسم را به عنوان دبیرکل حزب الله اعلام کرده است و اصول و اهداف این جنبش ادامه دارد و چراغ مقاومت تا تحقق پیروزی روشن است.

اما درحال حاضر با انتخاب دبیرکل حزب الله، دو سمت خالی در شورای حزب الله باقی مانده است که اولین سمت معاون دبیرکل و دومین ریاست شورای اجرایی حزب الله که پیش از این شهید سید هاشم صفی الدین عهده‌دار آن بود.

پس از ترور دو همراهش، قاسم بیش از یک سخنرانی ایراد کرد و بر انسجام حزب الله باوجود حملات شدید اسرائیل تاکید کرد. همچنین از تلاش‌های «نبیه بری» رئیس مجلس لبنان برای دستیابی به آتش بس بین حزب الله و اسرائیل حمایت کرد.

با انتشار خبر انتخاب وی، اسرائیل که در عرض چند هفته بیش از ۱۰ نفر از رهبران حزب را ترور کرد، در اظهار نظر تعلل نکرد، زیرا «یوآو گالانت» وزیر جنگ اسرائیل با انتشار تصویری از شیخ قاسم، در حساب کاربری خود در پلتفرم ایکس نوشت.  انتخاب موقت، نه برای مدت طولانی.

این اظهارنظر نشان می دهد که شیخ قاسم هدف بعدی تل آویو است، به طوری که پیش از این نیز، مقامات صهیونیستی اعلام کرده بودند که هرکسی به عنوان دبیرکل حزب الله انتخاب شود، در هرکجای این دنیا باشد، ترور خواهد شد.

«حیدر الموسوی» تحلیلگر سیاسی درباره تهدیدهای رژیم صهیونیستی برای شیخ نعیم قاسم را که انتصاب آن را «انتصاب موقت» می‌گوید: این مسئله نشان دهنده نگرانی از انتصاب وی به عنوان دبیرکل حزب الله لبنان است.

الموسوی می‌گوید: شیخ نعیم قاسم بازوی راست شهید «سید حسن نصرالله» است و همه کادرهای حزب الله را به بهبود تدریجی تشویق می کند.

این تحلیلگر سیاسی تاکید کرد: توئیت «یوآو گالانت» وزیر جنگ اسرائیل درباره انتصاب شیخ نعیم قاسم بیانگر نگرانی این رژیم نسبت به انتخاب وی است، به همین دلیل این مسئله نشان دهنده دور نبودن شیخ قاسم از میدان نبرد است. "

بازیابی در حزب الله

با انتصاب شیخ نعیم قاسم به عنوان دبیرکل، پیام‌های متعددی در داخل و خارج منتشر شد که حاکی از بازیابی تعادل و توازن در حزب الله دارد که می تواند باوجود خطرات امنیتی، نشست‌ها و دیدارهای خود را برگزار کند.

  «قاسم قصیر» محقق و نویسنده سیاسی، می گوید: این انتصاب صفوف حزب الله را سازماندهی مجدد کرد، همچنین تاکیدی براین مسئله است که حزب الله امور خود را اداره می کند نه آنگونه که برخی مدعی شدند که حزب الله از خارج از مرزها هدایت می‌شود.

قصیر تاکید می‌کند این انتصاب به این معنی است که با توجه به شرایط جنگ و نبرد، حزب الله می تواند با چالش‌های سازمانی و سیاسی مقابله کند.

این کارشناس سیاسی معنقدند است که این مسئله دلیلی بر نترس بودن حزب الله از اوضاع و تحولات داخلی است.

او تاکید می‌کند: شیخ نعیم قاسم تجربه طولانی سیاسی و تشکیلاتی دارد و از توانایی مدیریت موثر حزب در مرحله بعدی برخوردار است.

قاسم قصیر با توجه به تأثیر این انتصاب بر موقعیت سیاسی و نظامی حزب الله در مرحله بعدی، خاطرنشان کرد که این موضع میان همه رهبران حزب‌الله مورد توافق است.

در همین حال، «رضوان قاسم» پژوهشگر روابط بین الملل و کارشناس راهبردی نیز می‌گوید: انتصاب قاسم به عنوان دبیرکل چند دلیل عمده دارد که برای جلوگیری از خلاء رهبری پس از ترور رهبران حزب الله، انتخاب دبیرکل جدید ضروری بود به ویژه با توجه به شرایط دشوار پیش روی حزب الله که با نبرد زمینی و هوایی با اسرائیل روبه رو است.

قاسم ادامه می دهد که  تداوم کار نظامی و سیاسی حزب الله، انتخاب معاون دبیرکل به عنوان دبیرکل را امری طبیعی و سریع کرد.

او با اشاره به ویژگی‌های شیخ نعیم قاسم برای این سمت، می‌گوید: نعیم قاسم دارای تجربه و آگاهی گسترده از رویدادهای قبلی و شرایط کنونی است که او را واجد شرایط رهبری حزب می کند و به سیاست «شهید سید حسن نصرالله» دبیرکل پیشین حزب الله نزدیک است که تداوم بینش سیاسی حزب را تقویت می کند.

قاسم تاکید ‌می‌کند: انتصاب او منعکس کننده این پیام است که حزب الله همچنان قوی است و قادر به تصمیم گیری سریع است موضع حزب الله را در عرصه سیاسی و نظامی تقویت می کند.

براساس این دلایل، انتصاب شیخ نعیم قاسم، اقدامی راهبردی برای تضمین ثبات حزب الله و تداوم رهبری آن در زمان چالش است

در همین حال، «یوسف حزما» پژوهشگر امور لبنان، درباره شیخ نعیم قاسم، می‌گوید: انتخاب شیخ نعیم قاسم به عنوان دبیرکل حزب الله، خبری است که به تمام دنیا رسیده است او از سال ۱۹۹۱ فرزند مقاومت است. وی سمت نمایندگی و مسئولیت امور سیاسی را بر عهده دارد و همچنین فردی دانشگاهی و فرهنگی است و شخصیتی متین و بسیار پویا دارد.

او  می‌گوید: سیاستمداران حزب الله وسواس مقاومت دارند و هیچ جدایی بین فعالیت سیاسی و مقاومت وجود ندارد.

حزمه درباره چالش‌های پیش روی حزب‌الله تحت رهبری جدید خود می گوید: چالش‌ها در میدان یکسان است و شیخ نعیم قاسم بر وحدت محور مقاومت در لبنان و غزه تاکید دارد و جنگ با شکست اسرائیل و پیروزی و استواری مقاومت پایان خواهد یافت.

نگاهی کوتاه به زندگی شیخ نعیم قاسم

شیخ نعیم قاسم، یکی از رهبران مهم حزب الله به شمار می‌آید. وی در سال ۱۹۹۱ در دوران عباس موسوی، دبیرکل پیشین حزب الله که در حمله هواپیمای اسرائیلی در سال ۱۹۹۲ شهید شد، به عنوان معاون دبیرکل منصوب شد.

قاسم در سال ۱۹۵۳ در منطقه البسطة التحتا در بیروت به دنیا آمد، پدرش اصالتاً از اهالی منطقه کفرفیلا وابسته به اقلیم التفاح در جنوب لبنان بود. وی مدرک لیسانس و فوق لیسانس خود را در رشته شیمی دریافت کرد.

او همکاری با امام موسی صدر را در آغاز تاسیس جنبش محرومان در دهه ۷۰ آغاز کرد. وی در زمان تحصیلات دانشگاهی خود در تأسیس اتحادیه دانشجویان مسلمان در لبنان مشارکت داشت و ریاست جمعیت آموزش دینی و اسلامی را از سال ۱۹۷۴ تا ۱۹۸۸ عهده‌دار بود.

فعالیت سیاسی خود را سال ۱۹۷۴ از جنبش امل به عنوان شاخه نظامی جنبش محرومان لبنان آغاز کرد، به عنوان جانشین مسئول فرهنگی در این جنبش انتخاب شد. او سپس دبیر شورای فرماندهی جنبش أمل شد.

شیخ نعیم قاسم یکی از عناصر برجسته در روند تأسیس حزب الله لبنان در سال ۱۹۸۲ بود و به عنوان عضو شورای حزب الله انتخاب شد و ۳ دوره در این شورا حضور داشت تا اینکه مسئولیت‌های تربیتی و فرهنگی حزب الله در بیروت را برعهده گرفت. پرده شد.

وی در سال ۱۹۹۲ به عنوان هماهنگ کننده کل مبارزات انتخاباتی تعیین شد که این حزب برای اولین بار در عرصه شرکت کردند.

او تالیفات متعدد از جمله «رهبر احیاگر» درباره آیت الله العظمی خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران و «حزب الله» درباره اهداف و دیدگاه‌های سیاسی این حزب را به نگارش درآورده است.

حزب الله لبنان پس از گذشت مدتی از شهادت سید حسن نصرالله، در هشتم آبان ۱۴۰۳ مطابق با ۲۹ اکتبر ۲۰۲۳ شیخ نعیم قاسم را به عنوان دبیرکل حزب الله تعیین کرد.

کد خبر 1788143

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha