به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از گیلان، محمدرضا رستمی، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی گیلان امروز (پنجشنبه، ۱۰ آبان) در جمع اصحاب رسانه استان از آغاز سرشماری کشاورزی استان همزمان با کشوربا شعار همکاری در سرشماری همراهی در رفاه و آبادانی خبر داد و گفت: سرشماری عمومی کشاورزی به عنوان دومین طرح آماری بزرگ کشور و مهمترین فعالیت آماری بخش کشاورزی است.
وی با اشاره به اینکه این طرح از شنبه،۱۲ آبان به مدت ۴۵ روز آغاز و ادامه خواهد داشت افزود: عوامل درگیر در اجرای این پروژه در گیلان ۸۵۰ نفر با استفاده از ۳۰۰ دستگاه تبلت هستند که از طریق اینترنت به شبکه مادر متصل خواهد شد و لحظه به لحظه در کشور قابل رویت است.
رستمی، سرشماری عمومی کشاورزی را شمارش همه واحدهای کشاورزی کشور و ثبت خصوصیات هر یک به طور جداگانه عنوان کرد و ادامه داد: از آنجا که این سرشماری همه واحدهای کشاورزی نقاط روستایی و شهری سراسر کشور را تحت پوشش قرار می دهد سرشماری عمومی کشاورزی نامیده می شود.
وی با تاکید بر اینکه، از سرشماری عمومی کشاورزی اطلاعات گرانبهایی در زمینه خصوصیات پایه ای و ساختاری بخش کشاورزی حاصل میشود تصریح کرد: برای سیاست گذاری نظارت و ارزیابی طرح های توسعه کشاورزی و روستایی به بررسی دقیق این اطلاعات نیازمند است.
رستمی اظهار کرد: بر اساس آخرین سرشماری که در سال ۱۳۹۳ اجرا شده، بیش از ۴ میلیون بهره بردار کشاورزی در کشور وجود دارد که ۹۰ درصد از بهره برداریهای کشاورزی متعلق به آنها در مناطق روستایی واقع شده است.
وی با بیان اینکه، اجرای سرشماری به هزینه نیروی انسانی و امکانات زیادی نیاز دارد و به همین دلیل در بسیاری از کشورهای جهان معمولاً هر ۵ یا ۱۰ سال یک بار سرشماری عمومی کشاورزی انجام می شود گفت: در ایران تا کنون ۵ سرشماری در سال های ۱۳۵۲، ۱۳۶۷، ۱۳۷۲، ۱۳۸۲ با استفاده از ابزار کاغذی و سال ۱۳۹۳ با استفاده از ابزار الکترونیکی «تبلت» اجرا و نتایج آن در سطح کوچکترین واحد جغرافیایی شهر و آبادی منتشر شده است.
رستمی اذعان کرد: مقایسه سرشماری های کشاورزی در کشورها نشان میدهد که کشور ایران به لحاظ تعداد سرشماری در منطقه آسیا با پنح سرشماری، جزو کشورهای پیشرو است.
وی همچنین ضمن تاکید بر اهمیت اجرای سرشماری عمومی کشاورزی خاطر نشان کرد: سرشماری عمومی کشاورزی اطلاعات مهمی را از فعالیتهای کشاورزی کشور در سطح کوچکترین واحد جغرافیایی ارائه میدهد که تنها با اجرای سرشماری قابل حصول است.
رستمی افزود: با توجه به فاصله گرفتن از آخرین سرشماری و تحولات سریع بخش کشاورزی، اجرای سرشماری در سال ۱۴۰۳ ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
وی با اشاره به برخی از دلایل اجرای سرشماری بیان کرد: مطابق ماده ۳ قانون مرکز آمار ایران و ماده ۱۰ قانون احکام دائمی برنامه توسعه کشور (بهمن ۱۳۹۵) به منظور حفظ سری زمانی آمارهای بخش کشاورزی و بهنگام سازی بهره برداران کشاورزی سرشماری یاد شده باید در پاییز سال ۱۴۰۳ اجرا شود.
رستمی اضافه کرد: مطابق توصیه سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (FAO) سرشماری کشاورزی میبایست در بازه های زمانی حداکثر ۱۰ ساله انجام شود و نیز اطلاعات حاصل از این سرشماری تأمین کننده نیازهای چارچوبی و آمار پایه این بخش در سطح کوچک ترین واحد جغرافیایی مورد نیاز مرکز آمار ایران وزارت جهاد کشاورزی سازمان های متولی تنظیم بازار برنامه ریزان پژوهشگران و... است.
وی با بیان اینکه طبق ماده ۷ وظایف و اختیارات مرکز امار ایران استفاده و مطالبه و استناد به اطلاعات جمع آوری شده از، افراد و موسسات به هیچ وجه در مراجع قضایی، اداری و مالیاتی و... مجاز نیست بر اعتماد سازی مردمی جهت همکاری با آمارگیران تاکید کرد و ادامه داد: اگر اطلاع رسانی صادقانه، بیشتر و دقیقتر باشد از فضا سازی و شایعات مسموم جلوگیری می کند.
رستمی اظهار کرد: بیان صادقانه این مطالبات و انتقال آن به مسئولین به مسیر درست تر و صحیح تر کمک می کند.
وی به نقش بیبدیل رسانهها در برقراری ارتباط بین مردم و مسئولان اشاره کرد و گفت: برای ایجاد پیوند قوی مبتنی بر صداقت بین دست اندرکاران اجرایی و عموم مردم نیازمند حمایت رسانه ها هستیم، اگرچه تا کنون نیز رسانه های استان، رسانه های صادقی دیده شده اند و جای تشکر است.
پیوست رسانهای پروژهها در برنامه هفتم توسعه دیده شده است
قاسم مصفا، معاون فرهنگی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گیلان نیز در این نشست بر لزوم ایجاد جریان رسانهای سرشماری کشاورزی تاکید کرد و آنرا، طبق قانون دارای پیوست رسانه ای دانست و افزود: پیوست رسانهای پروژهها در برنامه هفتم توسعه دیده شده است.
وی، انتشار اخبار را در همه بسترهای اطلاعرسانی سنتی و مدرن اعم از مکتوب و شبکههای اجتماعی و... دارای اهمیت دانست و تصریح کرد: این مهم برای اینکه موضوع مورد درخواست در ذهن مخاطب نهادینه شود لازم است.
نظر شما