خبرگزاری شبستان، گروه بینالملل: «مهدی مطهرنیا»، کارشناس و تحلیلگر مسائل بینالمللی در گفتگوی اختصاصی با گروه بین الملل خبرگزاری شبستان در مورد پیروزی «دونالد ترامپ» در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و تاثیر این پیروزی بر منطقه خاورمیانه تاکید کرد که سیر تحولات در خاورمیانه با توجه به حضور ترامپ در کاخ سفید روند پرشتابتری خواهد گرفت.
مطهرنیا در پاسخ به این پرسش که انتخاب «دونالدترامپ» به عنوان رئیس جمهوری جدید آمریکا چه تاثیری بر روی مسائل منطقه خاورمیانه خواهد داشت، گفت: روی کار آمدن ترامپ بیشتر از همه موجب خوشنودی نتانیاهو شده است؛ او اولین فرد در خارج از از مرزهای آمریکا بود که شخصا به همراه همسرش پیش از مطرح شدن نهایی پیروزی ترامپ به طور رسمی به وی تبریک گفت. از قبل از انتخابات نیز مشخص بود که سیاستهای نتانیاهو و ترامپ به هم نزدیک است کما اینکه در سفر معروف نتانیاهو به آمریکا به منظور سخنرانی در صحن مجلس نمایندگان آمریکا، او قبل از دیدار با «جو بایدن» به دیدار ترامپ شتافت و در منزل او با وی دیدار داشت لذا می توان گفت نزدیکی نتانیاهو و ترامپ یک امر پذیرفته شده و غیر قابل تردید است.
وی افزود: با توجه به این پیشینه، سیاست های آمریکا در حمایت از نتانیاهو نسبت به گذشته تقویت خواهد شد و سیر تحولات ناشی از برخورد تهران و تل آویو و همچنین سیر تحولات در کل منطقه خاورمیانه با عنایت به حضور ترامپ در کاخ سفید روند پرشتابتری خواهد گرفت. نتانیاهو به موازات انتخابات موجود در آمریکا در فرصتی بسیار مناسب و مغتنم تلاش کرد تا دولت نظامی امنیتی خود را تقویت کند و با جایگزین کردن فردی به عنوان وزیر دفاع که گرایشهای رادیکالتری نسبت به «گالانت» دارد، مواضع رادیکال رژیم صهیونیستی را تقویت کند. این عوامل سبب شد تا نتانیاهویی که سال گذشته در این ایام با هفتم اکتبر روبرو شده بود و سخن از ضعف او در برابر رقبا در اپوزیسیون اسراییل محسوب می شد در وضعیتی مناسب برای تشکیل یک دولت قدرتمندتر در جهت هماهنگی با وزرای خود قرار گیرد.
تحلیلگر مسائل بینالمللی همچنین تاکید کرد که از منظر منطقهای نیز باید بپذیریم که کشورهایی مانند عربستان و دیگر کشورهای عربی از حضور او در کاخ سفید نسبت به حضور دموکراتها بیشتر استقبال می کنند.از این جهت باید گفت اثرات جانبی روی کار آمدن ترامپ در آمریکا با توجه به فشار حداکثری به عنوان سیاست های تجربه شده آمریکا در دوران قبلی ریاست جمهوری ترامپ می تواند مسایل مربوط به تهران را در بافت موقعیتی خطیری قرار دهد.
«مهدی مطهرنیا» در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه چشمانداز مذاکرات صلح و برقراری آتشبس در غزه و لبنان با قدرتگیری ترامپ در آمریکا چه خواهد بود، گفت: آنچه که مشخص است، این است که آمریکا همچنان بر آتش بس چه در خاورمیانه و چه در اوکراین تاکید خواهد داشت و تمایل دارد تا این جنگ ها هرچه زودتر تمام شوند، اما ترامپ برای پایان این جنگها با ایران و یا دیگر طرفهای منازعه که همپیمانان آمریکا نیستند، مذاکره نمیکند. ترامپ خواهان انجام مذاکره برای دست یافتن به حداکثر امتیازات از طرف مقابل با حداقل هزینهها برای آمریکا از طریق اعمال فشارهای بیشتر بر کشورهای هدف خود از جمله ایران است؛ بنابراین راه مذاکره باز میماند، اما این کار بااهداف مشخصتر و هدفمندانهتر دنبال می شود.
وی افزود: روش ترامپ برای انجام مذاکره یک روش تهاجمی صرف است لذا مذاکره از طرف وی به معنای این نیست که ایران یا هر کشور دیگری برای آمریکا اهمیت دارد، بلکه بلکه بدین معناست که خواهان رسیدن به یک اهداف تعریف شده در مدت بسیار کم با فایده های بسیار زیاد است.
کاشناس مسائل بینالمللی در پاسخ به این پرسش که چشمانداز ادامه جنگ در منطقه خاورمیانه به ویژه در غزه با توجه به ادعای ترامپ در کمپینهای انتخاباتیاش مبنی بر اینکه اگر او بود نمیگذاشت جنگ در غزه سر بگیرد، چیست چنین اظهار داشت: آمدن هر رییس جمهوری به عنوان قدرت اصلی در دولت فدرال چندین وجه به خود می گیرد؛ رویکردهای قبل از ورود به انتخابات، رویکردهای هنگام انتخابات و رویکردهای پس از انتخابات و پیروزی. ترامپ اکنون در آستانه ریاست جمهوری آمریکا به عنوان رییس جمهوری منتخب است که بعد از یک دوره توانست مجددا به این کرسی تکیه بزند و دومین شخص از روسای جمهوری آمریکا است که توانسته به این شکل وارد کاخ سفید شود، لذا او قبل از انتخابات برای ایجاد یک وضعیت با ثبات برای خود، تلاش کرد بگوید که جنگ را نمیپذیرد و مذاکره را در دستور کار قرار میدهد تا با این کار زمینههای محدود نمودن طرف مقابل را در نزد افکار عمومی ایجاد کند. لذا همان طور که گفته شد او بر مذاکره تاکید خواهد داشت، درهای مذاکره را بسیار باز نشان خواهد داد ولی انجام مذاکره را منوط به ایجاد فضایی خواهد کرد که بیشترین میزان امتیازات را کسب کند.
مطهرنیا همچنین در پاسخ به این پرسش که سیاستهای ترامپ نسبت به مسلمانان با توجه به اینکه او در شعارهای انتخاباتیاش به مسلمانان ابراز علاقه کرده بود، تغییر خواهد کرد یا خیر، گفت: گرچه به دست آوردن رای اهمیت بسیار زیادی برای ترامپ داشت اما بیان این صحبتها تنها برای جمع کردن رای نبود. ترامپ در سال ۲۰۱۶ نشان داد به بسیاری از شعارهایی که داده، متعهد باقی می ماند و تلاش می کند که تعهدات خود را به منصه ظهور برساند. شاید در بین سیاستمداران اخیر آمریکا تنها کسی باشد که میزان بیشتری از تعهدات انتخاباتی خود را عملیاتی کرده است.
وی افزود: ترامپ نسبت به رویکردهای ناسیونالیستی و جداییطلبی از جریانهای عمده بین المللی که ایجادکننده اتلاف انرژی برای آمریکا هستند، همواره متعهد بوده است و تمام تلاش خود را می کند تا به قول خودش آمریکا را قدرتمندتر به نمایش بگذارد، حال اینکه روش های او درست است یا نادرست مطلب دیگری است ولی آنچه که او از آن سخن می گوید، این است که اول آمریکا مهم است و برای اینکه آمریکا در دوران ریاست جمهوری او قدرتمندتر شود، حاضر است درهای این کشور را به موقع باز نموده ولی در همان زمان از ورود مهاجرانی که موجب ضعف این کشور به زعم او می شوند، جلوگیری کند. کشیدن دیوار در مرز مکزیک یکی از پیشنهادات و اقدامات او در دوره قبل بوده است و از این حیث میتوان گفت او این سیاستها را با توجه به وضعیت جدید با رویکردهای مشابه اما از نظر اقدام متمایز و به روز شده دنبال می کند؛ به همین علت ترامپ در شعارهای انتخاباتی این دوره تلاش کرد در عین حال که از مهاجرت بیشتر به آمریکا جلوگیری میکند و از سیاست های چندفرهنگی مدنظر در دوره دموکراتها دوری میگزیند، نسبت به گذشته در برخورد با اقلیت های گوناگون موجود در آمریکا و رنگین پوستان رویکردهای محافظانه کارانهتری اعمال کند.
نظر شما