خبرگزاری شبستان؛ آران و بیدگل/روح اله باقری؛ منطقه نمونه گردشگری مرنجاب آران و بیدگل از زیباترین و منحصر به فردترین کویرهای جهان و بکرترین کویرهای ایران است که از شمال به دریاچه نمک، از غرب به کویر مسیله و بیابان آب شیرین، از شرق به بیابان پشت ریگ و پارک ملی کویر و از جنوب به بیابان بندریگ و تپه های ماسه ای روان این بیابان و شهرستان های آران و بیدگل و کاشان محدود می شود.
مرنجاب در اصل نام کاروانسرا و قناتی بوده است که در زمان شاه عباس صفوی بنا نهاده شد و پس از آن مناطق پیرامونی آن به کویر مرنجاب شهرت یافته است. کاروانسرای تاریخی مرنجاب که به تازگی در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسیده است، دریاچه شگفت انگیز نمک، جزیره سرگردان، تپه های شنی و چاه دستکن، مهم ترین جاذبه های گردشگری این منطقه به شمار می رود.
این منطقه به دلیل چهار فصل بودن و اعتدال نسبی هوا، تنوع جاذبه های گردشگری، تنوع گونه های جانوری، رمل ها و تپه های شنی و پوشش گیاهی، سالانه گردشگران زیادی را به خود جذب می کند.
حدود ۵ سال پیش در ابتدای جاده گردشگری مرنجاب و با هدف ساماندهی منطقه مرنجاب، راهنمایی گردشگران و ثبت آمار ورود و خروج گردشگران «گیت ورودی» ایجاد شد؛ اما پس از مدتی تنها به محلی برای اخذ ورودیه از گردشگران تبدیل شد. هر از گاهی اعمال نرخ های عجیب و غریب ورودیه که معلوم نیست طبق چه ضوابط قانونی اعمال شده است؛ سبب نارضایتی گردشگران می شود؛ چرا که پرداخت ورودیه توقعی برای گردشگران ایجاد کرده است که باید در ازای اخذ وجه، جاده ساماندهی و خدمات در منطقه دوچندان شود.
امیر کرم زاده مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان در سفر ماه پیش خود به شهرستان آران وبیدگل در برابر انتقادات خبرنگاران از چرایی ایجاد گیت و دریافت مبالغ نجومی و عدم پاسخگویی در مورد میزان دریافت ها و هزینه کردها گفت: تا چند روز آینده حتما پیگیر موضوع چرایی ایجاد گیت و ضوابط قانونی دریافت مبالغ ورودیه و این که این دریافت ها در کجا هزینه می شود خواهد بود و حتما به رسانه ها گزارش خواهد کرد.
متاسفانه با پیگیری و تماس های مکرر خبرنگار ما، بعد از حدود ۴ هفته هنوز پاسخی از جانب مدیر کل داده نشده است!
یک گردشگر تهرانی در گفت و گو با شبستان اظهار داشت: در ابتدای ورود به کویر در گیت در صف خودروها دقایقی معطل شدیم که بعد از پرداخت ورودیه ای قابل توجه به منطقه مرنجاب وارد شدیم.
پیمان سعیدی افزود: بعد از پرداخت عوارض فک می کردیم که حتما خدماتی بابت این پرداخت ها خواهیم دید که متأسفانه با جاده ای فوق العاده خراب، پر از موج و دست انداز و چاله چوله مواجه شدیم. اصلا در جاده به جز دو مجتمع گردشگری که در اوایل جاده خاکی دیدیم دیگر خبری از خدماتی از جمله سرویس های بهداشتی، علائم جاده ای و استراحتگاه نبود و بیابان برهوت و جاده خراب و هیچ گونه خدماتی!
وی تصریح کرد: سوال من این است اگر قرار بر نبود جاده مناسب و سایر خدمات در منطقه مرنجاب است پس فلسفه دریافت ورودیه، آن هم با این مبلغ بالا چیست؟!
یک زوج آفرود سوار هم در گفت و گو با شبستان ضمن انتقاد از ایجاد گیت و پرداخت ورودیه های قابل توجه اظهار داشتند: این هفته دیگه شاهد یک سورپرایز عجیب و غریب در گیت ورودیه مرنجاب بودیم. در موقع ورود به کویر ورودیه ۱۰۰ هزار تومانی پرداخت کردیم و یک کاغذ رسید هم گرفتیم که در طول مسیر گم شد که متاسفانه در برگشت دوباره تقاضای دریافت رسید یا پرداخت وجه داشتند!
فرهاد تمنایی افزود: در کجای دنیا و کشور به این شکل گردشگری را مدیریت می کنند، ظاهرا این شهر قوانینی مجزا در کشور دارد!!
یک شهروند اهل کاشان هم در گفت و گو با شبستان اظهار داشت: در خبرها و مصاحبه های مختلف در چند ماه اخیر بارها بر رایگان بودن نرخ ورودیه شهروندان کاشان و آرانوبیدگل به منطقه مرنجاب رایگان اعلام شده است. متاسفانه ما برای ورود دانش آموزان کاشانی به کویر در گیت به ازای هر اتوبوس ۲۰۰ هزار تومان باالاجبار پرداخت کردیم و کسی هم پاسخگو نبود!
رضا کاشانی ادامه داد: چرا مسئولان در رسانه ها مصاحبه می کنند و شرایط ورود به کویر مرنجاب را اعلام می کنند ولی در گیت ورودی جور دیگری برخورد می شود؟!
به هر حال، نشست های زیادی برای رسیدگی به وضعیت نابسامان منطقه نمونه گردشگری کویر مرنجاب تشکیل شده است؛ اما هیچ یک تاکنون کمترین خروجی نداشته و بازدیدهای گاه و بی گاه مسئولان هم تاکنون دردی را دوا نکرده است؛ چرا که در نهایت هیچ مجموعه ای سینه سپر نمی کند و مسئولیت این منطقه را نمی پذیرد.
کویر بکر مرنجاب از نظر فقر امکانات به واقع منطقه ای نمونه در کشور است و با توجه به نبود هیچ یک از خدمات و کمک های امدادی، باز هم شاهد حضور علاقه مندان به طبیعت کویری و تفریحاتی همچون آفرود و سافاری هستیم.
کارشناسان، قرار گرفتن مسیر کویر مرنجاب در حوزه راه های کشور، واگذاری مدیریت جاده به شرکتی مسئولیت پذیر، استقرار نیروهای امدادی، انتظامی و خدماتی، پخش نقشه های راهنما و نصب سطل های زباله در مسیر را از جمله راهکارها برای مدیریت شرایط کنونی عنوان می کنند.
اما پیش از همه این ها، مشکل آنجاست که از سویی کویر آن قدر ندار است که تجهیز آن بدون کمک های ملی دشوار می نماید و از این رو رغبتی در این زمینه وجود ندارد اما از سوی دیگر دریافت مبالغ هنگفت از محل ورود به کویر، مانع هر گونه اطلاع رسانی دقیق در مورد شرایط موجود است.
این روزها بسیاری با شنیدن نام کویر مرنجاب صدها کیلومتر رنج سفر را به جان بخرند اما با حضور در منطقه آن هم بدون هیچ یک از امکانات مورد نیاز، در وسط بیابان، سرگردان شوند که خود ضد تبلیغی برای صنعت گردشگری این منطقه محسوب می شود و باید چاره ای اساسی برای آن اندیشید.
نظر شما