به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان؛ پهناورترین استان کشور به دلیل وجود معادن فراوان که بیش از ۴۰۰ معدن تخمین زده شده بیشترین فراوانی را به لحاظ ظرفیتهای معدنی دارد و از این رو به بهشت معادن این معروف است؛ معادنی که از مس و سنگ مرمر و آهن گرفته تا فیروزه و تیتانیوم و طلا و... تنوع زیادی هم دارد.
با این وجود یکی از مشکلات اصلی اغلب معادن استان خامفروشی است؛ بکارگیری نیروهای غیربومی و حتی خارجی در برخی معادن استان نیز مسئلهای است که بیشتر، مردمی را رنج میدهد که در مجاورت معدن مجبور به تحمل پیامدهای زیستمحیطی آن هستند.
مزید بر آن بخشی از معادن استان مجهز به تکنولوژی روز نیست و بعضاً تجهیزات ایمنی آنها قدیمی است که در پارهای از موارد منجر به آسیبهایی تا از دست دادن جان کارگران هم شده است.
در کنار پهنههای معدنی زیادی که در استان ثبت شده اما فرآیند اکتشاف آنگونه که مورد انتظار است انجام نمیشود؛ ایجاد صنایع پایین دستی و ارزش افزوده دو مسئله به شدت مورد نیاز در حوزه معادن استان است.
یکی دیگر از مسائل مهم و قابل پردازش حوزه معادن استان عدم انجام مسئولیتهای اجتماعی است؛ موضوعی که به شدت در حاشیه قرار گرفته و اغلب معادن از آن شانه خالی کردند و مردم را از این بخش از منافع معادن محروم کردند جدای از آنکه به طور کلی و عمومی سهم مردم کرمان از سود معادن کمترین است!
این مقدمه بهانهای است تا درباره بازدید اخیر جمعی از خبرنگاران از معدن گلگهر سیرجان مطالبی گفته شود؛ معدنی که به اذعان کارشناسان آن، محصول انقلاب اسلامی است زیرا تا قبل از انقلاب در این منطقه صرفاً اکتشاف صورت گرفته بود اما همه اتفاقات بزرگ از دهه هفتاد در آن آغاز شده و امروز بیش از ۳۰ شرکت و کارخانه فعال دارد؛ از جمله شرکت «گهر انرژی» که سهم بسزایی در تولید برق کشور دارد؛ جهان فولاد از کارخانجات بزرگ تولید فولاد کشور و... ضمن آنکه برای بیش از ۳۵ هزار نفر به طور مستقیم اشتغال ایجاد کرده است.
معدن شماره ۱ گلگهر به عنوان بزرگترین و قدیمی ترین معدن ۴۰۰ میلیون تن ذخیره سنگ آهن دارد و کل معدن یک و نیم میلیارد تن که در خاورمیانه بزرگترین است؛ ۵ حوزه معدنی در این مجموعه بزرگ فعال است و مطالعات یک حوزه دیگر نیز در حال انجام؛ ماده معدنی قابل استخراج هم فقط سنگ آهن است.
کارشناسان میگویند به زودی طرح «از معدن تا ورق» در این مجموعه که تا ۲۵۰ متری زمین عمق دارد، آغاز میشود؛ هرچند قرار است تا عمق۵۰۰ متری پیش بروند؛ از طرفی تاکنون ۲۰ پله کار شده که برای رساندن آن به ۳۸ پله برنامه دارند.
گلگهر در قبال تعهد نسبت به مسئولیتهای اجتماعی از معدود معادن سطح کشور است که در سطح وسیعی به این تعهد عمل کرده هر چند هنوز هم توان توسعه این حوزه را دارد.
مجموعه تفریحی گردشگری «گهر پارک» در زمینی به وسعت ۵۸۹ هکتار شامل بخشهای مختلف و جذاب از جمله آبشار، رودخانه و دریاچه مصنوعی(تغذیه از خلیج فارس برای مصرف تفریحی و منبع ذخیره آب گلگهر برای مصارف صنعتی)، بزرگترین آمفی تئاتر روبازکشور، مجموعه عشایری، مزرعه حیوانات و... را دارد.
چهارمین تمپارک کشور، مجهزترین و مهیج ترین سافاری پارک، بزرگترین شهربازی، پارک آبی، حیات وحش، بهترین زمینهای ورزشی از لحاظ کیفیت و... در این دهکده قرار دارد و ۷۰۰ نفر به طور مستقیم در این مجموعه کار میکنند.
آنطور که مسئولین اذعان دارند هیچیک از معادن ایران به این وسعت و حتی کوچکتر از آن، برای مردم کاری انجام نداده است و این دستاورد منطقه صنعتی گل گهر در کمتر از ۱۸ ماه به بهرهبرداری رسیده است.
مسئولین امر در تلاش برای پیوست ۴۰۰ هکتار دیگر به این مجموعه و نیز ایجاد زیرساخت هتل ۱۳۰ تختی هستند هرچند در حال حاضر ۴۲ واحد اقامتی دارد.
در کنار بخشهای تفریحی و دیدنی، در قسمتی از این دهکده عملیات کربلای ۵ به شیوه بسیار هنرمندانهای بازنمایی شده است؛ مسجدی نیز در ورودی دهکده قرار دارد که نام آن را «گوهرشاد» گذاشته اند اما فرصت بازدید از این مسجد دارای نمای زیبا فراهم نشد.
زیارت دو شهید گمنام آرمیده در مقابل مسجد بلال شرکت معدنی صنعتی گلگهر از جمله برنامههای این بازدید بود که در راستای اردوی راهیان پیشرفت و به همت اداره کل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان کرمان برگزار شد.
نظر شما