به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از القاهره ۲۴، محمد الننی، کارشناس آثار باستانی دیر سنت کاترین درباره دلایل ساخت مسجد فاطمی در داخل دیر سنت کاترین روی دامنه کوه سینا در مصر، گفت: ساخت این مسجد به دستور خلیفه وقت فاطمی، الامر باحکام الله در سال ۵۰۰ هجری مطابق با ۱۱۰۶ میلادی انجام شد.
محمد الننی افزود: ارتباط ساختن مسجد فاطمی با حادثه حمله به دیر سنت کاترین هیچ مبنای تاریخی و باستان شناسی ندارد، تا جایی که هرکس داستانی درباره این موضوع گفته کرده است. گالی، یکی از تاریخ نگاران در مقالهای که در سال ۱۹۸۵ میلادی به نقل از نعوم شقیر، مسئول موسسه تاریخ سینا نوشت که حاکم بامرالله می خواست دیر را ویران کند، اما راهبان به او خبر دادند که در آنجا مسجد وجود دارد، به همین دلیل به سرعت مسجد را در داخل دیر ساختند تا آن را از تخریب حفظ کنند. نعوم شقیر این کلام از سخنانی نقل کرده است بدون اینکه اصل را تایید کند؟! به او گفته شد که آن را در کتابی در کتابخانه دیر به نام «تاریخ سالها در اخبار راهبان و قدیسان» پیدا کردند.
این کارشناس آثار باستانی سنت کاترین تصریح کرد: این کتاب نه در دفتر دیرسنت کاترین و نه در هیچ جای دیگری وجود ندارد، حتی نسخه اصلی که همه نقل کردهاند، وجود ندارد، بنابراین داستان به طور کامل هیچ مبنایی ندارد.
محمد الننی، کارشناس آثار باستانی سنت کاترین، توضیح داد که کسانی که ادعا می کنند ساخت مسجد در دیرسنت کاترین با هدف تساهل بین ادیان بوده، نادرست است، زیرا شواهد باستان شناسی نادرست بودن این داستان را تایید میکند و این مسجد در اصل در عهد حاکم بامرالله ساخته نشده است، بلکه در زمان خلیفه فاطمی الامر باحکام الله در سال ۵۰۰ هجری قمری ( ۱۱۰۶ میلادی) ساخته شده است.
وی ادامه داد: اولین شواهد باستانشناسی آن است کرسی شمعدانی چوبی در داخل مسجد وجود دارد که روی آن کتیبه ای از دوران ساخت آن وجود دارد که در آن نام سازنده مسجد جامع «ابی منصور اونو شستکین الامری» منسوب به خلیفه الامر باحکام الله است که این مسجد را بنا کرد، چنانکه او سه مسجد دیگر، یکی در کوه موسی و دو مسجد دیگر در منطقه وادی فیران بنا کرد.
الننی فاش کرد که این مسجد در قسمت شمال غربی داخل دیر سنت کاترین قرار دارد و رو به روی کلیسای اصلی است، مناره آن با برج کلیسا تلاقی می کند و با طاق نماهای نیم دایره ای از سنگ گرانیت تراشیده شده به شش قسمت تقسیم می شود که سه طاق به موازات دیوار جلویی و چهار طاق در مجاورت آن قرار دارد و سه آن سه محراب است که پراز طاق نماهایی مانند قسمت قدیمی مسجد الازهر است. همچنین یک منبر چوبی بسیار زیبا دارد.
وی ادامه داد: این منبر یکی از سه منبر چوبی کامل متعلق به دوران فاطمیه است، اولین منبر مسجد حسن بن صالح در بهسنه بنی سویف است و دومین منبر مسجد العمری در قوص مشابه منبر چوبی مسجد بدر الدین جمالی است که قدمت آن به سال ۴۸۴ هجری قمری،( سال ۱۰۹۱ میلادی) برمی گردد که از عسقلان به مسجد ابراهیمی در فلسطین منتقل شده است.
نظر شما