خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: امروز دوشنبه (۲۱ آبان ماه) پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، رهبران جهان اسلام برای اجلاس سران اسلامی و عربی در ریاض گرد هم آمدهاند تا این سوال را مطرح کنند که چه چیزی در انتظار جهان عرب و خاورمیانه است؟ خاورمیانهای که با چالشهای بیسابقهای مواجه است و به دلیل حملات رژیم صهیونیستی به غزه و لبنان دست خوش تغییراتی شده است و ترس از تشدید نسلکشی و پاکسازی قومی علیه فلسطینیها، خشونت فزاینده رژیمهای خودکامه و جاهطلبی اسرائیل برای گسترش مرزهای خود از غزه به کرانه باختری وجود دارد.
به نظر میرسد که منطقه در آستانه تغییرات شگرف در نتیجه سیاستهای توسعه طلبانه اسرائیل، قطبی شدن سیاسی جهانی، و شکستن سیستمهای داخلی در بسیاری از کشورهای عربی، چه در نتیجه استبداد و چه در نتیجه شرایط اقتصادی و اجتماعی فعلی است.
در همین راستا، رهبران کشورهای اسلامی در این اجلاس به دور هم جمع شدهاند تا جلوی اقدامات رژیم صهیونیستی در غزه و لبنان را بگیرند و موضعی واحد برای توقف تجاوزات اشغالگران به نوار غزه و لبنان اتخاذ کنند.
اما از طرفی باید گفت که انتظار نمیرود که اوضاع در فلسطین اشغالی در دوران ترامپ به دلایل بهتر شود از جمله اینکه افرادی برای پستهای حساس در دولت ترامپ نامزد شدهاند، اعم از روابط خارجی، دفاعی و امنیتی که همگی افراط گرا هستند و به طور علنی از اسرائیل حمایت میکنند و بر این اعتقاد دارند که اسرائیل بزرگ از نیل تا فرات باشد.
همچنین برایان هوک، کاندیدای پست وزارت امور خارجه، صهیونیست سرسخت و معمار فشار حداکثری بر ایران در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ بوده است.
از سوی دیگر، نتانیاهو وزیران دفاع و امور خارجه، اسرائیل یسرائیل کاتس وجدعون ساعر کاتز منصوب کرده است که آنها از جناح راست افراطی اسرائیل هستند و از ادامه جنگ با غزه و لبنان، الحاق کرانه باختری حمایت میکنند.
نتانیاهو به دلایل شخصی و سیستماتیک نمی خواهد جنگ را متوقف کند، این جنگ فرصتی است که تکرار آن در آینده از دیدگاه او برای نجات نهایی از درد سر غزه و غرب دشوار است و به همین دلیل و با توجه به شرایط منطقهای و بین المللی که در حال حاضر حمایت آمریکا را دارد، نمیخواهد این جنگ را پایان بدهد.
بنابراین، متأسفانه اوضاع به سمت شعلههای آتش بیشتر پیش می رود و حتی کسانی که روی وعده ترامپ مبنی بر توقف جنگ شرط بندی کرده اند، خواهند فهمید که آمریکا به نفع و مصلحت اسرائیل عمل خواهد کرد.
با وجود این تحولات، رهبران و نمایندگان کشورهای عربی و اسلامی روز دوشنبه برای شرکت در اجلاس سران عربی-اسلامی وارد ریاض پایتخت عربستان شدهاند تا درباره اتخاذ موضع واحد برای توقف تجاوزات اسرائیل به نوار غزه و لبنان گفت وگو کنند.
ریاض تعدادی از رهبران و روسای جمهور از جمله امیر قطر، شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر، و عبدالله دوم پادشاه اردن را به حضور پذیرفت.
عبدالفتاح البرهان رئیس شورای حاکمیت سودان، بشار اسد رئیس جمهور سوریه، نجیب میقاتی نخست وزیر لبنان، محمد شیاع السودانیف نخست وزیر عراق و محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهور ایران نیز وارد این کشور شدهاند.
روزنامه سعودی الشرق الاوسط گزارش داد که رهبران کشورهای عربی و اسلامی در مورد اتخاذ موضع واحد برای توقف تجاوزات اسرائیل به نوار غزه و لبنان و همچنین راه های حفاظتی از غیرنظامیان و حمایت از مردم فلسطین و لبنان در این اجلاس رایزنی خواهند کرد و تلاش میکنند تا به جامعه بین المللی برای توقف حملات رژیم صهیونیستی به غزه و لبنان فشار وارد کنند.
بر اساس بیانیه وزارت خارجه عربستان سعودی، ریاض دیروز یکشنبه میزبان نشست مقدماتی وزیران بود و آن امتداد نشست مشترک سران عربی و اسلامیای بود که در ۱۱ نوامبر در ریاض برگزار شد.
این نشست به ریاست فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی برگزار شد و شاهد اعلام دستور کار اجلاس آتی و مهمترین موضوعات مورد بحث بود.
در این دیدار، محمد مصطفی، نخست وزیر فلسطین خواستار ارائه پیش نویس قطعنامه ای به شورای امنیت سازمان ملل شد که اسرائیل را مجبور به توقف نسل کشی در نوار غزه کند.
سپتامبر گذشته، عربستان سعودی به نمایندگی از کشورهای عربی و اسلامی و شرکای اروپایی، راه اندازی «ائتلاف بین المللی برای اجرای راه حل دو دولتی» را اعلام کرد و این ائتلاف اولین نشستهای خود را در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه برگزار کرد.
اجلاس سران کشورهای عربی که در سال ۲۰۲۳ برگزار شد، تجاوزات رژیم صهیونیستی به نوار غزه، جنایات جنگی و کشتارهای وحشیانه و غیرانسانی رژیم صهیونیستی را محکوم کرد و ضرورت توقف فوری آن را خواستار شد.
همچنین خواستار شکستن محاصره غزه و ورود کاروانهای کمکهای بشردوستانه و حمایت از آنروا شده بودند و از شورای امنیت خواستند که تصمیمی قاطع و الزام آور اتخاذ کند و از همه کشورها بخواهد که صادرات سلاح و مهمات به مقامات اشغالگر را متوقف کنند و استانداردهای دوگانه در اجرای قانون بین المللی را محکوم کنند.
نظر شما