در نشست سران کشورهای عربی-اسلامی «ریاض» چه گذشت؟

سران کشورهای عربی و اسلامی شرکت‌کننده در نشست ریاض ضمن محکوم کردن جنایت‌های رژیم صهیونیستی بر حقوق مسلم مردم فلسطین از جمله حق داشتن یک کشور مستقل به پایتختی بیت‌المقدس تاکید کردند.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از « tribune»، رهبران جهان اسلام در ریاض گردهم آمدند تا در اجلاس فوق‌العاده عربی-اسلامی که بر جنگ‌های منطقه‌ای جاری متمرکز بود، شرکت کنند. محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان به عنوان معاون «سلمان بن عبدالعزیز آل سعود»، پادشاه عربستان، ریاست این اجلاس یک روزه را بر عهده داشت.

در بیانیه پایانی اجلاس سران با اشاره به شکنجه، اعدام و ناپدید شدن فلسطینی‌ها آمده است: رهبران کشورهای عربی و اسلامی به شدیدترین وجه اقدامات ارتش اسرائیل را در زمینه جنایت نسل کشی به ویژه در شمال نوار غزه طی هفته های گذشته محکوم می‌کنند.

در این بیانیه آمده است که اسرائیل قبل از صلح جامع در منطقه باید از سرزمین‌های اشغالی عقب نشینی کند.

 رهبران همچنین خواستار تسلط فلسطین بر بیت المقدس شرقی که توسط اسرائیل ضمیمه سرزمین‌های اشغالی شده است، شدند و آن را پایتخت ابدی سرزمین‌های فلسطینی خواندند.

در این بیانیه آمده است: ما بار دیگر بر حاکمیت کامل کشور فلسطین بر قدس شرقی اشغالی، پایتخت ابدی فلسطین، تاکید می‌کنیم و هرگونه تصمیم یا اقدام اسرائیل برای یهودی‌سازی آن و تحکیم اشغال استعماری این شهر را رد می‌کنیم.

بر اساس این بیانیه، رهبران خواهان ارائه هرگونه حمایت سیاسی و دیپلماتیک از مردم و دولت فلسطین برای دستیابی به وحدت ملی و بر عهده گرفتن موثر مسئولیت‌های خود در قبال تمامی اراضی اشغالی فلسطین شدند.

در این بیانیه با اشاره به محدودیت‌های ورود مقامات به خاک فلسطین، تداوم هجمه‌های مقامات اشغالگر اسرائیل و نمایندگان‌شان به سازمان ملل و دبیرکل آن را محکوم کردند.

رهبرانی که در این اجلاس شرکت کردند؛ شامل «عبدالله دوم» پادشاه اردن، «شیخ صباح الخالد الصباح» ولیعهد کویت، «شیخ منصور بن زاید آل نهیان» معاون امارات متحده عربی، «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهوری مصر، «سید بدر البوسعیدی» وزیر امور خارجه عمان، «شهباز شریف» نخست وزیر پاکستان، «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه، «محمدرضا عارف» معاون اول رئیس جمهوری ایران، «شوکت میرضیایف» رئیس جمهور ازبکستان، «عبدالفتاح آل برهان» رئیس جمهوری موقت سودان و دیگران بودند.

شاهزاده محمد بن سلمان در افتتاحیه این اجلاس گفت که جامعه جهانی باید فورا اقدامات اسرائیل علیه برادران ما در فلسطین و لبنان را متوقف کند و کارزار اسرائیل در غزه را نسل کشی خواند.

بن سلمان گفت که عربستان حمایت خود را از برادران فلسطینی و لبنانی برای غلبه بر پیامدهای انسانی فاجعه بار تجاوزات جاری اسرائیل تاکید می‌کند. وی همچنین از اسرائیل خواست به ایران حمله نکند.

«شهباز شریف» نخست وزیر پاکستان در این اجلاس از سکوت کر کننده جامعه جهانی در قبال نسل کشی سیستماتیک مردم فلسطین ابراز تاسف کرد و خواستار اقدام سریع برای تضمین ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی در سرزمین‌های اشغالی شد.

به گفته شهباز، امت مسلمان بر اساس دین و وجدان خود موظف هستند که بیش از پیش در کنار مردم فلسطین قاطعانه بایستند و نگذارند این نسل کشی و ظلم ادامه یابد.

وی همچنین خواستار پاسخگویی اسرائیل به خاطر جنایات جنگی خود شد و علاوه بر این از نشست سران خواست تا تصویب قطعنامه ۲۴/۱۰ نشست ویژه شورای امنیت سازمان ملل را که به دنبال نظر مشورتی تاریخی دیوان بین المللی دادگستری بود، دنبال کند.

شهباز همچنین خواستار بررسی جامع عضویت اسرائیل در سازمان ملل شد. او گفت که بیش از یک سال است که غزه در تاریکی و ناامیدی بی پایان با خانواده‌هایی از هم پاشیده، ساختمان‌ها، مدارس و بیمارستان‌های منفجر شده به سر می‎برد.

وی گفت: جنایات مرتکب شده علیه فلسطینی‌ها نه تنها از سوی رسانه‌ها، بلکه از سوی دیوان بین المللی دادگستری نیز به درستی به عنوان نسل کشی شناخته شده است.

نخست وزیر با طرح این سوال که تا چه زمانی این نابودی نادیده گرفته می‌شود، گفت: هر روز که می‌گذرد، همه قوانین اخلاقی آشکارا توسط اسرائیل نقض می‌شود، اما کشتار و ویرانی بدون هیچ پایانی ادامه دارد.

وی افزود: اسرائیل به دلیل بی‌تفاوتی و انفعال جامعه بین‌المللی جسور شده است و نسبت به درخواست‌های مکرر بشریت برای آتش‌بس و کمک‌های بشردوستانه کاملا بی‌توجه شده است.

سران کشورهای عربی و اسلامی در بیانیه پایانی خود بر اهمیت موضوع فلسطین و حمایت قاطع خود از مردم فلسطین و تلاش‌های آنها تاکید کردند.

شرکت کنندگان در این اجلاس گفتند که این حقوق شامل حق آزادی، حق داشتن یک کشور مستقل با پایتختی بیت المقدس شرقی، حق بازگشت پناهندگان، حق غرامت است که طبق قطعنامه‌های بین‌المللی به آنها تعلق می‌گیرد و حق به چالش کشیدن هرگونه تلاش برای انکار یا تضعیف این حقوق است.

رهبران همچنین بر حمایت خود از حاکمیت کامل کشور فلسطین بر قدس شرقی اشغالی تاکید کردند.

آنها با بیان اینکه بیت المقدس همچنان خط قرمز ملت های عرب و مسلمان است، همبستگی مطلق خود را در حفاظت از هویت عربی و اسلامی قدس شرقی اشغالی و دفاع از حرمت اماکن مقدس اسلامی و مسیحی در آنجا اعلام کردند.

رهبران عربی و اسلامی همچنین بر حمایت مطلق خود از لبنان از جمله امنیت، ثبات، حاکمیت و امنیت شهروندان آن تاکید کردند.

کد خبر 1790052

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha