«حسن بهشتیپور»، کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان در مورد انتخاب دوباره ترامپ به عنوان رییس جمهور آمریکا و سیاست های او در خاورمیانه، اظهار کرد: وقتی واقع بینانه موضوع را تحلیل می کنیم می بینیم صرف حرف زدن رییس جمهور آمریکا و ایدهآل های او را نمی توان مبنای تحلیل قرار داد زیرا روسای جمهوری آمریکا بالاترین قدرت اجرایی و تصمیم گیرنده امور هستند اما در عمل سیاست های مبنایی آمریکا بعد از جنگ جهانی دو شکل گرفته است و استراتژی های بلند مدت این کشور در مورد مناطق مختلف جهان به ویژه در منطقه خاورمیانه تبیین شده است و با آمد و رفتن رییس جمهورها تغییر مبنایی نمی کند، روش ها تغییر می کند که شناخت این روش ها بسیار مهم است به طور مثال اسرائیل متحد استراتژیک آمریکا در منطقه است و این امر یک سیاست مبنایی است و تغییر رواسی جمهور در آن تغییر ایجاد نمی کند.
روابط استراتژیک با اسرائیل، سیاست مبنایی آمریکا
کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: داشتن روابط استراتژیک با اسرائیل برای آمریکا یک سیاست مبنایی است بنابراین اگر رییس جمهور آمریکا بگوید من نمی خواهم برای جنگ اسرائیل هزینه کنم این سیاست با سیاست مبنایی این کشور در تعارض است و معتقدم حتما آمریکا سیاست مبنایی خود را دنبال می کند زیرا در گذشته نیز همین طور بوده است.
وی در ادامه گفت: همانطورکه در دوران ریاست جمهوری ترامپ از ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ وی بیشترین خدمت را به اسرائیل و بیت المقدس را به عنوان پایتخت اسرائیل معرفی کرد در صورتیکه هیچ یک از روسای جمهور قبل این خدمت را نکرده بودند. همچنین مناطق جولان را به عنوان خاک اسرائیل اعلام کرد که خدمت بزرگ دیگری بود اما در جهت تغییر سیاست مبنایی نبود و تحولی در موضوع فلسطین ایجاد نکرد.
بهشتی پور در مورد سیاست های آمریکا در دوره جدید ریاست جمهوری ترامپ، اظهار کرد: روابط آمریکا با روسیه و چین روابطی چندجانبه و کلان است که ترامپ تغییری در این سیاست ها ایجاد نمی کند مگر اینکه روش های خود را تغییر دهد بطور مثال در تحریم های روسیه تغییر ایجاد و جایگاه خود را در رقابت و تجارت با روسیه حفظ کند اما در عین حال جبهه خود در جلوگیری از اتحاد روسیه و اکراین را داشته باشد که از سیاست های اصلی آمریکا است و قابل تغییر نیست.
اهداف سازمان همکاری کشورهای اسلامی محقق نشد
این کارشناس مسائل خارجی در مورد اجلاس سران کشورهای اسلامی افزود: سازمان کنفرانس اسلامی در ۱۹۶۰ در اعتراض به سوزاندن درب مسجد بیت المقدس ایجاد شد و کشورهای مسلمان دور هم جمع شدند و سازمان بنام کنفرانس اسلامی تشکیل دادند که بعدها نام آن به سازمان همکاری کشورهای اسلامی تغییر یافت این سازمان بیشتر جنبه باشگاه دارد که کشورهای مسلمان در آن دور هم جمع می شوند و طرح های آنها روی کاغذ می ماند و اجرا نمی شود، قرار بود این سازمان به کشوهای توسعه نیافته کمک کند که این هدف محقق نشد و در مورد موضوع قدس و فلسطین نیز هیچ اقدام موثری صورت نگرفت.
دشمنی ایران و عربستان به سود آمریکاست
بهشتی پور گفت: اجلاس ریاض فرصتی برای مشورت این کشورها بود و بیانیه پایانی نیز به شکل توصیه نامه بود که کشورها می توانند به آن عمل کنند یا نکند.
وی درباره روابط ایران و عربستان خاطرنشان کرد: این روابط چندوجهی است و هر چقدر ملاقات میان دو کشور بیشتر باشد، بهتر است و در فرهنگ عرب ها ملاقات های مستقیم و چهره به چهره و تکریم و احترام برای آنها بسیار مطلوب است و بسیاری از مسائل در این ملاقت ها حل می شود و نقاط مثبتی خواهد داشت. باید توجه داشت اختلاف ایران و عربستان به سود آمریکا خواهد بود و وجوه مشترک می تواند همکاری های خوبی را میان دو کشور ایجاد کند و منفعت خوبی برای دو کشور در بر دارد و راهکارهای خوبی در آنها برای حل مشکلات منطقه قرار می دهد.
نظر شما