به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، راه اندازی کتابخانه مساجد یکی از دستاوردها و میراث ماندگار ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی و هنری در بیش از ۲ دهه گذشته بوده که توانسته بر سرانه مطالعه تاثیر مثبت بنهد و برای ترویج فرهنگ کتابخوانی و دانش افزایی جریان سازی کند.
جریان سازی فرهنگی کانونها و کتابخانه مساجد برای امر مطالعه با طرح و برنامههایی مثل معرفی کتاب، خلاصه گویی و مسابقات کتابخوانی توام بوده و همین اقدامات افراد را در مسیر مطالعه قرار دارد و همچنین دسترسی آسان به کتابخانه به واسطه تاسیس همین مراکز فرهنگی رقم خورده است.
بسیاری از روستاهای کشور کتابخانه عمومی تحت نظارت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ندارند اما تاسیس کتابخانه مساجد توانسته این نیاز فرهنگی را تا حدی رفع کند.
نمازگزاران و جوانان و نوجوانان عضو کانون های فرهنگی و هنری از کتابخانه مساجد استفاده کرده و ارتباط با کتاب در جامعه تقویت شده است.
کمبود کتاب، عدم روزآمدی و مورد نیاز سلایق مختلف از جمله چالش های کتابخانههای عمومی مساجد است که نیازمند حمایت دولت و همکاری مردم برای تقویت منابع کتاب است.
بسیاری از متولیان کانون های فرهنگی و هنری در این مسیر پیشتاز و پیشگام بودهاند و توانستهاند کتابهای متعدد و جذاب را در مراکز خود عرضه کنند.
علاوه بر امانت دهی کتاب، اجرای رویدادهای فرهنگی و هنری برای رونق کتابخوانی لازم بوده تا افراد به واسطه این برنامه ها پا در مسیر مطالعه قرار دهند.
برپایی نمایشگاه و فروشگاه های کتاب اقدامات دیگری است که می تواند افراد را نسبت به مطالعه همراه کند و آنان را در خرید کتاب همراه سازد.
تاسیس کتابخانه در ۱۲ هزار مسجد کشور
ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور همزمان با تاسیس کانون ها زمینه را برای راه اندازی کتابخانه را فراهم ساخته که بر اساس آخرین آمار، بالغ بر ۱۲ هزار کتابخانه در مسجدهای کشور راه اندازی شده است.
سهم استان اصفهان از این سرانه فرهنگی ۱۶۰۰ باب بوده که مجری بسیاری از طرح های کتابخوانی هستند و آمار بالایی از کتاب ها با موضوعات فرهنگی، مذهبی، علمی، اجتماعی و داستان در گنجینه خود دارند.
معاون ساماندهی و شبکهسازی ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی و هنری با اشاره به جریان تاسیس کتابخانه در مساجد گفت: نهضت تاسیس کتابخانه مساجد جز برنامههای این ستاد بوده و سالانه تعدادی به شمار این مراکز افزوده میشود.
محمدتقی محمدیان با بیان اینکه بالغ بر ۱۰ هزار نفر این کتابخانه ها هستند، افزود: با وجود محدودیت منابع تامین کتابخانه مساجد انجام میشود اما سهم مردم در تقویت این مراکز بیشتر است.
وی یادآورشد: رویدادهای کتابخوانی کانون های مساجد توانسته در جشنوارههای ملی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حائز رتبه بشود و در جذب نسل جدید به کتاب را نیز به همراه داشته که جایزه هم گرفتهاند.
محمدیان با اشاره به رویداد رقابتی فرهنگی و هنری سالانه کانونهای مساجد، تصریح کرد: آثار و برنامههای زیادی در سامانه بچههای مسجد ثبت میشود و یکی سرفصل های رقابتی کانونها با موضوع کتاب است.
ترکیب جذاب رویدادهای کتابخوانی در کانونهای فعال
کانون و کتابخانه فعال و پیشگام در عرصه فرهنگ و هنر سرمایه گذاری خوبی بر روی فعالیتهای کتابخوانی داشته اند و فعالیت های متنوع و جدید را در کنار همدیگر ترکیب کردهاند که دستاورد آن افزایش عضو و رشد سرانه مطالعه بوده است.
معرفی کتاب در قالب شعر و نمایش، خلاصه گویی کتاب، اجرای طرح های خلاق کتابخوانی و آموزش و توانمندسازی کتابداران از جمله اقداماتی است که کتابخانه های مساجد فعال انجام میدهند و استمرار آن رمز موفقیت آنان بوده که موفقیت قرین تلاشهای آنان میشود.
دانیال میرمحمدی، عضو فعال کتابخانه که امروز خود مسئولیت کتابداری را در کانون مسجد محله خود را بر عهده گرفته، از فعالیت های این عرصه سخن به میان آورد و گفت: معرفی تازههای نشر در کنار معرفی کتاب و مسابقات کتابخوانی برای جوانان و نوجوانان و بسیاری از خانواده ها جذاب بوده است.
وی ادامه داد: خبر از تازه های نشر و کتابهایی که تازه به بازار آمده اند، افراد را علاقه مند به مطالعه بیشتر کرده و ماندگاری در مسیر کتابخوانی را به ارمغان آورد.
جای خالی نیازسنجی در کتابخانههای مساجد
افراد به لحاظ سلیقه فرهنگی نیز با همدیگر تفاوتهایی دارند و همین موضوع در مطالعه کتاب نیز وارد بوده و فرد بر اساس سلیقه شخصی عناوین و موضوعات خاص و حتی نوشته نویسندگان خاصی را مطالعه میکند از این جهت نیاز سنجی نیاز داریم.
همه مثل همدیگر غذا نمیخورند پس غذا روح افراد هم می تواند متفاوت باشد از این جهت باید از آنان نیاز فرهنگی بپرسیم و حتی در معرفی کتاب هم کمک کنیم.
یک نویسنده و پژوهشگر حوزه فرهنگی به تخصص محوری در حوزه کتاب اشاره کرد و اذعان داشت: مثل ورزش و رشته های موسیقی افراد به موضوعات خاص در عرصه کتابخوانی نیاز دارند.
اقبال صالحی ادامه داد: شناخت علاقه برای مطالعه لازم بوده تا در این مسیر خسته نشده و متناسب با علاقه پیش برویم.
نظر شما