به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از همدان، کنگره ملی مرضیه حدیدچی (خواهر دباغ) که روز گذشته ۳۰ آبان ماه در تهران آغاز شد امروز پنج شنبه یکم آذر ماه آیین اختتامیه این کنگره با حضور وزیر ارشاد اسلامی و علی آقامحمدی نماینده مقام معظم رهبری در مجمع تشخیص مصلحت نظام در همدان برگزار شد.
متن پیام رئیس جمهور
در ابتدای این مراسم متن پیام رئیس جمهور کشورمان دکتر مسعود پزشکان توسط استاندار همدان قرائت شد
متن این پیام به شرح زیر است
بسم الله الرحمن الرحیم
تاریخ پرفراز و نشیب انقلاب شکوهمند اسلامی در ادوار مختلف گواه روشنی در نقشآفرینی بانوان شجاع و فداکاری است که علاوه بر حفظ شان والای مادری شانه به شانه پدران، همسران و فرزندان خود در عرصههای مختلف علمی، فرهنگی، مدیریتی و مبارزاتی همواره حضوری تاثیرگذار داشتهاند.
تاریخ انقلاب اسلامی چه در دوران مبارزه و چه پس از استقرار نظام مقدس جمهوری اسلامی به خوبی شاهد این مدعاست که هیچ صحنهای از حضور فعال و غیرتمندانه بانوان خستگیناپذیر و توانمند ایرانی خالی نبوده است.
مرحومه مرضیه حدیدچی نمونه کاملی از بانوان انقلابی تربیتیافته در مکتب انسانساز اسلام است که زندگی سیاسی و مبارزاتی کمنظیری را پشت سر گذاشت. شیوه زندگی او گاهی در تعاریف متداول زنان همعصرش نمیگنجد؛ شخصیتی که سلوک زندگیاش سرشار از تجربه، نکته و تبیین است و پاسخگوی بسیاری از چراهای تاریخ انقلاب اسلامی است. در واقع ذات انقلاب اسلامی دارای توانایی تربیت چنین شخصیتهایی است.
ایشان که با تکیه بر آموزههای اصیل اعتقادی پا به میدان مبارزه گذاشت، در طول عمر باعزت خود، همواره بر صلابت و استقرار در راه حفظ آرمانهای انقلاب ایستادگی کرد و در طی سالهای زندگی، یار و همراه همیشگی انقلاب و نظام بود.
حضور همزمان این بانوی سرافراز در عرصههای اجتماعی و سیاسی تا مسائل نظامی و جهاد برای دفاع از انقلاب در کنار مدیریت خانه و خانواده و ایفای نقش مادری، ایشان را به چهرهای شاخص تبدیل کرده است.
بیشک مجاهدتها، سبک و سیره زندگی و ویژگیهای اخلاقی، تربیتی و معرفتی این بانوی مبارز و انقلابی، الگویی ارزشمند است و امروز جامعه ما که در مقابل هجمه شدید فرهنگی دشمنان قرار گرفته است، نیازمند معرفی چنین الگوهای والا به ویژه به نسل جوان است. اینجانب به سهم خود خدمات بزرگ و ارزشمند این بانوی مجاهد و فداکار به این سرزمین و انقلاب اسلامی را پاس میدارم و ضمن آرزوی علو درجات برای ایشان، از تلاشگران و دستاندرکاران برپایی این همایش فرهنگی در معرفی و شناساندن بیشتر چنین شخصیتهای تاثیرگذار انقلاب اسلامی، کمال سپاسگزاری را دارد.
از بانو دباغ میتوان به عنوان الگوی امروز و فردا یاد کرد
سید عباس صالحی نیز بعد از قرائت پیام رئیس جمهور توسط استاندار همدان با گرامیداشت یاد و خاطره شهدا به ظرفیتهای استان همدان در حوزههای مختلف اشاره کرد و گفت: همدان مهد پرورش علما، صلحا، شهدای و افراد والا و برجستهای چون بانو مرضیه دباغ است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه بانو دباغ بانوی مبارز و پیشتاز انقلاب اسلامی است که پرداختن به ابعاد مختلف زندگی وی از جهات مختلف حائز اهمیت است افزود: تاریخ پرفراز و نشیب انقلاب اسلامی بیشتر به روایت های مردانه پرداخته و کمتر نقش زنان بازگو شده است.
وی با اشاره به اینکه هر چه بیشتر به زندگی بانو دباغ پرداخته میشود لایه های پنهانی از زندگی این بانو برای ما روشن میشود، از بانو دباغ به عنوان یک الگوی تراز از زن انقلاب و اسلامی یاد کرد و گفت: شخصیت بانو دباغ یک شخصیت کامل و جامع از همه جهات است که جمیع خصوصیات یک بانوی کامل را در خود یک جا دارد.
صالحی با اشاره به اینکه مرحومه دباغ دارای شخصیتی باصلابت و عقیده ای راسخ در دفاع از ارزش های اسلامی بود، افزود: ایشان جاذبه ای ایجاد کرد که انسان های با تفکرات مختلف را جذب کرد.
وی با اشاره به اینکه بر اینکه برخی فکر کنند مرحومه دباغ شخصیتی کم انعطاف و جاذبه است ولی او اینگونه نبود، ایشان در زندان بخشی از افراد با نحله های دیگر فکری را در کمند جاذبه قرار داد و آنها را به دعای کمیل کشاند گفت: ویژگی دیگر مرحومه دباغ ترکیب گستره فعالیت اجتماعی با نقش همسر داری و خانواده داری است، او در کنار رفتن به زندان و فعالیت های مختلف، مادر هشت فرزند بود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اینکه ایشان از یک تربیت خانوادگی محکم برخوردار بود که توانست همه ابعاد زندگی اجتماعی و خانوادگی خود را در کنار هم داشته باشد، افزود: تجربه نشان داده افرادی با فعالیت اجتماعی بالا، اغلب در زندگی خانوادگی دارای مشکل میشوند اما در خصوص مرحومه دباغ اینچنین نبود، کمتر پیش می آید کسانی فعالیت اجتماعی گسترده داشته باشند و در کنار خانواده نیز فعال باشند.
وی یکی از نمادهای تربیت سالم خانوادگی وی را دختر ۱۴ ساله مرحومه دباغ معرفی کرد که در زندان، دور از مادر زیر شکنجه رژیم ستم شاهی تسلیم نشد و استوار ماند.
صالحی با تاکید بر اینکه میتوان از این بانوی بزرگ به عنوان الگوی امروز و فردا یاد کرد گفت: ما وقتی به زندگی این بانو میپردازیم به یک شخصیت با صلابت و مستحکمی میرسیم که از سال ۴۲ تا زمان وفات فراز و نشیب های زیادی را پشت سرگذاشت اما لحظهای کم نیاورد.
صالحی با بیان اینکه از یک زن مبارز، انقلابی و درگیر در فضای اجتماعی، تصویر شلخته در ذهن نقش می بندد که این تصوری نادرست است، اما اما مرحومه دباغ همسر و مادری منظم بود و همسر و فرزندان او احساس کمبود نمی کردند افزود: امروز باید زنان و دختران جامعه اسلامی از این شخصیت الگوبرداری کنند و به جزئیات زندگی افرادی همچون خانم دباغ توجه داشته باشند که با وجود زندان، مهاجرت و سفر و فعالیت اجتماعی، خانوادهای محکم و استوار داشت.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اینکه این بانوی انقلابی در کنار کارهای مبارزاتی و فرماندهی نظامی، یک معلم هم بود، و در زمان بیماری به روستاییان اطراف سر می زد و به بچهها درس میداد، گفت: مرحومه دباغ علاوه بر فعالیت در حوزه سیاسی و نظامی، در فضای خیرانه ورود کرده و یک نوع امداد اجتماعی را برای خود تعریف کرده بود، برای نمونه برای ازدواج جوانان فعال بود.
وی با اشاره به اینکه خانم دباغ چند خانواده را تحت تکفل داشت و هزینه زندگی آنها را تامین می کرد، ابراز کرد: وی با وجود پایین آمدن میزان درآمد برای تامین هزینه این خانواده ها شب ها مسافر کشی می کرد، ترکیب فعالیت های اجتماعی حداکثری مرحومه دباغ با حجاب و عفاف او قابل توجه است، او بسیار به موضوع عفاف و حجاب مقید بود و در این زمینه می تواند به عنوان یک الگو مطرح شود.
صالحی تاکید کرد: جمع زندگی اجتماعی فعال و زندگی معنوی از دیگر ویژگی های خواهر دباغ است.
باید از بانوانی چون مرضیه حدیدچی با صدای بلند به عنوان الگو نام برد
در ادامه آیت الله حبیب الله شعبانی نیز با اشاره به اینکه برگزاری این کنگره ها در معرفی الگوها به نسل جدید ضروری است، گفت: اگر شخصیتهای بزرگ اجتماعی و علمی ما که در فضاهای علمی تاثیر گذار هستند معرفی نشوند، دشمن کسانی را مرجع و الگو معرفی میکند که رفتارهای ضابطه مند ندارند و بی منطق هستند.
امام جمعه همدان با اشاره به اینکه جامعه بانوان ما امروز مطالبات جدی و فراوانی از مدیریتها دارند که در بستر انقلاب میتوانند آن را محقق کنند، افزود: اگر نگاههای سرمایه داری هویت زنان را تفسیر کند آنها را تبدیل به ابزاری میکند و در میدان رقابت میافتند و فرصت رشد را از زنان میگیرد.
وی با گریزی به دوران زندگی پر فراز و نشیب بانو دباغ تصریح کرد: اگر حرف از خانواده، از فرمانده سپاه بودن و ملجا بودن برای محرومان میشود، این موارد با شخصیت خانم دباغ تناسب دارد چرا که ایشان ارتباط زیادی با جریان انقلاب و حضرت امام داشت و اگر شخصیت این بانوی بزرگوار و امثال ایشان معرفی و تبیین نشود آن وقت افراد دیگری به عنوان الگو در جامعه معرفی خواهند شد.
امام جمعه همدان با اشاره به جایگاه زن در سخن پیامبر اکرم(ص) ائمه اطهار و بزرگان دین وفلاسفه افزود: برای تبیین حقایق اسلامی و معرفی جایگاه واقعی زن شما بانوان خود وارد عرصه شوید و اجازه ندهید مساله زن در کشور به گونه دیگری ترسیم شود.
وی با تاکید بر اینکه امروز باید از بانوانی چون مرضیه حدیدچی با صدای بلند به عنوان الگو نام برد خاطرنشان کرد: این خاصیت انقلاب اسلامی است که زنان با صدای بلند به عنوان الگو معرفی شوندذو امروز مسیر برای دباغ شدن باز است، میدان برای تبدیل شدن به افراد بزرگ بسته نیست.
کنگره بانو دباغ با همراهی خوب گروههای مختلف مردم برگزار شد
سید هادی حجازی نیز نیز با اشاره به اینکه در گام دوم انقلاب مقام معظم رهبری موضوعات انقلابی و الگویی را مورد تاکید قرار دادند که یکی از این الگوها مرضیه حدیدچی معروف به "خواهر دباغ" است گفت: موسسه شهید مدنی یکی از وظایف خود را تبیین آرمانهای انقلاب اسلامی میداند و در این راستا برگزاری این کنگره را در دستور کار قرار داد.
دبیر کنگره ملی بانوی مبارز و انقلابی(خواهر دباغ) با اشاره به اینکه برای برگزاری کنگره قریب به ۲۰ ماه پیش با مسئولیت مقام عالی وزارت و شخصیتهای حقوقی و حقیقی تبیین راه انجام و ۲ ستاد استانی و ملی شکل گرفت ادامه داد: هر کدام از ادارات و نهادها بخشی از برگزاری برنامهها را بر عهده گرفتند.
حجازی با بیان اینکه در ستاد استانی به ریاست نماینده ولی فقیه در استان و قائم مقامی استاندار ۱۰ کمیته شکل گرفت عنوان کرد: گروههای مردمی و شخصیتهای ارزشمندی در حوزههای مختلف اجتماعی و افرادی که دغدغه فرهنگی و هویتی داشتند در این مسیر همراه بودند که قدردان هستیم.
وی با بیان اینکه وقتی کار به مردم سپرده شود امور نیز بهتر پیش میرود، حرکت انقلاب را در گرو حضور مردم و همراهی آنها دانست و گفت: این کنگره با همراهی خوب گروههای مختلف مردم برگزار شد که قابل توجه است.
حمید ملانوری شمسی نیز با تاکید بر اینکه برگزاری چنین رویدادهایی اولین نکتهای که به ما یادآوری میکند نقش و مسئولیت ما در جهاد تبیین است گفت: مقام معظم رهبری در تبیین، تشریح و آشکارسازی واقعیتهای نظام اسلامی و تبیین آن برای جوانان معاصر تاکید داشتند تا آنها نیز با این سرمایه و پشتوانه نقشآفرین باشند.
استاندار همدان با بیان اینکه خانم دباغ با توجه به نقشهای موثری که داشتند، میتواند به این روشنگری کمک کند گفت: ما وقتی نام خواهر دباغ(مرضیه حدیدچی) را میبریم، باید حواسمان به زیرکی این فرد هوشمند باشد که با گذاشتن نام دباغ برای خود قدردان همراهیهای همسر بزرگوارش در جریان مبارزات بود.
در ادامه راضیه دباغ نیز ضمن تقدیر خانواده دباغ از برگزار کنندگان این کنگره و زحمات همه مسئولان طی مدت دو سال گذشته با گریزی به زندگی مادرش مرضیه حدیدچی برگزاری این مراسمها را برای جامعه امروز ضروری برشمرد و گفت: جا دارد بیشتر به ابعاد زندگی مادرم پرداخته شود چراکه پرفراز و نشیب بوده و ناگفته بسیار دارد.
توجه به مسئله فرزندآوری به عنوان مهمترین دغدغه رهبر انقلاب
وی ادامه داد: در این چند سال که به همدان آمد و رفت داشتیم متوجه شدیم مردم تشنه دانستن زندگی مادرم هستند بنابراین لازم است برای رشد خودمان، زنان و فرهیختگان امروز جامعه، مساله پژوهش را به فراموشی نسپاریم.
وی به مسئله مهم فرزند آوری و جوانی جمعیت به عنوان یکی از مهمترین دغدغه های رهبر معظم انقلاب اشاره کرد و گفت: باید در این حوزه بیشتر کار کنیم، مسئله دیگر امروز حجاب است که با توجه به اهمیت موضوع و تبیین این مساله، باید با سیاستهای عالمانه و رفیقانه و کارهای فرهنگی ورود کنیم و حضور گروههای مردمی در کمک به مسئولان فرهنگی بسیار مهم است و باید این فرهنگ سازی صورت گیرد.
در ادامه این برنامه از سوی سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و ستاد کنگره ملی بانوی مبارز و انقلابی مرضیه حدیدچی(دباغ) لوح تقدیری به خانواده ایشان تقدیم شد و از حکیمه دباغ(دختر خواهر دباغ) توسط موسسه شهید آیتالله مدنی تقدیر شد.
رونمایی از پنج کتاب
همچنین از کتاب "مادر انقلاب" نوشته مونا اسکندری، نمایشنامه "به گواه تاریخ" به قلم ندا ثابتی، "من طاهره دباغ هستم" به قلم سجاد لطفی، "مرضیه دباغ شیرزنی از تبار الگوی سوم زن مسلمان" به قلم فاطمه رضویراد و مجموعه مقالات کنگره ملی بانوی مبارز و انقلابی مرضیه حدیدچی خواهر دباغ رونمایی شد.
همچنین با حضور مسئولان از سجاد لطفی، مونا اسکندری و ندا ثابتی تجلیل شد.
در این مراسم مونا اسکندری حق تالیف کتاب خود را به جبهه مقاومت تقدیم کرد.
همچنین از هشت مقاله علمی در کنگره ملی خواهر دباغ انتخاب و نویسندگان آن مورد تقدیرشد که شامل حسام امامی دانالو؛ استادیار علوم قرآن و حدیث پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی با ارائه مقاله "تحلیل مفاهیم اخلاقی نهج البلاغه و بازتاب آن در عملکرد سرکار خانم دباغ"، بهاره اسکندری؛ دکتری تخصصی کشاورزی و مدرس واحد درسی دفاع مقدس در دانشگاه با ارائه مقاله "بررسی برخی از ویژگیهای فردی خانم حدیدچی با انطباق بر سیره عملی و گفتاری امام خمینی(ره) "، زهرا جامهبزرگ؛ دانشیار گروه تکنولوژی، آموزشی و دبیر هسته پژوهشی طراحی و تولید رسانههای دیجیتال با ارائه مقاله "نقش دین و باورها در شکلگیری شخصیت خواهر دباغ و طراحی الگوی سوم زن در تراز انقلاب اسلامی ایران"، مریم سلگی؛ استادیار گروه فلسفه و حکمت اسلامی در دانشگاه الزهرا با ارائه مقاله "بررسی الگوی مدیریتی سبک زندگی خواهر دباغ در نقشهای خانوادگی و شخصیت اجتماعی و سیاسی"آمنه باقری؛ استادیار گروه معارف اسلامی دانشکده الزهرا با ارائه مقاله "جایگاه و تاثیر سیده فردی _ اجتماعی خواهر دباغ در ترسیم الگوی سوم زن مسلمان"، زینب تاجیک؛ هیات علمی گروه مطالعات نظری جنسیت پژوهشکده زن و خانواده با ارائه مقاله "تاملات جنسیتی الگوی سوم در اندیشه مقام معظم رهبری"، الهام شریفی؛ دکتری جامعه شناسی سیاسی، دانشگاه علوم توانبخشی با ارائه مقاله "نقد و تحلیل منشور حقوق و مسئولیتهای زنان در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران"، زهرا حیدری؛ دکتری تخصصی مطالعات سیاسی انقلاب اسلامی و مدرس گروه معارف در استان فارس؛ زینب حیدری؛ دانشجوی دکتری تاریخ مطالعات ایران پس از اسلام و مدرس گروه معارف استان فارس و ناهید حیدری؛ کارشناسی ارشد علوم و قرآن و حدیث و دبیر آموزش و پرورش با ارائه مقاله "نقش خانم دباغ در عرصههای نظامی ایثار و شهادت قبل از انقلاب اسلامی" بودند.
نظر شما