به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، ناهنجاریهای اجتماعی در موضوعات مختلف پاشنه آشیل جامعه امروز شده که در بعضی از اتفاقات هم روند فزاینده را مشاهده می کنیم که وضعیت نامناسبی را به وجود آورده است.
بررسیهای میدانی نشان میدهد سالانه نیز نه تنها بر آمار جرائم و معضلات اجتماعی افزوده شده بلکه تنوع موضوع نیز روند فزاینده داشته و جامعه نیز آمادگی برخورد با آن را نداشته و همین مسئله بر مشکلات می افزاید و زندگی اجتماعی و فردی را دچار مشکل میکند.
وقتی ناهنجاری های اجتماعی را بررسی میکنیم همزمان کاهش میزان برنامههای معنوی و مذهبی نیز گزارش میشود که متناسب با نیازهای جامعه اقدامات کارآمد صورت نمیگیرد.
خلوتی برخی از مساجد و کاهش برنامههای فرهنگی هدفمند متناسب با حجم تبلیغات ضد فرهنگی و تهاجم فرهنگی باعث شده تا شمار پروندههای قضایی و آسیبهای اجتماعی رشد پیدا کند.
کاهش سرانه مطالعه، طلاق، روابط نامتعارف، نزاع، اختلافات عمومی، بی حجابی، کاهش اعتقادات و باورهای دینی، اعتیاد به مواد مخدر و مواردی از این قبیل از جمله ناهنجاری ها و ضعف های فرهنگی محسوب می شود که باید برای بهبود آن برنامه ریزی کرد.
ارتباط با معنویت به اعتقاد کارشناسان و متخصصان این حوزه، از جمله دلایل وابسته به این موضوع بیان شده که با دیگر راهکارها امکان کاهش ناهنجاریهای اجتماعی را فراهم میکند.
موضوع این گزارش ضرورت تقویت معنویت در جامعه برای کاهش آسیب های اجتماعی است که موضوع از زبان کارشناسان و متولیان امر بررسی می شود.
ناهنجاری های اجتماعی و معنویت از زبان جانشین حوزه علمیه
جانشین مرکز مدیریت حوزههای علمیه استان اصفهان به اهمیت معنویت و ارتباطات با اندیشهها و تعالیم اسلامی برای کاهش ناهنجاریها اشاره کرد و گفت: جدایی جامعه از آموزههای دینی ناهنجاریها را در بین مردم افزایش میدهد.
حجت الاسلام عبدالامیر خطاط با اشاره به اینکه آسیبهای اجتماعی، گرفتاری افراد در زندان و مشکلاتی که برای نسل جوان پیش آمده نیازمند تقویت باورها برای رفع این نگرشها است، افزود: همه نسبت به این موضوع مسئولیت دارند که البته نهادهای فرهنگی سهم بالاتری دارند.
وی ادامه داد: طلاب و روحانیون تعالیم اسلامی را تعمیق بدهند و نهادهای فرهنگی از جمله مدارس، حوزههای علمیه در توسعه فرهنگ دینی کار کنند.
حجت الاسلام خطاط، ادامه داد: روحانیون و طلاب با حضور در بین مردم و انجام فعالیتهای فرهنگی و تبلیغی به توسعه دینی و پیوند بین جامعه و مکتب اهل البیت (ع) و توصیههای دینی کمک کنند و معنویت را گسترش دهند.
وی خاطرنشان کرد: اگر تبلیغات دینی انجام شود و آموزههای دینی گسترش یابد آنگاه بسیاری از پروندههای قضائی کاهش و بزهکاری روند فزایند نخواهد داشت.
نقش برنامه محوری بر تقویت نهادهای فرهنگی مساجد
نهادهای فرهنگی و مردمی فعال در مساجد از جمله کانونهای فرهنگی و هنری در راستای تقویت معنویت در جامعه نقش دارند که عملکرد آن متوسل نوع برنامه ریزی و اقدامات در این خصوص است.
معاون ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور در این خصوص گفت: متولیان مساجدی که برای فعالیت این مراکز برنامه ریزی هدفمند کار تلاش میکنند و مسجد محل آنها نمازخانه نبوده و یک مرکز جامع بوده و کارکردها را احیا کردهاند در جذب افراد موفق بودهاند.
محمدتقی محمدیان ادامه داد: اگر برنامه محوری و تنوع فعالیتها گسترش یابد آنگاه میزان جذابیت نیز برای عموم فزاینده خواهد بود و شاهد جمعیت زیادی از مخاطبان خواهیم بود.
وی ادامه داد: هر مسجد میتواند بر معنویت محله ها بیفزاید و تحول آفرین شود اگر شرایط فراهم و تیمهای فرهنگی و نهادهای مردمی مثل کانونها در این خصوص برنامه هدفمند داشته باشند.
محمدیان با بیان اینکه ایجاد جذابیت برای حضور مساجد لازم است، تصریح کرد: حضور در مسجد سبب رشد معنوی و اعتقادی خواهد شد و در کنار رشد استعداد و غنی سازی اوقات فراغت هم انجام میشود.
وی نقش خیرین در حمایت از برنامههای این مراکز را مهم خواند و گفت: این حمایت به پیشرفت کار کمک کرده و فرصتهای ناب به وجود می آورد تا بچه های مسجد فعالیت گسترده تری داشته باشند.
هم افزایی بین مراکز فرهنگی محلهها
همکاریهای مشترک و تعاملات بین بخشی از جمله مولفههای قدرت و افزایش دامنه تاثیر گذار برنامههای فرهنگی محسوب میشود که میتواند بر کیفیت بخشی برنامهها بیفزاید.
تاثیر برنامه های معنوی که غالبا روح فرهنگی و قرآنی دارند و دعا و مناجات نیز جزئی از آن است وقتی با هم افزایی صورت بگیرد کیفیت آن نیز دو چندان می شود و از طرفی جلسات وعظ و سخنرانیهای موثر و توجه به تفسیر آیات و انس با دیگر کتاب های آسمانی مثل نهج البلاغه هم میتواند بر تاثیر این موضوع بیفزاید.
کارشناس قرآنی اداره کل تبلیغات اسلامی استان اصفهان همین موضوع را مورد تاکید قرار داد و گفت: فضای معنوی و قرآنی منازل در تربیت دینی و کاهش بسیاری از ناهنجاری ها تاثیر میگذارد.
محسن رحیمی ادامه داد: وقتی نوجوان و جوان با مفاهیم دینی و قرآنی انس میگیرند از بسیاری مشکلات مصون مانده و روحیه امیدوار آنان مانع از توسل به روشهای غلط برای برون رفت از مشکلات می شود.
نظر شما