به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، نشست علنی امروز (سه شنبه ۶ آذر) مجلس شورای اسلامی به ریاست محمد باقر قالیباف رئیس مجلس و با حضور اکثریت نمایندگان برگزار شد.
در این نشست، گزارش کمیسیون انرژی درخصوص قطعی برق در فصل سرد و تأمین سوخت نیروگاههای حرارتی کشور با حضور وزرای نفت و نیرو، گزارش کمیسیون اصل (۹۰) قانون اساسی در مورد گزارش اجمالی رسیدگی به شکایات در حوزه زمین خواری در اراضی منابع طبیعی و کشاورزی بررسی شد.
عدم اعمال خاموشیها / در تامین و تولید برق هیچ محدودیتی نداریم
عباس علی آبادی، وزیر نیرو در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی در روند بررسی گزارش کمیسیون انرژی در خصوص قطعی برق در فصل سرد و تأمین سوخت نیروگاههای حرارتی کشور گفت: روند تولید مصرف برق در ایران با دنیا تفاوت های اساسی دارد و برغم اینکه از سال ۵۷ تاکنون رشد جمعیت جهان مشابه کشور ما بوده است، اما رشد مصرف برق در جهان ۳/۴ و در ایران رشد تولید مصرف برق ۲۳ برابر شده است.
وزیر نیرو افزود: میانگین رشد مصرف پیک سالانه که طی ده سال گذشته حدود ۴/۷ دهم درصد بود در سال جاری با افزایش۶۵۰۰ مگاوات به ۸/۷ دهم درصد یعنی حدود دو برابر رسیده است.
وی تصریح کرد: روند افزایش ظرفیت نیروگاهها در دهه گذشته به ویژه در سالهای اخیر متناسب با رشد مصرف نبوده است، به طوری که در پیک مصرف سال جاری این کمبود تا مرز ۲۰ هزار مگاوات ناترازی هم رسیده است. با توجه به شرایط ناترازی برق در ۹۰ روز حضورم در وزارت نیرو با همت همکارانم اقدامات مهم و فوری انجام شد و ۱۴ پروژه اصلی عملیاتی شده است.
علی آبادی تاکید کرد: انجام به موقع تعمیرات نیروگاهی به صورت فشرده و آماده کردن نیروگاهها و شبکههای انتقال و توزیع برق که روند آنها به خوبی پیش میرود و تاکنون تعمیرات بیش از ۴۰ هزار مگاوات نیروگاه به پایان رسیده است. این رکورد بسیار خوبی برای کشور است.
وی با بیان این که تکمیل نیروگاههای ناتمام عملیاتی شده است، افزود: تلاش کردیم نیروگاههای ناتوان را به مدار بیاوریم. تا الان ۱۵۰۰ مگاوات وارد مدار شده و امیدوار هستیم که تا پیک سال آینده هم ما بتوانیم ۱۵۰۰ مگاوات دیگر از این نیروگاه را در مدار تولید وارد کنیم. از شهریور امسال تاکنون حدود ۱۵ نیروگاه تجدید پذیر نیز وارد مدار شده و بیش از ۳۰۰۰ مگاوات دیگر نیز تا قبل از پیک سال آینده وارد مدار خواهد شد.
وزیر نیرو افزود: حدود یک میلیون و پانصد هزار کنتور هوشمند نیز قبل از پیک سال آینده نصب خواهد شد که کمک شایانی به مدیریت مصرف به ویژه مصرفکنندگان پر مصرف در واقع خواهد نمود، همچنین مدیریتهای شبکه و حبس تولید برق نیز به میزان هزار مگاوات انجام خواهد شد.
علی آبادی تصریح کرد: اقدامات موثر دیگری از جمله موضوع مدیریت مصرف و تهیه پیوست فرهنگسازی که از طریق شبکههای اجتماعی، فضای مجازی، صدا و سیما و رسانهها نیز در دستور کار است.
وی گفت: شناسایی مصرف کنندگان غیرمجاز به ویژه رمز ارزها که تاکنون ۸ برابر سال قبل نسبت به شناسایی آنها اقدام شده است و استفاده از ظرفیت واحدهای نیروگاهی صنعتی دولتی و غیره که از طریق انتقال توافقنامه در دست اجراست از مجموع این تلاشها در حوزه تولید و مدیریت مصرف برق بوده است. همچنین تلاش می کنیم تا پیک سال آینده بیش از ۱۰ هزار مگاوات افزایش ظرفیت و کاهش مصرف ایجاد شود، که میتواند گام موثری در کاهش ناترازی برق در سال آینده باشد. البته مجلس محترم شورای اسلامی با قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق کمک ارزشمندی به صنعت برق نموده است که امیدواریم با ادامه این حمایتها و تلاشها شرایط مطلوبتری برای رونق فضای کسب و کار و مشارکت بخش خصوصی برای توسعه این صنعت فراهم شود.
علی آبادی با بیان اینکه چالشی که این روزها با آن مواجه هستیم، چالش تامین سوخت نیروگاهها در زمستان بوده است، گفت: رشد بسیار زیاد مصرف گاز خانگی در سالهای اخیر موجب گردیده که کمبود گاز در زمستان نیز علیرغم آمادگی نیروگاهها برای تولید برق کافی، عرصه را بر تولید برق تنگ نماید. کاهش سوخت گاز تحویلی به نیروگاهها از ابتدای سال جاری و ضرورت استفاده از ذخایر مخازن گازوئیل به عنوان سوخت جانشین جهت جبران آن منجر به کاهش مخازن سوخت گازوئیل گردیده که به منظور جلوگیری از کاهش بیشتر، عملاً نمیتوان از ظرفیت نیروگاه موجود که آمادگی کامل برای تولید برق اضافهتر بر نیاز مصرفکنندگان دارند، استفاده نمود و ناچاراً محدودیتهای برنامهریزی شده طی چند روز برای مشترکان عزیز اعمال گردید.
وزیر نیرو تصریح کرد: با همکاری وزارتخانه های نیرو و نفت، گاز تحویلی به نیروگاهها افزایش یافته و همچنین با تحویل سوخت مناسب گازوئیل به نیروگاهها ضمن برطرف شدن محدودیتهای تامین برق، ذخیرهسازی گازوئیل در نیروگاهها نیز در حال افزایش است و با رعایت مصوبه اخیر شورای امنیت ملی این رفع محدودیت ادامه خواهد داشت. مصرف مازوت در نیروگاهها نیز با بهینهسازی سوخت آنها از ترکیب گاز و مازوت کپسول خوب در دستور کار قرار گرفته است که به این ترتیب میتوان از ظرفیت نیروگاههای مازوت نیز حداکثر استفاده را کرد بدون اینکه نگرانی برای شهروندان عزیز وجود داشته باشد.
وی با بیان این که در حال حاضر در تامین و تولید برق هیچ محدودیتی نداریم گفت: از سوی دیگر ما هم اکنون در فصلی هستیم که باید نیروگاه ها را تعمیر و آماده کنیم. ولی به لطف خدا با شتابی که داده شد و اقداماتی که انجام شد، وضعیت به نحوی هست که برای تأمین و تولید برق مشکلی وجود ندارد. این چند روز اخیر هم خوشبختانه وضعیت خوب بوده و ما توانستیم سوخت کافی دریافت کنیم و خاموشی هم در حال حاضر اعمال نمیشود.
افزایش تولید گاز و فرآورده های اصلی
محسن پاک نژاد نیز در صحن علنی مجلس شورای اسلامی درباره گزارش کمیسیون انرژی مجلس درخصوص قطعی برق در فصل سرد و تأمین سوخت نیروگاههای حرارتی کشور گفت: وزارت نفت در بدو استقرار دولت چهاردهم، نسبت به شناسایی گلوگاههای اصلی اقدام و در این زمینه برنامهریزی جامعی انجام داد.
وزیر نفت افزود: افزایش تولید گاز خام به طور متوسط بیش از ۲۵ میلیون متر مکعب گاز در روز در حوزه بالادست در طی سه ماه گذشته به واسطه زحماتی است که همکاران ما در شرکت ملی نفت ایران انجام دادند. تولید فراوردههای اصلی که شامل نفت کوره و نفت گاز در پالایشگاهها میشود با افزایش خوراک تحویلی به پالایشگاهها و اصلاح شرایط فرآیندی آن سبب شد حدود ۵ میلیون لیتر اضافه شود.
پاک نژاد تاکید کرد: ناوگان حمل سوخت یکی از گلوگاههای انتقال نفت و گاز وارداتی از بنادر جنوبی به سمت شمال کشور بوده که افزایش یافته است و نفت و گاز تحویلی به نیروگاهها نیز به همین دلیل با افزایش روبه رو بوده است.
وزیر نفت افزود: برنامه ریزی برای سوآپ گاز از جمله راهکارهایی که میشد حداقل در فصول سرد سال تحویل گاز به نیروگاهها را افزایش دهیم، انجام شده و درحال نهایی شدن است. همچنین برنامه ریزی برای واردات نفت گاز هم به نحوه مطلوب انجام شده و این میزان در زمان مشابه به مراتب افزایش یافته است.
وی تاکید کرد: در زمینه تولید گاز با وجود تعمیرات به تعویق افتاده پالایشگاهها و سکوهای گازی در شهریور، مهر و آبان ماه، با برنامه ریزی دوباره با شناسایی گلوگاههای تولیدی از جمله کوتاه کردن زمان تعمیرات و افزایش تولید برخی از چاهها با انجام اصلاحات در دستور کار قرار گرفت.
پاک نژاد افزود: وظیفه اصلی وزارت نفت انجام اقدامات لازم جهت استخراج نفت و گاز خام و سپس فرآوری و پالایش آنها با هدف تولید فرآوردههای مورد نیاز کشور است. بخشی از این محصولات تولیدی صادر میشوند و بخش دیگر نیز در بخشهای داخلی مورد استفاده قرار میگیرند.
وزیر نفت یکی از مهمترین بخشهای مصرف، نیروگاههای حرارتی دانست که علاوه بر گاز طبیعی از نفت کوره و نفت گاز نیز بر حسب ضرورت باید استفاده کنند. بنابراین سبد سوخت نیروگاههای حرارتی شامل سه نوع سوخت گاز، نفت گاز و نفت کوره است که میزان و چگونگی مصرف هر کدام از آنها تابعی از میزان گاز مورد استفاده در بخش خانگی و تجاری است.
وی گفت: در مواقعی که مصرف گاز خانگی به دلیل برودت هوا افزایش پیدا میکند، گاز کمتری برای سایر بخشها در دسترس قرار میگیرد و مؤلفههای سبد سوخت نیروگاهی به گونهای تنظیم میشوند که سوخت مایع بیشتری مصرف شود. به همین دلیل نیز باید ذخایر نفت گاز و نفت کوره همواره در سطح پایدار و متناسب با میزان مصرف قرار داشته باشد تا بتوانیم در این گونه موارد از این ذخایر استفاده کنیم.
وزیر نفت افزود: سطح ذخایر نفت کوره در وضعیت مناسبی قرار گرفته است و در این رابطه چه در جهت تامین و چه در جهت تحویل به نیروگاهها هیچ مشکلی وجود ندارد. درباره نفت گاز نیز بر حسب تجارب قبلی در سنوات گذشته در نیروگاهها در چنین روزهایی ذخایر باید بیش از ۳ میلیارد لیتر باشد تا شرایط پایدار و مطمئنی را در دوران سرد سال از نظر مصرف نیروگاهی داشته باشیم.
وی با بیان اینکه از ابتدای سال ۱۴۰۳ سطح این ذخایر در وضعیت مطلوبی نبوده و حدود ۲۹۰ میلیون لیتر بوده که عددی بسیار پایین برای ورود به سال ۱۴۰۳ بوده است، تصریح کرد: این عدد حدود ۸۲۰ میلیون لیتر نسبت به زمان مشابه در سال گذشته کمتر بوده و فاصله زیادی تا ۳ میلیارد لیتر مورد نیاز برای شرایط پایدار نیروگاهی است.
پاکنژاد گفت: با توجه به سطح پایین ذخایر نفت گاز نیروگاهی، دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در اوایل مردادماه یعنی یک ماه قبل از استقرار دولت چهاردهم طی ابلاغیهای نیروگاهها را به مصرف نفت کوره(مازوت) به میزان ۴۰ میلیون لیتر در روز از ۱۰ مرداد مکلف کرده است و این شرایط کماکان بر اساس ابلاغیه این دبیرخانه ادامه دارد.
وی افزود: مفهوم این ابلاغیه به این معنا است که حتی در تابستان هم که شرایط تحویل گاز به گونهای بوده که شرایط نسبتا مناسبی داشته، ولی بازهم باید نیروگاهها از نفت کوره تا سقف ۴۰ میلیون لیتر در روز استفاده میکردند. هدف این ابلاغیه تنظیم سبد سوخت نیروگاهی در راستای افزایش سطح ذخایر نفت و گاز و رساندن آن به حدی مطلوب و پایدار پیش از شروع فصل سرد سال جاری بوده است. در واقع به هر میزانی که نفت کوره در نیروگاههای بخاری مصرف شود، گاز کمتری تحویل نیروگاهها میشود و این گاز در نیروگاههای گازی به عنوان جایگزین گازوئیل مورد استفاده قرار میگیرد و به این ترتیب سوخت نفت گاز در نیروگاهها امکان افزایش ظرفیت ذخیره سازی پیدا میکند.
پاک نژاد با بیان اینکه از روز ۱۰ مرداد تاکنون نیروگاهها به صورت متوسط ۲۲ میلیون لیتر نفت گاز مصرف کردند که این موضوع متناسباً باعث کاهش ذخایر نفت گاز نیروگاهی شده است، افزود: با وجود سطح پایین ذخایر نفت گاز حدود ۱۳۰ میلیون لیتر گازوئیل پالایشگاه آبادان طی ماههای تیر و مرداد صادر شده که این صادرات به نوعی است که ما امروز برای جبران آن باید عدد بیشتری را به عنوان قیمت واردات بپردازیم.
وزیر نفت تاکید کرد: در نظر گرفتن همه موارد در ۳۱ مرداد ماه سال جاری موجودی نفت و گاز نیروگاهی چیزی حدود یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون لیتر بوده است که در مقایسه با ۳ میلیارد لیتری که شرایط پایدار ذخایر نفت گاز اصل و همچنین نسبت به سال گذشته ۴۳ درصد کمتر بوده است.
پاک نژاد با اشاره به جمعآوری گازهای مشعل و فلر، گفت: در این رابطه هم طرحهای کوتاه مدت و هم طرحهای بلندمدت را در دست اقدام است. از منابع مالی شرکتهای پتروشیمی از جمله هلدینگ خلیج فارس برای راهاندازی ساختارها و پالایشگاههایی که امکان جمعآوری گازهای مشعل و فلر را دارند، استفاده کردهایم.
وی اضافه کرد: در حال حاضر پروژههای ان جی ال ۳۱۰۰ و ان جی ال ۳۲۰۰ و همچنین پالایشگاه گاز بیدبلند، مجموعه گازهای مشعل و فلز را جمع آوری میکنند. این اتفاق در پالایشگاههای گازی پارس جنوبی که حجم کمتری از گازهای مشعل را دارند در شرف وقوع است و با سرمایهگذارانی که مراجعه میکنند، در مدلهای مختلف مالی مذاکره میکنیم و مباحث را جلو میبریم تا طبق برنامه هفتم این موضوع را به سرانجام برسانیم.
وزیر نفت با اشاره به طرح موضوع افزایش تولید نفت خام در بالا دست از سوی یکی از نمایندگان اظهار کرد: بر اساس اقداماتی که ما انجام میدهیم، صنایع انرژی بر نظیر فولادها و پتروشیمیها در چهارچوب مشخصی با منابع مالی خودشان، میادین گازی توسعه پیدا نکرده و منابع گازی در دست بهرهبرداری را با هدف افزایش ظرفیت تولید، توسعه خواهند داد. چارچوبها و مدلهای قراردادی آنها نهایی شده و به زودی شاهد خواهیم بود که برخی از این قراردادها نهایی و اعلام خواهد شد.
پاک نژاد با اشاره به دغدغه یکی از نمایندگان درباره موضوع افزایش تولید نفت خام و فرآوردههای نفتی گفت: این خبر خوش را میدهم که در طول ۲ و نیم ماه گذشته در حوزه بالادست امکان افزایش تولید نفت خام با عددی بالغ بر ۵۲ هزار بشکه فراهم شده است که بخشی از این موضوع به اقداماتی برمیگردد که ما از آنها به عنوان عملیات ترمیمی در چاهها و همچنین همکاریهای درون میدانی یاد میکنیم.
وی با بیان اینکه فشار افزایی در حوزه میدان گازی پارس جنوبی مراحل نهایی خود برای تعیین تکلیف طی میکند، تصریح کرد: امیدوارم بتوانیم تا پیش از اتمام سال جاری قرارداد هاب نخست از ۷ هاب تعریف شده را منعقد کنیم.
وزیر نفت با تاکید برای بهینهسازی مصرف انرژی گفت: گواهیهای مربوط به صرفهجویی مصرف گاز یا تعریف پلکانی برای تعرفهها از جمله راهکارهایی است که در وزارت نفت پیگیری میکند. این تعرفههای پلکانی در ۱۲ پله تعریف شده است که ما برای دو پله آخر که پلههای اصطلاحا بد مصرف شناخته میشوند تعرفههای بالاتری اعمال خواهیم کرد و این موضوع در دست اقدام است و این دو پله به زودی شاهد افزایش قیمت گاز مصرفی خود خواهند بود.
وی گفت: موضوع ذخیرهسازی گاز طبیعی در برنامه هفتم توسعه عددگذاری و اهداف کمی برای آن دیده شده است و وزارت نفت این موضوع را در حوزههای مرتبط با مخازن گازی و نفتی تهویه شده نظیر شوریده و سراجه در دست اقدام دارد.
وزیر نفت درباره تشکیل سازمان بهینهسازی مصرف انرژی بر اساس مصوبه مجلس گفت: این موضوع در ساختار ریاست جمهوری تعریف شود در دست پیگیری است و انشاءالله جمعبندی آن را به استحضار نمایندگان خواهم رساند.
پاکنژاد با تاکید بر اینکه همکارانم در صنعت نفت دستاوردهای بسیار خوبی را در این مدت کوتاه داشتند، عنوان کرد: واردات نفت گاز که در گذشته وجود داشته و در حال حاضر افزایش پیدا خواهد کرد تا بتوانیم نگرانیها از سطح ذخایر نفت گاز را در زمستان پیش رو به حداقل برسانیم. اما حتی اگر در بنادر جنوبی کشور واردات را به حداکثر برسانیم با گلوگاهی به نام لجستیک و حمل و نقل مواجهیم.
وی خاطرنشان کرد: برای حداقل کردن مشکلات در این حوزه ظرفیت ناوگان نفتکشهای جاده پیما را حتی با کمکگیری از سایر ارگانها و نهادها افزایش دادیم و از سوی دیگر نیز فاز نخست خط لوله بندرعباس به رفسنجان که نیمی از مسیر انتقال نفت گاز به نواحی مرکزی را فراهم میکند، در دست ساخت است.
تامین انرژی پایدار وظیفه وزراتخانههای نفت و نیرو
محمدباقر قالیباف نیز پس از ارائه گزارش کمیسیون انرژی مجلس در خصوص قطعی برق در فصل سرد و تأمین سوخت نیروگاههای حرارتی کشور و سخنان وزرای نفت و نیرو در این زمینه افزود: در این زمینه باید مجلس و دولت به همراه نخبگان کشور توجه کرده و برای این موضوع چاره اندیشی دقیقی انجام دهند. البته دو وزارتخانه نفت و نیرو وظیفه دارند دو کار انجام دهند که نخست تامین انرژی پایدار در کشور است تا مردم بتوانند از این انرژی استفاده کنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: امروز موضوع انرژی در بخش نفت و گاز و فرآورده های آن، مهمترین ثروت و پیشران کشور محسوب میشوند. البته ما در این بخش تولیدی انجام نمیدهیم. بلکه این انرژی نعمت خداوند است که به کشور عطا کرده و باید از این نعمت به بهترین شکل ممکن استفاده کنیم. به عبارتی وظیفه دوم این دو وزارتخانه این است که از این نعمت برای رشد اقتصادی، افزایش ارزش افزوده و رشد GDP کشور (تولید ناخالص داخلی) استفاده کنند.
وی با بیان اینکه در تابستان ۱۴۰۳ بیش از ۱۵ هزار مگاوات ناترازی در مصرف انرژی وجود داشت، تصریح کرد: طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، در تابستان امسال صنایع کشور به میزان ۱.۵ درصد افت در تولید و رشد اقتصادی داشتند که به معنای خسارت به تولید کننده و خسارت به دولت است که دولت نمیتواند مالیات بگیرد و در حقیقت هم تولید کننده و هم دولت زمین خوردند.
قالیباف با بیان اینکه در حوزه گاز در زمستان سال ۱۴۰۲ به میزان ۲۵۰ میلیون متر مکعب ناترازی انرژی وجود داشت، یادآور شد: البته برای این موضوع صنعت تعطیل شد و افت فشار وجود داشت که خسارت داخلی محسوب میشود.
وی با اشاره به زمانی که وقتی دشمنانمان، کشور را تهدید می کردند ما می گفتیم نفت خود را به روی شما می بندیم و این اهرم تهدید کشوربود، تصریح کرد: اما امروز کدام نفت را می بندیم و چه اهرمی داریم؟ حتی اگر تحریم هم نباشیم تکلیف ما در این حوزه روشن است و باید این موضوع جزو سیاستگذاری های کشور باشد و مجلس و دولت ها نسبت به آن مسئول هستند.
وی درباره معضل حمل و نقل گفت: این موضوع نشان میدهد مسائل امروز ما بسیار پیچیدهتر از سوزاندن یا نسوزاندن مازوت است. دوستان وزارت نفت و نیرو قول دادند تا با همکاری یکدیگر سوخت رسانی کنند تا قطعی برق نداشته باشیم. اما اگرسوخت هم برسد، آیا مشکل مردم حل می شود؟
قالیباف با اشاره به وجود چالش بزرگ کشور در عرصه انرژی گفت: همانگونه که بودجه را بودجه مردمی می دانیم و معتقدیم بودجه دولتی نیست باید بدانیم سایر مسائل کشور نیز اول مسأله مردم، دولت و مجلس است. اما حل این مشکل باید با عزم و اراده مجلس و دولت و همراهی مردم باشد.
رئیس قوه مقننه با بیان اینکه اگر دولتمردان پای کار باشند، مردم حتما پای کار خواهند بود و همکاری می کنند، گفت: مردم سختی های کوتاه مدت را به این امید که ۳ سال بعد مشکل آنها به طور قطع حل می شود، تحمل می کنند. البته باید حدود ۳۰ درصد مشکل در سال اول حل شود که در غیر این صورت اعتماد نخواهند کرد.
وی با بیان اینکه این بحثها را از دهههای ۸۰، ۹۰ و تا کنون همواره در صحن مجلس شنیده ایم که حاکی از اشکال نهادی در حوزه انرژی کشور بوده که باید حل شود، اظهار داشت: مجلس، دولت و مرکز پژوهش های مجلس باید با کار کارشناسی بحث نهادی را به صورت اساسی برطرف کننند و بپذیریم میان این دو وزارتخانه تعارض منافع وجود داشته و قدرت هماهنگی میان آنها از دست مدیران ارشد و مسئولان عالی وزارتخانه ها خارج شده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دولت واردکننده منحصر به فرد فرآورده و تولیدکننده آن بوده که این موضوع را انحصاری کرده است، گفت: روزانه شاهد قاچاق بین ۲۵ تا ۳۰ میلیون لیتر فرآورده از کشور هستیم که بی تردید سازماندهی شده است و مراکز تولید و مصرف کنندگان اصلی، اولین تهیه کنندگان این قاچاق هستند.
وی اضافه کرد: سال گذشته هزار میلیارد تومان درآمد وزارت نیرو داشتیم و امسال که شهریور ماه امسال همین رقم ۴۰ هزار میلیارد تومان اعلام شد و معلوم نیست این رقم کجا تخصیص داده شده است. زمانی که قانون رفع موانع تولید به تصویب رسید وزیر نیروی وقت، آقای اردکانیان گفت شما با این قانون، حوزه نیرو در کشور را نجات دادید و درآمدی از محل تولید برای ما ایجاد کردید لذا اکنون قانون وجود دارد اما ببینید وضعیت اجرای آن چگونه است.
قالیباف ادامه داد: امروز باید ۲۵ درصد این درآمد را برای خرید تضمینی برقهای تجدیدپذیر و ۲۰ درصد هم بابت مطالبات تولیدکنندگان صنعت برق میدهیم آن هم اینگونه است که از طرفی به بخش خصوصی میگوییم برق تولید کند. اما زمانی که آن را تحویل میگیریم، پول آنها را نمیدهیم و مشتری بدحسابی میشود که باعث میشود سرمایه گذار، سرمایهگذاری نکند و تولیدکننده هم انگیزه تولید ندارد.
وی تاکید کرد: امسال نیز در جریان احکام بودجه سال آتی، ۶۰ هزار میلیارد تومان برای اوراق دیون وزرات نیرو به تولیدکنندگان پیش بینی کردهایم که البته هنوز به تصویب نرسیده است.
رئیس قوه مقننه اضافه کرد: ۲۰ درصد هم برای نوسازی شبکه فرسوده در نظر گرفته شده و حداقل نزدیک ۲۰ درصد هم در این زمینه هدررفت داریم که باید به آن توجه کنیم. ۱۰ درصد برای هوشمندسازی شبکه و ۱۰ درصد هم برای شرکتهای صنعتی است. به هر حال این ۴۰ همت فرصتی برای سرمایهگذاری است که برای آن قانون داریم اما بد اجرا کردهایم.
قالیباف گفت: برای حل مشکل، درخواست ۶۰ هزار میلیارد تومان پول میکنیم و چارهای جز اوراق دادن نداریم که کسی از ما نمیخرد و آن را به صورت دستوری به بانکها میدهیم، آنها هم برای حل مشکل خود با اضافه برداشت از بانک مرکزی، پایه پولی را بالا میبرند و نتیجه آن تورم میشود لذا باید به صورت دقیق به این مسائل بپردازیم و کمیسیونهای تخصصی مربوطه اعم از اقتصادی، صنایع و انرژی و وزارتخانههای مربوطه باید شب و روز کنار هم این موضوعات را اصلاح کنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به تصمیماتی که برای حل اشکالات نهادی گرفته شده، به جزء ۲ بند الف ماده ۴۶ قانون بودجه اشاره کرد که مربوط به سازمان بهینهسازی است و گفت: بر اساس این قانون، پیش بینی شده یک درصد از درآمد صادرات نفت خام و میعانات گازی، ۵ درصد از سود شرکتهای تابعه و تمام دریافتیها از گاز فلر که خود سرمایهای است که سوخت میشود و هدر میرود، صرف بهینهسازی شود.
وی با اشاره به هدر رفت قریب به ۲.۵ میلیون بشکه نفت که حدود یک میلیون بشکه آن مربوط به گاز فلر است، گفت: اخیرا در شرق کارون توانستهاند آن را انتقال دهند و باید مشابه این کار را با سرعت پیش ببریم.
قالیباف درباره تدبیر مجلس برای اصلاح نهادی برای بهینهسازی گفت: در این قانون گفته شده دولت به منظور ایجاد هماهنگیهای فرابخشی، مدیریت کلان و متمرکز در حوزه بهینهسازی مصرف انرژی اقدام کند. زمانی که مصرف ما رشد ۵.۵ درصدی دارد و تولید تنها چند دهم درصد است، مشخص است که هر روز این ناترازی بیشتر میشود.
رئیس مجلس با اشاره به قانون که سازمان بهینهسازی و مدیریت راهبردی انرژی عنوان کرد: این قانون برای مدیریت بهینه ناترازی انرژی در طرحهای بهینهسازی بخشهای مختلف عرضه و مصرف انرژی و تعیین قانون هدفمند کردن یارانهها، زیر نظر رئیس جمهور باید تشکیل شود اما این اقدام صورت نگرفته است.
وی با تأکید بر اینکه امروز برای حل مشکل معیشت مردم، رشد اقتصادی و ثبات اقتصادی هیچ پیشرانی مهمتر از انرژی در کشور وجود ندارد، گفت: قسم یاد میکنم طی این ۵ سال میتوانیم همت کنیم و سالی حداقل ۷ تا ۸ میلیارد دلار درآمد از حوزه بهینه سازی، بدون فعالیت تولید و نه تنها از طریق کنترل مصرف بلکه از طریق کنترل هدررفتها کسب کنیم و با جلوگیری از بیعرضگیهای مدیریتی این میزان درآمد را کسب کرده و به چرخه تولید بازگردانیم.
قالیباف با بیان اینکه با جلسات روزانه و قانون نویسی مشکلی حل نمیشود، گفت: وفاق و همکاری اینجاست که دولت و مجلس باید با مدیریت و حمایت صحیح همین یک پیشران را به درستی پیش برده تا تحول رخ دهد. ظرفیت معدن نیز به اندازه ظرفیت نفت مهم است.
وی چالش های مسکن اشاره کرد و گفت: قانونی که برای تولید مسکن، جلوگیری از احتکار مسکن و کنترل اجاره بهای مسکن در مجلس به تصویب رساندیم در اجرا دچار مشکل شده که مجلس و دولت باید با وفاق، همت کنند و آن را حل کنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی برنامه هفتم توسعه را میثاق ملی دولت و مجلس دانست و عنوان کرد: هم اکنون در ماه نهم سال اول اجرای برنامه هفتم هستیم اما وضعیت تحقق احکام آن مناسب نیست که البته به خاطر اتفاقات ۶ ماهه گذشته در دولت و کشور بوده اما بعد از شهریور نمیتوانیم بهانه بیاوریم و بگوییم تقصیر ما نبوده است.
وی با تأکید بر اینکه نظارت نباید از جنس مچگیری باشد، گفت: البته اگر قانون اجرا نشد حتما آن را پیگیری کرده و برخورد میکنیم اما نگاه نخست ما به موضوع باید برای کمک و حل مشکلات باشد. اگر میخواهیم تورم حل شود، به رشد اقتصادی ۸ درصدی و ثبات اقتصادی رسیده، باید همینجا بایستیم و مشکل را حل کنیم.
قالیباف اضافه کرد: ما در سیاستگذاری اشتباه میکنیم و بیش از ۹۰ درصد نیروگاههای کشور مصرف گاز دارند در حالی که در دنیا این میزان کمتر از ۲۵ درصد است.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ۳۲ درصد دنیا هنوز با زغال سنگ، برق تولید میکنند، گفت: بیش از ۱.۲ میلیارد تن زغال قابل حرارتی در طبس داریم که روی زمین مانده و نیروگاه زغال سنگی ۱۶۰۰ مگاواتی آنجا قریب به ۲۰ سال است که تنها ۲۵ درصد پیشرفت داشته است.
وی خاطرنشان کرد: ما حتی ۸ درصد هم تولید برق از طریق زغال سنگ نداریم و ۹۲ درصد گاز مصرف میکنیم. این مسائل سیاستگذاری بوده و مقصر آن مردم نیستند بلکه من و امثال بنده هستیم که باید پاسخگو باشیم و جواب دهیم لذا این مشکلات نهادی و سیاستگذاریها را باید حل کنید تا مردم نیز ما را همراهی کنند.
در پایان نیز تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی گزارش کمیسیون انرژی درباره دلایل کمبود برق و گاز در فصل سرد سال، به ارائه نظرات خود و راهکارهایی برای رفع ناترازی انرژی و جلوگیری از خاموشیها پرداختند.
نظر شما