به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان اصفهان، سرانه مطالعه در ایران یکی از موضوعات فرهنگی است که همواره توسط سازمان آمار و نهادهای متولی در این حوزه مورد رصد قرار میگیرد اما نتایج آن همچنان امیدوار کننده نبوده و جای کار بیشتری را طلب میکند.
مطالعات اخیر نشان داده سرانه مطالعه در کشورمان به طور میانگین برای هر نفر ایرانی در بیش از هزار و ۸۰۰ روز یک کتاب است که حکایت جالب و البته نگران کننده بوده چرا که توسعه و آبادانی جامعه بسیار به این سرانه وابسته است.
متخصصان امر به بررسی دلایل این واقعیت ناهنجار فرهنگی پرداختهاند و دلایل زیادی را برای آن برشمرده اند که از جمله آن عدم فرهنگ سازی، کمبود سرانه کتابخانه عمومی، جذابیت دیگر برنامههای فراغتی، توسعه فضای مجازی، افزایش قیمت کتاب و میزان اقدامات تبلیغاتی در این حوزه بوده و البته در منطقه و استانی از کشور این دلایل متفاوت گزارش می شود.
بررسیهای ریز فصلهای سرانه مطالعه نشان داده که نوجوانان دختر میل بیشتری به مطالعه نسبت به پسران نوجوان دارند که این آمار در خانمهای میان سال و جوان هم در مقایسه با جنس مخالف یعنی مردان بیشتر است.
کارشناس کتابخوانی این موضوع را ناشی از دلایلی مثل فراغت زمان، علاقه فرهنگی، تامین نیاز مدیریت زندگی با مطالعه و مدیریت اوقات فراغت با گرایش به کتابخوانی دانست.
احمد احمدی خاطرنشان کرد: این اتفاق نتیجه مثبت و سازنده ای به همراه دارد که می توان تاثیر آن را در فرزندان کوچکتر از دختران و یا فرزندان بانوان کتابخوان دید.
وی ادامه داد: آقایان به دلیل دغدغه های شغلی کمتر مطالعه می کنند و پسرها در زمان اوقات فراغت آزادی بیشتری برای تفریحها نسبت به خانم ها دارند و همین موضوع باعث می شود که مطالعه کتاب کمتر در برنامه آنان قرار گیرد.
دخترها ۲ دقیقه بیشتر مطالعه میکنند
آمارهای میدانی و نظرسنجیها نشان داده که از میان ۴۸۲ دقیقه اوقات فراغت روزانه نوجوانان، به طور میانگین دختران حدود پنج دقیقه و پسران حدود ۳ دقیقه مطالعه غیر درسی دارند.
همین نظرسنجی از بی برنامهگی نوجوان در حدود ۲۰۰ دقیقه از اوقات فراغت خود حکایت دارد که اگر برنامه هدفمند داشته باشیم همین زمان بدون برنامه میتواند در مسیر انس با کتاب قرار گیرد.
ایدههای جذاب، برنامههای فرهنگی و معرفی کتابهای جذاب میتواند بستر را برای ورود به عرصه مطالعه باز کند و دریچه امیدی برای افزایش سرانه در این حوزه باشد.
فاصله سرانه مطالعه با استاندارد جهانی
استاندارد جهانی برای مطالعه، تاسیس کتابخانه و منابع کتاب در کتابخانههای عمومی آماری ارائه داده که به گفته مسئولان نهاد کتابخانه های عمومی کشور، از این شاخص بسیار دور هستیم.
بررسیهای میدانی و گفتههای مسئولان اداره کل کتابخانههای عمومی اصفهان هم از پایین بودن همین سرانه در در این استان حکایت داشته که تدبیر متولیان امر را میطلبد.
سرپرست اداره کل کتابخانه های عمومی استان اصفهان در این خصوص گفت: کمبود کتاب و کتابخانه در این استان در کاهش سرانه مطالعه نقش دارد که با کمک شهرداری ها و نهادهای فرهنگی امکان جبران آن وجود دارد.
سجاد کرم ورود واحدهای صنعتی و تولید در احداث کتابخانه های عمومی و تغذیه منابع کتاب این مراکز را خواستار شد و افزود: فعالان صنعتی در راستای سهم مسئولیت اجتماعی خود به این عرصه وارد شوند.
ترویج فرهنگ کتابخوانی ماموریت همگانی
ترویج فرهنگ مطالعه برای آبادانی جامعه و ایجاد بیداری در بین مردم برای توسعه یافتگی یک وظیفه عمومی بوده که نباید به دوش نهادهای فرهنگ گمارد بلکه همه در کنار متولیان امر نقش دارند.
مطالعه کتاب توسط هر فرد اولین نقشی است که باید برای ترویج کتابخوانی باید انجام دهیم و بعد از آن دیگران را نیز به این امر توصیه کرده و با اهدا کتاب به دوستان، فرزندان و آشنایان حال و هوای دیگری ایجاد کرده و به سمت دانایی حرکت کنیم.
نظر شما