دکتر صباح زنگنه، سفیر اسبق ایران در سازمان همکاری اسلامی در گفت و گو با خبرنگار بین الملل خبرگزاری شبستان درباره علت بازگشت دوباره مخالفان سوریه در این برهه زمانی که آتش بس بین حزب الله و اسرائیل برقرار است و با توجه به ادامه جنگ غزه، گفت: وضعیت سوریه خیلی پیچیده است و با توجه به اینکه حضور بازیگران منطقهای و بین المللی در سوریه بسیار متعدد است و خیلی از این بازیگران در یک جاهایی اهدافشان مشترک و در جاهایی متعارض و مختلف است. مخالفان دولت سوریه یک بخشی از آنها زیر سایه و حمایت دولت ترکیه قرار دارند، عده ای از آنها با حمایت اسرائیل فعالیت کردند و میکنند و جمع دیگری مستقیما زیر چتر آمریکا کار میکنند و نیروهای آمریکایی هم از آنها حمایت میکنند. این نظر پیشین آمریکا مبنی بر تغییر حکومت در سوریه بوده و در دو دهه قبل اقداماتی کردند، بمباران کردند و تلاش کردند دولت سوریه را از بین ببرند، اما با حمایت جمهوری اسلامی ایران و مجموعه نیروهای مخالف با اشغالگری در منطقه، دولت سوریه برقرار ماند و کارش را ادامه داد.
وی درباره نقش ترکیه در حمایت از گروههای مخالف سوریه، گفت: دولت ترکیه به دنبال کسب امتیازاتی برای نیروهای وابسته به خود در سوریه است و طمعهای دوران عثمانی در ذهن ترکها احیا شده و همین کار را نسبت به عراق انجام میدهند و نسبت به سوریه و نسبت به لیبی نیز انجام دادند و میدهند. حتی اگر گاهی دست شان به یمن میرسید نسبت به یمن هم تمایلی داشتند، دخالت بکنند و نیرو وارد بکنند.
صباح زنگنه در ادامه تاکید کرد: گروههای تحت عنوانهای اسلامی و مذهبی هم توسط ترکیه جمع آوری شدند و از ملتهای مختلف و اغلب تحت نام «ترکستان» و کشورهایی در این خط قرار میگیرند، از جاهای مختلف جمع آوری کردند و در منطقه ادلب مستقر کردند و عملا با تمام تجهیزات و کمکهای لجستیک و سیاسی از آنها حمایت کرده و میکنند. اینها گاه گاهی تلاش کردند حیطه سلطه خود را به استانهای دیگر سوریه توسعه بدهند که نزدیکترین آن استان حلب است. حلب به عنوان منطقه اقتصادی و صنعتی مهم برای این گروهها، یک امتیاز محسوب میشود اگر بتوانند در آنجا وارد شوند و مستقر شوند، اغلب اینها با کمکهای آمریکا آموزش دیدند و آموزشان در ترکیه بوده است و زخمیهایشان توسط اسرائیل در بیمارستانهای رژیم صهیونیستی جا داده میشدند و درمان میشدند. بنابراین مجموعه ای از عوامل و فاکتورها جمع شده و با توجه به اینکه سوریه محل عبور کمکهای حزب الله بوده و با توجه به مسائلی که برای حزب الله پیش آمده است، اینها تصور کردند میتوانند از این فرصت استفاده کنند و مشغولیتهایی که در لبنان پدید آمد، حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار لبنانی جا به جا شدند و آواره شدند و بخشی از لبنانیها وارد سوریه شدند، تصور کردند که اوضاع از کنترل خارج شده است و میتوانند از این فرصت سوء استفاده کنند.
وی در پاسخ به اینکه تجهیزات نیروهای مخالف را چه کسانی تامین میکنند، گفت: تجهیزات را ترکیه با کمک و حمایتهای آمریکا داده است. ترکیه پهبادها ساخته خود و سلاحهای نیمه سنگین را در اختیار مخالفان قرار میدهد و حتی لباس آنها را درست میکند و پرچم ترکیه زیر بازوی سربازان نیروهای مخالف تروریست چاپ و چسبانده شده و معلوم است که ترکیه در جهت توسعه گری در منطقه گام بر میدارد.
سفیر اسبق ایران در سازمان همکاری اسلامی در خصوص اینکه اگر حلب سقوط کند، چه میشود، گفت: حلب شهر بزرگی است، سقوط حلب خیلی سخت است، قبلا سقوط کرده است و همین طور ترکها و گروههای تروریستی وابسته به ترکیه اغلب تجهیزات صنایع و کارخانههای حلب را آن طرف مرزها بردند، اما باز پس گرفته شد؛ بنابراین حلب ممکن است دست به دست شود، اما جایی برای استقرار دایمی برای این نیروهای مخالف نخواهد بود.
صباح زنگنه درباره آینده سوریه با این وضعیت، گفت: سوریه متکی به مردم خود است. وضع اقتصادی سخت است و تا وضع اقتصادی درست نشود طبعا این نوع حرکتها و مطالبات خواهد ماند. باوجود اینکه کمکهای کشورهای عربی به خصوص کشورهایی که سفارتخانه خود را در سوریه بازکردند و از سوریه به اتحادیه عرب دعوت کردند، نیز به دمشق انجام شد، اما با این همه همت بالایی میخواهد تا مناطقی که تحت اشغال آمریکا ، تحت اشغال ترکیه و تحت اشغال اسرائیل قرار گرفته، به تدریج حل کنند و پیش ببرند.
وی تاکید کرد: به نظر می آید مردم سوریه مایل نیستند تحت حاکمیت گروه های تروریستی بروند، گروههایی که اقدام به ترور شخصیتهای بزرگ سوریه از جمله علما و دانشمندان سوری چه مذهبی و چه غیر مذهبی کردند و دست به تخریب بسیاری از زیرساخت ها زدند و از بمب ها و گازهای شیمیایی استفاده کردند. البته کشورهای مجموعه آستانه متشکل از روسیه، ایران و ترکیه باید ضامن امنیت و سلامت سوریه بشوند و به ایجاد تغییرات سیاسی با دعوت از نیروهای سالم مخالف و دخالت دادن آنها در مجموعه نظام حرکت کنند تا به ایجاد آرامش در سوریه کمک کنند و برای انسجام در داخل گام بردارند.
سفیر اسبق ایران در سازمان همکاری اسلامی درباره کمک نظامی گروه های محور از جمله ایران و عراق به سوریه، اظهار کرد: با توجه به اقدامات تروریستی که این گروهها انجام میدهند، این مسئله به طور مستقیم باعث ایجاد حساسیت در میان مردم عراق شده است و گروههای مقاومت عراق اعلام آمادگی کردند که به سوریه و به خصوص مناطقی که جنبه مذهبی دارد مثل حرم حضرت زینب(س) کمک کنند و این اتفاقات ممکن است بیفتد و وضعیت را تا حدودی تغییر بدهد.
نظر شما