حجتالاسلام «سعیدرضا عاملی» در گفتوگو با خبرنگار گروه دین و اندیشه خبرگزاری شبستان، با اشاره به اهمیت تحول در حوزههای علمیه و ورود حوزویان به عرصههای نوین، اظهار کرد: آنچه که باید به آن توجه داشته باشیم این است که از جهات مختلفی وارد زیستبوم جدیدی در دنیای امروز شدهایم که عبارت است از «زیستبوم فضای دوم» که به معنای واقعی کلمه در گسترههای حکمرانی، شغلی، علم و دانش، علوم اعم از الهیات، تجربی، مهندسی، علوم انسانی و ... قلمرو قابل توجهی را در بر گرفته است اما با این ویژگی که این زیستبوم رقومی بوده و دارای الگوریتم شدن است و توانایی حل مساله را با قاعده متفاوتی از سایر فرمولهای ریاضی دارد.
رئیس شورای تخصصی تحول و ارتقاء علوم انسانی ادامه داد: در این میان حوزههای علمیه نیز مستثنی از تحول نیستند و همانطور که الهیات در جهان فیزیکی امر پایه، راهبردی و مبنایی برای نحوه زندگی کردن است با همه دامنهاش، اسلام با همه قلمروهایش، عرصه دومی پیدا کرده است؛ بنابراین برای مثال در روش تحقیق حتما هوش مصنوعی امر قابل استفادهای است چراکه میتواند با الگوریتمها، منابع داده و شبکه عصبی و الگووارههایی که در پیکره دانش ایجاد میکند تابع مبانی رجالی و فقهی علما، تابع مبانی روایی و حدیثی است و حتی میخواهم بگویم بعضا در مبانی پایه فلسفه دخالت مییابد لذا حوزه هم در این تحول نیازمند تحول هوشمند است و میتواند در کنار روشهای سنتی از این رویکرد نیز بهرهمند شود.
وی در بخش دیگری از مباحث خود در پاسخ به پرسشی در مورد نقش فلسفه مضاف در سیر و روند این تحول در حوزههای علمیه تصریح کرد: فلسفههای مضاف در واقع معنای مصطلحی برای فلسفههای جدید است که به پدیدهها متصل میشود و در واقع پیوندی است میان فلسفه و همه حوزهها، همه علوم و حرفههای مهم؛ از این نظیر است که برای مثال ذیل فلسفههای مضاف با فلسفه ریاضی، فلسفه فیزیک، فلسفه فرهنگ، فلسفه هنر و ... مواجه میشویم چراکه اساسا فلسفه کمک میکند تا قاعدهگذاریهایی صورت پذیرد تا فهمی از تطور علم و متدولوژیهای آن ایجاد شود.
عاملی در پایان خاطرنشان کرد: در نتیجه تحقق این رویکرد و اساسا توجه به فلسفههای مضاف در حوزهها میتواند زمینهای ذیل این تحول محسوب شود چه اینکه اکنون نیز در موارد متعددی در حوزهها این موارد ارائه و تدریس میشوند.
نظر شما