به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، اسد مجید خان صبح امروز سه شنبه ۱۳ آذرماه در نشست وزیران امور خارجه کشور های عضو اکو در مشهد با اشاره به لزوم تقویت اکو با تغییرات جدید گفت: باید اکو را با پتانسیل هایش برای مردممان تغییر بدهیم.
وی افزود: پس از مذاکرات مختلف، ۱۷ سال پیش سندی را تصویب کردیم. باید از طریق فعالیت های اقتصادی، انسجام در منطقه ایجاد کنیم.
مجیدخان تصریح کرد: باید توافق تجاری اکو را بروز رسانی کنیم و لذا از همه کشورهای عضو اکو می خواهم که به این فرآیند بپیوندند.
وی با تاکید بر لزوم گسترش همکاریهای بین کشورهای عضو تاکید کرد: ما در کشورهای منطقه نیازمند اقتصاد رقابتی هستیم و باید با کمک هم به توسعه اقتصادی اعضا کمک کنیم.
دبیرکل اکو با اشاره به پایان ریاست ۱۱ ساله ایران بر اکو گفت: سال آینده آذربایجان میزبانی اکو را برعهده خواهد داشت و رئیس بعدی نیز قزاقستان است.
وی درخصوص بیانیه مشهد گفت: بیانیه اجلاس مشهد که به تصویب وزیران خارجه کشورهای عضو خواهد رسید، رویکردی آیندهنگرانه دارد و در آن بر گسترش انسجام منطقهای و همچنین تلاش برای توسعه ارتباطات زیرساختی و پیوستگی بیشتر اعضا تاکید شده است.
همکاریهای اعضای اکو تقویت شود
جیحون بایراماف؛ وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان نیز در این نشست گفت: همکاری مشترک میان کشورهای عضو اکو باید در زمینههای مختلف تقویت شده و گسترش پیدا کند.
وی برگزاری این اجلاس را فرصت خوبی برای مقابله موفق با چالشهای پیش روی کشورهای عضو دانست و اظهار کرد: باید تلاش کنیم در این قالب با برنامهریزی و هماهنگی اهداف مورد نظر را دنبال کنیم و در تحقق این مهم همکاری مشترک میان کشورهای عضو بسیار مهم است.
وزیر امور خارجه آذربایجان با بیان اینکه دبیرخانه اکو نقش مهمی در ارتقای تعاملات اعضای این سازمان دارد، افزود: امید است بتوانیم کارآمدی این سازمان را بیش از گذشته افزایش دهیم.
بایراماف، با اشاره به اینکه کشورهای عضو اکو باید در زمینه های مختلف همکاری داشته باشند، خاطرنشان کرد: کشور آذربایجان ۲ سازمان تخصصی از جمله مرکز انرژی های پاک دارد که امیدواریم به اهداف ۲۰۲۵ در این زمینه دست یابیم.
توسعه همکاریهای اعضای اکو در حوزه علم
این مسوول در کشور آذربایجان، تقویت روابط کشورهای عضو در موضوعات آموزشی و علمی را خواستار شد و افزود: همکاری در حوزه های منطقه ای، معدن، ترانزیت و غیره را باید برای پیشبرد اهداف بسیار کلیدی مد نظر داشته باشیم.
وی ادامه داد: برخی کشورهای عضو اکو در خشکی محصور هستند و باید از طریق توسعه ترابری و گردشگری همکاری های ها را تقویت کنیم که کشور آذربایجان در این زمینه طرح های موفقی را در دست اجرا دارد که سازمان اکو می تواند در آن نقشآفرینی کند.
جیحون بایرام اف اظهار کرد: کشور آذربایجان سعی داد ظرفیت های ترابری خود را افزایش دهد که در این زمینه با جمهوری اسلامی ایران ارتباطات خوبی نیز دارد و در پی تقویت سرمایه گذاری در حوزه ترانزیت با این کشور همسایه است.
ایجاد کریدورهای تجاری بین اروپا وآسیا
وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان با تاکید بر اینکه باید گذرگاه بهتری بین اروپا و آسیا برقرار کنیم تا به همبستگی میان کشورهای منطقه کمک کند، افزود: از این طریق می توان صدور انرژی از آسیا به اروپا را تحقق بخشید.
وی با اشاره به اینکه آذربایجان در توسعه صادرات انرژی پاک به راه های جدیدی دست یافته است، اظهار کرد: ما تلاش کرده ایم که نه تنها بین کشورهای منطقه، بلکه با کشورهای دورتر نیز ارتباطات خود را تقویت کنیم.
بایراماف گفت: در طول دوران ریاست آذربایجان بر اکو، به تقویت پیوندهای میان کشورها اهمیت خواهیم داد و اقتصاد پایدار را دنبال خواهیم کرد که امید است به این مهم دست یابیم.
وی با اشاره به برگزاری کنفرانسهای تغییرات آبوهوایی (COP) به میزبانی باکو، گفت: تغییرات اقلیم در توسعه پایدار بسیار مهم است و طبق برآوردهای انجام شده تامین مالی مورد نیاز تغییرات اقلیمی معادل ۳۰ میلیارد دلار است که نقش مهمی در حفظ کره زمین برای زیست آیندگان دارد.
چشم انداز ۲۰۲۵ اکو اهداف ما را بازتعریف و به نظم جهانی کمک میکند
محمد اسحاق دار، معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه پاکستان گفت: لازمه شکوفایی و رونق منطقه اکو، تقویت روابط تجاری و ارتباطات میان کشورهای عضو سازمان همکاریهای اقتصادی است.
وی افزود: تقویت روابط میان کشورهای عضو، موجب رشد اقتصادی منطقه خواهد شد و در نهایت با رفع تعرفه ها میان کشورهای عضو، امید است تجارت آزاد بین کشورها رونق بگیرد تا رفاه، شکوفایی اقتصادی، صلح و ثبات را تجربه کنیم.
وی با ابراز امیدواری و اعتماد به ظرفیتهای موجود در کشورهای عضو اکو، گفت: در این سازمان بستر مطلوبی برای تحقق اهدافی که موجب شکل گیری و پایهگذاری اکو شده است، وجود دارد که باید بدان توجه شود.
وزیر امور خارجه پاکستان با بیان اینکه رشد تجارت در منطقه لازم است، افزود: اکو با اهداف بلندپروازانه ای شکل گرفت و اگرچه شاهد روابط خوب اعضا برای رونق و شکوفایی اقتصادی هستیم، اما به صورت جدی همکاری جمعی به صورت کارآمد میان کشورهای عضو احساس نیاز میشود.
وی با اشاره به غنای منابع متعدد خدادادی در منطقه، بیان کرد: باید با بهره گیری درخور از این فرصت های الهی منافع ملموسی را برای کشورهای عضو حاصل کرد چرا که آینده قوی و تابآوری منطقه ای را به جد نیاز داریم.
محمد اسحاق دار اظهار کرد: منطقه اکو با گستره ای هشت میلیون کیلومتر مربعی، کمتر از ۲ درصد تجارت جهانی را به خود اختصاص داده است در حالی که دستکم هفت درصد تجارت میان کشورهای عضو و ۲۰ درصد تجارت در منطقه آسیا و ارتباطات بین منطقه ای برای کشورهای عضو بسیار حیاتی است تا بتوان به اهداف بنیادین اکو دست یافت.
وزیر امور خارجه پاکستان بیان کرد: باید شرایطی را فراهم کنیم که به توسعه منجر شده و رفاه جمعی کشورها را در پی داشته باشد بنابراین از اهداف اصلی ما این است که برای ارتقای منافع اقتصادی و تسهیل آن گام برداریم.
اسحاق دار تصریح کرد: متاسفانه تاکنون تنها ۲ عضو اکو موافقتنامه سال ۲۰۱۷ را امضا کرده اند، در حالی که در این توافقنامه که در پاکستان تصویب شد، میتوان راهبرد تقویت ارتباطات و تجارت در منطقه و تشکیل گذرگاه های متعدد را انتظار داشت.
وی با بیان اینکه چشم انداز ۲۰۲۵ اکو اهداف ما را بازتعریف و به نظم جهانی کمک میکند، اظهار کرد: اهمیت ژئوپلتیک منطقه را نباید نادیده گرفت و دالانهای مختلف کلیدی را می توان برای استفاده از ظرفیت ژئوپلتیک منطقه ایجاد کرد.
وی با بیان اینکه این رویکرد به کاهش وابستگی ها منجر خواهد شد، بیان کرد: راهبردهایی برای استفاده از منابع انرژی باید در سازمان اکو داشته باشیم.
وزیر امور خارجه پاکستان در بخش دیگری از سخنان خود جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و لبنان را محکوم کرد و به خطر انداختن امنیت منطقه خاورمیانه را اقدامی ناشایست خواند و افزود: مردم منطقه خاورمیانه لایق زندگی آزاد و بدون هراس جنگ هستند.
درخواست به رسمیت شناختن قبرس توسط اکو
تحسین ارطغرل اوغلو، نماینده قبرس شمالی نیز در این نشست گفت: قبرس شمالی به اهداف اکو کاملا پایبند است و از سال ۱۹۹۲ به عنوان شرکت کننده اصلی در تمامی نشست های این سازمان حاضر بوده است.
وی با بیان اینکه مردم جزیره قبرس شاهد پنج دهه مذاکره برای استقلال خود بوده اند، بیان کرد: به دنبال ایجاد رابطه و همکاری با کشورها هستیم زیرا بر اساس اصول برابری و احترام متقابل در این جزیره خواستار استقلال و به رسمیت شناختن حق خود از سوی دیگر کشورها هستیم.
وی با قدردانی از رییس جمهور ترکیه به دلیل به رسمیت شناختن استقلال قبرس شمالی و حمایت از خواست مردم این کشور، بیان کرد: از دیگر کشورهای عضو اکو نیز درخواست داریم با توجه به مطالبه مردم قبرس برای رسیدن به استقلال و برابری، از ما حمایت کنند.
نظر شما