به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد؛ برای نخستین بار در کشور، هوش مصنوعی قرار است در زنجیره تأمین انرژی و آب به کارگیری شود تا با این اقدام، بتوانیم به بهره وری مناسبی از منابع کشورمان در این حوزه حیاتی دست یابیم. در همین راستا نخستین رویداد هوش مصنوعی در حوزه انرژی و آب در مشهد برگزار شد و در این رویداد بیان شد که مشهد و خراسان رضوی میتواند قطب هم افزایی و استفاده از ظرفیتهای هوش مصنوعی در زنجیره تأمین انرژی و آب باشد، به این شرط که هم افزایی در بستر بخش خصوصی، دولتی و دانشگاهی محقق شود.
نقشه راه در حوزه هوش مصنوعی تدوین شده است
عباس جعفری، مشاور معاون وزارت نیرو، در این مراسم با اشاره به تصویب سند هوش مصنوعی، اظهار کرد: در سند هوش مصنوعی، تدوین سندبخشی حوزه آب و برق در ۲۰ آبان ماه ۱۴۰۳ در دستورکار قرار گرفت و اولین دستگاهی که توانسته سند بخشی داشته باشد، وزارت نیرو است که نقشه راه در بخشهای مختلف آن محقق شده است.
او افزود: تاکنون در حوزه تولید برق و نیروگاهی، نقشه راه در حوزه هوش مصنوعی مشخص شده است و تا پایان سال نقشه راه حوزه آب کشور هم نهایی میشود و به احتمال زیاد اوایل سال آینده در حوزه انرژی تجدیدپذیر و حوزه صنعت آب وفاضلاب هم نهایی میشود.
مشاور معاون سرمایه انسانی، تحقیقات و فناوری اطلاعات وزارت نیرو با اشاره به وجود شرکتهای مادر تخصصی در استان خراسان رضوی ادامه داد: مصوبهای که در این سند حاصل شده این است که تمام شرکتهای مادر تخصصی و متعاقب آن شرکتهای زیرمجموعه مثل شرکت توزیع برق مشهد، آب و فاضلاب و آب منطقهای مشهد و دیگر شرکتهای بزرگ استان یک نقشه راه با تأکید بر حوزه عملیاتی و اجرایی داشته باشند.
خراسان رضوی میتواند پیشگام در هوش مصنوعی باشد
محمدرضا فلفلانی، مدیرعامل خانه هم افزایی انرژی و آب خراسان رضوی نیز در این رویداد اظهارکرد: هدف از بررسی ظرفیتها در حوزههای مختلف، دورنمای هوش مصنوعی در سطح صنایع زیرساختی و زنجیره تأمین انرژی و آب و بررسی چالشهای اجرای پروژههای هوش مصنوعی در استان است.
به گفته او، با توجه به اینکه عموما در حوزه نفت و نیرو در استان خراسان رضوی و مشهد شرکتهای بزرگی وجود دارد که در سطح کشوری هم پیشرو هستند، انتظار داریم در حوزه هوش مصنوعی هم که به عنوان یک موضوع نوظهور مطرح است، بتوانند پیشرو بودن خود را حفظ کنند و پیشران برای سایر استانها در سطح کشور باشند. قطعا در خانه هم افزایی آب و انرژی تلاش میشود که از ظرفیتهای موجود در استان استفاده شود.
فلفلانی گفت: با توجه به ارتباطات خوبی که با سه قوه مجریه، مقننه و قضائیه وجود دارد، تلاش میکنیم هر سه این قوا را در سطح کلان کشور به جریان هم افزایی در کشور و استان دعوت کنیم و درنهایت بتوانیم در حوزه هوش مصنوعی در استان خراسان رضوی پیشرو و پیشران باشیم به نحوی که در آینده نزدیک شاهد تعریف پروژههای جدید در بستر شرکتهای دانش بنیان با هدف بهبود بهره وری و کیفیت ارائه خدمات شرکتهای زیرساختی محقق شود.
هوشمندسازی در حوزه آب
حسین اسماعلیان، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد نیز با اشاره به اقدامات این شرکت در سالیان گذشته در حوزه هوش مصنوعی تصریح کرد: بومی سازی تجهیزات، یکی از اقدامات مؤثر در سالهای گذشته بوده است. به طوری که بیش از ۹۵ درصد از تجهیزات در بستر شرکت دانش بنیان استان حاصل شده و این اولین اقدام برای هوشمندسازی در حوزه آب بوده است.
او ادامه داد: سامانه پیش بینی تقاضا، سامانه مدیریت تأمین آب و مدیریت فشار، سامانه به روزرسانی نقشهها و مدلها و سامانه مدیریت انرژی از مهمترین اقداماتی است که از سال ۹۷ تاکنون در حوزه هوشمندسازی رقم خورده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد افزود: در کلان شهر مشهد این قابلیت ایجاد شده است که نیاز و میزان مصرف آب در آینده پیش بینی شود و حتی این قابلیت وجود دارد که در مناطق مختلف شهری میزان مصرف شهری رصد شود و در فضای هوش مصنوعی یک تصمیم یار خوب برای میزان مصرف آب و تأمین آن در مشهد داشته باشیم. او افزود: استفاده از ظرفیتهای هوش مصنوعی سبب شده است در زمانی که با کمبود در تأمین آب و محدودیت در مصرف آب روبه رو هستیم، حداکثر بهره وری را داشته باشیم و جیره بندی که در گذشته در مشهد شاهد بودیم نداشته باشیم.
اسماعیلیان تأکید کرد: بسترهای خوبی در دهه گذشته برای استفاده از ظرفیتهای علم روز در این حوزه فراهم شده است. البته که همچنان کارهای بسیاری از سوی شرکتهای دانش بنیان در بستر هوش مصنوعی باقی مانده است. با سندی که در حوزه وزارت نیرو ابلاغ شده و نقشه راه پیش از گذشته مشخص شده است، با استفاده از ظرفیت شرکتها و خانه هم افزایی که در استان داریم میتوانیم کارهای مشترکی در حوزه آب و انرژی داشته باشیم.
نظر شما