حجت الاسلام والمسلمین «محمدتقی فاضل میبدی»، استاد دانشکده مفید قم در گفتگو با خبرنگار فرهنگ و اجتماع خبرگزاری شبستان با بیان اینکه واژه «حیاء» در ادبیات دینی ما زیاد آمده است، اظهار کرد: امام صادق (ع) میفرمایند: «لَا إِیمَانَ لِمَنْ لَا حَیَاءَ لَه؛ کسی که حیا ندارد ایمان ندارد. در واقع حیا یک ارزش اخلاقی است که در فرهنگ اسلامی ما بسیار مهم شمرده شده است؛ یعنی پاکرویی و پاکدامنی که هم شامل پاکی سیرت و هم پاکی صورت می شود. در مجموع حیاء یکی از دعوتهای اخلاقی اسلام و از صفات نیکو به شمار می رود. به اعتقاد بنده حیاء جامع خیلی از کمالات انسانی همانند تقواء می باشد.
وی ادامه داد: اما امروزه ضریب این ویژگی مهم، هم در حوزه خانم ها و هم در بخش آقایان کمرنگ شده است و این مسئله فقط شامل بانوان در حوزه پوشش و بدحجابی نمی شود بلکه مردها را هم در بر می گیرد. یعنی حیاء در برخورد، حیاء در رانندگی و حیاء در خرید و فروش کالا. در واقع هر جایی که رحم و مرورت و مدارایی نباشد در آنجا هم حیایی وجود ندارد؛ از بخش حاکمیت گرفته تا بخش پایین ترین قشر جامعه همه جا لازم است.
حجت الاسلام میبدی افزود: هر مسئول و دولتمردی که قبل از انتخابش به مردم وعده ای می دهد، ولی بعد از انتخابش به آنها عمل نمی کند و دروغ می گوید این فرد حیاء ندارد.
طرح ها و برنامه های حجاب و عفاف نتیجهبخش نبود
این استاد دانشگاه بیان کرد: یکی از اشتباهات ما در مسأله عفاف و حجاب، عدم توجه به ریشه هاست لذا اغلب طرح ها و برنامه ها نتیجه مطلوبی به دنبال نداشته است باید توجه داشت تجربه نشان داده هیچ نوع ارزش اخلاقی و ارزش دینی با ترس، تهدید و جریمه در جامعه ای نهادینه نمی شود.
خیلی از مشکلات جامعه ما به مساله اقتصاد بازمی گردد
این استاد دانشگاه با اشاره به حیاء به عنوان یه حلقه مفقوده در تربیت امروزی خانواده ها، گفت: شخصاً بر این باورم که خیلی از مشکلات جامعه ما به مسأله اقتصاد بر می گردد. به عنوان نمونه وقتی پدری بعد از کار و تلاش فراوان روزانه شب هنگام به خانه می آید و می بیند آن چه که می خواهد سر سفرهاش نیست یا آنچه را که خواسته فرزندان و همسرش بوده نتوانسته برآورده کند طبیعتاً تعادل روحی خانواده به هم می ریزد حالا در چنین شرایطی هر چقدر هم که والدین از دین، مذهب، قرآن و اخلاق برای فرزندان صحبت کنند، هیچ فایده ای نخواهد داشت؛ بنابراین، تربیت موقعی در خانواده ها اثر می گذارد که زن و مرد در خانواده از یک تعادل روحی و امنیت شغلی برخوردار باشند و به آینده خود اعتماد داشته باشند در این چنین شرایطی فرد از لحاظ روحی متعادل می شود و با سخنان خوبی که می زند روی فرزندان و اعضای خانواده هم اثر می گذارد.
نامتعادلی اقتصاد در نامتعادلی خانواده هم تاثیر دارد
وی در ادامه تصریح کرد: اما پدر عصبی و خشگمین که به دلیل شرایط نامناسب اقتصادی هزاران غم و غصه در سر دارد، در تربیت بچه هم نمی تواند تاثیرگذار باشد. بنابراین به این نتیجه می رسیم که نامتعادلی اقتصاد در نامتعادلی خانواده هم تاثیر دارد و بالانس موجود در خانواده را به هم می زند؛ به طبع فرزندان هم با مشاهده شرایط نامناسب اقتصادی و عدم توانایی پدر در تأمین امکانات لازم برای تحصیل در مدرسه دچار سرخوردگی شده و این خود مشکلات زیادی را در خانواده ها ایجاد می کند لذا بخش مهمی از ناهنجاری های اخلاقی در خانواده ها به ناهنجاری های اقتصادی در جامعه مربوط می شود.
حجت الاسلام میبدی خاطرنشان کرد: مسئولان باید مسائل را ریشه ای حل کنند و توقع نداشته باشند بچه ای که به مدرسه می رود، حتما مذهبی باشد؛ چرا که در این صورت هر قدر هم برای آن دانش آموز، روحانی یا معلم مذهبی بگیرند و برایش کتاب دینی تدریس کنند در او اثری نخواهد گذاشت؛ چرا که تربیت باید ریشه ای باشد، حالا شاید کتاب دینی را هم بخواند و امتحان هم بدهد.
نظر شما