«جعفر قنادباشی»، کارشناس سیاست خارجی و مسایل سیاسی در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان در مورد رفع عزتمندانه تحریم ها، اظهار کرد: متاسفانه بخشی از دستگاه دیپلماسی و نخبگان ما تصور می کنند آمریکایی ها این توانمندی را دارند که هر اقدامی را در صحنه بین المللی انجام دهند. آنها معتقدند آمریکا در اعمال فشار علیه جمهوری اسلامی نیز دستش باز است و هیچ بخشی نیست که از قدرت آنها خارج باشد، در حالی که این تصور، بسیار نادرست است زیرا در خود آمریکا نیز دولت نمی تواند به تمام وعده های خود عمل کند؛ به طور مثال اوباما پس از گذشت ۱۰۰ روز از ریاست جمهوری نیز عنوان کرده بود ما در آمریکا هشت مشکل بزرگ داریم و دولت تنها یکی از موسساتی است که در این کشور کار می کند و موسسات خصوصی، صنعتی و ... نیز فعالیت می کنند.
تصوری غیرواقعبینانه و به نفع افزونطلبان صهیونیست
کارشناس سیاست خارجی و مسایل سیاسی افزود: در سطح بین المللی نیز این تصور که آمریکایی ها هر اقدامی می تواند انجام دهند، تصوری غیرواقع بینانه و به نفع افزون طلبان صهیونیست است. آمریکایی ها در دوره اول آقای ترامپ تا به اکنون در صحنه بین المللی ضعیف شدند و این مسئله پس از جنگ اوکراین و روسیه فزونی یافت زیرا اروپایی ها نسبت به آنها بدبین شدند، البته پیش از این نیز شکاف بین اروپا و آمریکا وجود داشت اما این امر بیشتر شده است. در واقع می توان گفت در اروپا ملت ها با دولت ها نزدیک تر شده است.
وی ادامه داد: مسئله بعدی ظرفیت همسایگان است. این همسایگان به ما احتیاج دارند و ما نیز به برخی از کالاهای آنها نیازمندیم. ما در ارتباط با این همسایگان نیازی به دلار نداریم و می توانیم از طریق تهاتری اقدام کنیم چرا که ما چه در سطح انرژی، چه در سطح صنعتی و چه در سطح کالاهای مختلف نظیر لوازم خانگی به سطح بالایی رسیده ایم. در حال حاضر کشورهایی که مورد تحریم آمریکا قرار گرفته اند می توانند یک باشگاه جداگانه ای برای خود تشکیل دهند و ما نیز باید با این کشورها روابط خود را گسترش دهیم.
استفاده از ظرفیت کشورهای غیرمتعهد در رفع تحریم
وی در ادامه گفت: ما توانستیم به کشور ونزوئلا بنزین، نفت و گاز صادر کنیم و آمریکا نتوانست جلوی آن را بگیرد. ما باید از ظرفیت دیگر کشورهای تحریمی همچون روسیه، کره شمالی و چین استفاده کنیم. همچنین می توانیم از ظرفیت مجموعه غیرمتعهدها به منظور رفع تحریم ها و جلوگیری از مداخلات آمریکا استفاده کنیم تا مجموعه غیرمتعهدها در چندین مرتبه به اجماع حق ما را در غنی سازی اورانیوم با حضور ۱۲۰ کشور به رسمیت بشناسد. ما باید چه در سازمان ملل و چه در مجامع دیگر از دریچه همکاری های کشورهای غیرمتعهد بهره برداری کنیم.
وی افزود: مجموعه دیگر کشورهای اسلامی هستند که مشتمل بر ۵۷ کشور است و ما عضو این مجموعه هستیم. برخی از این کشورها حاضرند در برابر سیاست های تحریمی آمریکا ایستادگی کنند. این کشورها قابلیت های مختلفی از جمله قابلیت بندرگاهی دارند و هم در عرصه دیگر کالایی نیز می توانیم با آنها تبادل کالا داشته باشیم.
بخش خصوصی باید فعال شود
قنادباشی تاکید کرد: نگرش ما این است که همه این کارها باید توسط دولت انجام شود در حالی که ما باید بخش خصوصی خود را فعال کنیم زیرا آنها نمی توانند جلوی بخش خصوصی ما را بگیرند. اگر سرمایه گذار ما در آفریقا در زمینه تولید به فعالیت بپردازد، طبیعتا می تواند کالاهای خود را به ما بفروشد. در حال حاضر در دنیا بخش خصوصی جدای از دولت ها کار می کند و دولت ها نیز ناگزیر به تبعیت از بخش خصوصی هستند. سرمایه گذاران ایرانی نیز می توانند در فعالیت ها سرمایه گذاری کند. یکی از کارهای مهم ما این است که بخش کارشناسی ما به تحلیل و بررسی ظرفیت ها بپردازد، اینکه ما دست روی دست بگذاریم تا آمریکا کانال های بانکی را باز کند، اشتباه محض است.
اروپاییان هیچ گاه به طرف مذاکره کننده خود امیدوار نیستند
وی خاطرنشان کرد: تجربه نشان داده است اروپاییان هیچ گاه به طرف مذاکره کننده خود امیدوار نیستند. در دوره اول ترامپ نیز قراردادهایش با اروپا در خصوص مسئله آب و هوا را نادیده گرفت و برخی قراردادهای دیگر از جمله نظارت اروپاییان بر مسئله محیط زیست را لغو کرد. اروپایی ها نیز هیچ گاه کوچکترین امتیازی به ما ندادند، آنها ۱۱ تعهد به ما داده بودند که حتی به یکی از آنها نیز عمل نکردند. خانم موگرینی عنوان کرده بود ما قرار است در ژانویه ۲۰۱۹ بانکی را باز کنیم اما این کار را نکردند. رهبر انقلاب نیز بارها فرمودند: مذاکره کنید اما هیچ امیدی به آنها نداشته باشید، علی الخصوص که ممکن است پشت مذاکرات انگلیس باشد. خود آنها نیز در حال حاضر توانایی این امر را ندارند.
توسعه شرکت های دانش بنیان بهترین راه به زانو درآوردن تحریم ها
قنادباشی در پایان خاطرنشان کرد: اکنون اقتصاد فرانسه را نگاه کنید، آنها خود در حال غرق شدن هستند؛ بنابراین نباید توقع داشته باشیم که ما را نجات دهند. آلمان نیز در حال ورشکست شدن است و هر روز بحث سرنگونی آن مطرح است. نباید از کسی که خودش مشکل دارد، توقع حل کردن مشکلمان را داشته باشیم. ما چه به سمت شرق برویم و چه غرب سرابی بیش نیست و باید امیدمان به شرکت های دانش بنیان خودمان باشد.
نظر شما