گروه دین و اندیشه خبرگزاری شبستان ؛ آینده نگری، دوراندیشی و توجه به عواقب امور از لوازم مهم و اساسی در تصمیم گیری است. افرادی که بدون توجه به عاقبت امور و فارغ از آینده نگری تصمیم می گیرند و دست به کاری می زنند غالبا گرفتار اشتباه و پشیمانی می شوند.
عقل سلیم حکم می کند که قبل از هر کار جوانب و عواقب انجام آن کار را ارزیابی کنیم و بر اساس برنامه ریزی و آینده نگری تصمیم بگیریم. چرا که تصمیم گیری بدون بررسی همه جانبه و بدون تدبیر انسان را به مهلکه می کشاند. از امیرمؤمنان علی علیه السلام نقل شده است که «فَکر ثُم انطِق، تَبین ثُم اعمَل ؛ بیندیش، آن گاه سخن بگو و تبیین کن، آن گاه اقدام نما» .
انسان بی تدبیر ابتدا تصمیم می گیرد و بعد از فرو رفتن در پیامدهای آن تصمیم، زمان ، انرژی و نیروی بسیاری صرف می کند تا بلکه پیامدهای آن را جبران کند. در فعالیت های بی تدبیر ابتدا عمل می کنیم بعد برای رفع عوارض و نتایج کارهای ناسنجیده و ناپخته و به دور از آینده نگری تلاش می کنیم تا با صرف توان بسیار و هزینه های فراوان جبران مافات کنیم.
سنجیدن جوانب مختلف امور و عاقبت اندیشی یا به عبارت دیگر «تدبیر داشتن» از چنان اهمیتی برخوردار است که امیرالمومنین علی علیه السلام زندگی، کار و حرکت بدون آن را، فاقد هر خیری می دانند. ابوجعفر برقی، روایت کرده است که امیرمؤمنان علیه السلام بر منبر کوفه فرمود: «ایُها الناسُ … لا خَیرَ فی دُنیا لا تَدبیرَ فیهَا ؛ ای مردم! در دنیایی که در آن تدبیر نباشد خیری نیست».
کسانی که اهل عاقبت اندیشی و آینده نگری نیستند معمولا در معرض اشتباه و سقوط قرار دارند. اما در اندیشه امیرالمومنین علی علیه السلام نشانه یک فرد عاقل، وجود تدبر وعاقبت اندیشی است. در سخنان نورانی آن حضرت آمده است « ادلُ شَیءٍ عَلی غَزارهِ العَقلِ، حُسنُ التَدبیرِ؛ بهترین دلیل زیادی عقل، حسن تدبیراست». همچنین می فرمایند: «اَعْقَلُ النّاسِ اَنْظَرُهُمْ فِی الْعَواقِبِ؛ عاقل ترین مردم کسی است که بیشتر در عاقبت کارهایش بیندیشد.
در آموزه های دینی بارها به موضوع عاقبت نگری، دوراندیشی و تأمّل در سرانجام کار سفارش شده است. «حزم» در لغت به معنای استواری و پیش بینی، دوراندیشی، عاقبت نگری و تأمّل در سرانجام کار است. هر رفتاری که انجام می دهیم، آثار و پیامدهایی دارد که اگر به موقع و پیش از عمل، به آنها آشنا باشیم، عاقلانه تر تصمیم می گیریم. امام علی علیه السلام می فرماید: « اتَّقِ العَوَاقِبَ عَالِماً بِأَنَّ لِلأَعمَالِ جَزَاءً وَ أَجراً، وَ احذَر تَبِعَاتِ الأُمُورِ بِتَقدِیمِ الحَزمِ فِیهَا ؛ به پیامد کارها توجّه داشته باش؛ زیرا هر عملی پیامد و پاداشی دارد و با حزم و دوراندیشی، از پیامد نامطلوب اعمال بپرهیز».
براساس روایات، یکی از نشانه های پرهیزکاران این است که نرمخو و دوراندیش اند. امیرالمومنین علیه السلام در وصف افراد پرهیزکار می فرماید: « وَ حَزْماً فِی لِینٍ؛ نرمخو و دوراندیش اند » یعنی پرهیزگاران، هرگاه بخواهند کاری انجام دهند، ابتدا همه ابعاد و زوایای آن را به دقّت بررسی می کنند و آنگاه که مطمئن شوند رفتارشان را عقل تأیید میکند و در چارچوب اخلاق الهی است، به آن اقدام می کنند. برعکس، افرادی که ایمان و تقوای درستی ندارند، هرچه دلشان بخواهد انجام می دهند، بیآنکه به پیامدهای آن بیندیشند.
چنین افرادی پس از گذشت زمان کوتاهی به اشتباه خود پی میبرند و آثار پشیمانی آنها آشکار می شود. مفهوم «حزم» در روایات دقیقاً به همین موضوع اشاره دارد؛ یعنی پیش از هر کاری باید به همه ابعاد و زوایای آن توجّه داشت. در غیر این صورت نمی توانیم رفتارمان را در مسیر درست و هدفی که در نظر داریم، جهت دهی کنیم.
درروایات بسیاری به این موضوع اشاره و توصیه شده که ابتدا به پیامد رفتارهای خود، بیندیشیم. از جمله امام علی علیه السلام در این رابطه میفرمایند: « رَوِّ تَحْزِمْ، فإذَا اسْتَوْضَحْتَ فَاجْزِمْ؛ فکر کن، تا دوراندیش شوی و چون همه جوانب کار برایت روشن شد، آنگاه تصمیم قطعی بگیر»
مفهوم دیگری که می تواند در فرایند تصمیم گیری نقش داشته باشد «تدبیر» است. واژه «تدبیر» را این گونه تعریف کرده اند: تدبیر در کار به معنای آن است که به سرانجام آن نظر کنی. براساس این تعریف، تدبیر با مفهوم حزم مرتبط است. معنایی که از حزم و تدبیر برداشت می شود این است که هر شخصی موظّف است قبل از اقدام به کاری، ابتدا مصالح و مفاسد و عواقب آن را بسنجد و در صورت مصلحت، آن را انجام دهد و گرنه آن را ترک کند.
رسول خدا صلی الله علیه و آله می فرمایند: «خُذِ الأَمرَ بِالتَّدبِیرِ، فَإِن رَأَیتَ فِی عَاقِبَتِهِ خَیراً فَامضِ، وَ إِن خِفتَ غَیّاً فَأمسِک؛ هر کاری را با تدبیر آغاز کن. اگر در آینده آن خیر و خوبی دیدی، وارد عمل شو؛ و اگر از گمراهی ترسیدی، پس دست نگهدار.
امیرالمومنین علیه السلام نیز در حدیثی می فرمایند: «لَا عَقْلَ کَالتَّدْبِیرِ؛ هیچ خردی مانند تدبیر نیست» یعنی عالی ترین نشانه رشد عقلی آن است که فرد هرگاه بخواهد کاری انجام دهد، به پیامدها و زوایای مختلف آن بیندیشد؛ زیرا تدبیر و عاقبت اندیشی قبل از انجام دادن کارها، انسان را از خطا و لغزش مصون می دارد.
نظر شما