به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از خانه ملت، نشست مشترک رؤسا و معاونان کتابخانه مجلس و مرکز اسناد انقلاب اسلامی برگزار شد.
حجتالاسلام مصطفی پورمحمدی، رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی به عنوان میزبان این نشست در ابتدا ضمن خوشامدگویی به دکتر معینیپور، رئیس کتابخانه مجلس و معاونان این مرکز، با بیان اینکه متأسفانه بسیاری از مراکز کشور به صورت مجموعههای منفصل از هم و جزیرههای مستقل و به صورت ملوکالطوایفی فعالیت میکنند، اظهار کرد: مرکز اسناد انقلاب اسلامی و کتابخانه و مرکز اسناد مجلس کارهای مشابهی انجام میدهند و این دو مرکز اسنادی میتوانند از تجربیات یکدیگر استفاده کنند و همکاریهای مشترکی در جهت همافزایی و تبادل اسناد انجام دهند.
رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی ادامه داد: کتابخانهها معمولاً همکاریهای مشترکی با هم دارند ولی در حوزه اسنادی آنچنان که باید و شاید همکاری و همافزاییهای چندانی صورت نگرفته است.
پورمحمدی با بیان اینکه باید امکان دسترسی به اسناد و منشورات دولتی تسهیل شود، تصریح کرد: مطابق مصوبه شورای انقلاب، دسترسی به همه اسناد قبل از انقلاب آزاد است و باید آنها را در دسترس گذاشت و این کار هیچ منع قانونی ندارد. اسناد دفاع مقدس نیز دارای طبقهبندی نیستند و باید قابل دسترس باشند.
وی در ادامه تاریخچهای از شکلگیری مرکز اسناد انقلاب اسلامی در سال 1359 و منابع موجود در این مرکز ارائه کرد و گفت: رسالت اصلی مرکز اسناد انقلاب اسلامی تاریخنگاری و نگارش تاریخ انقلاب است.
رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی در ادامه عنوان کرد: در دوره اخیر در مرکز تمرکز بیشتری بر دیجیتالسازی و اسکن منابع داشتهایم و تلاش کردیم منابع بیشتری را با کمک تکنولوژی وارد گنجینه خود کنیم تا کار برای محققین تسهیل شود و پژوهشگران به جای اینکه وقت برای جستوجوی منابع بگذارند، به سهولت منابع را بیابند و وقت خود را روی تفکر و تعمق بگذارند.
پورمحمدی همچنین با بیان اینکه برنامههایی برای توسعه فضای ابری و استفاده از هوش مصنوعی برای تولید محتوا داریم، گفت: ما در مرکز اسناد انقلاب اسلامی به دنبال دانشنامه بزرگ ایران هستیم.
در ادامه این نشست مشترک، معاون اسناد و مسئول تاریخ شفاهی مرکز اسناد انقلاب اسلامی به معرفی نرم افزار جستوجوی اسناد طراحی شده توسط این مرکز پرداخت و گفت: این نرمافزار قابلیت آن را دارد که کلمات را در یک ارتباط مفهومی با متن جستوجو کند و از این طریق توانستهایم اسناد موجود در مرکز از جمله منابع صوتی و تصویری را را دسترسپذیر و قابل جستوجو کنیم. همچنین 50 هزار نسخه از کتابهای تاریخ معاصر نیز قابلیت جستوجوی درون متنی دارند.
معاون اسناد و مسئول تاریخ شفاهی مرکز اسناد انقلاب اسلامی همچنین با بیان اینکه 800 هزار نسخه روزنامه در مخزن مرکز اسناد آرشیو شده، اضافه کرد: نویسهخوانی نوری (ocr) و تبدیل تصاویر مطبوعات ما به متن نیز آغاز شده است.
مسعود معینیپور، رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس، نیز در این نشست مشترک ضمن تشکر از میزبانی مرکز اسناد انقلاب اسلامی و برپایی این نشست و تأکید بر استفاده از تجربیات و ظرفیتهای طرفین گفت: سده اخیر دوره پرفراز و نشیبی در تاریخ بوده و دنیا در این سده کمتر روزهای آرام به خود دیده است؛ ایران هم در این تحولات بازیگری مهم در عرصه منطقه و بینالملل است. فهم این تحولات و جایگاه ایران نیاز به رویکردی کلان دارد که لااقل باید در بازه 300 ساله بررسی شود و آثار نداشتن این رویکرد کلان را در گمگشتگی هویتی نسل جدید میبینیم.
رئیس کتابخانه مجلس افزود: هرچقدر همافزایی مراکز اسنادی و تاریخپژوهی بیشتر شود و اگر نقش تاریخ در علوم انسانی بیشتر جدی گرفته شود، آثار آن را در بازسازی نظم و سامان تاریخ خود مشاهده خواهیم کرد.
معینیپور با بیان اینکه مرکز اسناد انقلاب اسلامی تجربیات خوبی در زمینه امور فنی و بازیابی اطلاعات دارد به معرفی بخشی از ظرفیتهای کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس پرداخت و گفت: ما 6 میلیون سند در کتابخانه داریم که حدود 5 میلیون آنها اسکن شده و اسکن منابع باقیمانده تا سال آینده تکمیل خواهد شد. بخش اسکن اسناد کتابخانه مجلس به صورت سه شیفت در حال دیجیتالسازی منابع است و ما در زمینه فراهمآوری، فهرستنویسی، نمایهسازی و دیجیتالسازی میتوانیم همکاریهای مشترک داشته باشیم. همچنین کتابخانه مجلس بانکی غنی از نشریات از دوران قاجار تا به امروز در اختیار دارد که رسیدگی جدی به آن نشده و برنامه ویژهای برای این بخش پر اهمیت داریم
وی همچنین در ادامه این نشست مشترک به معرفی ظرفیتهای موزه مجلس برای روایتگری تاریخ حکمرانی پرداخت
رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس در انتها پیشنهاد داد که سه کارگروه فنی، پژوهش و اشاعه جهت اقدامات مشترک میان دو مرکز تشکیل شود./
نظر شما