«سمیه گنجی»، مشاور رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در امور بانوان و خانواده، در گفتگو با خبرنگار زنان و خانواده خبرگزاری شبستان در مورد الگوپذیری مادران و همسران شهدا از حضرت امالبنین (س) گفت: در تقویم کشور بنا بر مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی حدود ۱۰ سال است که روز شهادت حضرت ام البنین(س) به عنوان روز تجدید از مقام والای مادران و همسران شهدا نامگذاری شده است. حضرت ام البنین (س) هم در مقام همسری امیرالمومنین (ع) و هم در مقام مادری چهار فرزند ایشان نقش موثری دارند. وی در بعد اول به عنوان شناخته شده ترین همسر حضرت علی (ع) بعد از صدیقه طاهره فاطمه زهرا (س) هستند. وجود ایشان چند ویژگی ممتاز دارد که از زبان امیرالمومنین(ع) و سایر ائمه اطهار(ع) نقل شده است.
حضرت امالبنین (س) ذوب در ولایت بودند
وی در مورد ویژگی های برجسته شخصیت حضرت امالبنین (س) افزود: نکته اول مقام ولایت مداری ایشان است، روایات متعددی در خصوص ولایت مداری این حضرت نقل شده است که ایشان کاملا ذوب در ولایت امیرالمومنین (ع) بودند. این ولایت مداری منحصر بر امیرالمومنین (ع) نبود بلکه ایشان در زمان ولایت امام حسن مجتبی (ع) نیز همین ابراز ولایت مداری را به ایشان نیز داشتند و پس از آن ولایت امام حسین (ع) را داشتند. نکته دوم در خصوص حضرت ام البنین (س) تربیت و ادب ایشان است.
گنجی ادامه داد: حضرت امالبنین (س) پیش از آنکه بخواهند چهار فرزند امیرالمومنین (ع) را تربیت کنند خود مقید به ادب و مظهر ادب بودند. همچنین احترام حضرت به حضرت زهرا (س) و چهار فرزند ایشان که خود را کنیز آنان معرفی می کردند، شاخصه دوم ایشان بود. از حضرت ام البنین (س) به عنوان بانی ادب در سیره اهل بیت (ع) نام برده شده است.
از حضرت ام البنین (س) به عنوان بانی ادب در سیره اهل بیت (ع) نام برده شده است
مشاور رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در امور بانوان و خانواده خاطرنشان کرد: ویژگی سوم ایشان این بود که در مقام شهادت طلبی اولادشان پیش قدم بودند. تربیت چهار فرزند طبق وصیت امیرالمومنین (ع) که ذخیره کربلا بودند از دیگر نکاتی است که مقام والای ایشان را نشان می دهد. فرزندان ایشان نیز منتصب به امیرالمومنین (ع) می باشند. در روایتی از امام سجاد (ع) آمده است وقتی کاروان کربلا از مدینه عازم مکه شد تا از آنجا به کوفه و سپس به کربلا برود، هر چهار تا فرزند را نذر حضرت سیدالشهدا می کند و به آنها سفارش می کند نکند خدای ناکرده خاری به پای سیدالشهدا (ع) برود. همچنین در روایتی بعد از شهادت حضرت سیدالشهدا (ع) آمده است زمانی که خبر شهادت فرزندان ایشان به این بانو داده می شود نسبت به آن کناره می گیرند و تنها به ذکر خبر و نام سیدالشهدا اشاره می کنند. هزاران بار در کلام ایشان آمده است که فرزندانم فدای حضرت سیدالشهدا و فرزندان فاطمه زهرا (س).
معرفی الگوی سوم زن از سوی رهبر انقلاب زنی متعالی در مقام معنوی و دنیایی است
وی گفت: امروز ما افتخار وجود مادران و همسران شهید با عناوین مادران و همسران شهدای دفاع مقدس، مدافع حرم، مدافع امنیت و هسته ای در کشور را داریم. وقتی ما به بیانات رهبر معظم انقلاب نگاه می کنیم، ایشان در بحث الگومداری زنان بحث الگوی سوم زن را مطرح می کنند. این الگو یعنی الگویی که بتواند هم مقام معنوی و هم مقام دنیایی زن را تعالی بخشد. در اوصاف صدیقه طاهره عبارت صدیقه زنان دو عالم آمده است. در بیانات رهبر انقلاب در خصوص الگوی سوم زن به بانوان مقدس دین مبین اسلام از جمله حضرت ام البنین(س) اشاره شده است.
گنجی اظهارداشت: رهبر انقلاب همواره در سخنان خود از مادران و همسران شهدا یاد کرده است. این مادران و همسران ولایت مداری را در مکاتبی چون مکتب حضرت ام البنین (س) فرا گرفته اند. همه ما از کودکی روضه مشهوره حضرت ام البنین(س) را شنیدیم که وقتی خبر شهادت فرزندان ایشان را آوردند، وی مدام ذکر فرزندانم فدای حسین را تکرار می کردند و به گونه ای فرزندان خود را تربیت کردند که همواره در مسیر امیرالمومنین و فرزندان حضرت صدیقه طاهره حرکت کنند.
مشاور رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در امور بانوان و خانواده اظهارکرد:همسران و مادران شهدای ما نیز این را یاد گرفتند و اوج آن را در دفاع مقدس می بینیم؛ مثلا وقتی مادر سه شهید حضرت امام (ره) را زیارت می کنند به وی نمی گوید من مادر سه شهیدم که مبادا امام ناراحت شود. می گوید"من فرزندانم را فدای تو کردم که تو ناراحت نشی". ما در شهدای خود مادر ۹ شهید داریم، مادر ۸ شهید داریم و به کرات مادر ۴ و ۳ و ۲ شهید داریم. اینها فقط و فقط می توانند پای مکتب ام البنین(س) باشند که این گونه شهیدپرور شده باشند.
ضرورت تولید آثارهنری در معرفی الگوی سوم زن/ در معرفی این الگو موفق نبودیم
وی یادآور شد: واقعیت این است که ما در الگوی سوم زن که رهبر معظم انقلاب به کرات به آن اشاره می کنند مخصوصا در عصر حاضر خیلی موفق نبودیم البته در این زمینه بین جوانان دهه ۵۰ و ۶۰ و تا حدودی ۷۰ موفق بوده ایم اما نسل دهه های ۸۰ و ۹۰ ما عمدتا نسل رسانه هستند آن هم رسانه های نوین. رهبر انقلاب به کرات فرموده اند به سمت تولید آثار هنری از جمله فیلم بروید تا بتوانید خانواده معظم شهدا را به نسل بعد از دفاع مقدس معرفی کنید. ما اثرات فاخری در معرفی این عزیزان داشتیم اما کافی و اندازه نبود. ما در حوزه هایی نظیر انیمیشن کار جدی ای نداشته ایم. ما تنها در برخی از کتب مادران و همسران شهدا را معرفی کردیم اما در دیگر عرصه های هنری نتوانستیم به توفیقی در این امر دست یابیم.
فرصت الگوبرداری از مکتب تربیتی مادران شهدا را از دست دادیم
وی تاکید کرد: از اصحاب رسانه و مسئولان مربوطه در امور تولید فیلم و سریال و ... خواهش می کنم به تولید اثر درباره مادران و همسران شهدا بپردازند. متاسفانه بسیاری از مادران شهدای دفاع مقدس ما از دنیا رفته اند و طبق آمار حدود ۵۰ درصد از مادران شهدا دار فانی را وداع گفته اند؛ این بدان معناست که تعداد بی شماری از زنانی که می توانستند هم در مکتب تربیتی فرزندان ما به عنوان یک مکتب تربیتی الگو باشند از دنیا رفته اند. کاش می توانستیم از مادران شهدایی که در قید حیات هستند، بهره می بردیم. کاش سراغ آنها می رفتیم تا متناسب با نیاز روز جوان ها و نوجوان ها و مادرانی که خلاهای تربیتی دارند، عمل می کردیم. سال گذشته رهبر انقلاب در دیدار با والدین شهدا فرمودند:" هنرمندان باید از وجود مغتنم خانواده شهدا استفاده کرده تا بتوانند تولیدات موثر ارایه کنند".
نظر شما