آیین‌های یلدا در شهر مسجد و مناره‌ها

بجای آوردن صله ارحام ویژگی بارز یلدا در استان کردستان است که خانواده‌ها با جمع شدن در منزل بزرگ فامیل طولانی‌ترین شب سال را در کنار هم سپری می‌کنند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از استان کردستان؛ حکایت گویی پدر بزرگ‌ و مادر بزرگ‌ها زیر کرسی گرم زمستان از لذت‌بخش‌ترین لحظات شب‌های یلدا در کردستان است.

داستان‌هایی که از گذشتگان نقل می‌شود و سرشار از تجربه‌اندوزی و درس است.

وقتی یلدا از راه می‌رسد دورهمی‌های خانوادگی در منزل بزرگ فامیل برگزار می‌شود این رسم را سالهاست کردستانی‌ها همچون‌ سایر نقاط ایران حفظ کرده‌اند تا بلندترین شب سال برای نسل‌های بعدی نیز شبی به یادماندنی بماند.

بجای آوردن صله ارحام و آشتی کردن افرادی که در میان فامیل قهر هستند گوشه‌ای از این رسومات یلدا را در این دیار به تصویر می‌کشد.

جدای از انار، ‌هندوانه، آجیل که شب یلدای ایرانی‌ها را لذیذتر می‌کند، پخت غذاهای محلی در کردستان همراه با «کالک تورش یا خربزه ترش» نیز سفره شام مردمان این دیار را زینت می‌بخشد.

گرانی عامل کمرنگ کردن دورهمی های خانوادگی در شب‌های یلدا

هرچند که سالهاست گرانی بازار کمی دورهمی‌ها را کمرنگ‌تر و سفره ها را کوچکتر کرده است اما از رفت و آمدهای مردم و خریدهای یلدایی‌شان پیداست که یلدا هنوز در این سرزمین جریان دارد.

اما خریدهای شب یلدا در کردستان اغلب به همین ایام خلاصه نمی‌شود بلکه کردستانی‌ها از قدیم الایام رسم بوده تا در طول سال نیازهای یلدایی را تهیه کنند و خوراکی‌های این شب همچون «کالک تورش» و «آجیل» از قبل آماده می‌شد.

این روزها بازار سنندج رنگ و بوی یلدایی به خود گرفته است، بیشتر خریدهای مردمان این شهر را خریدهای یلدایی تشکیل می‌دهد، تزیینات برخی مجتمع‌های تجاری و فروشگاه‌های پرتردد به چیدمان یلدایی نزدیک شده است تا تبلیغی برای جذب مشتری باشد.

اما در کنار این خریدهای و هیاهوی شلوغی بازار هستند عده‌ای که هنوز قدرت خرید را ندارند و فقط نظاره‌گر آمد و شدها و خریدهای دیگران هستند.

بجای آوردن صله ارحام ویژگی بارز یلدای کردستانی‌ها

هستند پدرانی که چرخش روزگار معیشت آنها را سخت و دشوار کرده و توان خرید آنچه را که فرزندانشان می‌خواهند ندارند و یا زنان و کودکانی که به دلیل فوت سرپرست مثل سالهای گذشته نمی‌توانند دورهمی‌های شیرین و ماندگار را تجربه کنند.

سنندج را از قدیم شهر دارالاحسان می‌نامند شهری که نیکی و بخشش درجای جای آن نقش بسته است و حیرانی از درون محله و کوچه‌هایش رشد کرده و پرورش یافته‌اند که امروز حامی‌گر دست نیازمندان و شادی بخش دنیای کودکان بی سرپرست شده‌اند.

به یمن وجود چنین بزرگمردان و شیرزنانی که با بخشش مال خود گوشه‌ای از کمبودهای خانواده‌ها و افراد نیازمند را تامین می‌کنند، پویش‌های یلدای مهربانی در این استان جاری و ساری است تا یلدا برای همه مردم شادی‌بخش و اثرگذار باشد.

کمک به نیازمندان ماهیت شکل گیری نهادهای حمایتی

رضا طوسی مدیرکل کمیته امداد امام خمینی استان کردستان در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از استان کردستان اظهار کرد:  ماهیت کمیته امداد از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون بحث حمایتی و بررسی وضعیت معیشت نیازمندان بوده است.

وی افزود: برای کمک به افراد تحت پوشش و نیازمند این اداره کل ۳۵ برنامه و یکصد فعالیت را در دستورکار قرار داده است.

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۷۵ هزار خانواده بالغ بر ۱۶۰ هزار کردستانی تحت پوشش کمیته امداد هستند که از این تعداد ۳۴ هزار خانوار دارای زن سرپرست خانوار است.

مدیرکل کمیته امداد امام خمینی کردستان یادآور شد: اعتبار کمیته امداد به تنهایی نمی‌تواند پاسخگوی نیاز افراد تحت پوشش باشد و به همین دلیل از توان و ظرفیت خیرین و نیکوکاران نیز استفاده می‌شود.

بجای آوردن صله ارحام ویژگی بارز یلدای کردستانی‌ها

طوسی اضافه کرد: اخیرا به منظور کمک به افراد نیازمند و ایتام استان پویشی با عنوان «یلدای مهربانی» در استان راه‌اندازی شده است که زمینه استفاده از ظرفیت خیرین برای کمک به خانواده‌های نیازمند را فراهم می‌کند.

وی از خیرین خواست کمک‌های خود را از طریق کد دستوری ستاره ۸۸۷۷ ستاره ۰۸۷ مربع به طور مستقیم واریز کنند و کمک‌حال ایتام و خانواده‌های نیازمند استان در آستانه یلدا باشند.

وی گفت: کمک‌های نقدی بعد از جمع‌آوری در قالب خرید بسته‌های خوراکی شب یلدا به دست خانواده‌های نیازمند می‌رسد.

نیکی و بخشش کردستانی‌ها به خیرین و نهادهای حمایتی ختم نمی‌شود گاهی برخی فروشندگان و کسبه نیز دست به دست هم می‌دهند تا علیرغم گرانفروشی و احتکار برخی دیگر از اصناف و قیمت‌های نجومی که برای اجناس در نظر گرفته‌اند، برای حمایت از نیازمندان در شب یلدا اجناس را حتی المقدور ارزانتر به مشتریان بفروشند و اینگونه یلدایی خاطره‌انگیز را همراه با رنگ و بوی شادی و نشاط و امید به همدیگر هدیه دهند.

با این اقدامات خیرخواهانه و اثربخش است که دورهمی‌ها همچنان برقرار خواهد ماند و صله ارحام زینت بخش رسم‌ و رسوم کردستانی‌ها خواهد بود.

کد خبر 1795041

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha